# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IN FLAMES – Subterranean (Yeni sürüm)
| 23.01.2014

Zirveye çıkmadan bir adım önce.

Metehan ÇALIŞKAN

Eski In Flames yaptığı müziklerle, o inanılmaz içten gelen yaratıcılığı ve duygu yüklü melodileri ile çoğumuzun aklına almış bir grup. Demo 93 ile müzik hayatına merhaba diyen bu müthiş grup, en son albümü “Colony” ile müthiş bir final verdi. Ondan sonra çıkardığı “Clayman” ile değişimi başlattı ve “Reroute to Remain” ile değişimi uç noktalara götürdü. Kiminiz kabullendik, kimimiz edemedik. Ama her zaman ilk albümleri her zaman gönlümüzde ayrı bir yerde muhafaza ettik.

Benim kişisel favori albümüm “Colony” olsa da, “The Jester Race“; In Flames için zirve noktasıdır. Pasifagresif için yazdığım bu kritiğin başlığını oldukça uzun bir süre düşündüm. Ama “Zirveye çıkmadan bir adım önce” olmasının en güzel şeklinde olacağına karar verdim. Bunun sebebi ise “The Jester Race”in kemik kitle tarafından çoğunlukla en iyi albüm kabul edilmesi, bundan da ötesinde melodik death metal denilen inanılmaz müzik içerisinde büyük bir devrim yapmış olması. melodik death metalin 3 silahşörleri dediğimiz zaman, aklımıza gelenlerden biri de “The Jester Race” çünkü.

Peki bu zirve albümün yapılmasının ortamını ve yolunu açan çalışma neydi? Nuclear Blast şirketinin aklını alan ve In Flames ile anlaşma yapmasını sağlayan bir çalışma; “Subterranean”!

“Subterranean” 5 şarkıdan oluşan bir EP. Yeniden piyasaya sürülmüş versiyonunda 9 adet şarkı bulunuyor. Yeniden piyasaya sürülmüş versiyonda: Dead Eternity, Dead God in me (EP’de The Inborn Lifeless adıyla bulunmakta çünkü bu şarkının orijinal ve ilk adı) parçalarının demo versiyonları eklenmiş. Birde Metallica’nın Eye of the Beholder ve Iron Maiden’ın Murders in the Rue Morgue coverı var. Küçük bir bilgi de ekleyelim. Bunların hepsinde vokalleri Henke Forss beyefendi yapmıyor. Sadece Murders in the Morgue coverında Henke Forss performans sergiliyor, diğer 3 şarkıda farklı farklı isimler vokal yapıyor.

Vokaller demişken, EP’yi farklı ve dikkat çeker kılan en önemli etmen olan Henke Forss’ın vokallerinden bahsetmezsek olmaz. Henke Forss bana göre EP’ye tat ve renk katan çok iyi performans sergilemiş. Gerçekten performansı çok çok beğendim… Brutal vokalinde kederli bir hava sezmek mümkün. O kederli havada bu vokalleri sevmemde ki büyük bir etmen. Ben şahsen kendisinin brutal vokalini Mikael Stanne’dan daha çok beğenmekteyim. Ama tabi bu benim zevkim, sizler bu konuda farklı düşünebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen In Flames’in Anders Friden ile kendini bulduğunu itiraf etmem gerek. Ama Henke Forss In Flames’de devam etseydi bence fena olmazdı.

Şimdi Subterranean’i Subterranean yapan 5 şarkıya gelelim:

Stand Ablaze’den bahsedersek, kişisel zevkime göre “EP’nin en şarkısı” olarak görüyorum. Şarkının girişi direkt insanı şarkının atmosferine ve içine doğru sürüklemekte. Şarkıda bir melodi bombardımanı mevcut, aynı “Colony”nin Resin isimli mükemmel şarkısına benzettim ben bu ”melodi bombardımanı” durumunu. Kesinlikle bir şaheser.

Ever Dying gaz havası ile bizleri çekmekte. Ortalarda duraksayıp akustik bölüme giriş ile ruhumuzu da dinlendirme görevi görüyor.

Subterranean da bu ismi taşımanın hakkını veren bir şarkı. Stand Ablaze gibi mükemmel melodilere ev sahipliği yapıyor. EP’nin en uzun şarkısı.

Timeless enstrümantal, akustik ve kısa bir parça. In Flames’in diğer enstrümantal şarkıları ile kıyaslamak istemiyorum, bence kendine ait farklı bir yeri var. İnsanı düşünmeye sevk eden bir havası da mevcut şarkı içerisinde.

