# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ULVER – Nattens Madrigal / Aatte Hymne til Ulven i Manden
| 11.09.2009

İçimizdeki kurta dair.

Levent MUKAN

Ulver’i ilk ne zaman dinlemeye başladığımı hatırlamıyorum, ama ilk dinlediğim albümünün kesinlikle “Kveldssanger” olduğuna eminim. Akustik darkwave albümleri arandığım dönemlerde ilaç gibi gelmiş bir albümdü, gerek vokalleri, gerek havası. Ama inceleyeceğim Ulver albümünün “Kveldssanger”in havası ile zerre alakası yok, aslında var ama biraz daha farklı yönden var. “Kveldssanger” gibi sessiz, sakin ve karanlık bir albümden sonra çıkan “Nattens Madrigal”, sessizlik ve sakinliği kesinlikle vaadetmiyor ama “karanlık” kısmında bayağı bayağı söz sahibi olabilir.

Ulver bu albümle black metalin en çiğ ve katıksız haline ziyadesiyle sert bir giriş yapmakla beraber bu albümle birlikte black metal tarzından aynen çıkıyor ve günümüzde gelmiş olduğu haline doğru olan elektronikleşme yolculuğuna başlıyor. “Nattens Madrigal” Ulver’in çıkardığı iki metal albümünden diğeri, ve şimdiye çıkmış olan en sert black metal albümlerinden biri olarak kabul ediliyor ki ben de ediyorum, öyle çünkü.

Her şeyden önce belirtme ihtiyacı hissettiğim bir şey var, buradan öncesinde bu albüm ile ilgili herhangi bir inceleme türevi yazı okuduysanız “prodüksiyon kötü, bas duyulmuyor” türevi laflar görebilirsiniz. Böyle bir şey yok. Black metal albümlerindeki kötü prodüksiyon ile kvlt olma klişesi burada yok, o klişeyi yaratan albümlerden biridir belki de ama dikkatli bir dinleyicinin basları duyması hiç de zor değil. Tabii en azından ortalama bir ses sisteminiz yoksa basları unutun. Ayrıca haliyle kristal gibi kayıt da beklemeyin, çıkmış ve çıkacak en leş black metal albümlerinden birinin incelemesini okuyorsunuz.

nattensmadrigal_grup1

Şarkı şarkı inceleme gerektiren bir albüm diyemeyiz “Nattens Madrigal” için, ama I. ve VI. Hymne’lerin dikkatimi celp ettiğini söyleyebilirim. I kısa akustik kısmıyla, VI “black metal rifi” kabul edemeyeceğimiz ama türe güzel harmanlanmış gitarlarıyla ve girişte blast beat atmayarak şaşırtan davullarıyla. Zaten albümde 1-2 istisna dışında blast beat dışında ek bir davul kullanımı mevcut değil. Bunlar dışında VIII. Hymne de albümün son şarkısı olarak çaktırmadan arkada çalan piyano ve finali ile dikkat çekici.

nattensmadrigal_grup4

Garm’ı Arcturus ve Ulver’in sonraki albümleriyle veya benim gibi başta sadece “Kveldssanger”le biliyorsanız burada çok farklı bir Garm’la karşı karşıyayız. Çünkü Garm’ın burada aslında çatır çatır brutal vokal yapabilen bir insan evladı olduğunu fark ediyoruz. Albümdeki vokaller black metal vokalisti olmak isteyenler için ders diye okutulabilecek kadar iyi, ki kendisi kayıt esnasında 21 (yirmi bir) yaşında, onu da ekleyelim.

Dediğim gibi albümde ortalama bir ses sisteminiz varsa kenardan köşeden basları duymanız mümkün. Prodüksiyon ritim gitarı (ritim gitar cızırtı sesi ve kısa sololarda ana rifin çalınmasından ibaret) gömmüş olsa da baslar aslında merak ederseniz gayet duyuluyor.

nattensmadrigal_grup3

Davullar = blast beat’ler. Davulcu albüm boyunca neredeyse tamamen blast atıyor ve başka hiçbir atraksiyonla uğraşmıyor. Lead gitarın taşıdığı bir albüm “Nattens Madrigal” (o yüzden sona saklıyorum). Magazinsel bilgi olarak bu albümde davulları çalmış olan amcanın (AiwarikiaR), Varg Burzum’u “grup” haline getirip turne murne mi yapsam diye düşündüğü sırada Burzum’a girdiğini, ama hiçbir şey yapmadan Varg’ın bu fikirden vazgeçmesi üzerine çıktığını da söyleyelim ki davul kısmı boş kalmasın. Kötü prodüksiyon falan yok dedim ama davulları yer yer gömmeyi becermişler nasıl yapmışlarsa, aslında çok da iyi diyemeyiz prodüksiyon için. Hemen ek olarak “abi albümü ormanda kaydetmişler, paraları biraya yığdıklarından stüdyo kiralayamamışlar” efsanesini de ekleyelim, tam olsun.

