# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Grupların dünya görüşleri
| 11.02.2013

Siyaset Meydanı.

Sosyal konulara, dünya meselelerine duyarlılık gibi hususlar metal gruplarınn bir çoğunun kimliğinin ve duruşunun önemli bir parçası olagelmiştir. Bazı gruplar görüşlerini her fırsatta dile getirip sanatlarına yansıtırken, bazıları yaratıcı süreçlerine apolitik bir tavırla devam etmeyi tercih etmektedir.

Bu hafta, politik duruş takınan ve takınmayan gruplara ilişkin görüşlerimizi paylaşalım. Grupların ilgili konularda benimsedikleri tavır ve söylemleri; dinleme alışkanlığımızı, beğenimizi, destekleme girişimlerimizi nasıl etkiliyor?

Müzisyenliği çok kuvvetli olan, ancak tercih ettiği tavır kişisel görüşlerimize uymayan gruplar ve de bunun tam tersi bir resim ortaya koyan gruplar hakkında neler düşünüyoruz?

İlgili olduğunu düşündüğünüz örnekleri de paylaşmanızı diliyor, haydi buyrun sohbete diyorum.

  Yorum alanı

“Grupların dünya görüşleri” yazısına 106 yorum var

  1. Yılmaz KANCA says:

    dostum bence müzikle siyaset karıştırmaya hiç gerek yok. özellikle bizim mankafalı dinleyiyicilerle dolu memleketimizde gerek yok. zanamında pentagram hakan için “ülkücü bıyıkları var, pentagram faşist” diyen adamlarla, pantera dinleyip confederate bayraklı yelek giyen adamlar aynı adamlar. bu ülkenin dinleyicisinden de, siyasi görüşünden de kimseye yarar gelmez.

  2. Deniz says:

    Burzum deyip uzaklaşırım kahve falan içerim hatta.

    Rotten Angel

    @Deniz, Hlidskjalf :D

  3. Dünya görüşü kavramını o kadar da politize etmeye gerek görmüyorum. O yüzden pek detaylı bir yorum da yapmayacağım.

    Bir grup kendini bir görüşe adamış ve bunun gömleğini taşıyor ise, o grupta aradığım “İLK” özellik tutarlılıktır. Grup müzikaliteyi bu görüşün arkasına atmışsa, ben tutup onu öne çıkaracak değilim. Ama bu biçime bürünüp de elini attığın yerde tutarsızlık bulaştıran grup sayısı o kadar fazla ki, tereddüt etmeden duramıyorum.

  4. Grupların belirli ideolojilere dahil olması ve sahip oldukları ideolojileri müziklerine yansıtması onlara sadece tanınma ve merak edilme konusunda yardımcı oluyor. Bir grubun sosyalist çizgide veya İslami çizgide veya ırkçılık çizgisinde yürüdüğünü beyan etmesi ancak merak unsuru uyandırır bende. Yani grubun “hayata soldan veya sağdan bakması” dinleme sebebi değildir , olmamalıdır. Benim açımdan “merak ettirme” durumuna verebileceğim en güzel örnek ; Vortex Of Clutter-Abdal olabilir. Halk edebiyatındaki Taşlama ile metal müziğin birbirine kavuşması bu kadar mükemmel bir şeyi ortaya çıkartıyorsa ; yazdıklarına karşıt şeyler düşünüyor olsanız bile onlara saygı ve sempati duymaktan başka bir şey yapmamalısınız.

  5. patognomonic says:

    drudkh ile nokturnal candır…o kadar içli ve samimi müzik yapıyorlar ki bana sövseler bile umrumda olmaz..içli sövsünler yeter ki :)

    patognomonic

    @patognomonic, nokturnal mortum

  6. saw you drown says:

    Güzel bir konu. Bence grupların dünya görüşleri dinleyici açısında önemlidir. Bazı dinleyiciler bunu takmayabilir ancak şahsen benim grubu sevmem için bir kriterdir bu durum. Dünya görüşü bana uymuyorsa dinlemem diye bir durum yok tabi. Dinlerim. O denli kalın çizgilerim yok. Örnek vermek gerekirse hükümet yalakalığı yapan bir grup bana samimi gelmez. Ya da dünyayı toz pembe bir yer olarak gören grup üyeleri hoşuma gitmez. Çokta önemli olmasa da önemli yani bir nebze. Uzatmaya gerek yok.

    Rotten Angel

    @saw you drown, Cumhuriyetçi Parti iktidardayken; Dave hükumeti ve Bush’u öven bir sürü söz söylüyordu. Ama beni pekte rahatsız etmemişti bu durum. Yani Megadeth’i istekli veya isteksiz dinlememe bir sebep olmuyordu.

    saw you drown

    @Rotten Angel, Bakış açısı işte. Dinlemem demedim zaten. Sadece görüşüme uyuyorsa daha bir zevkle dinlerim.

  7. Manowar says:

    Rock ve Metal camiası genel itibariyle politikadan veya her türlü güncel meselelerden uzak durmayı tercih eder; iyi de yaparlar. Elbette ki her bir grubun kendine göre müdafaa ettiği bir dünya görüşü, bir fikriayatı vardır; ama onlar için albümlerden ve konserlerden kazandıkları para daha mühimdir. Dolayısıyla maddiyat peşinde koşmaları, inandıkları dünya görüşlerini pasif kılmaktadır. Sözümona bir grup bir konserinde başta ABD olmak üzere emperyalist gördükleri herkese sövüp sayar, ama o emperyalistlerin markalarının sponsor olduğu konserlere her türlü giderler. Yani ben hiçbir rock veya metal grubu görmedim ki sahneye bir aktivist gibi çıksınlar.

    O sebeple çok fazla bu mevzuulara takılmamak lazım derim ben.

    froya

    @Manowar, +1

    Zeynel

    @Manowar, Bkz. Rage Against The Machine

  8. Easy Ride says:

    Karl Marx resmi koydun ve Ext_Aggression birazdan gelecek…

  9. beterin bateri says:

    Metal müziğin agresifliğine ve sertliğine yaraşacak şekilde muhalif bi tavır bi rahatsız olmuşluk görmek isterim. Bu sözlerle de olabilir, albüm temalarıyla da. En azından bir duruş sergilemesini beklerim. Aklıma ilkin Nevermore geliyor. Kupkuru sistem eleştirisinden ziyade somut konular üzerinden giden Warre Dane’in ilginç imgeleriyle birleşen sözler ve Loomis’in cayır cayır riffleri.

    Ancak herhangi bir siyasi/felsefi görüşün ucuz propagandasını yapan müzisyenler beni rahatsız eder. Hem o görüşün içini boşaltır hem de aynı klişeleri yeniden üretir. Siyaset sokakta/kamuda üretildiği için hayattan/sokaktan izole haldeki grupların ”aman biz süper muhalifiz, kahrolsun sermaye!1!” tadındaki muhalifliği lafta kalır ve promosyana yarar ancak.

    Ayrıca hiçbir gruptan da gündemle, dünyanın gidişatıyla ilgili şarkılar beklememek lazım. illa da muhalif olacaksın lan diyerek olayı faşizanlığa dökmeye gerek yok. ama grup çıkıp da fakyu amerika! diyorsa da ”hele gel genç neden fakyu” diye sorgulayası gelir dinleyicinin. Benim için metal kapsamında Nevermore ayarında bi muhaliflik yeterlidir. Çünkü bütün o heybetli ‘patırtısı-gürültüsü’ne karşılık apolitik kaldı metal müzik.

  10. tranquillist says:

    bi’ keresinde dark tranquillity vokalisti mikael stanne’in röportajında stanne ”keşke dinler olmasaydı, o zaman insanlar çok daha özgür yaşarlardı. keşke devletler bu kadar baskıcı olmasaydı, o zaman insanlar daha özgür olurdu” demişti. ben de tıpkı böyle düşünüyorum. bi grubun hem yaptığı müziği hem de dünya görüşünü sevmek böyle bişey olsa gerek. bi keresinde de insomnium vokalisti niilo sevanen bi röportajda ”ben dinleri yok saymıyorum ama dinler beni yok sayıyor” demişti.

    bence dünya görüşü diyorsak, olayı ”siyasete bakış açısı” ile sınırlandırmamak lazım. bence grupların konserlere start verme tarzı bile onların dünya görüşünü yansıtır. konserlerden sonra izleyiciyle el ele kol kola sarılmaları dünya görüşünü belli eder. ve her grup sosyal mesajlar verir bence yaptıkları işte. yaptıkları albümlerin ”sadece albüm” olmasını istemezler mesela. albümdeki liriklerle, albümün kapak resmiyle vs vs. sosyal, siyasi, dini konulara olan tepkilerini ortaya koyarlar.

    sadece siyasi görüşe gelirsek de; bence bu durum yapılan müziğin önüne geçmemeli. önce iyi müzik yapılmalı. eğer siyasi içerik kaliteli müzikten fazlaysa bence o iş tırt bi iştir.

