# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HYPNO5E – Acid Mist Tomorrow
| 17.06.2013

Köpeği Olunacak Grup No Bilmem Kaç.

Fransız metaline olan saygınızı -bana kalırsa- bir derece daha yükseltecek bir grupla karşınızdayım. Bu grubun diğer fransız gruplar gibi daha ilk notasından memleketinin kokusunu taşıyıp taşımadığını bilemiyorum, ancak şu konuda eminim ki, kendileri kesinlikle farklı sularda yüzüyor. İncelemeye başlamadan önce içinde bulunduğumuz durumla ilgili kısa bir yorum yapıp geçeceğim. “Yok arkadaş ben kritik okuyacağım, anlamam öyle durum, yorum” falan diyorsanız bir sonraki paragrafı gönül ferahlığıyla geçebilirsiniz.

Normalde kritik yazabilen bir insan değilim, kendimi bu konuda her zaman eksik görmüşümdür. Metal müzik adeta yaşamamı sağlayan bir organ, yemek içmek gibi, ancak hiçbir zaman kendimi metal müzik konusunda donanımlı biri olarak göremedim. Kritiğini yazmak istediğin onlarca albüm var, ne var ki hep o albümün hakkını verecek güzellikte yazamayacağımı düşünüp, ya vazgeçiyor başka bir arkadaşın yazmasını bekliyorum, ya da normal bir kritik gibi değilde, hikayeymiş gibi yazıyorum. (Bknz. BTBAM – Between The Buried And Me albümü) Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, benimde içinde bulunduğum olaylar sebebiyle Pasifagresif’in aksaması, site yazarlarının albüm kritiği yazamaması ve okurlara ricada bulunması üzerine, kendi kendime “başlarım lan senin endişene, oturup hemen yazıyorsun” diyerek, yine Pasifagresif’in Fransa’yı konu alan tartışma bölümünde bir tavsiye üzerine dinlediğim ve dinlediğim anda adeta köpeği olduğum bu grubu hemen yazmaya koyuldum, zira böyle bir grubun sitede olmaması bence büyük bir açık. (Evet, bu da böyle bir cümle)

Gelelim Hypno5e’a, (telaffuzunu bilen belirtsin lütfen) Avant-Garde Metal türü içerisinde mevcut olan bu grubun müziğini tanımlamak gerçekten çok zor benim için. Dinlerken yağ gibi akıp giden, ‘normal şarkı’ dediğimizde aklımızda canlanan o sürecin hemen hemen hiçbir öğesini barındırmayan, bol geçişli olmasına rağmen asla kulağı yormayan, yer yer damar (bu tabiri argo bulanlar için; melankolik) yer yer gaz rifflerle süslü bir müzikten bahsediyoruz. Aşırı hareketli bir atmosferden fevri biçimde durağanlığa geçmesiyle bana en başlarda BTBAM’ı andırdı, ancak dinleye dinleye bu arkadaşların yaptığı müziğin oldukça karakteristik bir müzik olduğuna kanaat getirdim. Kendi müziklerini sitelerinde ‘Ambient metalle video konseptinin bir karışımı’ olarak tanımladıklarını da belirtmekte fayda var.

Albümü dinlemeye başladığınız ilk andan itibaren, grubun karakteristik özelliklerine bir bir tanık oluyorsunuz. Kullanılan birçok öğe o kadar iyi harmanlanmış ki, albümün tamamını 53 dakikalık bir film fragmanı gibi görmek mümkün. Albümdeki bütün şarkıların keskin vurgulardan ve bu vurgular arası geçişleri akıl almaz derecede güzel bağlayan pasajlardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Elektronik birçok öğe barındırmasına rağmen dinleyici hiç boğmaması da, şarkıların ince ince işlendiğinin bir kanıtı.

Bu grubu dinlediğiniz sırada -Gojira’da olduğu gibi- şarkıların hiçbirinde gitar solosu olmamasını yadırgamıyorsunuz. Gitar soloları kimisi için metal müziğin vazgeçilmez bir özelliği olabilir, ancak albümdeki şarkılar öylesine güzel düzenlenmiş ki, dinleyici asla böyle bir arayışa itmiyor. Geçişler, geçişler sırasında kullanılan elektronik öğeler, ani duruşlar, televizyondan veya video kasetten alındığını düşündüren replikler dinleyiciyi yeteri kadar tatmin ediyor. Şarkı sözleri temel olarak Fransızca olsa da yüzde 30 – 40lık kısmını ingilizce sözlerden oluşuyor.

