# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
SHINING
26.08.2013

Sonsuz Mücadele.

Pasifagresif’teki röportaj çılgınlığımız tüm hızıyla sürüyor. Bu haftaki konuğumuz, metal dünyasının en kendine özgü, en karanlık isimlerinden, SHINING bestecisi ve vokalisti Niklas Kvarforth. Kendisiyle SHINING’in bu günlerde ve yakın geçmişte ne yaptığını, gelecekte neler yapacağını konuştuk.

Merhaba Kvarforth, bize zaman ayırdığın için teşekkürler. SHINING’de bugünlerde neler oluyor? “8 ½ – Feberdrömmar I Vaket Tillstånd” albümüne dair bizimle neler paylaşabilirsin?

Grup geçmişte yapmış olduğumuz yanlış seçimlerden ötürü çok sayıda zorlukla mücadele ediyor, yani çok şey oluyor diyebilirim. İşler absürdleşmeye başladı ve her geçen gün katil olma düşüncesi daha cazip hale geliyor ve buna direnmeye çalışıyorum. Ama atlatacağız ve cehennem gibi bir dönüş yapacağız. Feberdrömmar, bu kokuşmuş gezegene hâlâ hayatta ve bir şeyler yapıyor olduğumuzu göstermek amacıyla yapıldı. Ortaya çıkan bu ürpertici sonuç, katkıda bulunan müttefiklerimin de desteğiyle tam anlamıyla şeytani bir sanat eseri.

Albüm kapağını sen mi tasarladın?

Sanata ve fotoğrafçılığa her zaman ilgi duymuşumdur, bu da baktığım binlerce fotoğraf arasından seçtiğim bir tanesi. Görseller konusunda aklımda zaten bir şeyler vardı ama Michal ile iletişime geçip kağıt üzerinde görene kadar emin değildim. Beşinci albüme kadar Shining’in tüm görsellerini ben yaptım. Sonrasında Erik Danielsson ve onun sonrasında da Kim Sölve bu işi üstlendi. Ancak her şey benim katı gözetimim altında gerçekleşti.

Yakında yayınlanacak olan SHINING belgeseli ve Martin Strandberg ile olan çalışmanızdan bahseder misin? Gruba mı yoksa çoğunlukla sana mı odaklanan bir proje?

Ben de grubum da projeye çok dâhil değiliz, o yüzden ben de pek bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla belgeselin tamamı grubun 17 yıl içerisinde yaşadığı zorluklara odaklanıyor. Lanetli yaradılışımdan kaynaklanan sosyal bir gerçekçiliğe odaklanıyor da denebilir.

Vokal kayıtlarınla ilgili merak ettiğimiz hususlar var. Kayıtlar sırasında birkaç deneme yapıyor musun yoksa genelde ilk çıkana tamam mı diyorsun? Vokal performansın gerçek bir acıyı yansıtıyor, taklit ya da rol yapmıyorsundur herhalde.

Duruma göre değişiyor ama genelde üç tane kayıt yapıp aralarından en iyi bulduğumu seçiyorum. Ama bu süreçle ilgili detay vermeyi pek sevmiyorum. Herkesin kendine göre bir tarzı var ve ben de bunun gibi en özel ve mahrem anlarımı herkesle paylaşmaktan hoşlanmıyorum.

“When Prozac No Longer Helps”in elle numaralandırılmış bir nüshasına sahibim (#95), bildiğim kadarıyla ikinci baskı da yolda. Bu tarz bir numaralandırma fikrini çok dokunaklı ve Shining’e yaraşır bulduğumu söylemek isterim. Bu süreçten biraz bahseder misin?

Harika, bireyin ölümünü desteklediğin için teşekkür ederim! İlk baskı çok hızlı tükendiği için ikinci baskısı yapılıyor. Aralık ya da Ocak’ta Türkçesi de çıkacak, haberiniz olsun. Numaralandırma süreci de bildiğiniz gibi 500 nüshayı kendi kanımla numaralandırmam şeklinde oldu, iyi bir fikir gibi duruyor ama doktorlarım benimle aynı görüşte değil. Haha. Kitabı alanlara kendimden de küçük bir parça vermek istedim, bu yüzden de kanımı döktüm diyebilirim.

