# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
OBSCURA – Cosmogenesis
| 25.06.2009

Uzay boşluğu, dünya dışı yaşam formları ve 17 yıl öncesinin fikirleri.

Bu yılın en çok konuşulan albümlerinden biri, eski NECROPHAGIST elemanlarından bazılarını içeren Alman teknik death metal grubu OBSCURA’nın “Cosmogenesis”iydı. Firma desteği sayesinde basında kendine oldukça fazla yer bulan grup, çoğu yorumda hep tam ya da tama yakın puanlar aldı.

Dinlemeyi en sevdiğim türlerden biri olan teknik death metal, iyi yapıldı mı gerçekten de hiçbir şeye değişilmeyecek şeylerden biri oluyor benim için. Sahip olduğu değişkenlik ve umulanı yıkabilme potansiyeli sayesinde, “iyisini bulduğumda” beni en çok sevindiren türlerin başında geliyor teknik death metal. Lakin çok sayıda mükemmel örneğini gördüğümüz bu tür de, diğer tüm metal türlerinde olduğu gibi, iyi ve farklı yapılmadı mı bir anda aşırı bayıklaşan ve içi çok dolu gibi gözüküp özünde hiçbir şey barındıramayan bir hal alıyor.

OBSCURA, bu noktada ortalarda bir yer alıyor. Cillop prodüksiyon ve mükemmel müzisyenlik, günümüzde beste yapma özürlü sayısız grubun ilahlaştırılmasına vesile olduğundan, özellikle bu tarz “çok şey yapan” grupların, hakikaten klas bir grup mu, yoksa nota çöplüğüne birkaç yüz bin nota daha atan gruplardan biri mi olduğunu anlayabilmek için, iyice dinlemek, olayın derinine inmek gerekebiliyor.

Yazıyı çok dallandırıp budaklandırmadan, OBSCURA’nın mükemmel müzisyenlerden oluşan, çok büyük potansiyeli olan, ancak bu albümde ortalamanın biraz üstü bir iş ortaya koyan bir grup olduğunu düşündüğümü ifşa edeyim. “Anticosmic Overload”, “Universe Momentum” ve “Incarnated” gibi hit’ler barındırsa da, yorumlarda belirtildiği gibi albümün genel anlamda “baş döndürücü”, “akıl almaz”, “şu anki en iyi teknik death albümü” olduğunu falan düşünmüyorum. Ortada bir “madem hayvan gibi çalıyoruz, verelim soloyu, verelim mastürbasyonu” durumu da yok, ancak bestelerin çok güçlü ve yıllar sonra dahi hatırlanacak oldukları söylenemez.

Günümüzde teknik death metalin ekmek teknesi konumundaki uzay ve dünya dışı varlıklar konsepti, OBSCURA tarafından da benimsenmiş, bununla da kalınmamış, yine benzer türde konseptlere sahip THE FACELESS gibi gruplarda da gördüğümüz üzere, bu konseptin belki de ilk başlatıcısı olan CYNIC’in egzantrik vokal oyunları da aynen müziğe katılmış. Sadece bu bile, bu türdeki farklı olma çabalarının ne derece tıkandığının bir göstergesi. Buna kimse “CYNIC’e gönderme, CYNIC’e tribute” falan demesin. Günümüzün saygı gören, övülen türdaş grupları, hala CYNIC’in 16-17 yıl önce yaptığı şeyleri taklit ediyorlar. Bu, CYNIC’in ne kadar zamanının ötesinde olduğunu anlamamızın yanı sıra, şimdiki gruplardaki yaratıcı fikir kıtlığını görmemizi de sağlıyor.

