# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEVIN TOWNSEND PROJECT – Ghost
| 13.08.2011

Havada durdum! Şahitleri Var!

Devin Townsend adını bilenler onun her taşın altından çıkan adamlardan biri olduğunu da bilirler. Eski Steve Vai vokali, Lamb of God prodüktörü, Strapping Young Lad gitarist/vokalisti ve daha birçok projenin sahibi. Müziğini ironi üzerine kurmuş bu ultra yetenekli adam, bestekarlığının yanında çok da iyi bir gitarist. Özgün bir akort sistemi, farklı bir vokal tekniği, grotesk yapıdaki duruşuyla ilgi çekiciliğini hep korumuş birisi.

Bildiğiniz gibi 2008’den beri The Devin Townsend Project adıyla çalışmalarını sürdürüyor. “Ki” ve “Addicted” albümlerinden sonra içinde bulunduğumuz yılın Haziran ayında “Deconstruction” ve “Ghost” adında 2 albümü beraber çıkardı. Biri bolca orkestral düzenleme içeren, yoğun, Townsendvari bir albüm diğeri ise bir meditasyon albümü. Bizim konumuz meditasyon albümü.

“Ghost” iki albümlük bir çalışma aslında. İkinci albümün Eylülde çıkması planlanmakta. Albüm çıktığında şöyle bir göz gezdirmiş ve ilk anda harika bir iş olduğunu anlamıştım fakat pek dikkatle dinleme fırsatım olmamıştı. Çok vakit geçmedi ki Motörhead’i dinlemek için gittiğimiz Rock ‘N’ Coke festivalinde, akşamın bir saati, yanımdan bu albümün tişörtünü giymiş bir adam geçti. Bir an yanlış gördüm diye düşündüm ama gerçekten oydu. Galiba grup tişörtlerinin alevli, bombalı, patlamalı olmasına alışan ben, bu düşünce yapımı aşmada bir kaç saniye güçlük çektim. Yanımdaki grup arkadaşımı dürterek “Nasıl lan? Daha yeni çıkmadı mı bu albüm zaten?” gibi sorular sordum. Halbuki internet var, telefon var…

Bu işaretten yola çıkarak “Ghost” albümünü dinlemek farzdır dedim ve tam ihtiyacım olan bir vakitte dinledim. Albüm “dağların üzerlerinde uçarım” diyerek başlıyor ve ilk saniyesinde gelen flüt sesiyle bizi bulutların üzerine çıkartıyor. Gerçekten de oturup nefesinize odaklanmaya çalışsanız oldukça işinize yarayacak bir eser bu.

“Şöyle bir bakayım nasıl bir şeymiş” der ve şarkılardan kısa örnekler dinlemeye kalkarsanız muhtemelen hepsini birbirine benzetecek ya da albümü bol efektli, kuş sesli Yoga DVD’lerinin yanında verilen CD’lerden sanacaksınız. O bakımdan hazmetmesi ve anlaşılması hayli zor fakat dinlemesi dünyanın en kolay işi. Bana epey Buckethead’in “A Real Diamond in the Rough” albümünü (24. albüm!) hatırlatıyor bu albüm.

“Ghost”da 2 önemli noktaya vurgu yapmak istiyorum. İlki flütist Kat Epple. 8 kere Emmy Ödülü kazanmış bu bestekâr, albüme yaptığı dokunuşlarla hayat veriyor. İkincisi ise albümdeki müziğin evrensel bir müzik oluşu. Bu tarz çalışmaların en güzel tarafı bence bu. Örneğin çılgın bir pop müzik hayranı Meshuggah dinlediğinde buna yaklaşık 3-4 saniye sessiz kalabilir ve yapıştırır etiketi. Aynı şekilde bir Cephalic Carnage hayranı da Joss Stone dinlerken bu tavrı sergileyebilir. Fakat ikisi de “Ghost” albümünü duyduklarında susup sessizliğe bürünmek gerektiğini anlayabilir ve müziğe zaman tanıyabilir.
Çünkü bu albüm çeşitli sakin şarkılardan öte; denizi izlemek, yüzünüzü gökyüzüne dönmek gibi.

Büyülü tarafı, yoğun ambiyansı sayesinde sizi içe döndürüp kendinizi sorgulamaya başlatması. “Ghost“ albümünü dinlerken nasıl bir kişilik olduğunuzla ilgili olarak farklılık gösteren sorular aklınızı kurcalayabilir.

A Modeli:
“Ne zaman olacak?”
“Burada değilse nerede?”
“Ya yarın burada değilsem?”
“Peki ben buraya ne için geldim?”