  11. Kıvanç says:

    Şimdi S.O.A.D. desem bu muhabbet çok uzar. Neyse :D

    Rotten Angel

    @Kıvanç, O muhabbetin modası 2005-2008 yılları arasındaydı.

  12. hiç says:

    dünya görüşü bakımından grupları 3′e ayırabiliriz.
    “yeni dünya düzeninine ayak uyduranlar” , “bunun karşısında olup hala sistemsiz durmaya çalışanlar” ve “dünyayı,düzenini iplemeyenler”

  13. atoutlemonde says:

    Ben geçen haftaki tartışma konusunda biraz yazmıştım aslında. Tabi ki şart değil ama şahsi düşüncem dünyada olup bitenler hakkında fikir sahibi olması ve yorum yapabilmesi o gruba olan ilgimi artırır. Bu nokta da samimiyet ve kendinle çelişmemek oldukça önemli. Sonuçta bu müziğin orjininde muhalefet olmak var. Şahsen ben grup üyelerinin iç dünyalarını anlatan sözleri okumaktansa, dünya gidişatını eleştiren sözleri okumayı tercih ederim ki benim için “köklere dönüş” geyiğinin bir parametresi de budur.

  14. Pue says:

    Dünya görüşleri grupların gömleğidir. Görüşünün olmadığını ya da bunu ön plana çıkarmadan devam etmeye çalıştığını belirten gruplar da büyük bir kitle tarafından görmezden gelinir.

    Bazı büyük gruplarda bile büyük sorunlar yaratan bu durumun günümüzdeki o grupların yanında adından söz etmeye bile gerek duyulmayacak gruplar tarafından “sallanmaması” bana göre grubun kurulmaya dahi gerek olmayan insanlar topluluğu etiketinden kurtulması kaçınılmaz.

  15. Beleg says:

    Metal müzik içine çok farklı konuyu alabilecek genişlikte olduğundan daha çok hayalgücüne ve imgelere önem veren gruplar konseptsel açıdan tercihimdir. Ancak elbette ki her grubun bu konularda bir düşüncesi olacaktır, olmalıdır da. Ama iş müziği propaganda aleti haline getirmek olursa müzik arka plana çekilmeye başlar ki bu en son isteyeceğim şey. Yani güncel konular veya mevcut düzen hakkında illa ki müzik yapılacaksa bunun anarşi kısmında metal başı çekebilir, çekmelidir de ama dediğim gibi öncelik müziktir, görüş değil. Yukarıda da dendiği gibi Nevermore bunun en güzel örneği. Düşünceyi amaç haline getirmeyen, ondan ilham alan bir grup olduklarından şarkı yapılarında distopik öğeler içine yedirilmiş bir tepki görüyoruz ve bence çıkıp slogan netliğine varan sözler yazmaktan çok daha iyi bir seçim. Bir diğer örnekse Dying Fetus. Kürtaj hakkında dahi şarkı yapmalarına rağmen yine fikirlerini ilham kaynağı olarak gördüklerinden bu tepki olayı sözlerden çok müziklerinde karşımıza çıkıyor ki tam olarak da beklediğim şey bu.
    Ayrıca başlıkta dünya görüşü dendiğinden bence illa bu temelde müzik yapılacaksa Death, At the Gates, Dark Tranquillity gibi işi daha derinlemesine ele alan, daha farklı boyutlardan, felsefi açılardan dünyaya bakan gruplar daha samimi gelir bana. İnsanı düşünmeye sevk etmek ve etrafındaki olaylara sorgulayıcı yaklaştırmaksa amaç, sonuçta metal her açıdan farklı bir müzik ve bu farkını basit anarşist duruşlarla birleştirmektense bu şekilde içselleştirerek ortaya koyması çok daha mantıklı geliyor bana.
    Topyekün özetle, içerik elbette mühim ama müzikal öğeleri kısıtlamamalı aksine desteklemelidir

  16. onurtoptas says:

    James Hetfield cumhuriyetçidir ama -kirk’le beraber- ırak savaşına ve yobaz katolik inanca karşıdır(the god that failed sarkısı ve röportajı). kürtajı da destekler(efsanevi 1993 röportajı).

    Tom Araya katoliktir ama din dogmalarını eleştiren sözler içeren şarkılar çığırır. en yakın grup arkadaşları ateisttir.

    Bruce Dickinson savaşın vehametini anlatan parçalar şarkılar söyler, ama bir yandan da sömürge dönemi ingiliz üniformaları ve militarist imajıyla “sağ ele” göz kırpar.

    Scott Ian yahudidir ama bir röportajında israil ve abd’nin izlediği politikaları sapına kadar yanlış bulduğunu ifade etmiş, obama’nın seçim vaatlerinden biri olmasına rağmen abd’nin ırak’tan askerlerini çekmesindeki eli yavaş davranışını eleştirmiştir.

    Lemmy ve Jeff hanneman tüm o ikinci dünya savaşı meraklarına ve topladıkları nazi koleksiyonlarına rağmen nazi hayranı olmadıklarını, bu tarz şeylerin dogmasının olmaması gerektiğini ve insanların hobi olarak da bunları biriktirebileceğini belirtmişlerdir. kaldı ki jeff’in dedesi 2. dünya savaşında almanlara karşı savaşmış.

    Dave mustaine din konusundaki tüm denyoluğuna rağmen “washington is next” gibi muhteşem bi parçada dahiyane sözlerle derdinin aslında ne olduğunu açıklamış, dinin zararlarından ziyade dini kullanan çıkarcı puştların ve insanları manipüle eden medya tekellerinin amacını anlatmıştır.

    Varg Vikernes tüm ırkçılığına rağmen dinlerin -ya da dinlerin manipülatörlerinin- yol açmak istediği dünyaya dikkat çekmiştir,çekiyor. ayrıca da müzisyen olarak epey yaratıcı ve özgün bi adamdır -kendi janrında.

    kafamdaki “metal-ideoloji” imajı listesi böyle gider. uzun lafın kısası metalciler son derece ters hareketler yapar göründükleri halde ironik bi şekilde bunun tam tersini düşünüyor/ya da ima ediyor da olabilirler..

  17. serdar91 says:

    http://www.youtube.com/watch?v=6ODNxy3YOPU

    bu klip benim görüşümü çok iyi özetliyor.metal müzikten bahsediyor ve bunda bir karşıtlık,agresiflik aramıyorsak o zaman metal müzik dinlemek sadece boş vakit değerlendirmek olur.benim bir metal grubunda aradığım ilk şey sisteme karşı dik duruş gösterebilmesidir.bana göre sanat bulunulan düzene eleştiri yapmak durumundadır.

  18. DrAQA says:

    Valla ne yalan söyleyeyim, hemen hemen dinlediğim hiçbir grubu buna göre ne kategorize ettim, ne de “ulan bu faşist dinlemeyeyim” “bunlar islam düşmanı” dedim. He bir tek Mustafa Yıldızdoğan hariç. Onun da konumuzla ilgisi yok zaten.

    Kişi komünist diye komünist grupları dinliyorsa, (ya da faşist, sexist, feminist, bilmemneist farketmez) o kişinin önceliği müzikte değildir gibime geliyor.

  19. earth's skin says:

    Başlıkla ilgisi var mı, yok mu; net bir çıkarımda bulunamıyorum ama yukarıda “hemen hemen dinlediğim hiçbir grubu buna göre ne kategorize ettim, ne de “ulan bu faşist dinlemeyeyim” “bunlar islam düşmanı” dedim” cümlesini görünce bir parantez açma ihtiyacı hasıl oldu bedende: İbrahimi dinlerden herhangi birine mensup bir şahsın, şarkı sözlerini anlamaya yetecek düzeyde yabancı dili (şarkı ana dilinde de olabilir tabii ama Türkiye özelinde söylüyorum bunu) ve normal seviyede bir zeka katsayısı varsa -şov amaçlı ya da gayet samimi bir biçimde, hiç fark etmez, Black Metal/Death Metal ya da kutsalı aşağılayan herhangi bir müzik icrasını keyifle dinlemesi patolojik bir durumdur.

