# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GRAVE DIGGER – Ballads of a Hangman
| 01.07.2010

Otuz yıllık heavy metal panzeri.

Ülkemizde epey tanınan ve 30 yıldır müzik hayatına devam eden emektar Alman grup GRAVE DIGGER’da sıra. Heavy metal ile power metalin klasik bir karışımı diyebileceğimiz türde müzik yapan grup, on üç albümlük kariyerinin son ürününü geçen sene çıkardığı “Ballads of a Hangman”le vermişti.

Doksanlarda zirve yapan power metal alemleri içerisinde “Tunes of War” ve “Excalibur” gibi iki önemli albüm çıkaran GRAVE DIGGER, iki senede bir albüm çıkarma geleneğinin bir sonucu olarak, 2000′li yıllar içerisinde piyasaya sürdüğü beşinci albüm olan bu albümle de yıllardır devam ettirdikleri yolu aynen tekrarlamış ve takipçilerinin yüzünü güldürmüştü; diyerek resmi yazı girişimizi yapalım.

GRAVE DIGGER, klasik türlerden hoşlanmayanlar için elbette çok çekici gelmeyecektir diyerek başlayalım. Nasıl bir devirdeyiz yareppim? Sanki olması gerekeni, doğrusu diğer ekstrem türlermiş gibi, metalin asıl ve saf halini yapan gruplar “klasik türdekiler” diye ayırılır oldu. Her neyse, sonuçta grup tam anlamıyla heavy metal kokan, gayet eskiye sağdık bir müzik yapıyor.

Grubun tüm kimliğini belirleyen Chris Boltendahl’ın sesi ve yorumuyla kendini belli eden GRAVE DIGGER’ın, doksanlardaki yaratıcılığını iki binlere taşıyamadığını düşünen bir kişiyim. Elbet yine eşlik edilesi, saf heavy metal ateşiyle yanan şarkılar yapıyorlar, ancak akılda kalıcılık ve yaratıcılık adına eski güçlerini taşımadıklarına inanıyorum. Buna rağmen, verdiğim nottan grubun geçmişte ne düzeyde işler yaptığını anlayabilirsiniz sanırım.

Devam edelim. Albüm, GRAVE DIGGER’ın her zaman barındırdığı türde cayır cayır gitarlar, her notası duyulan bir bas gitar ve nispeten düz bir davul kullanımına sahip. Konserlerde eşlik edilsin diye yazılmış nakaratlar ve melodik kısımlar, şarkıların ana kimliklerini oluşturuyor. Kimi şarkılarda görülen gergin atmosfer ve bu sayede oluşan teatral hava da albüme tat ve varyasyon katan özellikler arasında kendilerine yer buluyorlar.

“Ballads of a Hangman”in belki de en ilginç tarafı, albümün, GRAVE DIGGER’ı tarihinde ilk kez iki gitaristle dinlediğimiz albüm olması. Albümden hemen önce gruba giren ve “Ballads of a Hangman”in yazım aşamasında da görev alan Thilo Hermann, albümden hemen sonra da aynı hızda gruptan çıkarılmış, yerine ise kimse alınmamıştı. Yerine kimse alınmamasıyla kalsa iyi, grubun dokuz yıllık gitaristi Manni Schmidt de albüm sonrasında GRAVE DIGGER’ı terk etmişti. Kısacası iki gün sonra grubu izlerken göreceğimiz gitarist, GRAVE DIGGER’la birlikte bir yıldır çalışan Axel Ritt olacak. Tabii konserlere ikinci bir gitaristle çıkıyorlarsa o kim olur bilemem.

Albüme dair derine inmelik, her bir yanını irdelemelik türde çok da fazla şey yok aslında, zira GRAVE DIGGER içerisinde minimum değişkenlik ve (sallamasyın kelime alarmı) daha da minimum progresivite barındıran bir müzik yapıyor, o yüzden “güzel heavy metal şarkıları” demek ve eski albümlerle olan farklarını sıralamakla yetinmek de gayet olası. Zaten konser sırasında da şarkıları duyar duymaz nasıl bir havaları olduğunu anlayacak, grubu veyahut bu son albümü daha duymadıysanız, çalan şeyi sevip sevmediğinizi hemen anlayacak, ilerde dinleyip dinlemeyeceğinizin kararını da o anda vereceksinizdir diye düşünüyorum.

Favori parçalarım nefis ana melodisiyle Ballad of a Hangman (konserde söylemeye hazır olun), yırtıcı rifleriyle Sorrow of the Dead, kendine özgü atmosferi ve yer yer IRON MAIDEN tatlarıyla Grave of the Addicted ile sırf giriş rifinden bile “Heavy metaaaaaaal!” diye bağırttıran ve single olarak da çıkan Pray. Kalan parçalar da, heavy metali seviyorsanız pek burun kıvıramayacağınız parçalar. Albüm kapağının da ne kadar mükemmel olduğunu söylememe gerek yok sanırım, ki söyledim bile.

Yılların deneyimiyle sahnede göreceğimiz GRAVE DIGGER, umarım bir sonraki albümünde bunu da aşarak nice otuz yıllara… (çüş).

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.89/10, Toplam oy: 155)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Napalm Records
Kadro
Chris Boltendahl: Vokal
Manni Schmidt: Gitar
Thilo Herrmann: Gitar
Jens Becker: Bas
H.P.Katzenburg: Klavye
Stefan Arnold: Davul
Şarkılar
1. The Gallows Pole
2. Ballad of a Hangman
3. Hell of Disillusion
4. Sorrow of the Dead
5. Grave of the Addicted
6. Lonely the Innocent Dies
7. Into The War
8. The Shadow of your Soul
9. Funeral for a Fallen Angel
10. Stormrider
11. Pray
12. Jailbreak (THIN LIZZY cover'ı)
  Yorum alanı

“GRAVE DIGGER – Ballads of a Hangman” yazısına 5 yorum var

  1. O kadar süre bu albüm arşivde olmasına rağmen bi dinleyemedim,belkide önyargımdan dolayı dinlemedim.daha çok heavy metal breakdown ve witch hunter dönemlerini severim ben.buna da göz gezdirmek gerek efenim.

  2. önder says:

    iptal oldu diyolar Grave Digger için doğru mu?

    Ahmet Saraçoğlu

    @önder, kimler diyor?

  3. Samuel L. Jackson says:

    Iron Maiden ikonik olmuş bir grup ama ondan daha çok Grave Digger dinlerim…Sorun bende olabilir ama hiçbir Maiden şarkısından şundan aldığım hazzı alamadım ben: http://www.youtube.com/watch?v=wjTHYzOGyBY

    bascivegobekli

    @Samuel L. Jackson, Sorun sende değil kardeş. Ben de bu illete şu parçayla bulaştım:

    http://www.youtube.com/watch?v=sj3Im5qRBdE

    Sonra da bu:

    http://www.youtube.com/watch?v=Fb7aIcGMFVY

    Bu da hiç fena değildir:

    http://www.youtube.com/watch?v=IZCz0gU46sQ

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.