Bunlara rağmen, bu müziği az çok bilen hiçbir metal dinleyicisi, OBSCURA’ya kötü bir grup diyemez. OBSCURA, enstrüman kabiliyeti anlamında on binlerce grubun yüz yıl çalışsa da ulaşamayacağı bir yerde duruyor. Müzisyenlik babında bin bir türlü ders içeren albümde, özellikle davulda Hannes Grossmann (NECROPHAGIST-“Epitaph”) ve 6 telli perdesiz basta Jaroen Paul Thesseling (PESTILENCE-“Spheres”) tek kelimeyle ağızları açık bırakan bir performans sergiliyor. PESTILENCE haricinde çeşitli caz projelerinde de yer alan Thesseling’e albümde büyük bir serbesti tanınmış ve perdesiz basın öne çıkan karakteri sayesinde “Cosmogenesis” bir bas-severin ıslak rüyasına dönüşmüş.

Davul demişken, bir hayvanın anatomisi:

Promosyon ve genel hal tavır olarak “müzisyenlerin teknik death metal grubu” şeklinde lanse edilen, tüm grup üyelerinin akça pakça insanlar olduğu, kiminin akademik kariyer yaptığı, kısacası elit ve “temiz” bir grup olan OBSCURA, buna tezat olan çirkin logosunu değiştirir ve olayın matematiğinden az da olsa sıyrılıp biraz daha dişini gösterirse, her albümünde en azından üç-beş adet teknik death metal hiti yaratabilecek ve kitlesini genişletecek bir grup olabilir.

Türün meraklıları, özellikle de CYNIC ve NECROPHAGIST evliliği gibi bir kavramdan hoşlanacağını umanlar bence mutlaka dinlemeli; dinleme öncesindeki beklenti seviyeniz, dinleme sonrasındaki fikrinizin de temeli olacaktır. Merak etmeyin, illa ki hoşunuza giden bir şeyler bulacaksınız.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.95/10, Toplam oy: 153)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Relapse
Şarkılar
01. Anticosmic Overload
02. Choir Of Spirits
03. Universe Momentum
04. Incarnated
05. Orbital Elements
06. Desolate Spheres
07. Infinite Rotation
08. Noospheres
09. Cosmogenesis
10. Centric Flow
  Yorum alanı

“OBSCURA – Cosmogenesis” yazısına 38 yorum var

  1. havitetty says:

    Dediğiniz gibi çok fazla orjinal materyal barındırmasa da, son yılların en iyi teknik death albümü diyebilirim ben bu albüme açıkçası. 6,5 kanımca biraz düşük bir not olmuş, öyle belirteyim dedim :)

  2. kremlin says:

    Orijinal materyal yok pek evet
    Gün boyu antikozmik ovırlod dedirtiyorsa insana
    Bu da iyi bir şey
    (bas konuş özelliği de var)

  3. Desqpio says:

    Gayet beğenerek dinlediğim bir albüm ki zamanla açılacaklar diye düşünüyorum ben. 7 puanı da veriyorum evet xD

  4. hysteresis says:

    kritiğin altına imzamı çakıyorum. pavor’ı anımsatan baslar ve yer yer ihsahn’a kaçan vokaller, hannes’ten sonra albümün en sevdiğim yanı oldu ama bu kadrodan bundan daha iyisi çıkmalı, umarız çıkar da…

  5. like fire says:

    çoğu teknik death metal albümünde/grubunda biz en iyisiyiz gibisinden bir kasıntılık oluyor. obscura’da bu minimum seviyede. mükemmel olmasa da, kısırlaşan teknik death alemine yenilik getirmeseler de kritikteki nottan biraz daha fazla hak ettiğini düşünüyorum. pavor demişken, furioso’daki basslar şu ana kadar bir albümde duydugum en iyi basslardan biri. bayağı ön planda.

  6. farewell says:

    bütün kış dinlediğim albüm. köpekler gibi kozmik ölüm metali. tam da “sikerim böyle işleri” derken, çok lokmanlı geldi.