Şimdiye kadar pek çok şirketle çalıştın ve artık Spinefarm’la da çalışmıyorsun (en azından şimdilik). Grup – şirket ilişkileri hakkındaki görüşlerin (özellikle de black metal grupları söz konusu olduğunda) ne yönde?

Black metal gruplarının kendilerine vadedileni alamamak haricinde şirketlerle öyle çok da büyük sorunları yok. Black metal gruplarının sorunları büyük şirketlerle çalışan gruplara kıyasla küçük sayılır. Bence şirketler gruplar için çalışmalı, tersi olmamalı. Ancak acı gerçek şu ki, bu dijital çağda herkes iflas etmemek için elinden geleni yapıyor ve bu yüzden de şirketler grupların götünü sikebileceklerini düşünüyorlar. Uzlaşmazlıklar tabii ki yıkıcı oluyor ve çoğu zaman grubun dağılması gibi durumlarla sonuçlanıyor. Ben de böyle şeyler yaşadım… Ama kazanmayacaklar, bunu onlara tattırmayacağım.

Birkaç yıl önce “Fifteen Years Of Absolute Darkness” yayınlandı. Bu senin kararın mıydı yoksa şirketin mi?

Benim fikrimdi. Kariyerimde sıkıntılı bir döneme nokta koymak amacını taşıyordu. Bu albümle ilgili neler olup bittiğine dair hiçbir fikrim yok, şirket bunu yayınladığını unutmuş gibi duruyor. Ama sonuçta birilerine ulaştı ve ben de bundan memnunum.

WATAIN ve DOLORIAN gibi gruplarla birlikte bir şeyler yapıyor ve toplama albümlerde yer alıyorsunuz. Bu gibi çalışmaların sence grupların kariyerine ne gibi katkıları oluyor? Black metal müzisyenlerinin öyle kolay anlaşılabilecek kişiler olmadığını dikkate aldığımızda bu gibi dönemler nasıl geçiyor?

Sanatçıdan sanatçıya çok değişiyor. Bu çalışmalar bazı grupları ilerletirken bazılarını da geriletiyor. Her şey birilerinin bu işi nasıl lanse etmek istediğiyle alakalı. Birlikte iş yaptığım çoğu grup benden ve gruptan daha uzun süredir piyasanın içerisindeler, yani genelde kazanımı olan taraf Shining oluyor. Ama şimdiye kadar yapmış olduğum çoğu şeyle gurur duyuyorum ve bu gibi çalışmalara artık eskisi kadar katılmasam da yapmak istediğim birkaç şey daha var. Benimle kıyaslarsak black metal müzisyenleri aslında gayet de iyi geçinilebilen kişiler. En azından bana söylenen bu. Ne kastettiğini anlıyorum, evet kocaman egoları olan iki müzisyenin bir araya gelip de orta noktada buluşması zor bir şey, ama ben bunu güçlendirici bir olay olarak görüyorum.

Albümleri numaralandırmak onları ne açıdan zenginleştirdi?

İki açıdan. Düzen hastasının tekiyim, bu yüzden hayatımda düzenli olmasını istediğim diğer şeyler gibi (ki aslında düzenli olmayı becerdiğim falan yok) albümleri numaralandırarak onları düzenlemiş oldum. Danzig ve Led Zeppelin’e de küçük birer saygı duruşu olarak düşünülebilirler.

Son açıklamalarından birinde bu numaralandırma olayının artık olmayacağını belirtmiştin. Peki 5 metal parçası + 1 akustik parçadan oluşan klasik Shining albümü yapısı devam edecek mi?

Bunun üzerine pek düşünmedim. Geçmişte uyguladığım formül aslında planlı bir şey değildi. Ama ne zaman bir albüm yapsam albümün yapısı hep buna dönüşüyor, hem iyi hem de kötü yanları var. Dokuzuncu albüm için uzun zamandır çalışıyorum ama resmin bütününü henüz görebilmiş değilim. Ancak her zamanki gibi daha da karanlık diyarlara sürükleneceğimden eminim.

URGEHAL’den Trondr ve LIFELOVER’dan B’nin ölümlerine dair bize söylemek istediğin şeyler var mı?

