# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BEYOND CREATION – The Aura
| 25.07.2012

Güzel günler göreceğiz, güneşli günler.

İlk yazılan kritiğin yeri şüphesiz farklıdır. Beyond Creation’ı seçerken içimde biraz endişe vardı desem yanlış söylemiş olmam sanırım ve muhtemelen 17 yıllık hayatımda ilk kez bu kadar uzun bir yazı yazma girişiminde bulunuyorum.

Neyse efenim, asıl konumuza gelelim yavaş yavaş.

Sizi bilmem ama şahsen Kanada’yı diğer ülkelerden bir farklı seviyorum. Kendine has o soğuk havası, hayranlık hissi uyandıran doğal güzellikleri, Rush ya da Annihilator gibi türlerinin değerli gruplarını barındırması, bunların hepsi güzel şeyler. Bugün, henüz adı dahi duyulmamış fakat bilinse müptelası olunacak gruplar konusunun bilmem kaçıncı bölümündeyiz. Karşımızda progresif/teknik death’i alnının akıyla icra eden sayılı gruplardan biri var; Beyond Creation.

Grup hakkında kısa bilgiler vermek gerekirse, 2005 Montreal/Kanada çıkışlılar ve şimdiye kadar sadece “The Aura” adlı çalışmaları var. 2005′den günümüze kadar tembellik yapıp sadece bir albüm çıkarmaları ön yargı yaratabilir ancak albümü dinlediğinizde düşünceleriniz değişecektir.

İlk olarak albüm kapağına baktığımızda yeşil renginin hükmü göze çarpıyor. Grup logosunu da hesap edersek.. evet. “The Aura” gayet ilginç, merak uyandıran bir albüm kapağına sahip diyebiliriz.

Parçalara geçersek, albüm No Request for the Corrupted adlı muazzam bir eserle başlıyor. Ve yaratıcılığın sınırları zorlanıyor. Yaratıcılığı zorlama durumu aslında tüm parçalarda geçerli. Hiç beklenmedik yerlerden çıkan bas gitarlar bunun göstergelerinden sadece birisi. Beyond Creation, teknik, hız, melodi, sertlik kavramlarını doğru zamanlarda başarıyla tutturup, her parçayı tekrar tekrar dinlettiriyor dinleyiciye. Albümün ikinci parçası Coexistence’ın melodisi akıllardan çıkmıyor, sözler beyinlerde yankılanıyor. İnsanı dağıtabilesi gerçekten yüksek. Her parçada ayrı tatlar bulabiliyorsunuz. Ancak burada albümün son parçası olan “The Deported”e ayrı bir parantez açmak istiyorum, zorluğuna ve uzunluğuna rağmen kendini feci şekilde dinletip, başka diyarlara götürüyor, siz de ağzınız açık, şaşkın bir şekilde kalıyorsunuz.

Sonuç olarak albüm içinde çeşitli aşmışlıklar ve hakimiyet kokuyor. Zira elemanlar enstrümanlarına gayet hakimler. Ve söylemeden geçemeyeceğim, tüm albüm boyunca usta bir bas gitar kullanımı söz konusu. Böyle güzelim bir albümü, “harika, muhteşem, insanlık ötesi” gibi basit kelimelerle bitirmek istemiyorum, dinleyin ve insanoğlunun neler yapabildiğini görün. İlerde doğru işler yaptıkları takdirde bu grup için şunu söylemek mümkün olucaktır ki, “Güzel günler göreceğiz, güneşli günler.”

Alper DEMİROĞLU

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.80/10, Toplam oy: 86)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
PRC Music
Kadro
Simon Girard: Vokal, gitar
Kévin Chartré: Gitar
Dominic "Forest" Lapointe: Bas
Guyot Begin-Benoit: Davul
Şarkılar
1. No Request for the Corrupted
2. Coexistence
3. Chromatic Horizon
4. Omnipresent Perception
5. Injustice Revealed
6. Le Détenteur
7. The Aura
8. Social Disability
9. Elevation Path
10. The Deported
  Yorum alanı

“BEYOND CREATION – The Aura” yazısına 22 yorum var

  1. serdar91 says:

    yazarımıza teşekkürü borç bilirim.şahsen aradığım tarza cuk oturan bir müzik yapan bu grubu tanıttığı için.

  2. Beleg says:

    Duyup da dinlemediklerimdendi, iyi oldu kritik. Kanada, teknik-progresif death metal, yaratıcılık demen bile grubu hemen dinlememe yetecekken bi de usta bas gitar performansı demişsin, kesin dinleyeceğim. Telefondan girdiğim ve kotam sınırlı olduğundan şarkılara bakamadım ama kritik açık,net ve benim açımdan oldukça ilgi uyandırıcı olmuş, eline sağlık.