    Din bağlamının dışına çıkarmak da mümkün bunu. Queer/straight edge/vegan/anti-kapitalist punk (ya da metal, hiç fark etmez) düşünceye sahip bir bireyin bunların aksini şarkı sözlerinde, sahne dışında röportajlarında hararetle savunan grupların konserlerine gitmesi, albümlerini alması, yani kısaca grubu destekleyecek herhangi bir davranışta bulunması inanılmaz saçma geliyor bana. Aksi düşüncenin varlığını sindirememe-kabullenememe olarak da yorumlanabilir bu. Bildim de bilemedim şimdi.

    DrAQA

    @earth’s skin, Yukarıdaki yorumumdaki cümleyi aynen kopyalayıp yapıştırınca, cevap verme isteği duydum. :)

    Görüşüne saygı duymak ve bazı kısımlarına hak vermekle birlikte, eklemek istediğim birkaç cümle var.

    Sana bunca “inanılmaz saçma” gelen durum, senin verdiğin örnekten devam edersek, “ibrahimi bir dine mensup” bir kişi için değil, “ibrahimi bir dine hayatını adamış” kişi için makul görünebilir. İnsanların ve özellikle de türk toplumunun kendi inançlarına karşı ne denli ihanetkar bir tutum içinde olduklarından elbette haberin vardır. Hatta bizde “bir düşünceye sahip” kişi var mı onu bile tartışırım.

    Ha ola ki bu adam bir düşünceye sahip, hatta o düşünce için bir çok şeyden vazgeçmeye bile hazır. Bu adamın da kendi düşüncesine aykırı bir “müziği” dinlemesi o kadar saçma değil bana kalırsa. Müzik bir sanat dalıdır sonuçta. Adam gay diye yönettiği filmi izlemeyen var mı acaba? veya solcu bir heykeltraşın yaptığı heykelleri, sırf solcu diye sağ sempatizanı biri beğenemez mi?
    Ha diyorsan ki “destek” ayrı bir şey, ben de klişe bir cevapla “farkında olmadan kimlere destek veriyoruz şu dünyada, giydiğin ayakkabının markassdfsdfdsf” derim. :)

    Bana gelecek olursak, ben biraz geniş adamımdır, bir şeylere inanırım veya inamam, ancak bunu sanattan ayrı tutarım. Koyu bir katolik diye Dostoyevski okumaktan kendimi alıkoymam mesela. :)

    earth's skin

    @DrAQA, büyük bir adanmışlık olması gerekli değil. Çok yüzeysel yaklaşacağım ama benim kitabımda sen Allah’a inanıyorum diyorsan -ciddi ya da gayriciddi bir biçimde- Şeytan’ı, (dini anlamda) küfrü öven bir şeyi dinleyemez, ona sempati duyamaz, hatta hayatına sokamazsın.

    Verdiğin örnekler bağlamdışı ne yazık ki. Eşcinsellikte yanlış bir şey yok ki, bu yüzden gay bir yönetmenin yönettiği filmi izlemenin herhangi bir sakıncası yok. Solcu bir heykeltraşın yaptığı heykeller politik bir içeriğe sahip, politik bir okumaya açıksa sağ sempatizanı birini rahatsız etmelidir. Sosyalizmi öven bir heykeli beğenen bir sağcı ne duydum, ne gördüm.

    Benim vurguladığım şey de sanatsallığı değil, içerdiği mesaj dikkat edersen. Müzikal anlamda sana müthiş bir tatmin duygusu sağlayabilir ama o şarkıdaki temel motivasyon senin kutsal kabul ettiğin değerlerden birini aşağılamak, ona leke sürmekse ve sen buna rağmen o şarkıdan keyif alıyorsan ve o temel motivasyonun gayet farkındaysan, burada ters giden bir şeyler var demektir.

    Yani, tek cümleyle derdimi ifade edecek olursam: Her Cuma namaza giden, hiç olmadı Allah’ın adını ağzından düşürmeyen biri nasıl Deicide dinleyebilir ya.

    DrAQA

    @earth’s skin, Keşke senin kitabına göre yaşasaydık be kardeşim. Bunu küçümser bir tavırla söylemiyorum yanlış anlama. Gerçekten, insanlar senin dediğin kadar inançlarına bağlı olsaydı, -Yalnızca dini değil- o zaman çok farklı bir dünyada yaşıyor olurduk.

    Bende şimdi senin cevabından bir kaç kopyalama yapacağım, amacım dallandırıp budaklandırmak değil, yalnızca söylemeden edemiyor insan.

    “Eşcinsellikte yanlış bir şey yok ki” demişsin, senin için yok sanırım. Biraz düşün, özellikle ünlü erkeklerin hangisinin gay olup olmadığını herkes biliyor. Normalde bir oyuncu rolüne, bir sanatçı yaptığı sanata göre tartışılması gerekirken, gay olup olmadığına göre kendisine not veriliyor. Bence bu bir etkendir. Neyse bunun konumuzla pek alakası yok zaten, toplumun bu yaklaşımını göze alarak örneklendirmiştim.

    “Benim vurguladığım şey de sanatsallığı değil, içerdiği mesaj dikkat edersen.”
    Evet seni anlıyorum ve çelişkiyi ben de görebiliyorum, ne var ki ben müziği sanatsallıktan ayrı inceleyemiyorum pek. Özellikle de metal müzik gibi hassasiyetle müzikal işçiliğe meyletmiş bir tür içinde.

    Yaşama sevinci olan, evli barklı veya bekar birinin, sırf atmosferini seviyor diye Silencer dinleyebilmesini tuhaf karşılamıyorum. Dediğim gibi, ben sanatsal inceliyorum. Senin mantığınla Slayer gibi bir grubun oluşması imkansızdı mesela.

    TAAKE

    @earth’s skin, güzel bir nokta aslında,böyle bir eleman sormuştu süleyman ateşe hocam müzikal zevkim black metal yönünde fakat dini hassasiyeti olan birisiyim ne yapayım diye o da ben öyle black metal falan bilmem, hem bizim ne güzel müziklerimiz var onları dinle” diye yanıt vermişti.Bazı ülkelerde cidden caiz değil fetvası yediğini biliyorum black metalin,global metal belgeselinde gösterilmişti,iran d cover yapan tür farketmez tüm metal grupları sözsüz şekilde çalar gider ve bırak headbangi,pogoyu ayakta bile durulmaz sandalyeden sakin sakin izlenir demişti iranlı adam,bir de metallica konseri için istanbul a gelen bir iranlı konser öncesi canlı yayın yapan kanal mikrofoununa ‘herkes metale takmış kafayı,halbuki metali şer bir müzik olarak niteleyen dindar kesimin karısıyla,kızıyla ‘şöyle domalttım karıyı,böyle hoplattım yavruyu klüpte’şeklinde sözlerle müzik yapan 50 cent konserinde coşup eşlik etmesi nedir peki?’tarzında bir şeyler söylemişti,mikrofonu tutan kızcağız, konser için iran dan gelmiş ay ne tatlı,önce şunu konuşturayım şeklinde başladığı röportajı mosmor tamamlamıştı,zaten o kanalda haberlerin en sonuna sıkıştırılmış iki metal konseri haberine rastladım biri bu,ikincisi de megadeth konseriydi,onda da konsere alınmayan bir metalci eleman konseri görmek için bir direğe çıkmış,oradan indirilince de sağa,sola atarlanıp direğe kafa,yumruk dalmıştı,iki haber de de bayağı gülmüştüm,şimdi rock n coke dan başka bir şey göstermiyor pezolar

  20. Açıkçası her ne kadar “Görüşünü sallamam hacı, müziğine bakarım” diyesim gelse de, aklıma gelen örneklerin neredeyse tamamında, çok sevdiğim müzisyenlerin dünya görüşleri de bana uygun oluyor. Bana mı denk geliyor, bilmiyorum ama şu anda aksi bi örnek gelmedi aklıma.

    earth's skin

    @Özgür Durakoğulları, belki de, çok sevmeniz için uyuşması gerekiyordur görüşlerin :)

    Özgür Durakoğulları

    @earth’s skin, “The Golden rule is, there’s no golden rule in life” felsefesinde biri olarak, belki de haklısın. :)