  7. PortraitOfNowhere says:

    Yazı için sağolun ama cidden çok yanlış bir kritik olduğunu düşünüyorum. Hatta sürekli okuyorum ve okudukça birşeyler taraflı gibi gelmeye başladı o derece benmi yanlış görüyorum anlam veremedim özür diliyorum. :) Bende eski bir progresif/psychedelic /extreme müzik dinleyicisiyim. hatta bununla asla sadece matl alanında ilgilenmedim. Obscura nın tüm dünyadan 9-9.5 ve 10 civarı notlar alması tamamen bileklerinin hakkıdır diye düşünmekteyim. Çünkü bana şu an teknik death metal sahnesinde bu kadar fazla alt yapıyı sindirmiş bir grup daha gösteremezsiniz. Necrophagist ten daha ruhlu, Cynic le giydikleri gömleklerin renkleri çok farklı ve kompozisyonların harmanlı yapısı eşine az rastlanalır nitelikte. en az 8 hakediyor grup. ki benim gözümde değeri 8.5 tur. Ben burayı okuyup cidden Obscura yı dinlemezdim. Ne albüm hakkında açık seçik bir bilgi verilmiş ne de yapılan işin niteliğiyle ilgili + – yorumlar net şekilde yapılmış. Yazı başka gruplardan bahseden ve başta müziğin nasıl yapılmasıyla ilgili bir dolu ahkam kesen bir halde :). Cidden bu sadece bir eleştiri üzerinize kişisel algılamayın lütfen. OBSCURA dinlenmelidir ve kesinlikle bu rakamları haketmediğini dinleyiciler dinlediklerinde görecektir. Yazı hafif yanıltıcı insanları bu tarz bir gruptan mahrum etmeyelim.. Baştaki çöplük gruplara verilen bir çok puan ve onlara olan itimat a karşı durduğunuz yazıyor ama puan bunun tam tersi görüşte. Teşekkürler.

  8. Batuhan Bekmen says:

    Obscura’nın bu kadar pohpohlanmasını anlamıyorum ben de. Steril sound yakalaacağız diye, Necrophagist’ten daha fazla olduğunu söylediğin, ruhu tamamiyle kaybeden, yer yer Cynic’e “gömlek giydirmek” olarak tanımladığın ama genel olarak Cynic’ten aşırma olayını kullanan, ultra başarısız bi tech death grubu olarak görüyorum ben kendilerini. Şu albümü 10 dakika kesintisiz dinleyemiyorum. Şarkılar ne kadar kompleks falan gözüküyor olsa da altyapı olarak birbirlerinin tekrarından başka birşey değil. The Faceless, Neuraxis, Arsis, Augury gibi gruplar dururken, kristal sound hevesine kapılmış, bu hevesle de ne çeşitlilik, ne de yaratıcılık bırakan bu gruba 6.5 bile fazla bence. Bir de çöp grup olarak nitelendirdiklerini öğrenebilir miyim?

    Ayrıca vidyosu koyulan Hannes Grossman, hızdan başka birşey içermeyen, her şarkıda aynı ufak zil oyunlarını yapan vasat bir bateristtir gözümde.

  9. Ahmet Saraçoğlu says:

    PortraitOfNowhere, yorumun için sağol.

    Kişisel almam tabii ki canım. Ne düşünüyorsan söylersin. Müzik sonuçta; herkese yaşattığı duygu farklı. Yalnız,

    “Çünkü bana şu an teknik death metal sahnesinde bu kadar fazla alt yapıyı sindirmiş bir grup daha gösteremezsiniz. Necrophagist ten daha ruhlu, Cynic’le giydikleri gömleklerin renkleri çok farklı ve kompozisyonların harmanlı yapısı eşine az rastlanılır nitelikte.”

    demişsin; gayet normal ve “şahsi” bir yorumdur. Tıpkı benimki gibi. Mesela siteye bugün koyduğum GOROD yazısı. Bence GOROD, o bahsettiğin alt yapıyı OBSCURA’dan çok daha fazla sindirmiş bir grup. Al işte gösterdim. :) Katılıp katılmamak sana kalmış tabii.

    Puan konusuna da katılmayabilirsin elbet. ben bu denli tecrübeli adamların bir sonraki albümlerde çok daha iyi şeyler yapacaklarını düşünüyorum ve bu nedenle de notum senin istediğinden düşük olmuş olabilir.