  3. Ufuk Sönmez says:

    kritik için eline sağlık, keşke az daha uzun olaymış dedim içimden. en üstteki linki dinledim, beğendim baya şarkıyı ve grubu. bas acaba perdesiz mi diye düşünürken, böyle Steve DiGiorgio gibi slidelı “wouw wouwlu” ahan da perdesizmiş harbiden. eleman en üstteki şarkının sadece baslarını çalmış bu videoda.

    http://www.youtube.com/watch?v=rrwWBFp91U0

    Ufuk Sönmez

    @Ufuk Sönmez, basçıda da yalnız tam basketçi adı var. top şimdi dominic forest lapointe’de….lapointe, lapointee basket faaaul!!!

    ThisGodlessEndeavor

    @Ufuk Sönmez, Yazıda da belirttiğim gibi yazdığım ilk kritik olması yanında birçok eksik/yanlış getiriyor. Eh, yaş olarak da tecrübeli olduğumu söyleyemem bu tür konularda. Dediğin kesinlikle doğru, birçok şey söylenebilir bu albüm için ama umarım türün severlerine yinede bir faydası dokunmuştur. :)

    Ufuk Sönmez

    @ThisGodlessEndeavor, o zaman nice kritiklere diyelim şampiyon.

  4. Onur says:

    Pa’ sayesinde keşfettiğim gruplardan sadece biri. 10/10′luk albüm.

  5. firat says:

    bu albümde hayvani baslar var ciddi ciddi. hatta albümü en çok güzelleştiren unsurlardan biri. dinleyeli çok oldu unuttum biraz albümü, tazelemek lazım ama teknik det sevenler kapışsın.

  6. Hiç sevemedim, gavurun deyimiyle “generic” ötesi bi albüm. Hayal kırıklığı oldu. Bir de Lapointe’nin bu albüdeki bas kullanımı çok kulağa batıyor, en beğenmediğim performansı oldu.

    ismail vilehand

    @Batuhan Bekmen, generic kısmına +1. bende sevmedim bu albümü. baslar zaten Fragmentary Evidence’la falan kıyaslanırsa epey bir mantar.

  7. Sheva says:

    Ellerine sağlık, bir grup daha kazanmış olduk sayende. 8.5 alır benden.

  8. Baybora says:

    Kimdi hatırlamıyorum ama birkaç ay önce YouTube’daki metal uploader’larının biri sayesinde dinlemiştim bu albümü…başta güzel deyip sonradan savmıştım,ama şu yazıdan sonra tekrar bir gözden geçirdim de loop’a almak lazım bunu…ellerine sağlık.

  9. Petrucci says:

    Kısa ve öz bir kritik olmuş. Eline sağlık, bakacağım gruba.

  10. özgür says:

    bu albüm güzel bir albüm arkadaşlar.

  11. saw you drown says:

    Vokal kullanımını ve basları çok beğendim. Melodiler de güzel. Sağlam albüm.

  12. MuratT says:

    Albümdeki müzikal kaosun hastasıyım, albümün hipnoz etme etkisi var, bence albüm kapağına “lütfen kulaklıkla ve dikkatli dinleyin, müziği damarlarınızda hissedeceksiniz” yazmalılar.
    10/10.

  13. Cem Yağ says:

    İnanılmaz profesyonel enstruman hakimiyeti,deneyim ve duygu patlamasıyla oluşmuş mükemmel bir albüm.Daha ilk albümde bukadar sağlam çalışmalarla yola çıkılmışken insan sonraki yıllarda çıkarabilecekleri albümleri bir düşününce “bunlar yakar lan hep buraları.” diyor.

  14. Coexistence’ı dinlerken aklımda hep “teknik death metal yapan The Black Dahlia Murder” ifadesi uyanıyor. Böyle düşünen başkası var mı bilmem.

    enemyofgod

    @Ahmet Saraçoğlu, The Black Dahlia Murder teknik bir melodik death metal grubu, Beyond Creation ise melodik bir teknik death metal grubu.
    Ve ikisi de manyak güzeller. Bundan olabilir

    Ahmet Saraçoğlu

    @enemyofgod, epey doğru bir yaklaşım, aynen katıldım.

  15. Emre says:

    Bence Beyond Creation en tipik progresif death metal gruplarından biri. Teknik death metal ile pek alakası olduğunu düşünmüyorum.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Emre, ikisinin de özelliklerini taşıyor bence. Müzisyenlik ve icra açısından progresif DM’yi aşan tarafları da var.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.