  21. Swedish says:

    Şu ana kadar hiçbir grup benim dünya görüşümü yansıtmamıştır.Zaten bir grubu sevme koşulum yada etki eden noktası grubun dünya görüşü olmadı.
    Eğer bir grup savunduklarında tutarlıysa,boş işlerden bahsetmiyorsa yeterlidir bence.Örneğin Varg’ın Norveçte hristiyanlığa karşı verdiği mücadeleyi desteklerim çünkü çok mantıklı.Yerel inanışların ve mitolojilerin dinlerin yaşatılması gerektiğini düşünürüm
    Başka bir yandan eski in flames zamanlarındaki uzay temalı ve felsefi şarkı sözleri çok ilgimi çeker
    Diğer taraftan death metal gruplarının dikkaet çektiği yoksulluk,düzene karşıtlık anarşizm gibi kuramları ilgiyle takip ederim.
    Ama hiçbir zaman neden bu adamlar bu fikirleri savunuyor da bunları yada başka şeyleri önemsemiyor diye düşünmem.Müzikte ilk iş sanatsal ve müzikal olarak bana hitap edip etmediğine bakarım

    earth's skin

    @Swedish, Saçma Burzum tartışmalarını diriltmek istemiyorum ama Varg ile ilgili düşünceni şuna benzettim: “Örneğin Adolf Hitler’i desteklerim çünkü çok mantıklı. Ekonominin güçlenmesi, ordunun, milletin yeniden silahlandırılması gerektiğini düşünürüm.”

    Eh, teşbihte hata olmaz, değil mi?

    Swedish

    @earth’s skin, yok aslında oyle bir benzetme değildi benimkisi,şöyle açıklamaya çalışayım,o zamana kadar bir ülkenin inanışı paganizm iken bir anda adamlar için en kutsal olan yerlere kliseler kuruluyor ve tamamen eski din baskı altına alınıp yok edilmek isteniyor.Şimdi kendimi bu durumda başrole koyuyorum ve tabiki buna bir tepki olarak sevdiğim inandığım bir uğurda eylem yapma fikri ağır basıyor.Yoksa konu içeriği çok ta önemli değil.Sadece eski dinler ve mitolojileri sevdiğim için burada sanki böyle bir benzetme olmuş

    saw you drown

    @earth’s skin, Senin dediğin şuna benziyor ve bence çok saçma bir benzetme.

    Adolf hitler faşisttir.
    Varg ta faşisttir.
    O zaman varg adolf hitlere benziyordur.

    Yani her faşist olan adolf hitlere benziyor öyel mi? Ki varg’ın faşist olup olmadığı da tartışılır. Kesin bir yargı değil yani. Swedish’in dediği gibi varg hristiyanlığa karşı mücade eden ve eski pagan kültürünü savunan bir adam. Hitlerle ne alaka?

    Rotten Angel

    @saw you drown, Varg vikernes ile Adolf hitlerin benzeştiği konu şu. İkiside ”üstün aryan ırk” kavramını savunuyor, ve medeniyeti bu üstün ırkların kurabileceğini söylüyorlar. Varg vikernes ”ben odalist ve ırkçıyım” diyor.

    Ulan özlemişim şu tartışmayı asdsdkkdopkads

    earth's skin

    @saw you drown, fakat sen beni hiç anlamamışsın.

    Hayır, dediğim ona benzemiyor. Yerel inanışların yaşatılması gerektiğini düşünüyorum; bir kilise kundakçısını destekliyorum demek, ülkemin geleceğini düşünüyorum; soykırımı, antisemitizmi destekliyorum demekten farksız. İfade ettiğim şey bu.

    Swedish’in kullandığı açıdan baktığımızda, Hitler de buhrandaki ülke ekonomisini kurtarmak ve ülkesinin yeniden eski askeri gücünü yakalaması için mücadele eden bir liderdi.

    Şimdi oldu mu?

    Swedish

    @earth’s skin, ben bu fikre katılmıyorum.bu açıdan bakmıyorum çünkü.Ben kendimi varg ın yerine koyup onun gibi düşünüp ve malesef o anda insani duygularımı işin içine katamadan bu eylemleri yapabilirdim demek istedim.Sonuçta sen böyle değerlendirmişsin saygı duyarım ama katılmıyorum

    saw you drown

    @earth’s skin, Evet evet haklısın ya varg zaten milyonlarca insanı türlü türlü işkencelerle katletmişti. Adam alt tarafı birkaç kilise yakmış ne var bunda? Çeşitli ırkçı söylemlerde bulundu diye hemen hitler oluverdi öyle mi. İfade özgürlüğü denen birşey var.

    earth's skin

    @saw you drown, ne kullanıyorsun bilmiyorum ama bir süre ara ver. gerçekten.

    earth's skin

    @saw you drown, “adam ifade özgürlüğünü kullandı, kilise yaktı, ne var canım bunda?” AHAHAHAHAHAH. Sonsuza dek buna güleceğim.

    saw you drown

    @earth’s skin, Espri yapmıyorum. Bunlar gerçek düşüncelerim:)

    Swedish

    @saw you drown, hitler örneği ile gerçekten bağdaştıramadım bende.Hitler in kendi ülkesi sınırları dışına da kendi ideolojisini benimsetme amacı vardı diye biliyorum.Ama Varg ın böyle bir amacı yok.

    earth's skin

    @Swedish, bir daha ifade etmeyi deneyeyeyim: Adam kültürünü korumak için Hıristiyanlıkla mücadele ediyor, kilise yakıyor demekle Hitler ülkesinin geleceğini korumaya çalıştığı için Yahudilerle, komünistlerle, Çingenelerle mücadele ediyor, onları öldürüyor demekten farksız. Hala anlamayacaksanız, benden pas.

    Swedish

    @earth’s skin, dostum anlamıyor değilim seni,sadece dediğine katılmıyorum yada şöyle söyliyim yukarda başka iletide de söylediğim gibi düşüncemin ayrılan kısmı şöyle:

    @saw you drown, hitler örneği ile gerçekten bağdaştıramadım bende.Hitler in kendi ülkesi sınırları dışına da kendi ideolojisini benimsetme amacı vardı diye biliyorum.Ama Varg ın böyle bir amacı yok.

    Rotten Angel

    @Swedish, Evet. Masum insanların ibadethanelerini, içinde insan olup olmadığını kontrol etmeden ateşe vermek gerçekten haklı bir savaş.

    Birde:
    ”Diğer taraftan death metal gruplarının dikkaet çektiği yoksulluk,düzene karşıtlık anarşizm gibi kuramları ilgiyle takip ederim.”

    Demişsin. Sanırım grindcore demek istedin.

    TAAKE

    @Rotten Angel, varg bunu konuşmalarında açıklmıştı panpa,sen de bilirsin eminim,mesala o meşhur çok eski kiliseyi yakma sebebini ‘benim atalarımın boğazına kılıcı dayadılar ve hristiyan olmasını istediler,hristiyan olursa kılıcı çekip,onu tepeden aşağı asimile ettiler,kabul etmezse de boğazını kestiler,kendi ibadethanelerini ise ne bizim pagan tapınağımızın yanına veya biraz uzağına diktiler,pagan tağınağını yakıp,tam ortasına kendi tapınaklarını diktiler,benim tapınağıma saygısı olmayana,ben niye saygılı olayım’demiştir,Varg ı siktir edelim tarihi gerçekler bile gerçekten eski iskandinav milletlerine hristiyanlığın çok kanlı geçtiğini kabul etmiştir,tabii ki kilise yakmanın haklılığı tartışılır ama gerçek olan hiç bir büyük değişimin,devrimin kansız olmadığı,eski misyonerler hristiyanlık için kılıçtan geçirip yakarken,modern zamanlarda varg kiliseleri kundaklayor,insan tabiatı ve dünyanın düzeni aynı,sadece tepkilerin şiddeti ve yöntemler farklı

    Rotten Angel

    @TAAKE, Dünyadaki en kanlı savaşlar hep din üzerinden gerçekleşmiştir zaten. Sadece iskandinav/pagan ve hristiyan savaşları değil. En yakın örneği Türklerin müslüman olması. Lise tarih kitaplarına ve televizyonlardaki tarih belgesellerine bakacak olursak, Türkler ”Aaaa bunlarda tek tanrı, bizde tek tanrıyız. Hadi müslüman olalım” demiştir. Hiçbir şekilde arapların türklere yaptığı işkenceler ve katliamlar anlatılmamıştır. Emre Kongar ”Tarihimizle Yüzleşmek” isimli kitabında çok güzel anlatıyordu bunu.