    Bu albüme 8,5 veriyorsan eğer, bir sonraki albüm “Cosmogenesis”i ezse kaç vereceksin mesela? 12 mi? Ben adamlardaki potansiyeli göz önüne alarak verdim bu notu. Yoksa neden taraflı davranayım? Kimi kime karşı savunayım ki? :)

  10. PortraitOfNowhere says:

    @Ahmet Saraçoğlu : Tekrar merhaba yorumuma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben cidden kimseyi incitmek kırmak ya da birilerinin düşüncesine saldırmak amaçlı herhangi bir yazı yazmadığımı umarak ki sürç-i lisan ettiysem de af dileyerek bu yazıya başlıyorum arkadaşlar. Çünkü ne böyle bir amacım ne de Obscura üzerinden prim yapma çerçevesinde bir görüşüm var. Aslında şu son söylediğin bakış açısından cidden bakmadım. Yani cidden potansiyeli olan bir grup ve devamında neler olacağını bilemeyiz. Ama sanırım benim burdaki yorumumun bu akdar sert olma sebebi sitenizin varlığından duyduğum hoşnutlukla bu gün siteye girip birden son Lamb Of God albumune verilen 10 üzerinden 10 sonrasında böyle bir gruba 10 üzerinden 6.5 verildiğini gömem üzerine sinirlenmemdir. Belkide yanlış yaptım üzgünüm ;). Ama ben genel anlamda bir taraflılık mı var diye anlatırken cümlelerimi aslında yazının (kritiğin) yazılış tarzındaki kişiselliğin biraz objektiviteye doğru kayması gerektiğinden mütevellit belirttim o durumu. Kritik yazma hakkında pek bir bilgim yok ama beklenti olarak kişisel görüşlerinden çok grubun özelliklerini ve albumun ayrıntılarını işleyen bir yazı beklediğimi dile getirme amaçlı bir yazı yazdım.. Ve Sonunda dabenim (benim) /bir dinleyici?!) / (bir bilirkişi değil) kendime ait yorumumu yaptım grupla ilgili ve bunu bildirdim..

    @Batuhan Bekmen:
    “Obscura nın tüm dünyadan 9-9.5 ve 10 civarı notlar alması tamamen bileklerinin hakkıdır diye düşünmekteyim.”
    “Necrophagist ten daha ruhlu, Cynic le giydikleri gömleklerin renkleri çok farklı ve kompozisyonların harmanlı yapısı eşine az rastlanalır nitelikte. en az 8 hakediyor grup. ki benim gözümde değeri 8.5 tur.”

    Batuhan arkadaşım tamamen kendi görüşlerim olduğunu belirttiğim halde ve ayrıca senin o söylediğin gömlek giydirmek vs.. gibi lafların hiç kullanılmadığını görmen amacıyla bir polemik bşlatmamak uğruna -ki yazmadığım şeylerle ithaf olunmuşum- yazımı yeniden dikkatlice okumanı öneririm. Cynicle gömlek renkleri ayrı demek (açıklamak zorunda kaldım yanlış anlama) : Cynic çok iyi bir grup evet ama Cynic in kulvarı ve net seyirci kitlesi ile Obscura kulvarı ve seyirci kitlesi farklıdır demek istedim. Kime kime ne giydiriyor anlamadım :). Necrophagist ten daha ruhlu olması kişisel görüşüm. Hatta bunların hepsi kişisel görüşüm. Ben yazı hakkındaki etik ve sakince eleştirimide Ahmet Bey ‘ e yaptım. Ayrıca çöp grup olarak kimseyi nitelendirmedim. Onu nerden çıkardığınıda anlayamadım.

    “Baştaki çöplük gruplara verilen bir çok puan ve onlara olan itimat a karşı durduğunuz yazıyor ama puan bunun tam tersi görüşte. Teşekkürler.”

    Anlaşılan birşeyler çıakrmak istiyorsun yazımdan ama bence yeniden oku. Hatta kritiğin başında Ahmet Saraçoğlu’nun yazdıklarını da yeniden okuyun neyden bahsetttiğimi anlayacaksınız ama neyse.. Ben cidden başka yerdeyim siz başka yerde.