Trondr kardeşim kadar yakınımdı ve onun anısını hep içimde saklayacağım. B’yi ise pek tanımıyordum. Gråby’de görüşmüşlüğümüz ve bir tur sırasında evinde kalmışlığım var. Öyle yani… Onunla ilgili bir yorumum yok.

Sıradan bir müzisyen olmadığını hepimiz biliyoruz, ama aşırılık konusunda hayranlarının bile seni şaşırttığı durumlar oluyordur. Bizimle bu tarz bir “çılgın hayran” anını paylaşır mısın?

Ne yazık ki hukuki sebeplerden ötürü böyle şeyleri anlatamıyorum, ama evet, yıllar boyunca kafayı yemiş çok sayıda hayran gördüm. Açıkçası onlar yaptığım işe dair fazla enerji hissetmemi ve inanç duymamı sağlıyor. Onlar olmasaydı yıllar evvel bu işi bırakmıştım. Bu arada bence hiçbir şey, ama hiçbir şey aşırı olamaz. Daha önce pek çok yerde belirttiğim gibi, sanatın hiçbir şekilde sınırı olmamalı.

Seni ve black metali seven kızlar hakkında ne düşünüyorsun?

İyi görünümlü ve özellikle iyi giyinen kızlar hayata güzellik katıyor, ama insanları tanımaya çabalamaktan uzun zaman önce vazgeçtim, çünkü eninde sonunda onlardan tiksiniyorum. Demek istediğim, cinsel perhiz bazen iyi olabiliyor.

Boşluğu doldurur musun? “İlaç ve uyuşturucu kullanan iyi bir besteci, vokalist ve de şarkı sözü yazarı olacağıma ………………………………. olmak isterdim.”

Ne yazık ki dolduramıyorum çünkü artık pek ilaç kullanmıyorum ve çok seyrek uyuşturucu kullanıyorum.

Son sorumuza geldik. Geleneksel sorumuz olarak, röportajın manşetine koymamız için bize ilgi çekici bir manşet cümlesi söyler misin?

Sonsuz Mücadele.

Sorular
Güzide Arslaner
Ahmet Saraçoğlu
Tercüme
Güzide Arslaner

etiketler:
  Yorum alanı

“SHINING” yazısına 28 yorum var

  1. Baybora says:

    Elim ayağım titredi görünce,beklemezdim böyle bir şeyi. Hele de kitabın Türkçe olacağı falan gibi şeyler gibi görünce baya sevindim.

    Artık ilaç ve uyuşturucu kullanmadığı belli oluyor bu arada,normal ve insancıl bir konuşma olmuş çünkü çoğunlukla asfdgs. Çok iyi bir okuma oldu,teşekkürler.

  2. ismail vilehand says:

    güzel röportaj ama bana bu adam hep kazara black metalci olmuş gibi geliyor. hatta black metalin Justin Bieber’ı bile diyebilirim bu adama. Morgan Hakansson, Mortuss, Legion,
    Nattefrost, Abbath, Faust, Lord Ahriman, Emperor Magus Caligula falan oturup rakı masası yapsak çiçek pasajında iki dubleden sonra kalkar döveriz bu adamı ne ayaksın lan diye. black metale yakışmayan bir adam bence. “hatunlar bana hasta. bakın kestim kendimi.” tavrında hala. millet Christraping Black Metal diyor bu hala neyin peşinde…

    Ömer Kus

    @ismail vilehand, o isimlerin arasina Abbath pek gitmemis yalniz bence :) Abbath bildigin kasintisiz, esprili, isine gucune ve keyfine bakan cok kafa bi eleman gibi duruyor. Röportajlardan göruldugu kadariyla.

    ismail vilehand

    @Ömer Kus, yok aga benim niyetim “bak bu adamlar çok trve, Kvarforth değil.” demek değildi aslında. Abbath’ı epey takip ediyorum. gayet neşeli, samimi ve kafasının peşinde bir adam. ama Krvarforth tam tersi samimiyetsiz bir adam bence ona alternatif olarak saydım o isimleri.

