# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TAAKE – Over Bjoergvin Graater Himmerik
| 06.03.2010

Norveç denince akan suların durması.

Norveç black metalinin 2000′lerdeki yaramaz çocuğu Høst’ün adı son yıllarda sıkça anılan grubu TAAKE’yle birlikteyiz bugün de. Temeli 1993′lere dayansa da asıl icraatlarını son on küsür yıldır sürdüren grup, ya da daha anlamlı olması amacıyla Høst, yaptığı akılda kalıcı ve epik black metalle hatırı sayılır bir kitle yarattı. Şu anda bahsetmeye çalıştığım albüm, TAAKE’nin ilk üç albümünü kapsayan üçlemenin (…Nattesid…Bjoergvin…Doedskvad…) ikinci ayağı olan “Over Bjoergvin Graater Himmerik”, yani “Cennet Bergen’in Üstüne Ağlarken”.

Konsept olarak ölümü konu eden albüm, Høst’ün (bildiğin “Höst” diye okunuyo) aşırı derecede akılda kalıcı black metalinin -bence- doruk noktasını oluşturuyor. “Nattestid Ser Porten Vid”de de karşımıza çıkan melodik yapının devam ettiği ve o albüme göre daha temiz bir kaydı olan albüm, atmosfer anlamında kanımca iki konuda zirve noktasına ulaşıyor.

Bunlardan ilki, albümün son derece soğuk bir hava sunması. “…Bjoergvin…”i dinliyorum gözlerim kapalı, ve gözümün önüne karlı bir ormanda ağzından buhar çıkara çıkara yürüyen eski Norveç köylüleri geliyor. Böyle sevimli gibi duygulara kapılmaktan hoşlanmasam da, Høst’ün en iyi yaptığı işlerden biri olan soğuk akorlar yazma becerisi sayesinde buz gibi bir hava hakim oluyor tüm dinleme sürecinize.

Atmosfer anlamındaki diğer bir önemli yansımaysa, TAAKE’nin nasıl oluyorsa bir şekilde eski Norveç’e dair tuhaf bir ulusal benlik hissettirmesi. Müziği dinlerken kendinizi Norveçli gibi hissetmenizden falan bahsetmiyorum elbet. Ama müzik bir şekilde Norveç coğrafyasının tarihsel kültürünü, oranın havasını içinde taşıyor adeta. Melodiler, takip eden akor kalıpları, Bergen Körfezi’nin esen rüzgârını, fyordlara çarpan buz gibi dalgaları falan betimliyormuşçasına akıyor. Böyle duygular uyandıran ve dinlediğimiz şeyde bu tarz duygusal yansımalar bulduğumuzda bizleri pek bir sevindirik eden bu tarz müzikler elbet pek çok grupta var, o yüzden bu durumu TAAKE’nin bir orijinalliği olarak yansıtmak istemiyorum, ancak grup alışık olduğumuz bu olayı gayet iyi yapıyor, onun anlaşılmasına çalışıyorum.

Bu anlamda müzik asla ve asla dini bir dışavurum, yok efendim şeytandır, cehennemdir, meleklerdir, o tarz bir hava barındırmıyor. Direk çayıra bayıra, göllere, albümün adını da veren Bergen’e (Bjoergvin), kısacası “North” olgusuna bağlayan bir tat var ortamda. Tabii karanlık bir anlamda.

Bunun yanında, TAAKE’yi farklı ve iyi yapan özelliklerden biri de, “konseptimiz bu” diyerek her şeyi aynı kalıptan dökülmüş gibi sunmamaları. Pek çok grup, “ülkemizin şanıdır, yavşaklığa giremeyiz” diyerek yıllar boyunca benzer şarkılarla benzer albümleri yapadursun, Høst’ün önderliğindeki TAAKE, gayet deneysel ve sivrilik barındıran işler yapmaktan da kaçınmıyor. Deneyselden kastım clean vokaller veya endüstriyel bir şeyler değil elbet; sonuçta ortada yüzde yüz bir black metal var.

Ancak kimi riflerde grubun “black metal akoru” dediğimiz o soğuk akorları kırıp başka mecralara aktığını da görüyoruz. Misal V’ın 3.15′inde başlayan kısmının, öncesindeki müziğin epikliğine tezat çiğliği, ilk iki şarkının zaten komple yaratıcı rif deryası olması, son şarkıda kullanılan clean gitar ve yer yer kulağa gelen piyano esintileri, Høst’ün seyrek de olsa ilhâm aldığını hissettirdiği neo-klasik etkilenimler, TAAKE müziğini zenginleştiren unsurlardan sadece bazıları. Albüm çıktığında ilk albümdeki daha ortodoks havanın az da olsa değiştiğini gören kemik underground kitlenin “…Bjoergvin…”e burun kıvırmasının sebebi de bu açık görüşlülük işte. III’deki meşhur “boinnnnng” efektine girmiyorum bile.