nattensmadrigal_grup2

Gelelim gitarlara. Öncelikle dediğim gibi ritim gitar yok; hakikaten yok yani. Eğer lead, ana rifle alakasız bir olaya giriyorsa ana rifi devam ettirirken duyulabiliyor ama onun dışında lead’in tremolo manyağı klasik black metal riflerinde arka fonda cızırtı çıkarmaktan ibaret bir ritim gitar var. Lead gitarlar ise oldukça iyi. Ayrıca albümü “leş” gösteren en önemli unsur gitarlar, çünkü kötü kayıttan çok (kaydın leşliğinin önüne geçecek şekilde) oldukça kirli bir gitar tonu söz konusu. Diğer black metal albümlerinde mevcut olan ton gibi de değil, onun çok çok daha sertinden bahsediyorum.

Bunun dışında, bir pure black metal albümü için oldukça melodik riflerin mevcut olduğu da bir gerçek. 3-5 dinledikten sonra arada aklınıza gelebilecek riflere sahip bir albüm “Nattens Madrigal”. Arada atılan kısa sololar da cuk oturmuş, güzel olmuş. Kısacası arkada duyacağınız cızırtılar aslında ritim gitar, dandik prodüksiyon değil.

nattensmadrigal_grup5

Bunlar dışında şarkı sonlarında yer yer ambient diyebileceğimiz kısımlar var, bir sonraki şarkı öncesi dinlendirme niteliğinde. Ama hemen kesiliyorlar ve bir sonraki şarkı giriveriyor. Genel olarak bütün albümdeki (I’deki kısa akustik kısım hariç) tek yavaş kısımlar şarkı sonlarında. Bunlar dışında aralıksız blast beat’ler ve aralıksız tremolo manyağı gitarlar var.

nattensmadrigal_nattensmadrigal

Toparlarsak gelmiş geçmiş en sert ve tarzı açısından en kaliteli black metal albümlerinden biri “Nattens Madrigal”. Ama türe yeniyseniz veya Ulver’in yeni halinden hoşlandıysanız pek girmeniz önerilmez. Bu dediklerimden ilkiyseniz, türden soğuma olasılığınız çok yüksek; yok ikinisiyseniz, bayağı şaşıracaksınız.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.07/10, Toplam oy: 146)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1997
Şirket
Century Media
Kadro
Garm - Vokal
Aismal - Gitar
Haavard - Gitar
Skoll - Bas
Aiwarikiar - Davul
Şarkılar
01. Hymne I - Wolf And Fear
02. Hymne II - Wolf And The Devil
03. Hymne III - Wolf And Hatred
04. Hymne IV - Wolf And Man
05. Hymne V - Wolf And The Moon
06. Hymne VI - Wolf And Passion
07. Hymne VII - Wolf And Destiny
08. Hymne VIII - Wolf And The Night
  Yorum alanı

“ULVER – Nattens Madrigal / Aatte Hymne til Ulven i Manden” yazısına 32 yorum var

  1. unberly says:

    Ulver’in, dahası black metal tarihinin en kötü ve baştan savma albümüdür kanımca Nattens Madrigal. Kanımca diyorum ama Garm başta olmak üzere çoğu dinleyici de aynı fikirdedir. Garm bir röportajda bu albüme ve Century Media’ya bayağı veriştirmişti. Century Media ile başka bir tarza yönelmek istemeleri yüzünden aralarının açılmasından, şirketle anlaşma gereği bir albüm daha çıkarmaları gerektiğini ve ortaya çıkan albümün Nattens.. gibi baştan savma, sırf anlaşmayı tamamlamak için çıkarılan bir albüm olduğundan bahsediyordu o röportajda. zaten sonrasında hemen şirket değiştirmişler ve çıkan ürün de Themes From William Blake.. olmuştur.

    Bu arada yazan arkadaşın da ellerine sağlık.