Biosphere oynak girişi ve devamında ki melodileri ile dinleyiciye “bu şarkıyı dinlemeliyim” dedirten güzel bir şarkı. EP için güzel bir kapanış.

“Subterranean” EP’si, “Lunar Strain” albümündeki “şarkı yazımı” ve “melodi” gibi konularda grubun ne kadar ilerleme kaydettiğini ve kendine bir şeyler kattığını bizlere gösteriyor. In Flames’in çıkardığı tüm EP’ler içerisinde, bana göre en iyi EP çalışması “Subterranean”. “Black Ash Inheritance” EP’nin Goliaths Disarm Their Davids gibi mükemmel bir şarkısı olsa da, “Subterranean” onu çeşitliliği ve özgünlüğü ile geçiyor.

Sonuç olarak: melodik death metal seven herkesin dinlemesi ve arşivinde bulundurması gereken bir EP. 10 puanı hak etmesinin sebebi de In Flames diskografisi içerisinde durduğu nokta.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.09/10, Toplam oy: 65)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1995
Şirket
Regain Records
Kadro
Henke Forss: Vokal
Jesper Strömblad: Gitar
Glenn Ljungström: Gitar
Johann Larsson: Bas gitar

Konuk müzisyenler:
Daniel Erlandsson: 1 ve 2. şarkılardaki davullar
Anders Jivarp: 3 ve 5. şarkılardaki davullar
Oscar Dronjak: "Stand Ablaze"deki geri vokaller
Jocke Gothberg: "Dead Eternity"deki vokaller
Robert Dahne: "Eye of the Beholder"daki vokaller
Per Gyllenbäck: "The Inborn Lifeless"daki vokaller
Şarkılar
1. Stand Ablaze
2. Everdying
3. Subterranean
4. Timeless
5. Biosphere
6. Dead Eternity (bonus)
7. The Inborn Lifes (bonus)
8. Eye of the Beholder (METALLICA cover'ı - bonus)
9. Murders in the Rue Morgue (IRON MAIDEN cover'ı - bonus)
  Yorum alanı

“IN FLAMES – Subterranean (Yeni sürüm)” yazısına 54 yorum var

  1. Burak says:

    murders in the rue morgue’daki vokaller ise henke’nin mi yoksa anders’in mi?

    This is Anfield

    @Burak, anders.

    Reroute to Remain

    @Burak, bu soruyla çok karşılaşıyorum. Anders olduğu %100 kesin. çünkü söyleyen anders olmasa, Colony’e bonus track olarak giremezdi.

    In flames, lunar strain ve subterranean albümü dışındaki hiçbir çalışmasına anders’in söylemediği şarkıyı bonus track olarak koymuyor

    Burak

    @Reroute to Remain, Anders olduğu nerede yazıyor. benim de tahminim anders olduğu yönünde ama yazılı bilgi yok.

    2005′te havaalanında soraydım iyidi.

    Reroute to Remain

    @Burak, Yazılı bilgi olması gerekmiyor.

    senelerdir her işini dinlediğim, guest vokalleri için bile başka grubun koca albümünü indirmemi sağlayan adamın bırakta sesini tanıyayım.

    http://www.youtube.com/watch?v=xLwkZUw_Ii8&t=2m8s

    Burak

    @Reroute to Remain, benim istediğim kesin bilgi :) 97 club citta bootleglerinde zaten söylüyor anders şarkıyı. o olmazsı yüzde 99.9 ama dediğim gibi kesin bilgi ihtiyacı.

    anders’in eski kız arkadaşı clayman, r2r ve stye’de yazdığı şarkıların hepsinin gittiği kız, yakın arkadaşım. ona sorayım bu arada madem sen de benim gibi azılı bir fansın. bana email verirsen opeth ve in flames’in beraber futbol maçı yaparken fotoğraflarını görebilirsin. fotonun yılı 99 :)

    sambalici

    @Burak, Murders in the Rue Morgue’da vokalleri yapan Anders: http://en.wikipedia.org/wiki/Subterranean_(EP)#Credits

    Burak

    @sambalici, ep’nin orjinalinde yazmiyor :) wikipedia’ya sen ben de girebiliriz o bilgiyi.

    sambalici

    @Burak, bu cover bazı colony basımlarında da yer alıyor ve orada da anders friden yazıyor: http://www.discogs.com/In-Flames-Colony/release/5030665
    ama imzalı belge arıyorsunuz herhalde, kolay gelsin.

    Darth Sikious

    @sambalici, hahaha :D

    Burak

    @sambalici, aynen, kore basimi yoktu albumun bende. siparis verdim.

