# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CELTIC FROST – To Mega Therion
| 26.10.2012

Metal Klasikleri, No: Bilmem kaç.

İsviçre garip ülke. Millet kafayı politikayla, sporla, ekonomiyle, gündemle bozmuşken birden bire “3 açılı diş fırçası bulduk!” veya “Higgs Bozonu’nu gördük lan, valla bak” gibi cümlelerle gazetelerin ilk sayfalarında kendilerine hemen yer bulabiliyorlar. Farklı işliyor kafaları, farklı şeylere çalışıyor. Onlar Higgs bozonu buluyor biz “Allah razı olsun” diyoruz, 3 açılı diş fırçası değil 23 açılı diş cilalayıcısı bulsalar bayramdan bayrama dişlerimizi fırçalıyoruz. Ama çikolatalarını gördük mü bir oturuşta bitiriyoruz. İşte aynı çikolatala gibi bizi ilgilendiren bir alana daha el atmış zamanında İsviçreliler. Gelin rotamızı ona çevirelim.

1985 yılında metal müzik adına oldukça önemli değişimler oluyordu şüphesiz. Bugün öpüp yüksek yere koyduğumuz, laf edeni vurduğumuz, klasik olarak nitelendirdiğimiz albümler patır patır geliyor ve her yıl onyüzbinmilyon tane albüm çıkmasıyla sonlanacak metal şelalesi, yavaş yavaşşekillenmeye başlıyordu.

İşte bu şekillendirme olayında ele alacağımız İsviçreli Bilim Adamı kimselerinin yaptığı şey, extreme metalin alışık olduğumuz karmaşık, farklı, lanetli ve en önemlisi varyasyonlu yapısını oluşturmak adına taa o zamanlardan bize yol göstermek olmuştu. Dönemdaşlarının hemen hemen belirli yolları kullanarak yaptığı bu sert müziğin henüz çok genç olan (hatta olmayan) kalıbını te o zamandan kırıp, temeline bugünkü varyasyonlu, katmanlı havayı sokmuşlardı.

Yenilikçi adımlarının içinde neler var onlara bakalım biraz. Öncelikle konsept konusunda pek bir değişim veya fark yok. “To Mega Therion” farkını müziğiyle, oluşturduğu atmosferle ortaya koyan bir albüm.

Ayrıca çok şahane bir kapağı olan (Giger’ın “Satan I”adlı çalışması) ve “Therion” adlı senfonik metal grubuna ismini vermiş, önemli bir albüm.

Grubun beyni niteliğindeki zeki, çevik, ahlaklı insan Tom Gabriel “Warrior” Fischer, albümdeki onlarca parlak fikrin ve müzikal yapının temelinde duran kişi olarak gözümüze çarpıyor. Kendisi sadece Celtic Frost’la tarihe altın harflerle geçmiş olmayıp, Hellhammer adlı pek eski ve şahane extreme metal grubunda da bulunmuştur. Gelin hep beraber bu adamın kafasından neler geçiyormuş, bu albümde tüm dünyaya neleri göstermiş ona girişelim.

Müzikal bir dev olduğunu söylemiştik “To Mega Therion”un. Nirvana’dan Gorgoroth’a çok geniş bir yelpazede insanların müziğe bakışını etkilemiş bu albümü dinlemeye başladığınızda ilk dikkatmizi cezbeden olay boğuk prodüksiyon. Dönemin şartları göze alındığında zaten bu tarz prodüksiyonun bilerek seçildiğini ve bu atmosferde birçok başyapıtın yaratıldığını unutmayalım. Yani kötü sound candır, hele bu albümde kucaklarda taşınasıdır.

Bir diğer öğeyse orkestrasyon kullanımı. Albümün tek kelimeyle etkileyici olması için atılmış en büyük adım. Hem de ne adım. Bu albümden sonra çoğu extreme metal grubu intro, outro, ara pasaj vs.de bu tarz öğelerle haşır neşir oldu bildiğimiz gibi.