Son zamanlarda adı saçma sapan olaylarla anılan (hayır o pipili fotoğrafı koymayacağım yazıya) ve her ne kadar gayet yetenekli olsa da özünde, millete saldırmak suçundan üç kere hapse girecek ve sırf milleti şaşırtmak için Almanya’da göğsüne gamalı haç çizmek suretiyle grubun kariyerini baltalayacak kadar denyo bir insan olan Høst’ün elinde nereye gideceği meşhul olan TAAKE, müzik anlamında Norveç’in son on yıl içinde çıkardığı en yaratıcı ve özgün gruplardan biri diye düşünüyorum (Neyse Almanya yasağı kalktı da en büyük pazarlarından birine kavuştular).

Hani bir grubun müziğini açıklamada sıkça kullanmak zorunda kalınan can sıkıcı bir durum vardır: “asla kötü değil, ama ortaya yeni bir şey de koymuyor”. İşte TAAKE böyle bir grup değil. Tamam black metali yeniden keşfetmiyorlar, ancak duyduğunuzda TAAKE dinlediğinizi hissettiren, kafalarında fikirler olduğunu hissettiren, özgün ve karakterli bir müzik yapıyorlar. Bu da bir grubun yarattığı müzik adına değerli bir övgü olsa gerek.

Başta ULVER’in “Bergtatt”ını sevenler olmak üzere, black metale özellikle gönül veren ancak şimdiye kadar TAAKE’yi duymayanlara, başlamaları için önereceğim albümdür “Over Bjoergvin Graater Himmerik”. Black metalin daha piyasa halini ya da en çiğ ve çirkin halini seviyor olmanız fark etmez. Albüm black metal adına gerçek bir kalite timsali olarak size mutlaka hoşunuza giden bir şeyler verecektir.

Hayatınızı değiştirecek çok önemli bilgi: TAAKE (Tåke) Norveççe “sis” demekmiş (TAAKE’ye dair her yorumda nedense bundan bahsetmeye gereği duyuluyor, eksik kalmayayım dedim).

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.38/10, Toplam oy: 84)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2002
Şirket
Wounded Love
Kadro
Høst: Vokal, gitar, şarkı yazımı, sözler
C. Corax: Gitar
Keridwen: Bas, piyano
Mutt: Davul
Şarkılar
01. Over Bjoergvin Graater Himmerik I
02. Over Bjoergvin Graater Himmerik II
03. Over Bjoergvin Graater Himmerik III
04. Over Bjoergvin Graater Himmerik IV
05. Over Bjoergvin Graater Himmerik V
06. Over Bjoergvin Graater Himmerik VI
07. Over Bjoergvin Graater Himmerik VII
  Yorum alanı

“TAAKE – Over Bjoergvin Graater Himmerik” yazısına 36 yorum var

  1. Sambalici says:

    ne güzel albümdür bu ya, Hoest denyo menyo ama Taake’nin hastasıyız.

  2. nordson says:

    ee nazi bu piç..

    TAAKE

    @nordson, herkesin görüşüne saygı duyalım adam denyoyum diyor black metalciyim diyor true yum diyor black metalci adam hümanist olacak deil her herhalde

  3. Ahmet Saraçoğlu says:

    Yazıyı okudun mu bilmiyorum ama sonradan Nazi olmadığını, sadece dikkat çekmek için yaptığı bi saçmalık olduğunu açıkladı kendisi.

    Deniz

    @Ahmet Saraçoğlu, eh yani dikkat çekme sikini de abartmamak gerek. http://www.aktivite.ws/resim/apa%C3%A7i1.jpg bu adam da dikkat çekiyor ama aynı derecede itici.

    TAAKE

    @Deniz, black metal de toplumu özellikle muhazafakar insanları şoke etme amacı vardır ben de şoke oldum rahatsız oldum o zaman işini iyi yapıyor

  4. nordson says:

    üzgünüm, sert girdiğim için. daha dikkatli olurum. ama sende bilirsinki resim her zaman daha efektik bir medya elementidir.