  2. Sambalici says:

    Valla hangi amaçla kaydedildiği tartışılır da ortaya çıkan ürün gelmiş geçmiş en iyi black metal albümlerinden biridir. Wolf And Fear’daki akustik gitar bölümü “istesek prodüksiyonu kaymak gibi yapmasını bilirdik ancak yapmıyoruz” mesajıdır. Gerek bu tercih edilmiş “cızırtı metal” hali olsun, gerek grubun yardıran performansı olsun eşi benzeri yok bu albümün.

    Ayrıca daha “mantıklı” black metal yapan bir Ulver isteyenler ısrarla Bergtatt albümünü dinleyip “oha nası lan” diyebilirler.

  3. Gelmiş geçmiş en iyi,en leş,en pislik,en direkt,en ruhlu Black Metal albümü.Nokta.

  4. janslore says:

    bu albümü beğenenler hep 2000 yılı ve sonrası dinleyenler. beğenmeyenler de 2000 öncesi dinleyenler. ben de 2000 öncesi dinleyenlerden ve albümden nefret edenlerdenim. aynen bu kadar kötü, bu kadar ruhsuz, bu kadar sıkıcı albüm zor bulunur, kıymetini bilin.

  5. isildur says:

    1997de çıkmış albümü 2000 sonrası jenerasyonun yüzde sekseni bilmez.böyle genellemelerle bu hayat çekilmez.

  6. havitetty says:

    Bu albüme ruhsuz demek için de albümü dinlememiş olmak gerekir neredeyse ya. Nefret akıyor her saniyesinden.

  7. janslore says:

    Bu albümde ruh var demek için de bu müzikten hiç anlamamak gerekir.

  8. havitetty says:

    Ahahah yerim.

  9. harro says:

    sağlamdır iyidir de ulver’in trip-hop yaptığı halini her şartta tercih ederim.

  10. Katılıyorum. Blood Inside özellikle.

  11. Ugur says:

    Polemik başlatmak gibi olmasın ama bu albümü beğenmeyenler benim gözlediğim kadarıyla ulver’in black metal dönemi sonrası yaptığı deneysel/elektronik işlerini sevmeyenler.Hınçlarını bu albümden çıkarıyorlarmış gibi geliyor.Mayhem ya da Darkthrone yapsa yüzyılın black metal albümü seçilirdi eminim.

    Shadows of the Sun gibi über bir başyapıt ortaya koyan adamları kötülemek (eleştirmek demedim dikkat edelim) bu saatten sonra kimsenin haddi değil.

    Ulver’in her yaptığına tapan bir insan olarak yeni albümlerini de sabırsızlıkla bekliyorum.

  12. Mardukcan says:

    genel olarak albümü pek beğenemedim ama 2-3 parça çok hoşuma gitmişti. (Wolflu bişeyler tam hatırlayamadım. ehüheheheüüüe)

    aslında neyi tartışıyosunuz ? Ulver kadar saçma sapan bir grup daha varmı acaba ? son albümleri ne kadar bi dikime yaramaz kel alaka işlerdir öyle ???

    masteroforion

    @Mardukcan, Bu da ilginç tabi

    blackroseimmortal

    @Mardukcan, “aslında neyi tartışıyosunuz ? Ulver kadar saçma sapan bir grup daha varmı acaba ? son albümleri ne kadar bi dikime yaramaz kel alaka işlerdir öyle ???”

    entry nick uyumu

  13. taake says:

    gerçek black metalcilerden mezun olacaklara true black metal e giriş dersinde okutulacak bir albümfür manyaktır manyak ötesidir pislik leş iğrenç ve nefret doludur

  14. saw you drown says:

    Tek kelimeyle başyapıt. Başka söze gerek yok!

  15. Deniz Meriç says:

    Albümü 97′de ilk çıktığında dinleyenlerdenim. Bu yok 2000 öncesi dinleyenler falan geyiğine hiç gerek yok. Gelmiş geçmiş en iyi black metal albümü.

    Ruhsuz bulanlara diyecek bir şey bulamıyorum. Immortal’da ruh var, bunda yok di mi? Peheey!…

  16. crowkiller says:

    arkadan gelen saçma sapan cızırtı sesini ufak bir equilizer ayarı ile yok ettim, öyle bir ayar yaptım ki sadece o cızırtı yok oldu, nasıl mı ? Winamptan Equilizer i açıyoruz sağdan 5. ayar olan 3k yı aşağıda biraz boşluk kalacak şekilde aşağı çekiyoruz,sonra sağdan 2. olan 14k yı en aşşağı çekiyoruz,diğer bütün ayarlar tam ortada olacak,bu kadar :)kafanız ağrımadan rahat rahat bası tizi patırtıyı güpürtüyü duyarak albümü dinliyoruz :)başka müzik dinlerken equilizer i eski haline döndürmek için present-hazır ayar yükle-default diyoruz:)sonra ferhat göçer mp3(2) klasörünü açıyoruz, iyi eğlenceler