    TAAKE

    @Rotten Angel, aynen dostum,karşılıklı silahların siperlerden ateş ederek yapılan bir kaç saatlik bir çatışmayı inönü savaşı diye kakalayan resmi tarihin talkan ve curcan katliamlarından bahsetmemesi…

    earth's skin

    @TAAKE, mevzu şiddet zaten, Hıristiyanlığa karşı Pagan geleneğini savunmanın tek yolu şiddet kullanmak mıdır? Yerel inanışları yaşatmak istiyorsak kilise mi kundaklayacağız, onlar benzerini asırlar önce yapmış olsa bile?

    Merceği bu coğrafyaya çevirelim, yerel üzerinden algılaması daha kolay oluyor: Alevi-Bektaşi geleneğini yaşatalım, gidip cami kundaklayalım! Neden? Çünkü yıllarca Aleviler kılıçtan geçirildi, zorla Sünnileştirildi, asimile edildi, kabul etmediklerinde boğazları kesildi, özgürce ibadet etmeleri engellendi!11111! mi diyeceğiz yani şimdi?

    Yeni bir tartışma doğurmaya çalışmıyorum, sadece daha sağlıklı görmeye çalışın.

    saw you drown

    @earth’s skin, Ne yapalım peki? Bir önerin varsa varg’a iletelim bence. Pagan kültürü nasıl korunabilir diye:D

    earth's skin

    @saw you drown, sen soğuk bir bira iç, rahat bir yere uzan, ferahla.

    TAAKE

    @earth’s skin, orda verilen tepki herkese göre değişir hocam,kime basın-yayınla mücadele eder,kimi sadece her ortamda dile getirir,kimi varg ın yaptığı gibi eylemlere başvurur,kimi tamamen silah ve şiddete yönelir,zaten örneği verdiğin konuda da bu tarz tepkiler verenler oldu türkiye de,mesala sivas olayları gibi,sonra bunun misilemesi başbağlarda yapıldı,falan filan yakın zamanın kara olayları,zaten varg gibi çok sert düşünenler’onlar bize acıdı mı?onlar bize merhamet gösterdi mi,bizim yaptıklarımız,onların vahşeti yanında devede kulak’diye savunuyorlar kendilerini,mesala varg ‘bırakın hristiyanlığın pagan kültürünü yoketmesini ve kendi çürümüş medeniyetini getirmesini ki-mesala evil kelimesi iskandinavya kültür ve terminolojisine tamamen hristiyanlığın bir kazanımı-İskenderiye kütüphanesini yoketmesi ve antik yunan eserlerini kafir-pagan inancı sayarak yıllarca insanlıktan saklayarak gizlemesi bile insanlığa ve evrensel insan medeniyetine çok ağır bir yara vermiş ve insanlığı yıllarca karanlığın ve bağnazlığın zindanında çürütmüştür,bunu bir norveç milliyetçisi ve odalist olarak değil,evrensel insanlığın bir ferdi olarak düşünsem bile hristiyanlık yapılanları haketmiştir’diyor bir makalesinde,zaten aklımda en kalan makale bu olmuştu,
    dediğim gibi varg ın eylemleri tartışılır ve ve nihayetinde NE KADAR HAKLI OLUNSA BİLE ŞİDDETE ŞİDDETLE KARŞILIK VERMEK,YANLIŞLIKTIR,atalarımızın ‘kanı kanla yıkamazlar’sözü gibi,tabi fakat burda zaten satanizm ve,paganizm ve vandalizm ile iyice haşır neşir olmuş varg,eno ve onun o zaman ki takımının da zaten bu şiddet ve eylemlere meyilli olduklarını görebiliyoruz,mesala herhangi bir mayhem gitaristi enonun bir röportajını oku,düşünce tarzını anlayabilirsin,mesala christian rock-metal grupları varmış,ne düşünüyorsunuz sorusuna eno ‘biz grupların yeterince şeytani ve tehditkar olmadıklarını düşünürken,bu saçmalıkta ne?o grupların hesabını da bir ara görmeliyiz,tabii ki yokedilmeleri gerektiğinden başka bir şey düşünmüyorum’demiş bir röprtajında,mesala başka bir örnek solda da yumuşak,ılımlı olalım,halka kurtuluşu diyalog ve meşru yollarla getirebiliriz diye düşününler olduğu gibi ‘iktidar,namlunun ucundadır’ şiarını benimsemiş molotov,barikat,şiddet taraftarı gruplarda var,varg ve o dönem eylemleri gerçekleştirenlerde kendi doğrularıyla kendi fikirlerini oluşturup kendi bildikleri ve uygun gördükleri eylem biçimlerini yaptılar,tamamen kişinin kendi perspektif ve tarzı,ne kadar doğru,ne kadar yanlış orası tabii ki her zaman tartışmalı…

    Swedish

    @TAAKE, tamamen katılıyorum ve bu mantığı anlatmak istemiştim sağol dostum

    Swedish

    @Rotten Angel, bu konuları işleyen death metal grupları da var ama grindcore dinlemediğim için bişey diyemem
    Abi az önce yukarıya da yazdım böyle bir durumda insani duygular ve hümanizm çerçevesinde düşünülemeyeceği kanısındayım.

    Rotten Angel

    @Swedish, ”Yoksulluk, düzen karşıtlığı, anarşizm” death metal gruplarının pek ön plana çıkardığı bir konu değildir, o yüzden öyle dedim :) Yoksa bu konulardan bahseden death metal şarkıları ve grupları var tabiki. Hayatın güzelliğinden bahseden death metal grubu bile bulabilirsin :)

    Ama grindcore’un ana teması bunlardır. Onu demek istemiştim. O kadar grindcore dedik, bir şarkı koyalım:

    http://www.youtube.com/watch?v=YjgRzHAlJuY

    Swedish

    @Rotten Angel, :)) eyvallah

    saw you drown

    @Rotten Angel, Ne yapmalıydı peki?

    Affedersiniz kiliseyi yakacam da birazdan sizi dışarı alalım mı diyecekti:)

    Rotten Angel

    @saw you drown, Yani kilisenin içinde biri yanarak ölseydi; ”Kiliseyi yakacağım da birazdan sizi dışarı alalım mı diyecek hali yoktu ya” deyip mi savunacaktın :)

    Bir ”Geleneksel PasifAgresif Burzum Tartışmalarının” daha sonuna geldik. İzlediğiniz için teşekkür ederiz.

    == Konu Kilit ==

    saw you drown

    @Rotten Angel, Savunmuyorum ki ben sadece mantıklı düşünmeye çalışıyorum. Kendimi kilise yakan bir pagan savaşçısının yerine koyuyorum:))

  22. saw you drown says:

    Burzum tartışması saçma Metallica-Megadeth tartışması saçma Soad tartışması saçma.

    Neye göre saçma? Anlamış değilim.

    Jester

    @saw you drown, Çünkü sonuca varmıyor.

    atoutlemonde

    @saw you drown, burzumu bilmem ama en azından diğer ikisinin boku çıktı artık

    Kemal

    @saw you drown, cunku cok tartisildi ama su ana kadar olaya degisik bir bakis acisi getiren ya da zaten 100 kere soylenmis seylerden degisik bir sey soyleyen kimse cikmadi (PA gibi elit bir ortamda bile). Eger farkli bir sey soylencekse kimsenin tartisilmasina itiraz edecegeni sanmiyorum.

    saw you drown

    Doğru söylüyorsunuz da bir yere varmıyor evet. Ama tartışılmasında da bir sakınca görmüyorum ben.

    Jester

    @saw you drown, Neden saçma olduğunu açıklıyoruz kabul ediyorsun, yine de tartışılmasında sakınca görmüyorsun. Formundasın bugün de.

    saw you drown

    @Jester, Saçma olan konularda tartışılmalı.

    Kemal

    @saw you drown, tartisalim abicim bence bi sakinca yok :) ama olay donup dolasip Varg’in canavar ruhlu olup olmadigina, Dave’in James’ten daha teknik bir gitarist olduguna filan varacaksa ne anlami var ki :) Ama bu konularda degisik bir gorusun varsa cekinme soyle tabi.