  3. Kimse demeden ben diyeyim: Nokturnal Mortum. \m/

  4. This is Anfield says:

    Öncelikle deli la bu adam, tam bir kaçkın, bu adamla tanışmamız İsveç sokaklarında köşede birbirimize çarpışıp elimizdeki kitapların yok tabi öyle bir şey bu site sayesinde tanıdım. Eli yüzü düzgün bir abiye benziyor dedim, bir bakalım ne yapıyor, ben yaptığı işi seviyorum, hani böyle bir adamdan çıkamayacak türden bir şey.
    Bu adamla ilgili söylenecek çok şey var aslında, çok farklı biri, severek dinliyorum, röportaj yaptığınız için teşekkürler.
    Ve son olarak grubun ismi keşke başka bir şey olsaymış her seferinde karşımda Shelley Duvall’ı görmek sinir bozucu.

  5. saw you drown says:

    öeehh

  6. riser says:

    bu röportajla birlikte “poser” kavramı yeni ufuklara yelken açtı.

  7. aliihsan balı says:

    Ahmet Saraçoğlu demiş gerçi ama Nokturnal Mortum tişörtü çok güzel gerçekten. Röportaj için de sevimli çiftimize teşekkür ediyoruz.

    Ahmet Saraçoğlu

    @aliihsan balı, cnms……. <3

  8. Ömer Kuş says:

    Kvarforth’un küçükken tatlı mı tatlı bir ibiş olduğunu ve çocuk model olarak reklamlarda oynadığını biliyor muydunuz? İnternette bulamadım resmi ama Blod, Eld, Död isimli kitapta mevcut.
    Bu röportajda hakikaten aklı başında cevaplar vermiş yalnız.

  9. baha says:

    lanetli yaradılışımdan kaynaklanan….

    “black metalin justin bieber’ı çok talihsiz bir yorum olmuş. saatlerce gecenin karanlığında ormanda mı gezsin adam. o da bir insan. pure black metal yapan kişilerin hayatlarından ne kadar haberiniz var. her an onlardan haber alıyormusunuz? nasıl yaşadıklarını an be an izliyormusunuz? koca bir HAYIR!

  10. Evelin says:

    Standart insan, önemli olan sanatı eti bir hiç. Sanat uğruna kullanmadığı sürece birde parazit yapmasa çenesini açıp tek lokmada yutulur türden.

  11. Nightwing says:

    Black Metal aleminin en kolpa gruplarından biri
    Oldum olası hiç sevmem kendisini
    Halbuki o topraklardan
    Quorthon gibi, Jon Nödtveidt gibi
    Ne cengaver yiğitler çıkmış idi

    parasite/gallows

    @Nightwing, ÖF. Hamasetsiz hava sahası yok mu?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Nightwing, kolpa derken, müzikleri kötü mü demek istiyorsun?

    Nightwing

    @Ahmet Saraçoğlu, Şimdi usta kolpalık derken müziğini kastetmedim Shining’in müziğiyle bi alıp veremediğim yok ama aynı altta Burzum kardeşin dediği gibi Kvarforth tam bir şov ve ticaret adamı üstüne bir de denyo. Mesela Taake’nin müziğine taparım ama Hoest denyonun önde gidenidir. :) Bunun gibi.

    TAAKE

    @Nightwing, hoest un sahnedeki kılık kıyafeti makyajını falan kastediyorsun herhalde ama gene de denyonun önde gideni lafı çok ağır ve haketmediği bir laf hoest için bence,hatta ben fetret devrine giren özünü şuurunu kaybeden norveç black metalini hoest un kurtaracağını inanıyorum

    Nightwing

    @TAAKE, İşte bunlar hep yazım dilinin eksikliği hacım sen şimdi kolpa, şov ticaret adamı laflarını Hoest’e de dediğimi zannetmişsindir ama onların hepsini Kvarforth’a dedim, Hoest’e ise denyonun önde gideni dedim yani sadece bir örnek verdim. Belki biraz ağır olmuş olabilir ama Hoest o, çöldeki bir vaha gibi, yıldız özlemiyle yanıp tutuşan Black Metalin tüm Norveçteki en büyük temsilcisi o :) (ama biraz denyo şimdi kabul) Zira 10 tane Shining bi tane Taake etmez bana göre.