    Burak

    @sambalici, bu arada orada lyrics by Friden yaziyor ama Behind Space ve Clad In Shadows’un sozleri Stanne. colony’nin bookletinde o hata vardi.

  2. This is Anfield says:

    öncelikle albümle yaşıt olanların şimdi üniversiteye gittiğini anladığımızda hala dinlenebilirliği olan özel bir albüm olduğunu görürüz, hoş 2 yıldır dinlememişimdir o ayrı. sayende bir yad etmek lazım.
    her ne kadar in flames’in ideal beşlisi günümüzdeki gibi görünse de oldum olası glenn’i henke’yi severim. jesper zaten canımız.
    stand ablaze kısmına kesinlikle katılıyorum o zamanlar in flames melodi yönünden çok bonkör davranıyordu.
    yine de lunar strain’in gölgesinde ışık verecek bir ep olması yadsınamaz.

  3. atoutlemonde says:

    Bu kadar olur ya, daha dün bu 5 şarkıyı dinliyordum tam üzerine geldi. In Flames’in ilk zamanlarında oldugu gibi bu EP’nin de heryerinden melodi fışkırıyor. Öyle boş melodiler de değil. Düşünüyorum da eskiden ne kadar üretkenlermiş. Stand Ablaze ve Everdying’in hastasıyım.

    Şu Stanne de kendini bir In Flamesçilere beğendiremedi arkadaş. Savunuculuğunu yapma gereği hissettiriyorsunuz bana. Bir şarkı içinde bile bu kadar çeşitli vokal yapabilen ve hepsinde başarılı olan kaç tane vokalist vardır? (son iki albümü hariç tutabilirim). Her neyse sidik yarıştırma gibi bir niyetim yok ama IF’yi yüceltmek adına Stanne’ye bok atmayalım lütfen. Şöyle birşey de var Stanne DT’ye, Friden de IF’e daha uygun vokalistler. Zamanında gayet doğru bir karar vermişler.

    atoutlemonde

    @atoutlemonde, Bu arada Stanne konusunda biraz sert çıkmışım. Yazar arkadaşımız gayet güzel bir üslupla kendi fikrini söylemiş, lafım ona değil. Beni dolduran şey, IF ile ilgili kritik, haber vs olaylarda Stanne’ye inceden göndermeler. Demek istediğim IF’i ve ya Anders’i övmek için, işin içine DT’Yi veya Stanne’yi sokmanıza gerek yok.Kaldı ki piyasada onca sıradan vokalist varken Stanne ile karşılaştırmak çok akılcı bir seçim değil. Yoksa herkesin kendine göre bir beğenisi var ve buna diyecek birşeyim yok. Yukarda yazdıklarımı biraz daha açayım dedim.

    Melkor

    @atoutlemonde, Anders denilen denyonun brutali, vokali neydi ki stanne’ye bok atıyolar.

    atoutlemonde

    @Melkor, Olayı oraya getirmeye gerek yok. Ben Anders’in Whoracle’daki performansını gayet severim. IF’in büyüklüğü ne kupa, ne şampiyonluk, ne de DT’ye bağlı bir büyüklüktür. Büyüklüktür işte adı konamaz. Sözün özü DT’yi bulaştırmaya gerek yok. Zaten bu türü dinliyorsanız büyük bir ihtimalle bu iki gruptan birini hatta ikisini de severek başlamışsınızdır. ATG’i de unutmayalım tabi.

    Reroute to Remain

    @Melkor, Neden denyo deme ihtiyacı hissediyorsun?

    Melkor

    @Reroute to Remain, Denyo da o yüzden

    Reroute to Remain

    @atoutlemonde, Anders’a çok laf söylenmesinin bir sonucu olabilir Stanne’a laf edilmesi

    atoutlemonde

    @Reroute to Remain, Anders’e laf söylenmesi kendi performansıyla alakalı bir durum. Bunu Stanne’ye gömerek dengeleme yoluna gitmek mantıksız, In Flames sınırları içinde değerlendirmek lazım.

    Reroute to Remain

    @atoutlemonde, Stanne’ı bende beğenmiyorum ama laf söylemem sonucta onunda seveni var

  4. Cattle Bilmemne says:

    In Flames’in en melodik şarkıları bu EP’de bence, Whoracle albümü de dahil. Sadece bir Ever Dying’i parçalara bölüp yeniden düzenleyerek üç farklı parça çıkartılabilir. Zamanında ne güzelmiş harbi In Flames, hala güzel gerçi.