  23. Osman says:

    Çok da umrumda olmayan konudur. Sonuçtu Burzum dinliyoruz, SOAD dinliyoruz (-duk daha doğru olur).. Grupların ideolojileri gruplara duyduğum saygıyı hiç etkilemiyor. Şahsen en sevdiğim müzisyenler müzik dışında neredeyese hiçbirşeyi siklemeyen bireyler, belki bunun da bir etkisi vardır, ama sanmıyorum. Ben de siklemiyorum, onlar da, tesadüf olsa gerek.

  24. ozgur says:

    Dinlediğimiz, yeri geldiğinde taptığımız yeri geldiğinde “o adama laf edemezsin lan” dediğimiz, biricik yerine koyduğumuz bi dolu adam bi bakıyosun boş beleş it kopuk maganda şerefsiz orospu çocuğu çıkıyor. Baya üzücü bir durum bana göre bu.Hayat tarzının tersini savunan/yaşayan adamlar olmasını geçtim zaten; ama bu “boş beleşlik” bile düşündürüyor bazen beni. Yargılamıyorum, yadırgamıyorum. Bazen küfür ediyorum. Amın oğlu esteban.

    Keza, tersini düşündüğümüzde, bi grubu/adamı/of hadi kadını bahsettiğim mertebelere yerleştirdikten sonra bi bakıyosun duruşuna, şarkı sözlerine dünya görüşünü paylaşıyor. Paylaşmasa da yakınından geçiyor. İşte o an da, baya bi duygusallık oluyor bende. “Ulan” diyorum, “işte bu. Senden de bu beklenirdi koçum.”

    Konu insanın karşısındakiyle kurduğu ilişkide bitiyor sonuçta.

    Bu konuyla az biraz bağlantısı olan şöyle bi olay hatırlıyorum. 8. sınıftayken, ağzımdan gözümden, hünkürdüğümde burnumdan Metallica çıktığı zamanlar “So What”ın şarkı sözlerini keşfediyoruz bi şekilde. 3 arkdaşız. Birisi biraz muhafazakar, dinci bir tip. “So What”ın şarkı sözlerini öğrendikten sonra Metallica’dan ve şarkıdan soğumuştu mesela eleman. Tabi bunun siyasetle, dünya görüşüyle, Marx ile , Hegel ile pek alakası yokmuş şimdi yazınca daha iyi anlıyor insan.

    İnsan kendisine yakın olanı tabi ki bir şekilde daha çok seviyor, daha çok benimsiyor. Burda heralde herkes hemfikir ama bu meselede daha problematik olan kısım, “görüşlerini sevmeme halinde gruba karşı takınılan tavır”. Dinlemeyi bırakanı var, önemsemeyeni var, fanlıktan çıkıp “hater” olan var. İlginç hikayeler, ilginç tipler.

    Aha bunlar da birkaç bonus kelime olsun:

    Vio-lence
    Rumble Militia
    Kreator
    Sacred Reich

    Bi de Slayer, Megadet, Metallica gibi fazla ana-akım grupların politikliğini konuşmak pek doğru/zevkli/anlamlı gelmiyor şu saatten sonra nedense. Kişisel bi şey tabi bu. Benimle onlar arasında.

    Kemal

    @ozgur, ahaha ortaokula giderken So What’in turkceye cevrilmis sozlerini okuyup utancimdan yerin dibine girdigimi hatirladim :D

    Ext_Aggression

    @ozgur, Özgür meramımı yeterince anlatmış. Fazlasını yazmanın burası açısından hiçbir anlamı yok. Teşekkürler Özgür.

  25. Nocturnal Occulto says:

    Milliyetçi sosyalist biri olarak demeliyim ki,sol ve komünist görüşlü grupları dinlemiyorum. Eğer sonradan solcu veya komünist olduklarını fark edersem arşivimden silerim. Mesela deli gibi thrash metal sevmeme rağmen kreator dinlemem.Punk ve grindcore gibi türleride anarşist oldukları için dinlemem.

    earth's skin

    @Nocturnal Occulto, keşke tüm milliyetçi “sosyalistler” Mihri Belli gibi olsaydı.

    Ext_Aggression

    @Nocturnal Occulto, Nasyonal Sosyalistliğin yersen modu milliyetçi sosyalistlik olmuş. O da güzel :D

    DrAQA

    @Ext_Aggression, Vizontele’de ‘Sosyal Faşist’ vardı, o aklıma geldi :D

    (Tabii ki serbest çağrışım, kimseye lafım yok.)

  26. tranquillist says:

    laaaaaaaaaaannnnnnn!!!! biliyorum bu konuyla alakalı değil ama şimdi henüz yeni aldığım bi duyumu sizle paylaşıcam, sıkı durun: DARK TRANQUILLITY 4-5 MAYIS TARİHLERİNDE ISTANBULA GELİYORMUŞ LAN!!!!! HEM DE JOLLY JOKERDE DEĞİLMİŞ BU SEFER KONSER, REFRESH THE VENUE’DEYMİŞ. hasiktir ya hasiktir hasiktir hasiktir, sevinçten ne yapsam bilemedim. offffffffffff, aldığım en güzel haber son bi kaç aydır. şimdi bu başlığın altına böyle bişey yazlır mı amk diyebilirsiniz ama kendimi tutamadım abiler kusura bakmayın. siz de bilin istedim. henüz resmi bişey yok. ama duyumlar var en azından, bu bile yeter. hatta linki de veriyim isterseniz, buyrun:

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=501597896548870&set=a.209253575783305.48676.123856130989717&type=1&theater

    bu arada müjdemi isterim beyler :D

  27. ali ihsan balı says:

    Ben şahsen benim dünya görüşümü yansıtacak grubun amına koyarım kimse kusura bakmasın.. Ayna mı lan bu?

    aaa

    @ali ihsan balı, ahahaha abi sandalyeden düştüm.

  28. Nightwing says:

    Bir sürü acayip şey yazılmış bir çoğunu okumadım hele Varg lafını duyar duymaz atlayanlar var ki evlere şenlik.

    Benim bu konudaki görüşüme gelince grupların dünya görüşü benim kıstasımda alt sıralardadır. Mesela Kreator aşırı sol eğilimli komünist görüşleri olan bir grup yani benim görüşlerime 180 derece zıt olmasına rağmen müzikal olarak beni en çok etkileyen gruplardan biridir. En sevdiğim gruplar listemde de üst sıralardadır hatta. Ha öyle olmasaydı belki de en sevdiğim grup olabilirdi ama görüşlerinin bana zıt olması sevmediğim anlamına gelmez en fazla ”en sevdiğim grup” olmaz.

    Gelelim Burzum’a. Yok hayır gelmeyelim gene kıyamet kopacak. Ufaktan dokundurayım en iyisi. Varg her ne kadar müzisyenliğini örnek aldığım bir kişi olsa da, beni bu müziğe iten yegane unsur olsada bazen saçma sapan konuşuyor. Aşırı sağ görüşlerini sevmem lazım yanılgısı doğabilir. Hayır. Türkler Anadolu’dan gitsin diyen adamın göüşlerini ben bir Türkçü-Turancı olarak nasıl desteklerim? (Geçen bu konu hakkında yazdıydım yayınlanmadı)
    Neyseki Burzum müziğinde siyaset etmenleri bulunmadığı için dinleyebiliyorum. Dinlemekle de kalmıyor örnek alıyorum. Çünkü adamın kişisel görüşü o, müziğine yansıtıp milletin bu konuda beynini bulandırmıyor sıkıntı yok. Öte yandan hiç bir güç bena SOAD dinletemez. Düşünsenize moruk bizim atalarımıza saydıran adamları sözlerini anlamadan kafa sallıyorum. Yoo hayır bana göre değil.

    NSBM yani National Socialist Black Metal’e gelirsek. Önceden çok önyargıyla baktığım bir türdü. Ama sonradan anladım ki çelişkili olmadığı sürece lokum gibi. Ben aynı zamanda ekonomi düzeyinde sosyalizm yanlısı da olduğumdan (Milliyetçi sosyalist de diyebiliriz) bu tür hoşuma gidiyor çelişki olmadığı sürece. Çelişkiden kastım şu: Bir Alman grup NSBM yapar anlarım ok. İtalyan yapar, Japon yapar, Finlandiyalı yapar eyvallah. Ama gidipte Polınyalı gruplar Rus gruplar NSBM yapmıyor mu kafayı gömesim geliyor. Tıpkı benim Hellenic Megalo İdea Greek Black Metal yapmam gibi.