B Modeli:
“Nokia şarjı var mı orada?”
“Sizin araba kaç yakıyor?”
“Demet Akalın boşanmış mı?”
“Geçen Facebook’ta seni dürttüm gördün mü?”

A veya B farketmez, mutluluğu çikolata yiyerek değil güzel melodiler dinleyerek hissetmek isteyenler için “Ghost” albümü sizleri bekliyor. İyi dinlemeler.

Not: Alttaki ilk 11 yorum ve onlara verilen cevaplarla birlikte toplam 22 yorum, albüme dair haberler içindir.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.32/10, Toplam oy: 44)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
HevyDevy Records, InsideOut Music
Kadro
Devin Townsend: Gitar, vokal, bas, synth, banjo
Kat Epple: Flüt, nefesli sazlar
Dave Young: Klavye, nord synth, harmonium, ableton live, mandolin
Mike St-Jean: Davul, perküsyon
Katrina Natale: Vokal
Şarkılar
1. Fly  
2. Heart Baby  
3. Feather
4. Kawaii
5. Ghost  
6. Blackberry 
7. Monsoon
8. Dark Matters  
9. Texada  
10. Seams 
11. Infinite Ocean 
12. As You Were  
13. Radial Highway
  Yorum alanı

“DEVIN TOWNSEND PROJECT – Ghost” yazısına 25 yorum var

  1. emre says:

    gayet güzel olmuşta, bir düzeltme yapayım:
    sonuncusu ghost değil deconstruction olacak.

    Ahmet Saraçoğlu

    @emre, yok hayır. ghost önce kaydedildi ama en son çıkacak. zaten ikisi yakın zamanlarda çıkacak.

    “…”Ghost” is the fourth album to be made available under THE DEVIN TOWNSEND PROJECT…”

  2. nordson says:

    Deconstruction;
    http://www.youtube.com/watch?v=bNVg7PixJuo&feature=related

    ghost;
    http://www.youtube.com/watch?v=qElSbeHnz_c&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=flGug8SRLWk&feature=related

    :)

    ben

    @nordson, Ghost daha çok ilgimi çekti.

    nordson

    @ben, fuck yeah! bencede çok daha ilgi çekici. banjodan tut, flüte ordan ambient acoustics’e kadar (tüneldeki slide gitar recording) epey çeşitli bir iş olacak. ama diğeride çok iyi olacaktır eminim.

  3. ismail vilehand says:

    Strapping Young Lad’in ölümüne hastasıyımda şu adamın solo albümleri pek gelmiyor bana. Strapping Young Lad yeniden dirilse günlerce halay çekerim. o derece özledim.

    Ugur

    @ismail vilehand, Benim de tam tersi.Solo işlerinin (özellikle Terria albümünün) hastasıyken, SYL nedense alakasız bir grup gibi geliyor bana.

    ismail vilehand

    @Ugur, olabilir zevk meselesi. SYL çok daha ekstrem bir olay. Gene Hoglan farkı var birde. şu yorumun bahanesiyle aklıma geldi şimdi bir Detox birde arkasından Aftermath patlatıp havaya uçan tekme savurayım.

  4. Mustafa Sakallı says:

    Kapak çok çok iyi.

  5. Burak Canik says:

    ömrümde gördüğüm en güzel şey yazıcaktım da abartmıyim dedim :D harbi çok çok güzel lan.

  6. distant says:

    blackçiler yapınca doğa, manzara, klişe; townsend yaptığı zaman ömrümde gördüğüm en güzel şey.

    demandred

    @distant, blackçiler bildiğin çamlıca veya belgrad ormanı gibi manzara koyuyor, ağaç koyuyor, bunun gibi yapaylık kokmuyor. o yüzden klişe oluyor.

    Ahmet Saraçoğlu

    @demandred, aslında resim demek yanlış olabilir çünkü kapakta görülen şeyin büyük kısmı fotoğraf, ya da dijitalize edilmiş fotoğraf. Devin Vancouver’da yaşıyor ve ben de orada yaşadım 1 yıl, ve bu resimdekinin çok yakını manzaralar var gerçekten de okyanus kıyısında. Arka tarafın morluğuyla oynanmış tabi, ya da dijital yapılmış, ama kayalar ve etraflarındaki su, cidden böyle gözüküyor bazı zamanlar.

    misal burası vancouver:

    http://www.hickerphoto.com/data/media/164/ocean-water-scenery_10166.jpg

    http://www.travel-vancouver-island.com/data/media/1/west-coast-vancouver-island_109.jpg

    patogonomic

    @distant, kesinlikle senle aynı fikirdeyim..ayrıca bence black ya da pagan metali icra edenler bundan çok daha iyi işler çıkarıyo..ve yine bana gore albüm kapağı yeterli değil,ya da oyle demiim de(haddimi bileyim) nasıl desem… boyleee raflarda iyi durmaz gibime geliyo

    ama tabii ki beğenen beğenir,bazı işler çok sevdiğimiz bi insanın elinden çıkınca belki de beğenmek istiyoruz,”devin yaptıysa vardır bi bildiği”gibisinden ..kim bilir :)