  5. Ömer Kuş says:

    Oha bu nası bi albümdür ya?

  6. ben says:

    Part 3′teki “boing” lere yarıldım.Norveç’in espritüel yanını yansıtıyor sanırım.Varsa tabi öyle birşey.

  7. sertaç says:

    ben uclemedekı son albumu daha cok sevıyorum ama her bırı ayrı guzel albumlerın taake saglam gercekten..

  8. taake says:

    en güzel black albümü dinlerken üşürüm neden gitarlar son hız ve mükemmel vokal insanüstü soğuk ve etkileyici tıpkı alevilerin saz çalması gibi çalmış jimi hendrix in black yapan hali gibi prefec

  9. taake says:

    bunun türkçe anlamı şuymuş CENNET BJOERGVİN İN ÜSTÜNDE AĞLIYOR vayyyyyyyyyyyyyyyyyy bjoergvin hoest yaşadığı yer bu arada

  10. taake says:

    the best black metal album in this world and ın other world
    oscar goes to hoesttttttttttttt

    Blakkheim

    @taake, black metalci olup oscar olayıyla ilgilenmek de bambaşkaymış. Popüler kültür+en büyük düşmanlar olan ezik kör tüketici toplumun en büyük simgelerinden ve dayatmalarından biri olan oscar ödülleriyle true black metalle iştigal ettiğine inandığın bir grubu,albümü,kişiyi övmek en düz açıklamasıyla denyoluk değildir de nedir çok merak ediyorum. Sitemizin bm kalesi frontline defender ı olarak bizi aydınlatırsan sevinirim.

  11. taake says:

    BU KONU BLAKHEİM E CEVAP AMAÇLI YAZILMIŞTIR CEVAP VERİYORUM
    ya kardeşim ben sana ne diyeyim bizim anadoluda bi ifade vardır adamın götündeki en ince kılı çekip ordan asılmak diye bu sırf kavga olsun dur şunu bi bozayım diye adamın her haltını cidddi ciddi inceleyip amansızca eleştirmek demektir SENDE ÖYLE YAPMIŞSIN bak şimdi
    1-oscar bir ödüldür her ne kadar bu gün anlamını yitirsede burda ben bu kelimeyi ödül manasında övgü manasında kullandım sen şimdi 68 li eski tüfek komünistler gibi yok popüler kültür yok kapital tüketim tamam senin mantığı kabul edersek biz black metali dinlemeyi bırakalım niye çünkü black metalin çoğu liriği sataniclik dışında norse mitolojisi norveç kuzey hatta bizim tartıştığımız hoest yani taake in solisti amansız bir norveç milliyetçisidir.o zaman bizde biz napalım norveci isveci bunlar hep gavur malı emperyalizmin bize dayatmaları mis gibi türkülerimiz dururken ne diye rock metal dinliyoruz bunlar gep gavur malı diyelim SENİN MANTIĞINLA bak bizim hala orta asya ötüken barbarlığından kurtulamamış türk vatandaşlarımız biz metalciler için ne diyor
    şunlara bak şunların saçlarına giyinişlerine bak kapkara zift gibi şeytan şebekli tişörtlerle ortalarda dolaşıyorlar bunlar hep milli kimliğini kaybetmiş gavur özentisi demiyormu ne anlıyorsunuz siz bu müzikten gavurca belki ananıza sövüyor haberiniz yok diyorlar bizde hayır biz ingilizce biliyoruz nette araştırıp norveçce anlamlarını buluyoruz diyoruz onlar ne diyor gene aynı köylü zihniyet TÜRKÇE VARKEN NE İNGİLİZCESİ NE NORVEÇÇESİ HEP BATI ENİĞİ BUNLAR işte biz bunlarla uğraştık adamlara müziğin bestelerin evrensel olduğunu norveçli isveçli türk demeden güzel olanın alınıp dinlenmesi gerektiğini anlatamadık.şunu yeme abd malı onu giyme italyan malı şunu kulllanma bilmem ne kültürünün dayatması onu dinleme o neo-pagan kuzey propagandası ben kemal sunal filmlerinin david lymch filmlerinden daha iyi olduğunu iddia eden adam gördüm nerde türkiyede kahtalı mıçının ismail yk nın jimi hendrixten freddy mercuryden ozzy ozbourne dan daha iyi müziyen olduğunu iddia eden adam gördüm nerde türkiye de sebeb bu dünyaya kapanmış herkese taş atan aşırı milliyetçi eski model paslanmış sovyet kafası zihniyeti adamların zihniyeti yüzünden sadece kendine ve yarattğı dünyaya odaklanmışlar bunu zamanında eski mayhemin üyeleride yaptılar adamlar yok internet kapital yok sahne ışıltılı dediler bunlardan ve diğer modernliklerden hep kaçtılar(VARG HARİÇ VARG ÇOK OKUYAN VE İNTERNETİ VE BİLGİSAYARI İYİ KULLANAN TEKNOLOJİYE YATKIN BİRİ.AMA GİTAR İSPANYOL İCADI DİYE GİTARINI ATIP DÜĞÜN ORGUYLA ALBÜM YAPACAK KADAR MOLOZ VE DİNGİL BİR MİLLİYETÇİ ZİHNİYETİ VAR.AMA MÜZİKTEN İYİ ANLIYOR)adamlar Euronymous un önderliğnde ciddi ciddi isvece savaş açmayı düşünmüşler halbuki bir norveçli ile isveçlinin genlerinin uyumu %99.9 ikiside aynı ırktan adamlar açtıkları bm dükkanına true black ci ışıkta durmaz diye ışık yerine meşale koymuş tabii alıcılar ürünlere meşale ile bakıyormuş bu yüzden 2 defa küçük çaplı yangın çıkmış dükkanda sonra dükkan iflas etmiş zaten ismi helvete dükkanın bi konserlerin de de bunlar gene konserimize çok genç geliyor bunların yarısı poser bu dangozları korkutalım bi daha gelemesinler true blackin gücünü gösterelim demişler ve sırf çok pis leş satanic görünmek için sahnede koyun patlattılar koyunun kafası bir seyirciye çarptı ve adam çok feci yaralandı sonra bizim mayhem seyircilerine beleş bilet dağıtmaya başladı(kampanyalı)aynı mayhem izmir e konsere gelince ilginçtir kendileri çok teknoloji düşmanı oldukları halde trenden atılınca feryadı bastılar sahne ışıklı karanlığı sahne ışıklarına tercih ederim diyen mayhem sahnede elektrik kesilince küfrü bastı ve en önemlisi dünya norveçlinin taşşağını yesin tarzında aşırı milliyetçi olan mayhem milliyetçiler(burda adlarını vermiycem hani şu hilal bıyıklı bozkutlar)konseri basınca bayağı küfrettiler.yani kendileri gibi dar kafalı adamlardan kendileri de şikayetçi oldular zaten daha sonra Euronymous reisten daha pis satanic biri çıktı ya bizim reisin yüzü çok cins kafkaslı gibi öz norveçli değil gibi diyerek cins laflar etti sonra malum Euronymous,u öldürdü (varg)bu olay venom a sorulduğunda adamlar şöyle demiş bu olay norveçdemi yaşandı hayret orası çok modern barışçıl akılllı insanların memleketidir.BİZ GALİBA BLACK METALİN SADECE SAHNEDE KALMASI GEREKTİĞİNİ ÖĞRETMELYİZ YENİ GRUPLARA evet norveç gibi modern bir ülkeden böyle zihniyetli adamlar çıktı(BURDA LAFIM MAYHEM VE BURZUMUN SİYASİ GÖRÜŞÜNE DÜNYA GÖRÜŞÜNE YOKSA İKİSİNİNDE HEM MÜZİĞİNE HEM DE MÜZİK HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNE YÜZDE YÜZ KATILIYORUM.KEŞKE BİRBİRLERİNİ YOKETMESELERDİ)Fakat maalesef bizim ülkemizde bundan daha tutucu ve dar görüşlü insanlar var onun için felsefede bilimde ukuruguay patagonya ve meksikayı geçebiliyoruz zaten ayrıca bu oscar goes to söylemi çok eski bir söylem övgü ve takdir sözü hoest un da suck a muslim sözü var ben alındın mı adama denyo dedim mi hayır çünkü kafam ve gönlüm oldukça geniş
    ama senin kalbin rahat edecekse BLAKHEİM yarın baştan aşağıya karalara bürünüyom yanıma yıldırımla ve nefretle çalışan(black metalcinin teknolojiyle işi olmaz)bir teyp ve eski en pis satanic adı duyulmamış bm kasetlerimi alıp eski bir çakal ini yada yarasa mağarası bulup oraya yerleşiyorum.orda bm dinliyeceğim sabahları kilise öğlenleri sinegog akşamları da budist tapınağı kundaklayarak ve insanlığa söverek yaşayacağım.artık kanla beslenip kanla yıkanacam bütün dünyadan kemdimi izole edip tam senin istediğin gibi bir true black metalci olucam eee serde denyoluk var evet konu gördüğünüz gibi oscardan başladı metal anlayışı mayhem ve blakheim in olaylara bakışı ile bitiryorum
    sanada tavsiyem BLAKHEİM biraz fikirlerini yumuşat bi sakin ol olmadı kendini yumoş dolu suya bas 15 dakika dinlendir biraz daha dünyaya insanlara olaylara daha geniş daha perspektifli bak yoksa inşallah yardımcı olmuşumdur BLAKHEİM başka sözüm yok hakim bey