  17. S.P.Q.R says:

    bu albüm gerçekten black metal şaheseri, fakat benim benim hep merak ettiğim o kadar araştırdım bulamadım şarkıların besteleri, müzikleri kime ait bilgisi olan varsa sevinirim. albümde gitar çalanlar daha sonra black metal adına pek varolamamışlar belki başka alanlara yöneldiler. Garm grubun beyni fakat benim için önemli olan gitarları çalan insanlar ve besteleyenler (Garm şarkıları bestelediyse dediklerimi yutuyorum).

  18. saw you drown says:

    Yok bir albüm, cidden yok böyle bir albüm. Nasıl bir albümdür bu, nasıl bir müziktir. İnanılmaz, tek kelimeyle inanılmaz. Dinlediğim en muhteşem şeylerden biri. Black metal’in yüz akı. Black metal’in gerçek karşılığı. Bir müzik nasıl bu kadar leş, pislik, çiğ, nefret dolu olup, aynı zamanda sanatsal olabilir. Vokaller zaten efsane. Fenriz ve Varg ile birlikte en iyi (nefret dolu) vokal metal perfonmasına sahip vokali(idi) Garm.

  19. crowkiller says:

    https://www.youtube.com/watch?v=u0p9P4yyFNM

    Albümün digipack remastered versiyonu var, çok daha kolay dinlenir bir versiyon, baslar riffler çok iyi duyuluyor.Rehersal kayıtları da cabası. Albümün olayı zaten biraz kulak kanatan prodüksiyon olsa da bu versiyonu da dinlemek hoşuma gitti, inanılmaz çok seviyorum bu albümü, bana göre gorgoroth’ın, burzum’un falan ilk albümleriyle bile kıyaslanabilecek derecede iyi bir albüm

  20. Siyah forma says:

    Nattens Madrigal bende ‘tinnitus’ yani kalıcı kulak çınlaması rahatsızlığına yol açtı arkadaşlar.3 yıl önce bu albümü kulaklıkla dinlemiştim o günden beri sol kulağımda çınlama var ve geçmiyor bir tedavisi de yok.işin ilginci, nette birkaç yerde rastladım birkaç kişiye daha olmuş aynı albümden bu rahatsızlık.uyarımı ciddiye alın kulaklıkla dinlemeyin bu albümü. çok illet bişey.

    Godless Killing Machine

    @Siyah forma, Öleceksek de işte böyle ölelim.

    crowkiller

    @Siyah forma,usta bu şimdi mi söylenir yaw :(

    https://i.hizliresim.com/3kuskaw.png

  21. Deadman says:

    Sabahtan beri 7. şarkının ortasında giren bölümü dinliyorum. Adamlar nasıl yapmışsa beni benden alıyor. Albüm genel olarak bir şaheser de o dediğim yer bambaşka bir şey.

  22. deadhouse says:

    Kulak siken albüm diyebiliriz o zaman Nattens Madrigal için. Canlı yayın hackleyip çalmalık albüm. They Live filmindeki gibi.

  23. Cryosleep says:

    Hey yavrum be.

  24. BK says:

    Bu albüm bir kişinin hayatında dinleyip dinleyebileceği en iyi black metal albümlerinden birisidir. Wolf And Fear’daki akustik solosunu, kapağını yediğim. Kulağının sikilmesi bir insana ancak bu kadar zevk verebilir herhalde.

  25. BK says:

    VII’nin 2:48′ten sonra giren rifi ne zaman dinlesem duygulandırır beni. Geçmişe götürür, eski zamanlarımı hatırlatır.

  26. trivago says:

    İşitsel tecavüz nedir ona örnek verilebilecek bi albüm. Yasaklanması lazım lan bunun insan haklarına aykırı sound içeriyor ama riffler manyak güzel. Yeniden kaydetseler cızırtı yerine djevel gibi boğuk prodüksiyon gider mi acaba ?

    BK

    @trivago, Kanka gider de o eski tadı kalmaz. Bu albümün bu kadar iyi olmasının sebebi mükemmel rifflere sahip olması ile beraber bu rifflerin kulak kanatıcı bir şekilde tonlanmış olması. Bence iyi ki bu şekilde kaydetmişler.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.