    Herkese kolay gelsin.

  11. St.Levent says:

    Neler duyuyorum.. Hannes sadece zil oyunlarından ibaretmiş ahah :) Ve ultra başarısız grup obscura.. Muenzner de zaten gerizekalının önde gideni hatta bunlar kovuldular çok yaratıcı necro dan da ondan sonra para yapalım dediler ondan bu grubu kurdular.. hatta daha bu elemanları yokken ve hatta bi myspaceleri bile çekilmiş adam gibi fotoları yokken ultra başarısız olduklarından atheist ve suffocation gibi isimler onları altlarında co headliner yaptı. Hatta dur evet Muenzner (yani genel olarak bu şarkıların yazarı) bu kadar işi varken bok gibi bir gitarist olduğundan Spawn Of Possession a direk solocu olarak daimi kadroya alındı. Ya dünya sapıttı bu işi yıllardır yapan bilen kritikçiden dinleyicisine herkes sapıttı ve Obscura ya körü körüne bağlı fanatikler bunlar(fantazini anlayamadım böyle görmek istiyosun heralde batuhan) ya da biz artık delirdik süper seyirciler ve dinleyicileriz. inanılmaz olgunuz ve istediğimiz yourumu rahatça her muzisyene ulan o ne ki iki zil vuruyo vasat lan hahaha ! diyecek kadar süper bilmiş mega müzikaliteye sahip aşırı kültürlü tipleriz.. Valla bu poh poh değil. Olan bir şey.. Ben artı eksi hiçbirşey söylemedim.. Birşeyler poh pohlanıyomu yoksa yadırganıp kabullenilemiyormu ben oraya takıldım. Albümün aldığı not acımasızca söylüyorumki doğru. Çünkü bu tarz çıkışlarda gruplara erken ahkam kesmek yanlıştır. Hiç birşeyin fanatiği değilim dediğiniz grupların hepsinide dinliyorum. Ama cynic çalıntısı olayına nasıl vardığınızı bana açıklayın bende bileyim. yıllardır cynic dinliyorum allaşkına bi vokal efekti var diye cynicmi oldu şimdi obscura :)

  12. Ahmet Saraçoğlu says:

    Öncelikle “en iyi”, “en kötü” gibi yorumlara gerek yok diye düşünüyorum.

    Batuhan’ın Hannes ile ilgili yorumuna katılmıyorum zira ortada “Epitaph” diye bir şey var. :) Ayrıca Cynic ve gömlek mevzusunu da yanlış anladığını düşünüyorum. PortraitOfNowhere öyle bir şeyden bahsetmiyor yorumunda.

    Yazıda çok belli olmadıysa tekrar edeyim, Obscura’nın büyük potansiyel barındıran, olağanüstü müzisyenlerden oluşan, ama “Cosmogenesis”te ortalamanın biraz üstü bir iş yapan, çok daha fazlasını yapabilecek bir grup olduğunu düşünüyorum. Buna, St.Levent’in söylediği tüm detaylar da dahildir. Bu adamlar piyasanın sayılı müzisyenlerindendir ve yapabilecekleri “Cosmogenesis”in çok daha fazlasıdır. Bu düşünceyi taşıyan biri olarak albüme daha yüksek bir not vermek istemedim, çünkü biliyorum ki bu adamlardan daha iyileri gelecek.

    Bana yöneltilen yorumlardan, Cynic kısmına gelirsem, “Obscura Cynic oldu, ondan vokal efekti fikrini çaldı” demedim. Cynic ne büyük bir grupmuş ki 17 yıl önce yaptığı bir şey bugün dahi bire bir kullanılıyor, taklit ediliyor dedim. Bu Obscura adı altında günümüz gruplarındaki yaratıcı fikir kıtlığını olduğu kadar, Cynic’in nasıl devrimci bir grup olduğunun öne çıkarılmasına da yönelik bir yorumdu.