    Burak Canik

    @distant, alakası yok SYL hayranı olmama rağmen devin townsend in solo projesinden bir albüm dinlemişliğim yoktur. Aynı şekilde black metal zımbırtısını da dinlemem. Devin Townsend’e karşı bir hayranlığım da yoktur (severim kendisini tabi). Fakat gel gör ki kapak MUHTEŞEM. Demekki neymiş. Müzikle alakalı veya alakasız herkes bu kapağı sevebilir yada sevmeyebilirmiş.

    distant

    @Burak Canik, kapak kötü ya da muhteşem diye bir yorum yapmadım. black metal albümlerinin kapakları daha güzel de demedim. şu kapağı abazagorath ya da höstmörker albüm kapağı yapsaydı klişe damgası yerdi dedim.

    kapak müthiş olmasa da fena değil bence. newage, ambient gruplarının kapaklarına benzettim ben. albümün sakinliğini ve duruluğunu vurgulayan bir kapak olmuş. yalnız kapakta logonun ve albüm isminin konumu ve ghost’taki “o” harfi çok büyük fark yaratmış. “o” harfi parıldayıp dökülüyormuş hissi vermese bu kadar güzel görüneceğini hiç zannetmiyorum.

  7. burak canik says:

    İstediğimi beğenirim istediğimi beğenmem size herhangi bir şekilde hesap verme yükümlülüğüm yok.

  8. Berca B. says:

    Fotonun büyüğü patlamış. Elinde olan varsa paylaşırsa sevinirim zira yeni masaüstü ekranımı buldum (3 yıldır falan da aynı duruyordu)

    abcd

    @Berca B., ben yaptım bile.

  9. ege tekmen says:

    nassı sinirlendim sabah sabah. black metal grubu kapaklarıyla karşılaştırmak nedir yahu? nasıl bi kafadasınız? black metal icra eden müzisyenler kapaklarında doğal ortamı kullanır çünkü ‘yabanıl’ bi etki yaratmak isterler. bu kapaktaki tema ise ‘huzur’. ne kadar saçma bi karşılaştırma yaptığınızı bilin hani.

    devin townsend’i tanımayan, hatta devin abi’nin icra ettiği türde bi müizik dinlemeyen biri bile bu kapağı gördükten sonra albümü satın alır. gerçekten çok taktir ediyorum bu adamı. hele bir de tema gereği paul masvidalle çalışmışssa, ohhh.

    kısacası, çok güzel kapak lan. devin, ghost hakkında pek umutsuz konuşuyor fakat bu kapaktan sonra deconstruction’dan üstün tutarım bu albümü. bütün o delişmen kadrosuna rağmen.

    ha son olarak; seks satar blackçi kardişlerim. yanlış yollardasınız :/

  10. demandred says:

    devin deli adamdır, işlerini tam anlamıyla dinleme fırsatı bulamadım. ama güzel bir şeyler kesin vardır, el attığı şeyleri güzelleştiriyor adam.

    kapak yapaylaştırılmış bir manzara olsa da, bu süper olduğu gerçeğini değiştirmiyor. ve feci bir albenisi var…(bence)

    @ege tekmen, albüm kapakları karşılaştırılabilir, sabahın köründe içmiyorum, kapak karşılaştırmak için belli bir kafa yapısında olmak gerektiğini zaaten düşünmüyorum. yargılama yapmaya da hakkın yok. ben sadece yoruma cevap babında bir görüş bildiridm. yoksa black metal çok sevdiğim br müzik değildir (az buçuk dinlediğim gruplar vardır), ha dinleyen dinlesin. ama kapaklarn belli bir kalıptan çıkma olduğu gerçeği de göz ardı edilmemeli. insan yabanıllığı sadece ağaçla mı anlatır. nerde kuş böcek? sorarım sana nerede yaban hayat? ayı gösteren bir black metal kapağı göster bana?

  11. blackroseimmortal says:

    güzel olmuş, ne diyim

  12. caglardurmaz says:

    güzel albüme güzel kritik

  13. Ugur says:

    Bir anda hayatımda dinlediğim en güzel albümlerden biri oldu.Fazla söyleyecek bişeyim yok.Eşsiz bir başyapıt, sanat eseri.

  14. oh yes! says:

    Sanat eseri olarak değenlendirilmeli bence..

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.