    nordson

    @taake, inşallah demişsin. oldu mu şimdi, cık cık :)

    hen

    @taake, biyerde yanlışlıkla virgül kullanmışsın. bi de nokta var galiba.

    Exorsexist

    @taake, şiiiit niga

    bloodshower

    @taake, ağlamak istiyorum abi gerçekten ağlamak istiyorum, hayatımda ilk kez bir insanı bu kadar sevdiğimi hissettim.

    Anubis

    @taake, Hayatımda ender olan olaylardan biri olarak taake reisin müthis true black metalci tanımına deli gibi güldüm ya

  12. Vay babasına.

    masteroforion

    @Batuhan Bekmen, Benden de “vay babağın kemiğine” diye bi tepki çıktı, baktım sen bi benzerini yazmışsın ahah

  13. Ailenizin Trolü says:

    sitemizde bu kadar büyük bir üstad (taake) varken bana ancak bok yemek düşer. kendisine hörmetler sunarak bir daha geri gelmemek üzere kendimi karanlık dehlizlere fırlatıyorum.

    illuminati

    @Ailenizin Trolü, taake’nin fake’i bu arkadaş.

    TAAKE

    @illuminati, sitede sadece bi tek TAAKE vardır fake meki yok

  14. Nekro EP’si içerikli olsa da ilginç bi yazı olmuş, zaman ayırıp bakmanızı öneririm. =) Lurker da uzun zamandır takip ettiğim bi site, kaliteli baya.

    http://www.lurkerspath.com/2011/10/16/taake-voldtekt/

  15. Haxprocess says:

    en sevdiğim nsbm albümü olabilir

    TAAKE

    @Haxprocess, Taake nsbm grubu değil,true nowegian black metal grubu

  16. saw you drown says:

    Parçalar baya bir kaliteli ve yaratıcı görünüyor.Ancak şarkıların pek bir karanlık havaya sahip olduğu söylenemez.
    Tamam müzik güzel,yaratıcı,enstrüman hakimiyeti üst seviyede.Yalnız bir black metal albümüne göre biraz daha kaotik,karanlık,soğuk bir atmosfere sahip olması daha iyi olurdu gibime geliyor.

    Osman

    @saw you drown, Taake’nin diğer bm gruplarından farkı dediğimiz olayı vurgulamışın. Ayrı duygular aynı anda yaşatılmaya çalışılmış. Black metale göre çok daha çeşitli ve kompleks bir gitar kullanımı var. Düzenli dinlersen atmosfere rahatça girersin diye düşünüyorum. Taake’yi 1-2 aydır dinliyorum, favori bm gruplanlarımdan biri oldu diyebilirim.

    saw you drown

    @Osman, Tavsiyeni dikkate alacam.

    saw you drown

    @saw you drown, daha önce bu yorumu yapmışım ve çok yanılmışım.bu albümde bırak kaotik ve soğuk havayı istenmeyecek kadar şey var.mükemmel bir albüm.

  17. TAAKE says:

    Taake in ilk dinlediğim albümü,o günden sonrada ayar tutmadım zaten.Benim için değeri büyüktür.Bana göre de en GÜZEL black metal albümü(BANA GÖRE)

  18. Ömer Kuş says:

    Bu album ve Hordalands Doedskvad, ikisi de mukemmel.

    Nightwing

    @Ömer Kuş, Hordaland bence bir kaç gömlek daha ağır basıyor. O albüm kelimenin tam anlamıyla muhteşem.

  19. B U R Z U M says:

    Ogleden beri bu sirasi ile bu album ve hordalands i dinledim. Su an nattestid i dinliyorum…hepsi gercekten cok cok iyi ancak bu 3′lü nün icinde en zayif halka bence over bjoergvin…nattestid butun taake albumleri icinde 1 adim ondedir benim icin…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.