  5. Tetrahydrocannabinol says:

    Hello!
    Ama her zaman ilk albümleri her zaman…
    ‘heyecanlı genç detected’

    Biosphere der susarım. çok güzel bir EP..

  6. onurtoptas says:

    Dimension Zero’nun “penetrations from the other world” bir, At the Gates’in “terminal Spirit disease” iki, bir de bu “subterranan EP” üç..

    gözümde bu üç “tamamlanmamış” albüm/ep kendi içlerinde barındırdığı şarkılar gibi çok değil 2-3 şarkı daha barındırsaydı türün efsanelerinden, bugün hala en çok konuşulan dinlenen albümlerden olurdu.

    şahane EP’dir ama dediğim gibi, tek kusuru EP yani kısa olmasıdır. misal “goliaths disarm their davids” ya da erken dönem whoracle/JR parçalarından biri daha bu albümde olsaydı kült olurdu. bir de vokaller çok içime sinmiyor. henke forss’un tarzından ziyade kayıt kalitesi içime sinmeyen. baya baya raw black metal vokali var bazı yerlerde.

    yazarın da dediği gibi stand ablaze şaheser. kanımca “swim”‘le birlikte in flames’in en underrated şarkısı. konserlerde filan sürekli çalmaları, her melodi değişiminde seyirciye üçlü filan çektirmesi gereken bir parça olacağı yerde unutulmuş gitmiş.

    murders in the rue morgue ise ayrı bir başyapıt(dipnot: bu parçanın hem bu versiyonu, hem iron maiden orijinali hem de poe hikayesi çok güzeldir).

    9/10

  7. Reroute to Remain says:

    Anders’a laf eden arkadaşlar şunu bir izlesin:

    http://www.youtube.com/watch?v=hSDQC9zf6XE&t=1m58s

    bu adam böyle vokal yapabiliyor merak etmeyin. sadece stüdyoda kendi tarzına göre vokal yapıyor. Anders becereksiz bir vokalist değil

    Cattle Bilmemne

    @Reroute to Remain, Hammersmith konserlerinden beridir böyle sağlam brutal attığını görmemiştim Friden’ın. (Sorsan çok mu konser kaydı izliyorsun diye, o da yok aslında)

    Reroute to Remain

    @Cattle Bilmemne, In flames, özellikle Anders’in konser performansları çok iyi.izlemeni tavsiye ederim :)

    Cattle Bilmemne

    @Cattle Bilmemne, Bu arada sanırım çok fena sıçtım. Zira bu performans zaten Hammersmith konserinden. :)

    Korhan Tok

    @Reroute to Remain, 9 yıl önceki performansı koyduğun iyi olmuş. Gerçi hata bende de olabilir galiba, neyse.

    Reroute to Remain

    @Korhan Tok, her seyi günümüzün durumuna göre özetlemek saçma. mesela rob halford’ın sesi şuan kötü diye eskiden yaptıklarını yok saymaya benzer

    Jester

    @Reroute to Remain, Anders Rob kadar blowjob yapsaydı müziği bırakırdı xd xd

    O değil de ne alaka ya. Adam 10 yıl önce 3 saniye kükremiş sırf ondan bir kapasite çıkarıyorsun, müthiş.

    Korhan Tok

    @Reroute to Remain, Evet, hata bendeymiş. Hayırlı işler.

    Burak

    @Reroute to Remain, anders’in brutal kısımlarının bir kısmı orada friend de duyduğun filth runs in every new day kısmı gibi playback.

    http://www.youtube.com/watch?v=upG3LqVIgvE

    şuradaki all i know kısmına dikkat. mikrofon bozuluyor ;)

    Reroute to Remain

    @Burak, İnanmadım. bana da kesin bilgi gerek :)

    Burak

    @Reroute to Remain, friendin bozuldugu bir kayit da olacak bende.

    Burak

    @Reroute to Remain, bu arada emailim burakgulguler@gmail.com mail atarsan 98 99 00 arasi in flames fotolarindan bir kac tane yollayabilirim.

  8. Reroute to Remain says:

    vokalist sıralamam ise şöyle:

    Anders Friden > Henke Forss > Mikael Stanne

  9. Melkor says:

    Anders, Stanne karşılaştırmasını bile stanne’ye hakaret olarak görüyorum. kulak var nizam var beyler ayıptır günahtır. etmeyin eylemeyin. anders kim la anders kim? fanlık yapacağız diye sıçmayın lütfen aşırı kokuyor.

