# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CRADLE OF FILTH – Vempire or Dark Faerytales in Phallustein EP
| 02.02.2013

Bir sevda masalı.

Görkem ŞAHİN

Seneler önce Non Serviam dergisinde Mayhem’den Euronymous’la yapılan eski bir röportaj yayınlanmıştı. Orada Euronymous, death metalin adı üstünde ölümü anlatması ve yüceltmesi gerektiğini, black metalin de çıkış amacına uygun olarak şeytandan ve şeytana tapınmadan bahsetmesi gerektiğini savunuyordu. Tabii ki bu konu tartışmaya açık ama bu türlerin ilk çıkışlarına bakılırsa bundan çok da uzak bir amaç güdülmediği düşünülebilir.

Ancak türlerin oluşumundan günümüze kadar bir inceleme yaptığınızda grupların bu etiketlerle yaftalandığını ama işledikleri konularda sınır tanımadıklarını gözlemleyeceksiniz. Ağaç, orman, börtü böcekten, hatta sosyal konulardan bahseden gruplar da black metal olarak lanse ediliyorlar.

Hepimizin bildiği Cradle of Filth de böyle bir grup. Kuruldukları günlerden bu yana vampirlerden, karanlık erotizmden, iblislerden, çeşitli kötücül yaratıklardan bahsediyorlar. Müzikleri de yıllar içerisinde evrimleşti tabii. Grubun uluslararası ün kazanmasını sağlayan asıl albüm tabii ki “Dusk and Her Embrace”. Grup sonrasında çok büyüdü, hatta bir ara Sony ile anlaşma başarısını (?) bile gösterdiler.

Dani Filth’in yeni bir ekol yaratan vokali ve müthiş edebî birikimini yansıttığı şarkı sözleri başarılarında çok büyük bir rol oynadı diye düşünüyorum. Seneler boyunca Dani hariç birçok eleman değişikliği yaşayan grubun en iyi kadrosu hangisiydi derseniz belki buna bir cevap veremem ama bence yaptıkları açık ara en iyi iş “Vempire…” EP’si… Neredeyse bir albüm uzunluğundaki bu EP, müthiş kimyası, ürkünç atmosferi , Nicholas Barker’ın hayvani davul performansı ve tabii ki Dani’nin insanüstü vokalleriyle tam bir adrenalin patlaması.

1

EP Ebony Dressed For Sunset ile ürkünç bir biçimde açılıyor. Intro niteliğindeki bu kısa şarkı EP’nin vadettiklerinin de bir habercisi niteliğinde.

Cradle of Filth’in konser playlist’lerinin değişmezlerinden olan The Forest Whispers My Name bu EP’de tekrar kayıt edilmiş haliyle mevcut. Bu kaydıyla “The Principle of Evil Made Flesh” albümündeki halinden kat kat güzel.

Bence gelmiş geçmiş en iyi Cradle of Filth parçası olan Queen of Winter, Throned da bu EP’de yer alıyor. 10 dakika civarındaki parça, o kadar çok girizgah değiştiriyor ki, kasetten dinlediğim ilk zamanlarda –şarkı listesi bile elimde yoktu– farklı şarkılar dinlediğimi sandığımı hatırlıyorum. Sonradan bu sürenin tek bir şarkıya ait olduğunu öğrendiğimde şaşırmış, vay be adamlara bak demiştim.

Toplam 6 şarkının yeraldığı EP’de She Mourns a Lengthening Shadow adlı bir de enstrümantal parça mevcut. Bu enstrümantal, Nocturnal Supremacy gibi dehşetli, gaz bir parçayla kapanış parçası arasında mükemmel bir köprü görevi görüyor. EP The Rape and Ruin of Angels adlı şarkı ile son buluyor. Parçanın en sonundaki, yanan insanlardan gelen çığlık sesleri, insanın aklına Salem olaylarını getiriyor.

Uzun lafın kısası bence mükemmel bir albüm/EP bu. Albüm görünümlü bu EP’yi ekstrem müzikten zevk alan hiç kimsenin es geçmemesi gerekir diye düşünüyorum. Cacophonous Records’dan çıkan bu EP, basımları tükendiği için ve telif haklarından dolayı tekrar basılamadığından çok zor bulunuyordu. 2012 yılında The End Records tarafından tekrar lisanslandığı için artık bulmak sorun değil. Kritiği EP’nin arkasında yer alan açıklama ile bitirmek istiyorum.

*being a ritual comprised of six parts and having a duration of forty minutes
(6 bölümden oluşan ve 40 dakika süren bir ayin)

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.30/10, Toplam oy: 57)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1996
Şirket
Cacophonous Records
Kadro
Dani Filth: Vokal
Stuart Anstis: Gitar
Robin Graves: Bas
Damien Gregori: Klavye
Nicholas Barker: Davul
Şarkılar
1. Ebony Dressed for Sunset
2. The Forest Whispers My Name
3. Queen of Winter, Throned
4. Nocturnal Supremacy
5. She Mourns a Lengthening Shadow
6. The Rape and Ruin of Angels (Hosannas in Extremis)
  Yorum alanı

“CRADLE OF FILTH – Vempire or Dark Faerytales in Phallustein EP” yazısına 7 yorum var

  1. Rotten Angel says:

    Eskiden çok severdim bu grubu. Şimdi nedense hiç açıp dinleyesim gelmiyor.

    Bu EP’de, Cradle of Filth’in en black metal olduğu zamanlarda çıkmış oldukça seksi bir EP’dir. Tavsiye ederim

  2. Queen of Winter, Throned benim de en sevdiğim şarkılarından biri. EP’yi de başarılı buluyorum. Dani’nin en kendini parçaladığı kayıt da bu sanırım. Güzel kritik için teşekkürler.

    Görkem Şahin

    @Özgür Durakoğulları, rica ederim

  3. Deniz says:

    Ep’yi nasıl olduysa bi türlü denk getirip dinlemedim. Ama cradle of filth’İn ilk 4 albümünü severek dinlediğimden ve bendeki Dusk and Her Embrace’te bonus şarkı olarak nocturnal supremacy olduğundan tek şarkılık bir haberim vardı EP’den. Hatta nocturnal supremacy’i o kadar hoşuma gitti ki hızımı alamayıp cover’ını yapmıştım. https://soundcloud.com/denizsicmalari/nocturnal-supremacy-cover şu şekilde olsa gerek.

    TAAKE

    @Deniz, aslında hiç de fena olmamış hacı,davul hariç herşey bayağı bayağı iyi,özellikle vokal çok başarılı olmuş

  4. TAAKE says:

    kritik yapan arkadaşı tebrik ederim,eline sağlık çok güzel bir kritik olmuş ve söylenmesi gereken herşeyi söylemiş,bence de from cradle to enslave ile birlikte cof un en iyi işi

    Görkem Şahin

    @TAAKE, teşekkürler, keşke cradle hep böyle kalsaydı…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.