Rifflerin, davul yazımının, gırtlak vokalinin müthişliğine gelirsek yaratıcılığın her yerde olduğunu bir kez daha seziyoruz. Zamanına göre devrim niteliğinde riff bileşimleri, tempo değişimleri, vokal varyasyonları albümde oldukça öne çıkan kısımlar. Albüm esas farkını beste konusundaki hayranlık uyandırıcılığıyla ve her türlü enstrümanın ayrı ayrı ön plana çıkarak oluşturduğu atmosferiyle koyuyor. Sözün özü, “To Mega Therion” müzikal bir ziyafet ve bugün duyduğumuz çoğu grubun müzikal temelini oluşturmak adına baş ucu eseri ettiği bir nimet.

Sona gelelim. En iyi şarkı, bölüm vs. belirtmeyeceğim; zira albüm bütün olarak olduğu kadar şarkı bazında da bayağı bir klasik barındırıyor. Metalde bugün duyduğumuz ve nebzen alışık olduğumuz çoğu öğenin nereden geldiğini, ilham perisinin kim olduğunu merak ediyorsanız işte size dinlemeniz gereken bir klasik daha. “To Mega Therion” Celtic Frost’un metal dünyasına en önemli armağanı diyor, tekrarlara düşmekten kurtulamadığım bu kritikten de sizlere veda ediyorum.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.24/10, Toplam oy: 94)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
Şirket
Noise Records
Kadro
Tom G. Warrior: Vokal, gitar, efektler
Reed St. Mark: Davul, vokal, timpani
Dominic Steiner: Bas
Şarkılar
1. Innocence and Wrath
2. The Usurper
3. Jewel Throne
4. Dawn of Meggido
5. Eternal Summer
6. Circle of the Tyrants
7. (Beyond the) North Winds
8. Fainted Eyes
9. Tears in a Prophet's Dream
10. Necromantical Screams
  Yorum alanı

“CELTIC FROST – To Mega Therion” yazısına 11 yorum var

  1. saw you drown says:

    Eski kült albümleri kritiklediği için yazara teşekkür ediyorum. Albüme yorum yok zaten.

    saw you drown

    Monotheist albümünüde kritiklerseniz süper olacak.

    Beleg

    @saw you drown, önemli değil. Bulabildiğim sürece sitede eksik gördüğüm albümleri yazmaya çalışıyorum. Celtic Frost benim için “To Mega Therion”dur ama Monotheist’i de dinlemiştim tabii. Zaman bulabilirsem yazmaya çalışırım.

  2. caksu says:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wx-HfWKxgBw
    1.20′de giren riffin neredeyse aynısı Left Hand Path’te miydi biryerlerde vardı.

    Giger ne güzel adam.

    Albüm de güzel birşeymiş. İlk kez dinledim, yazara teşekkür.

    Beleg

    @caksu, amacım da albümü ilk kez dinleyecek olanlara yönelik bir yazı yazmaktı zaten, işe yaramasına sevindim.

  3. Baybora says:

    Kritiğin yeni eklendiğini görünce şaşırdım. Metal Hammer sayesinde keşfettiğim ve dinledikten sonra da ”Nasıl önceden dinlememişim?” diye pişmanlıklar içinde kaldığım bir gruptur. İlk dinleyişimden beri pek yüzüne bakmadım,ama birçok yerde de klasik veya başyapıt olarak nitelendirildiğini görmüştüm. Bu kritiği de okuduktan sonra tekrar dinleme zamanıdır,eline sağlık.

  4. Osman says:

    Monotheist’i buna tercih ederim. Ama zamanına göre 10 üzerinden 11′lik albüm. Güzel kritik.

  5. Ubeydullah İndiroğlu says:

    Çok ulvi bi eser.

  6. junkman afatsum says:

    müthiş müthiş isviçre’nin çakallarından hem sert hem karanlık hemde sonuna kadar hisli 10/10

  7. 777 says:

    küçük bir düzeltme yapmak istiyorum, Therion albüm ismini Celtic Frost’tan almıyor, her iki grubun albüm isminin kaynağı A. Crowley.

  8. Erutururu says:

    Fischer’ın vokal yaparken götünü sikiyorlarmış gibi habire “ah, uh” diye ses çıkarmasına acayip kıl oluyorum. Onun dışında efsane bir albüm tabi ki, barındırdığı pek çok fikir bugün bile kulağa taze geliyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.