    Şuna da değineyim bi ara biri de şey demiş ”Norveçte pagan kültürü egemendi Hrisitiyanlık yok etti” falan demiş. Gayet doğru ama bu senaryonun aynısı bizde de var. Birazda bunu görün. Ben yüce Köktengri’ye inanan biri olarak (Şamanizm din değildir ritüeldir, bizim öz dinimiz Göktanrı ya da eski Türkçe ile Köktengri dinidir) bizdeki durumun görmezden gelinipte elin Norveçlisine üzünülmesi beni kahrediyor. ”Türkler kitleler halinde İslamiyeti seçti” ibaresi tarihin en büyük yalanlarından biridir. İslamiyetin bizde Araplar tarafından kılıç zoruyla yayılıp atalarımızın öldürüldüğü ve kutsal öz kültürümüzün İslamdan sonra Araplaştığı konusuna bahse girerim. Ve bunu da çekinmeden dile getiririm. Yalnız İslam karşıtı da değilim din bir milletin manevi bağını kuvvetlendirmesi açısından önemlidir.

    Bunun yanında bende müziğimde siyasi etmenler, simgeler kullanırım/kullandım ama bokunu çıkarmam hiç bir zaman.

    Epey uzun bir yazı oldu geçen haftada harararetli bir tartışma vardı bazı arkadaşlar acayip saçmalamıştı yazmayım yazmayım dedim burda patladım.

    Bu uzun yazımdan bazı arkadaşlar gereksiz anlamlar çıkarıp lafı başka yere çekecektir (SOAD’ın neresi atalarına küfrediyo lan, liseli ülkücü detected gibi) adım gibi eminim. Buna karşı bu gibi karşı taarruzlar şahsımca cevaplanmayacaktır. Ben fikrimi kimseye sataşmadan söyler kaçarım. Eyvallah.

    Swedish

    @Nightwing, dostum şamanizm in unutturulması ve islamın zorla kabul ettirilmesi konusunda aynı fikirdeyim ama evet haklısın nedense kendimizi değil hep başkalarına ahlar vahlar ediyoruz
    Ama Varg’ın türkler anadoludan gitsin açıklamasını hiç duymadım nerede açıklıyor bunu ?

    Nightwing

    @Swedish, Burzum.org’daydı kardeş ama şimdi bulamadım linkini zaten benimde sonradan haberim oldu önceden öyle bi söylenti vardı duymuştum ama inanmıyordum sonradan gördüm ve inandım.

    Swedish

    @Nightwing, bi ara bulursan yollayıver gerçi burzum.org u hatmettik ama görememiştim

    TAAKE

    @Swedish, öyle bir röpotajı kesinlikle var dostum,şimdi bulamadım,ihtiyaç olunduğunda bulunmaz zaten zaten :),yanlış hatırlamıyorsam 11 eylül saldırılarının meşhur olduğu dönemde yapılan bir röpotajdı,ama rotten angel in de dediği gibi varg olayları kendi bakış açısından yorumlamış,onun için katılmasadakta onu suçlayamayız,varg ın zaten her zaman kendi bildiğini diki dikine savunan bir pagan savaşçısı olduğu için fazla yadırgamadım ben bu sözleri,varg bu olaylara kendi pencere ve dünya görüşü üzerinden bakmış sadece

    Swedish

    @TAAKE, eyvallah abı sağolasın valla haberim yoktu ama beklerim adamdan.Şu hani fan kitlesinden gelen soruları cevaplandırdığı bir röportajı vardı tüm dünyadan soru sordular ben orada anladım Varg ın nasıl bir adam olduğunu

    TAAKE

    @Nightwing, maalesef senin dediğin bu türklerin müslüman olma macerasınının aslını milletimizin bilmmemesi çok normal dostum,çünkü bu konu gerçekten kasıtlı olarak saklanıyor ve verilmiyor,ben mesala severek dinlediğim norveç black metalinin kavgasını ve amacını araştırdığım zaman anladım gerçekleri açıkçası,zaten eğer senin gibi bu konulara duyarlı biri veya araştıran birisi değilse bu bilgilere ulaşması gerçekten zor,mesala en basitinden Curcan ve Talkan katliamları ile ilgili Atsız ın yazdıkları ve dökümanları dışında baka yerde bilgi veya yayın yok,zaten o da öcü gbi gösteriliyor,onun için ben kimseyi pek suçlayamayacağım açıkçası,varg ve inner circle tayfası eylemleri zaten önce norveç halkını,sonra tüm dünyayı uyandırmak,insanların dikketini hristiyanlık,norvecin antik kültürünün deformasyon ve asimilasyonu,paganizme çekmekti,bunu da başardılar,zaten nattefrost bir röpotajında
    bu işin mücadelesini 90lı yıllarda çok verdik. bütün medya özellikle kilise yakma protestolarından sonra hıristiyanlığın dayatılma hikayesine, stavanger savaşına, işkencelere ve viking kültürünün yokolmasına odaklandı. herkes bu konuda bilgi sahibi oldu. kilise çok ağır darbe aldı ve birçok üyesini kaybetti. insanlar sayemizde akıllandı. şu an norveç’te hıristiyan bulmak için baya araman lazım. biz bu savaşı kazandık, artık teokrasi ve din norveç’in kanından temizlendi. şu an başka problemlere odaklandık. müziğimizde başka konulara değiniyoruz. bu konuları da sonra açıklayacağım, şu an gizli. yeni albümde görürsünüz. fakat hala satanik black metal’e ihtiyacı olan başka ülkeler var, mesela polonya tam bir kilise hegemonyasında. bu tip ülkelerde black metal şart.” diyerek olayı çok güzel özetlemiştir aslında,onun için nattefrost undediği gibi her ülkenin,özellikle türkiyenin gerçekleri çatır çatır söyleyen black metale ihtiyacı var,tornadan çıkma,tek tip uysal(!) ve etliye,sütlüye karışmayan vatandaşçıklar oluruz,tıpkı şimdiki gibi

    Jester

    @TAAKE, Yalnız Norveç’te bayağı hristiyan var, gayet dindar bir ülke hatta.

    Nightwing

    @TAAKE, Aynen kardeşim Türkiye’de bu gerçek kasıtlı olarak saklanıyor ve lisede ilkokulda gencecik beyinler tarihin gerçeğiyle doğruyu yanlışı öğrenmek yerine bir yalana inanıyorlar. Çok takdir ettiğim İlber Ortaylı bile bu tellakiye inanmış durumda. Bu diğer konular içinde geçerli. Tarih tüm gerçekliğiyle öğretilmeli ki genç kuşaklarda yanlışlardan ibret alıp ona göre hareket etmeli. Din mevzusuna gelirsek dediğin gibi Türkiye’de zamanında Atsız Hoca dışında bunu açıkça belirten başka bir kişi belki de yok. Atsız atanın dediği gibi:

    ”Türklere milli mazisini unutturan önce maniheizm, sonra da İslamiyet olmuştur.

    Yabancılardan alınan din ön plana geçmiş, milli olanı sürüp çıkarmış ve Türkler’in geçmişle olan ilgisini kesmiştir.

    Onuncu yüzyılda kabul olunan İslamiyet de milli maziye aynı darbeyi vurmuştur. Hem bu seferki darbe birincisinden daha yaman olmuş, maziyi unutturmak faciası halk tabakasına kadar bulaşmıştır”

    Kaynak: Hüseyin Nihal Atsız – Türk Tarihinde Meseleler s. 79-80

    Atsız’ı bilen bilir. Alemin en milliyetçi düşünürüydü. Ve bunun gibi bu konuda kırgınlığını belirten başka sözleri de var. Başbuğumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün de İslam dininin öz Türk kültürüne darbe vurduğuna, Türklerin gerçek kültürüne yönelinmesi gerektiğine dair serzenişli sözleri var. Bende bu düşünceyi savunanlar gibi öyle hardcore İslam karşıtı falan değilim ama yakındığımız konu İslamiyet’in Arap kültür asimilasyonu şeklinde uygulanmasıdır.

    Norveç’e gelirsek 90′lardaki İnner Circle tayfası ve eylemlerle bugün Norveç halkı epey gerçekleri görmüş durumda. Bildiğim kadarıyla dünyada ateist oranının en yüksek olduğu ülke. Bizde böyle bir sinerji olmadığından ve -objektif olmak gerekirse- Türk halkı çok duygusal ve bazı şeyleri kabullenmekte sıkıntı çeken bir millet olduğumuz için biz de böyle bir aydınlanma olmadı. Belki gelecekte olur bilemeyiz. İnsanların dini inancı kendinedir dediğim gibi böyle düşünen kimse din karşıtı falan değil, ama o dininde kendi kültürünü ezmesine izin vermek ve tarihi gerçekleri bilmeden bir yalana sarılıp körü körüne itaat etmek tam bir milli felakettir.