    Ayrıca çok bilmek, ahkam kesmek, müzik bilgini olmak gibi laflara hiç gerek yok; sadece düşündüğümü söyledim, böylesi bir grubu küçük görmekle elime bir şey de geçmeyeceğine göre, o konudaki yakıştırmaları kabul etmiyorum. Batuhan’ın yorumuna yöneliktiyse, o da kendi fikrini söyler bundan sonra. Şahsen ben onun yorumunu da fazla buldum.

    Son olarak, “Lamb of God 10 alırken Obscura nasıl 6,5 alır” kısmı bence hiç tartışılmayacak bir konu. Gruplar, türler, albümlerin grupların kariyerlerinde durduğu yer, her şey tümüyle bambaşkayken böyle bir kıyaslama yapmak doğru değil, zaten Lamb of God’a o notu veren başka, Obscura’ya bu notu veren ben başkayım.

    Bu kadar yazmaya bile gerek yok aslında. İyi grup, albüm de fena değil ama ilerde daha iyisi de olur diyelim yeter bence.

  13. Batuhan Bekmen says:

    Olay neden Batuhan’a laf sokalım durumuna geldi? Kimseye paragraf arası laf yedirecek değilim, kendi fikrimi belirtiyorum. Kimsenin fikrine de RÖRÖRÖ diye girmiş değilim. Neyse.

    Öncelikle Portrait’e cevap vereyim. E evet, o gömlek giydirme kısmında bir yanlış anlama olmuş. Kusura bakma. Polemik başlatma gibi bir havam da yoktu, flame yapayım diye de yazmadım ama araya bazı kelimeleri eklemeyince sert durmuş. Niyetimin öyle olmadığını belirtmek isterim. Ha bi de Cynic çakması derken, cidden Focus’tan alınıp birebir kullanılmış riffler olduğu kanaatindeyim, kişisel olarak sevmiyorum bu tarz şeyleri.

    Ayrıca çöp grupları da cidden merak ettiğim için sordum hehe. O da sert durmuş, tekrar kusura bakma.

    St.Levent, başarısız bir ironik yazı yazmış olduğunu belirtmek isterim önce. Yazdıklarının hepsini ben zaten biliyorum ve tek yorumum, ee? Orada kocaman “BENCE” yazıyor, gidip de atheist veya suffocation’a laf çıkarıyor muyum? evet müzikal anlamda obscura başarısız bir grup bana göre. demekki suffocation veya atheist elemanları böyle düşünmemiş. yani durup duruken neden saçma sapan laf geçirmeye çalışıyorsun ki? Yok fantazilerin, yok ot kök. Kendi kişisel fikirlerine arka çıkayım derken benimkilere deli saçması ve fantastik sıfatı vermen, genel anlamda seni bir yere getirmez. Karşılığında da bundan farklı bir cevap alamazsın zaten. 4 kişi de mükemmel müzisyenler olabilir, ama bir araya gelip BENİM tad alamadığım bir albüm ortaya koyuyorlarsa o albüme de başarısız diyebilirim.

    Ayrıca burda ahkam kesmeyi de yapan senden başkası değil. Burada herkesin müzik konusunda yorum yazacak kadar bilgisi var belki de senden fazla. Ama gidip de her mesajın arasına fun fact gibi sıkıştırıp, “hani olur da bilmiyorsunuzdur kehkeh” diye laf yedirmeye niyetlenmiyor da kimse. Bak bakalım kim yapmış onu.

    Hannes Grossman konusuda şahsi fikrimdir, eleştiren eleştirir. Hakaret boyutuna gelmediği sürece haklıdır da.

  14. Batuhan Bekmen says:

    Çöp grup olayını da yanlış anladığımı farkettim şu an, napmışım lan ben? Çok pardon ya.

  15. unberly says:

    kusura bakmayın ama yazdılarınızın hepsi çok gereksiz olmuş. müzik kişiseldir. benim duymaya bile katlanamadığım gruplar var ama bazıları bu gruplara tapar. bazı albümler vardır deli divane olduğum ama başkası için bir anlam ifade etmez. puanı beğenmezsin ama meral edersin gider dinlersin bu kadar basittir. ben mesela ne gorod dan bir haz alırım ne de obscura ya 2 dakika katlanabilirim. ikiside benim için gereksiz gruplardır. ama bakın sizin için öyle değil değil mi?

