# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TYR – Valkyrja
| 05.11.2013

Faroe Adaları-Yunanistan iş birliği.

Ömer Kuş

Faroe Adaları’nın gururu TÝR yanına Yunan yıldız George Kollias’ı da alarak yeni albümleri “Valkyrja”yı çıkardı geçtiğimiz günlerde. Uzun yıllardır grupta çalan davulcu Kari Streymoy sağlık sorunları sebebiyle gruptan ayrılmıştı. Hayvani blast beatlerle dolu bir TÝR albümü ilginç olabilirdi ama Kollias abimiz görev adamlığı yapmış tabii ki.

Kariyerine çok karakteristik bir soundla başlayıp dikkatleri üzerine çekmişti TÝR. Folk metal yapan gruplarının çoğunun aksine gitar bas davul üçlüsünden şaşmayan grup, 7-8 dakika hatta daha uzun süren, orta tempo, progresif, Faroece sözler barındıran epik şarkılar yapıyordu. Vokalist Heri de kendine özgü sesi ve hiç brutal vokal kullanmamasıyla ayrı bir fark yaratıyordu. Günümüze geldiğimizdeyse grubun müziğini bilinçli olarak basitleştirdiğini, kolay eşlik edilebilir ve hatırlanabilir bir yapıya büründüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Eskiden geriye kalan bir tek Heri’nin vokali ve tek tük Faroece şarkılar var.

Grup orijinalliğini bir nebze kaybetti bu yeni yönelimleriyle. Ama bir şekilde başarılı olmayı ve fan kitlesini arttırmayı da bildiler. Yeni albüm “Valkyrja” da “By the Light of the Northern Star” albümüyle başlayan bu yeni soundun çok bir değişikliğe gitmeden devam ettirildiği, yine akılda kalıcı olması planlanan basit şarkılar içeren bir albüm. İlk dinlediğimde beni hayal kırıklığına uğratan ve zayıf bir albüm olduğunu düşündüğüm albüm, devamında gelen dinlemelerle yine beynime kazınmaya başladı ve grubun bu işi artık iyi kotardığını gösterdi. Fakat bu albümün yeni dönem TÝR albümleri arasında en zayıfı olduğunu düşünüyorum hala.

Albümün ilk şarkısı “Blood of Heroes”’un girişi mesela o kadar klasik ve o kadar “ben bunu daha önce binlerce kez dinledim” hissi yaşatıyor ki, daha en baştan bir tatsızlık hissediyorsunuz. Bana öyle oldu en azından. Bunun üzerine vokal melodisi de çok ahım şahım olmayınca (önceki iki albümün açılış şarkıları Hold the Heathen Hammer High ve Flames of the Free ile karşılaştırınca özellikle) “bu sefer sıçtınız galiba TÝR” diye düşündüm ilk başta. Zira son iki albümde ağırlık vokal melodilerine verilmişti ve müziği kurtaran en büyük etmenlerdi bana kalırsa.

Bu albümde de durum aynı diyebiliriz zira gitarlar bazı istisnalar hariç çok özel şeyler yapmıyorlar. Daha önce söylediğim gibi Kollias da görev adamlığı yapmış ve öyle büyük bir fark hissettirmiyor.

Ama albümü birkaç kez çevirince vokal melodilerinin aslında yine gayet iyi kotarılmış olduğunu gördüm. Şarkı ismi bile pek vermek istemiyorum zira her şarkıda aklıma kazınan yerler var. “The Lay of Our Love” adlı ballad tarzı şarkıda konuk vokal olarak Liv Kristine yer almış ama bence Heri vokal performansıyla onu da ezmiş. Çok seviyorum bu adamın vokalini öyle böyle değil. Heri olmadan TÝR düşünülemez kesinlikle. “Fánar Burtur Brandaljóð” adlı şarkıda coştuğu kısımlar mesela gayet nefis.

“Valkyrja” TÝR’dan alışık olduğumuz, kolaylıkla kendini dinlettiren ve akılda kalıcı bir çalışma. “The Lay of Thyrm” gibi HER şarkıda (o albüm gerçekten aşmış bu konuda) hayvani vokal melodileri yok ama yine de gayet başarılı bir albüm. Fakat daha önce de dediğim gibi son albümler arasında en vasat olanı yine de. İlerisi için hafif bir şüphe oluşturmuyor değil. Bundan sonraki albümlerde neler kotaracaklarını hep birlikte göreceğiz bakalım.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.56/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Metal Blade Records
Kadro
Heri Joensen: Gitar, vokal
Gunnar Thomsen: Bas
Terji Skibenæs: Gitar
George Kollias: Davul (Konuk)
Şarkılar
01. Blood Of Heroes
02. Mare Of My Night
03. Hel Hath No Fury
04. The Lay Of Our Love
05. Nation
06. Another Fallen Brother
07. Grindavísan
08. Into The Sky
09. Fánar Burtur Brandaljóð
10. Lady Of The Slain
11. Valkyrja
  Yorum alanı

“TYR – Valkyrja” yazısına 15 yorum var

  1. OnurOnur says:

    Another Fallen Brother çok iyi olmuş. Aynen alışık olduğumuz şeylerin olduğu bir albüm olmuş ama zevklede dinledim yani, güzel yinede

    Ömer Kus

    @OnurOnur, yazida belirtmedim ama benim de en sevdiklerimden biri oldu o sarki. Nakarati falan iyi baya.