    Reroute to Remain

    @Melkor, isteyen anders’ı daha çok beğenir,isteyen stanne’ı daha çok beğenir. sana giren çıkan şeyi çözemedim afedersin. gözün o kadar kör, beynini o kadar kapatmışsınki,kendin beğenmediğin bir şeyi beğenenlere fanlık yapmak ve sıçmak olarak algılıyorsun. Clayman’ın clean vokalleri yeter sadece. Anders clean vokal olarak çok rahat turuncunun eline verir.
    Eşşşek gibi anırmak bir vokali daha iyi yapmaz bunu da yaz bir yere. Buna sadece vokali daha güçlü diyebiliriz ama ”daha iyi” diyemeyiz.

    DrAQA

    @Reroute to Remain, E senin ne farkın kaldı şimdi?

    Reroute to Remain

    @DrAQA, doğru söyledin

    patognomonic

    @Reroute to Remain, ya arkadaş yeri geliyo biz de sinirlenip, bu yorumdan çok daha naif yorumlar atıyoruz ama ya yayinlanmiyor, ya da editleniyor..adam burda ”sana giren cikan”kalipli cumle kurunca sorun olmuyor ama..Yorumları siteye koyanlarin da bi terazisi olsun ama

    Melkor

    @Reroute to Remain, hahaha adam andersi nasıl aklayacağını şaşırmış. kendini bu kadar savunmazsın lan. eline verir gibi ergen tavırlarla olmaz o iş. anders stanne’den daha iyi brutal yapıyor demek bir müzik garabetidir. zevkler renklerde bir yere kadar ulan. if fanından objektif bakmasını istiyorum bende hata.

    Reroute to Remain

    @Melkor, Daha iyi brutal yapıyor demedim. sesi daha güzel dedim. stanne daha sert brutal yapıyor tabiki.

  10. Swedish says:

    stanne ve anders i vokalde karşılaştırmam bile.Farkı görmek için açın dark tranquillity nin milan dvd sini,sonra in flames in life and abused dvd sini açın.Anders in vokalinin ne kadar sıçış hale geldiğine bakın.
    Albümde biosphere parçası var ki senelerdir sıkılmadan dinlerm.Son olarak plaktan dinledim.Gerçekten müzikal olarak nefis bir EP

    Cattle Bilmemne

    @Swedish, Milan DVD’sinde Stanne’nin sesi korkunç kötü, öyle böyle değil. Özellikle scream ağırlıklı; Punish My Heaven, Edenspring gibi şarkılar tek kelimeyle mahvetmiş ki çok severim Stanne’yi ama DVD’deki vokalleri onca prodüksiyonun, hazırlığın yanında o kadar zayıf kalıyor ki. Keşke Milan DVD’si yerine daha sağlam bir örnek verseydin be abi, ben bile o DVD’dekinden daha iyi söyleyebiliyorum çünkü o şarkıları.

  11. sefagn says:

    yukarda beklediğim üzere bolca anders ve stanne karşılaştırması yapılmış ben hiç öyle şu brutal yapabiliyo da şu daha iyi çığlık atıyoda şunun clean vokali güzelmişde falana girmeyeceğim bence durum şu: dark tranquillity > in flames dolayısılya stanne > anders

  12. Nahilath says:

    In Flames hastalığına bende bulaştım son günlerde. Bu MCD ise dört dörtlük bir çalışma.

    Stand Ablaze, Biosphere ve Everdying. Albümün mükemmel 3′lüsü.

  13. ben says:

    Müthiş EP,yerinde puan. “Stanne’mi Friden’mi?” sorusu benim için çok boş. İkisinin de hastasıyım.DT’yi de IF’i de deliler gibi dinlerim.Yarıştırma ihtiyacı hiç duymadım.

  14. Ömer Kus says:

    In Flames ile ilgili her yaziya gelen DT karsilastirmalari yuzunden cok sevdigim DT’den (Fiction öncesi en azindan)soguyacagim yakinda o olacak.

  15. Kingdom of Tyrants says:

    Anders’in Clayman’deki clean vokalleri yetermiş. Tamam.

  16. Ouz says:

    Beni gecenin bu saatinde zımba gibi yapan kahve, ayıcık jelibon ve Subterranean’a şükürler olsun.

  17. In White says:

    In Flames siker. Stand Ablaze son konser performansları stüdyodan daha brutal \m/ Mikael Akerfeldt gibi nefret ederek değil severek çalıyorlar eski death metal şarkılarını

    https://youtu.be/_IikvWuBUn0?t=869

    Çoğu seyircide “bu şarkı hangi şarkı, hangi albümdeydi?” diye düşünüyor

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.