    Neyse kanka konu sapmasın :)

    B U R Z U M

    @Nightwing, herifin denyoluğu ile beste kalitesi ters orantılı…herif showman ama yaptığı albümler birbirinden güzel…

  12. nightrage says:

    bu adam tam bir psikopat

  13. patognomonic says:

    Bok gibi cevaplar vermiş valla. .Samimiyetsiz herif.
    Gidip evinde kaldığın ama taniyamadigin B’ye kurban ol aq..Lanetlenmismis

    Röportaj, büyük başarı ama. .Saygilar

  14. eXozmen says:

    “cinsel perhiz bazen iyi olabiliyor.” asdasdasd
    Kafa bi adam değil ve itici. Uzak olsun piliz.

  15. ismail vilehand says:

    bende Kvarforth ve Shining’ten baya nefret ediyorum ama asla kötü müzik yaptığıyla ilgili bir iddiada bularak hataya düşmem. adam iyi müzik yapıyor olabilir ama çok büyük bir hatanın peşine takılmış gidiyor.

    mesela “Seni ve black metali seven kızlar hakkında ne düşünüyorsun?” sorusu Shining’ten başka kaç tane black metal grubuna yöneltilebilirdi? ne zaman ve nasıl oldu bilmiyorum ama bu adamın üzerine yapışmış bir “genç black metalci kızların sevgilisi Kvarforth” etiketi var ve bu etiket adamın hoşuna gidiyor. olay aslında black metalde değil, grindcore yapan bir adamda aynı durumda olsa ve o adamın müziğine aşık olsam aynı tepkiyi gösterirdim. çünkü bu tarzlarda olacak iş değil bunlar.

    hadi hepsini geçtim ben lokantacılık yapıyorum, benim yakın arkadaşlarım değnekçilik, garsonluk, matbaacılık hatta bizden daha çok ekmek yeme şansı olan barmen arkadaşım bile var, birimize “genç kızların sevgilisi XXX seniii, abi çok ekmek yiyon ya.” deseler ve gerçekten ekmek yiyor olsak bile “yok abi işte normal herkes neyse bizde o kadar.” deriz geçeriz.

    biz değil fiziksel ve zihinsel gelişimi normal ilerlemiş hiç bir insan çok ekstrem bir durum olmadıkça bu imajı kabullenmez. Lemmy bile tuttuğuma çarptım demek yerine “birlikte olduğum bin küsür kadından hepsini hatırlarım ve güzel şeyler yaşadım” gibisinden saygılı ve seviyeli cevaplar veriyor. bu adam hala karılı kızlı fotolar çekilip röportajlarda böyle sorular alıyor.

    çapkınlık, seks, karı kız götürmek dünyanın en güzel şeyleri yanlış anlamayın ama black metal bu. tak jileti çaktım kanadım, hop seksi gotik kızlar geldi falan tribinde olduğu sürece ne kadar iyi müzik yaparsa yapsın zerre şeyime takmam bu arkadaşı. olay çok trve olmak falan değil yani. Kvarforth benim dükkana gelip çorba içen depocu amelelerden biri bile olsa tepkim değişmez. kişinin durduğu yere göre değişen bir tepki değil yani bu. tamamı ile subjektif bir yorum benimkisi.

    TAAKE

    @ismail vilehand, çok doğru sözler black metalin kendine has bir tarzı bir rajonu olduğunu artık black metal yapanlar bile unutmaya başladı ya daha neler göreceğiz

  16. Rotten Angel says:

    Bireyin ölümünü destekleyen bir röportaj olmuş sadsdds

    Kvarforth küvette suni vajina yalayıp, duvarları tat ketçapla boyadığından beri nedense kendisine karşı bi önyargım oluştu. Yaptıkları çok sahte ve tamamen şov amaçlı gelmeye başladı.

    Offf.. sikerim sahteliğini şovunu. Ne diye bundan bahsediyorum ki ben? Mis gibi röportaj olmuş elinize sağlık.

    Bu röportajın üzerine bi son albümlerini açayım.

  17. crowkiller says:

    “When Prozac No Longer Helps” kitabını kanla numaralandırma olayını şu videodan izleyebilirsiniz

    http://www.youtube.com/watch?v=MW_7tZGF9kU

  18. Beleg says:

    Oldukça iyi cevaplar vermiş Kvarforth, böylesine anormal bir adamdan daha deli şeyler beklerdim açıkçası. Bigilendirici ve keyifli olmuş, bireyin ölümünü destekliyoruz ailecek. Hukuki sebeplerle anlatılamayacak kadar ciddi olan manyaklık neymiş merak ettim bi de.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.