  2. Cattle Bilmemne says:

    Şu Viking, Pagan, Fol Metal türlerinden ölesiye nefret ediyorum.

    ali ihsan balı

    @Cattle Bilmemne, Tamam.

    Cattle Bilmemne

    @ali ihsan balı, Sevene saygım var ama, bilemiyorum. :/ Gıcıklık olsun diye demedim yani, cidden.

    OnurOnur

    @Cattle Bilmemne, :/

  3. crowkiller says:

    Türkiyede kurulup saçma sapan bir isimle saçma sapan bir albüm yapıp 2 sene sonra da dağılan bir grubun albümü gibi olmuş

  4. Ozan says:

    O kadar Tyr hastasıyım fakat bu albümü sadece 2 kere dinledim kötü bir albüm olmuş gerçekten…

  5. baha says:

    folk metal güzel ama böyle değil. skyclad her zaman favorimdir.

    Ömer Kus

    @baha, folk metal böyle de guzel bence :) Ama en sevdigim alt tarzini sorarsan dusunmeden Primordial ve Moonsorrow gibi gruplarin yaptigi ciddi, epik tarz derim.

  6. baha says:

    bu albümü kaç sene dinleyebileceksin ki? daha iyi albümleri var bunların. bana göre hep aynı yerlerde geziniyorlar. çok bir farklılık yok. motörhead gibi senelerdir aynı türküleri söyleyip duruyorlar ama skyclad öyle değil onlar çok farklılar. bu işin pirleri. kastettiğim pagan metalden ziyade daha geleneksel etkileri olan folk metal grupları… moonsorrow apayrı. iyidir onlar.

  7. sueda says:

    ingilizce lyricler olmamış ya. özgünlüğü kaybolmuş.

  8. Aslında sitedeki kritiği okuyana kadar,albüm benim çalma listeme girmemişti bile.Kritiği okurken hadi bir parça dinleyeyim diyerek,Another Fallen Brother’ı tıkladım.Parça bittikten sonra bir de baktım ki orada Where Eagles Dare(IRON MAIDEN cover) yazıyor.Derhal tıkladım ve başladım bu muazzam IRON MAIDEN parçasının TYR yorumunu dinlemeye.Daha parçanın başındaki davul introsu ile kendimden geçiverdim.Anında salya-sümük oluvermiştim,bir yandan zevkten yerleri yalamak istiyorken diğer yandan duvarlara saldırmamak için kendimi zor tutuyordum.Anlayacağınız şekilden şekile girmiştim.O anda alakasız biri görse, kesin ‘ manyak lan bu herif ‘ derdi.Gerçekten son zamanlarda dinlediğim en iyi yorumlardan birisi.Gitarlar zaten iyi ama davul ve vokal performanslarını çok üst seviye buldum.Zaten tecrübeyle sabittir ki,iyi gruplar bu işi çok iyi kotarıyorlar.Adamlar bir de bunun yanına PANTERA’dan Cemetery Gates parçasına cover yapmışlar.O işi de çok iyi yapmışlar,PANTERA fanlarına duyurayım.Arkadaş şu kritiğin yayınlandığı günden beridir,albümü bir-iki sefer anca dinleyebildim ama Where Eagles Dare’i – kısıtlı zamanım gözönüne alınırsa – onlarca kez dinledim.Hala da her dinleyişimde gene krizlere giriyorum.IRON MAIDEN fanlarına ve coverperver herkese duyurayım.Hazır yeri gelmişken MAIDEN’ın Piece Of Mind albümündeki parçalara yapılmış iki unutulmaz yorumu da tavsiye edeyim: İlki Lemmy Dedenin vokalerde Paul Campbell’in gitarlarda olduğu bir all-star oluşumun seslendirdiği The Trooper yorumu.Lemmy Dede kirli gırtlağıyla inanılmaz bir iş koymuş ortaya.Diğeri ise DREAM THEATER’ın To Tame A Land yorumu.Ha unutmadan,kendilerine HAND OF DOOM adını veren bir klasik müzik orkestrasının Piece Of Mind albümünü baştan sona enstrümantal olarak çaldığı saygı albümünü de mutlaka dinleyin derim.Keyifli dinlemeler arkadaşlar.

    Murat ' HISTORIAN ' KARAN

    @Murat ‘ HISTORIAN ‘ KARAN, Paul CAMPBELL yazmışım.Phil CAMPBELL olacaktı.Kusura bakmayın.

  9. ali ihsan balı says:

    Tyr’dan artık How Far To Asgaard ya da Ragnarok gibi albümler beklememek lazım. Son 3 albümde hep kolay dinlebilir ve eşlik edilebilir şarkılar yapıyorlar. Bu tarzlarına alışacağız. Hoş ben Tyr’ın şu anki halini de seviyorum açıkçası. Hem Heri’nin ‘eski Tyr’ gibi şarkılar yapmak için yanına 4 tane Faroeli genci alarak kurduğu ‘Heljayerga’ isimli bir grubu daha var. 2010 yılında aynı isimli bir albüm çıkarmışlar. Tavsiye ederim.
    http://www.metal-archives.com/bands/Heljareyga/3540302094

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.