Kritiği çok kelam etmeden bitirirken, söylemenin elzem olduğu birkaç şeyi daha ekleyip aranızdan çekileceğim. Bana göre Hypno5e en az Gojira gibi Gorod gibi Fransız metalinin mihenk taşlarından birisi. İçinde bulunduğumuz tüketim çağında, kesinlikle dinlenip atılacak bir grup değil, aksine uzun uzun dinlenebilecek ve destekçisi olunabilecek bir grup. Kişisel tercih olarak Gehenne (Part I, II, III) şarkısına bayıldığım, ardından albümdeki diğer şarkılara abayı yaktığım bu grubu, sıcak yaz günlerinde bol bol dinlemeniz dileğiyle.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.53/10, Toplam oy: 58)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Overcome Distribution D-Prod
Kadro
Emmanuel Jessua: Gitar, vokal
Thibault Lamy: Davul, sample'lar
Jonathan Maurois: Gitar
Gredin: Bas, geri vokal
Şarkılar
1 – Acid Mist Tomorrow
2 – Six Fingers In One Hand She Holds The Dawn (part I)
3 – Six Fingers In One Hand She Holds The Dawn (part II)
4 – Story Of The Eye
5 – Gehenne (part I)
6 – Gehenne (part II)
7 – Gehenne (part III)
8 – Brume Unique Obscurité (part I)
9 – Brume Unique Obscurité (part II)
  Yorum alanı

“HYPNO5E – Acid Mist Tomorrow” yazısına 11 yorum var

  1. oz says:

    Baya süper bi’ albüm bu, 2012 listemde en üstteydi. İlgilenenine “A Backward Glance On A Travel Road” isimli metalden uzak bir yan projeleri de var bu arkadaşların, o da gayet başarılı.

  2. Baybora says:

    Grubu ben de aynı şekilde Fransa muhabbetindeki tavsiyeyle dinledim ve beklediğimden çok daha güzel,çok daha değişik bir şey çıktı. Gojira ve Amia Venera Landscape’in çocuğu gibi bir sound’ları var ama nasıl oluyorsa aynı zamanda oldukça orijinal kalmayı da başarıyorlar.

    Grubun Fransız metalinin mihenk taşlarından birisi olduğuna katılıyorum. Şimdi olmasa bile,ileride kesinlikle olacaktır. Daha ikinci albümleri böyleyse…oy oy.

  3. gorod says:

    Üzerime yersiz bir gurur geldi:-)

  4. neant et rien says:

    başyapıt.

  5. Eşekliğime doymayayım ki bu kritikten önce adını dahi duymamıştım Hypno5e’un (duyduysam da sallamamışım yani). Bu kadar övülünce ne bu diye dinledim ki cidden harikaymış. Özellikle Brume Unique Obscurité (part II) şarkısını herhalde yüz defa dinlemişimdir. Albüm genel olarak tam şu aralarki zevklerime hitap ediyor. Ambient soslu metal çok keyifli.

    Müthiş müthiş. Sağolasın Dr AQA.

    DrAQA

    @Ertuğrul Bircan Çopur, Eyvallah usta :) Senin gibi müzik konusunda yüksek derecede bilgili birine bir grup sevdirmek beni de mutlu etti açıkçası :)

    Albümdeki her şarkıya ayrı ayrı bitiyorum. Ancak Six Fingers In One Hand She Holds The Dawn şarkısının introsu harbi mükemmel ya, part I bitmesinin ardından böyle “dınnn dı dı dı dı dıdı dıın dıdı dııın” diye giriyor ya, işte oraya bitiyorum :D

  6. Behind_Space says:

    2012 nin belkide açık ara en iyi en orjinal albümüydü. böyle bir grubun hak ettiği değeri görememesi gerçekten üzücü

  7. ismail vilehand says:

    belli bir kaç isim hariç avangard işlere aşırı mesafeliyimdir, ben bile beğendim bu adamları ya. harbi güzelmiş.

  8. anders_björngiller says:

    gelecek vaat eden bir grup. kaliteli müzik kıtlığı yaşanan son zamanlarda ilaç gibi geldi. hatta Acid Mist Tomorrow çölde vahayla karşılaşmak gibi bişey

  9. Beleg says:

    Manyak bi albüm, süper bi albüm. Bi başlayınca dinlemeyi bırakamıyor insan. En son fransızca öğreticekler bana o olucak. 9 veriyor, daha çok kişi tanışsın diye çırpınıyorum her yerde.

  10. Korhan Tok says:

    Brume Unique Obscurité (part II)’yi canlı izleyip olay çıkarmak istiyorum. Büyük çılgınlık ya.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.