    Ve bu konuyu da burda kapatırım.

    saw you drown

    @Nightwing, Varg haklı türkler anadolu’yu işgal etmiştir. Hristiyanların pagan kültürünü yok ettiği gibi. Ha senin görüşüne uymayabilir ama bu tarihi bir gerçek.

    Osman

    @saw you drown, o zaman git, tutan yok seni..

    Rotten Angel

    @saw you drown, Kavimler göçüyle de anglosaksonlar şimdiki britanya’yı işgal etti, franklar şimdiki fransa bölgesine yerleşti orayı işgal etti, cermenler bavyera’yı, lehler şimdiki polonya bölgesini, slavlar da hayvan gibi toprağı götürdü. Kavimler göçüyle şimdiki avrupa’nın etnik düzeninin temeli oluştu. Varg Vikernes denilen zatın mantığına göre o zaman Avrupadaki çoğu millet geldiklere yere geri dönmeli. One minute. Onlar üstün ırktı. Unuttum :)

    Kimse gökten zeplinle inmedi. Türkler de, Varg’ın üstün gördüğü Cermenler de. Türk milliyetçiliği ile hiç ama hiç alakam yoktur. Ama gene de yazmadan edemedim :)

    saw you drown

    @Rotten Angel, Şimdi ben türkler anadoluyu işgal etti dedim fransızlar fransa bölgesini işgal etmedi demedim ki. Zamana göre konuştum. O döneme göre bu toplulukların hepsi (franklar,anglosaksonlar,türkler,cermenler vs.) işgalciydiler. Bu döneme göre ise tabi ki de bu toplulukların yaşadığı yerler o ırkların anavatanıdır.

    Rotten Angel

    @saw you drown, Ben aslında senin yazın üzerinde, Varg Vikernes’e giydirdim. Senle derdim yok :) Derdim ırkçılık yaparken, düşünmeden konuşanlarla…

  29. ozgur says:

    Bi de ilginçtir, hayatımda hiç “amına koyim böyle işin! böyle şarkı sözü mü olur lan? böyle dünya görüşü mü olur lan!” diyerek dinlediğim grubu dinlemeyi bırakmadım. diye hatırlıyorum.

    Bi de dünya görüşüyle tamamen zıt olduğum grupların müzikleri de ne hikmetse hep beni açmayan müzikler olmuş. Tarih bize bunu gösteriyor.

  30. Budgerigar says:

    ”Liberal demokrat black metal” en güzeli

    — `spoiler` —

    a blaze in the northern parliament

    — `spoiler` —

  31. Ufuk Sönmez says:

    -şimdi bir, grupların liriklerde yansıttığı dünya görüşü var, bir de röportajlardan felan okuduğumuz, gerçek hayattan yakaladığımız dünya görüşleri var. bu ikisi birbirini tutmayabilir veya bu ikisini ayrı kulvarlarda değerlendirebiliriz. sonuçta lirikler de o grubun hayat görüşü hakkında bize ipuçları verebilir. şimdi “nile grubu tarihi, mitolojik mısır kültürü hakkında yazıyo, bu adamların dünya görüşünü nasıl bilecem” diyebilirsiniz ama buradan en azından adamların boş adamlar olmadığını, harbi harbi okuyup araştırdıklarını, sığır olmadıklarını çıkarabiliriz. tam da bu noktadan 2013 yılında hala kesmeli biçmeli sözler yazan death metal gruplarıyla, şeytanlı meytanlı sözler yazan black metal gruplarının ne kadar kendilerini sınırladıklarını çıkarabiliriz.

    -tükiye’ye geçelim. örneğin türk rock grubu kesmeşeker, hiçbir zaman ciks mekanlarda çıkmamıştır, kendilerini bir sponsor veya markayla da göremezsiniz. bu bir protest tavırdır, şarkı sözleri cenk taner’in kaleminden hayatın içindendir, zaman zaman da politiktir. örnek mr.brown şarkısı.

    -bir de hasan cihat örter vakası var tabii. bu kadar kötü bir pr örneği olamaz dünyada, şimdi ben nasıl dinlerim bu adamın yaptığı besteleri, resmen yaptıkları müziğinin önüne geçti.

    -politik duruş denince insanlar, “bir zırh giyinip safını belli etmiş kişi” algısı oluşturuyolar akıllarında, bence politik duruş bu zırhı çıkarıp, radarları açarak korkusuzca toplumun içinde kendini ifade edebilmektir. seni rahatsız eden şeyi söylemen için ille de zırh giymene gerek yok. yaşadığımız dünyanın sorunlaruyla ilgili şarkı sözü yazan grupları daha bi seviyorum. bu yönüyle sepultura’yı iron maiden’a tercih ederim. “yes, i can play with madness” he aq.

    Özgür Durakoğulları

    @Ufuk Sönmez, Son paragrafında ne güzel dedin be abi. :) Iron Maiden’i ben daha bi entertainer grup kategorisinde değerlendirdiğimden, hayallerini gerçekleştiren bir grup çocuk/adam olduklarını düşündüğümden, senin kadar rahatsız olmuyorum. :)

    Synergy

    @Ufuk Sönmez, Çok liboşça yaklaşılıyor olaya.

    Seni rtahatsız eden şeyi söylemen için zırh giyilmesine gerek yok demişin de bu şekilde kim .ikleyecek k. İşte zırh giydiğinde sesini daha dolgun çıkarabilecek yetkinliğe senle birlikte aynı şeyi düşünenlerle beraber sahip olursun ki karşısında durduğun tabunun yıkılmasında bu durum büyük katkı sağlar çoğu zaman.

    Ufuk Sönmez

    @Synergy, dostum böyle soyut tartışmalarda hiç yerim yoktur, direk kaçarım. lütuf etmişsin, cevap vermişsin senin fikrindir, saygı duyarım. ama benim anlatmak istediğim şey türkiye’de neye karşı çıksanız “sen şucusun” ya da “sen bilmem ne -izmcisin” le karşılaşıyosun. ben de diyorum ki “sikerim bana giydireceğiniz zırhı da, 2 dakka bişey konuşamıyacakmıyız, yıl olmuş 2013″. zırh kelimesini mecazi anlamda sırtını belli bi -izme dayamak olarak örnek vermiştim. ama senin dediğin de doğru, mücadele etmek için güçlü olmak zorundasın, senin kastettiğin zırhın anlamı da o.

    Synergy

    @Ufuk Sönmez, -izm’ler her zmaan kötü değildir demek istediğimi belirttim aslında. Yani şu anki balon kıvamındaki müzik piyasasının bu kadar karaktersiz olmasını buna bağladığım anlamını çıkarabilirsin burdan. Ortada tartışma yok aslında :)

    TAAKE

    @Synergy, anlatmak istediğin siyasetten uzak durayımın,apolitikliğin bokunu çıkartıp leblebi karakterli biri olmaksa söylediğin doğru aslında,yani bireyselliğin dibine vurmuş insan bile bazı rahat ve komforunu bozan şeylere tepki gösterir,ama türkiyedeki içki ve benzin zammına ‘içmeyeversin pezevenkler,hem benim arabam yok,aracım olan düşünsün’ tarzı yorum yapan adamı da yok olup gitmesi veya başka bir gezegene siktir olup gitmesi doğa ve evren için daha yararlı olur.

  32. Samuel L. Jackson says:

    Herkes gibi kendime has bir dünya görüşüm var..

    Mensup olduğumuz toplum açısından da metalin doğduğu topraklar olan batı için hep öteki biz olduk. Bu bakımdan dinlediğim grupların müziklerindeki sözleri çok iyi incelerim… Çünkü o sözlerin arasına onların ötekisi olanları(yani bizleri) rahatsız edecek sözler olabiliyor..

    Haçlılara yer yer metiyeler düzen Saxon, HammerFall gibi grupların ilgili şarkılarını arşivden siliyorum. Müzikal açıdan çok iyi parçalar olmaları beni ilgilendirmiyor..

    Uzmanı olmadığı dini konularda kafasına estiğini sözlerine yansıtan Edguy’un ilgili şarkılarını arşivime almıyorum…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.