  16. PortraitOfNowhere says:

    Tamam arkadaşlar hepimiz bu müziği dinliyoruz illaki oluyor fikir çatışmaları ben siteyi takibe devam ediyorum bir çok yazınızda başarılı gayet beğenerek izliyorummu denir ne denir bilemedim :) .

    Ahmet teşekkürler iyi niyetin için. Lamb Of God olayına hiç girmeyelim hahah neyse kapatalım sende haklısın bende kendime göre birşeyler düşündüm. Kulvarları yine farklı ben grup olarak karşılaştırmıyorum kritiklerin objektivitesi açısından ondada o objektifliği beklerdim. Öyle kolay kolay bir şey on alamaz sonuçta. Ki sonradan düşününce sana hak verdiğimi kritikten pek anlamadığımı söyledim. ;)

    Batuhan da okuyamamış tam anlatmak istediklerimi belki ondan karıştı bu kadar yazı. Neyse sende kendine iyi bak Batuhan olay sana laf geçirmek değil en azından benim açımdan ama orda direk bana yazdığın yazıda haksız olduğun konular olunca bende savundum.

    Kolay gelsin hepinize.

    Bende burdan bu yazıyı okuyanlara sesleniyorum :) yeniden kendi görüşüm olarak. Obscura dinleyin arkadaşlar!! Sesimi duyan varsa önyargısız bir şekilde yaklaşın gruba, cidden etkisine almaması biraz zor her insanı alacak diye bir kaidede yok tabii. Kesinlikle objektif şekilde bir kulak verin derim. Şansı fazlasıyla hakediyor. Diğer grupları unutun demiyorum bu tartışmada geçen insanüstü yaratık olan bir çok grup ismi var. Onlarıda dinleyin. Kolay gelsin.

  17. St.Levent says:

    Ya kusura bakmada Batuhan ironiye koymuşum afedersinde genelde 17-18-19 yaş aralığında yaşanması muhtemel ultrayım brutalim damardan riff alıyorum sonrada ona buna geçirmeye hakkım var triplerine fazla fazla uyuzum. Şu grup iyi bu grup kötü böğk beğenmdim hem dur lan bide bateriste laf atayım falan hatta dur bide dinlediğim gruplarıda söyleyeyim keyfime keyif yok metalcisi olursan elbet ben olmasam başkası gelir bugun olmasa yarın olur böyle bir yazı görürdün karşında. o yuzden boş buldum tarlayı modundan çıkmalısın.Ondan sonra kişiseldi falan diye işin içinden çıkamazsın.

    Ortada olan emeğe bu kadar rahat sövmek (ki grubun bu az puanı hakettiğini ben söylüyorum obscuradan kat kat üst gruplar var elbet.) cidden bana hala çok banal ve yıkıcı geliyor.dünya eleştirmenlerinin dahi yapmadığı şey ve şu an ülke olarak bu saçma sapan aldı verdiler yüzünden burdayız. İstiyorum ki artık bizden de bir site bir destekçi bir iş bilen çıksın, bu kadar serzeniştim ona ama nafile bizim site yazarlarımız gümbür gümbür reviewlere yorum yapanlara giydirsin bol bol polemik yaratsın, hem suçlu hem güçlü olsun. Ben senin bu tavrına karşıyım çünkü insanlara bu işin ultrası budur brutali şudur eziği şudur derken neye göre kime göre ve hatta araştırmadan (ki 20 dk dinleyemediğinide açık seçik belirtiyorsun.hadi hepsini dinledin sayıyorum o bile zaten engel olamıyor etrafa saldırmana) gencim güzelim söverim mantığına
    yardırıyor ve insanlar yanlış bilgiler sahibi oluyorlar. Sonra nerde bilinçli dinleyici diye sayıklayalım di mi.. Ne oldu sonra belkide tech death dediğimiz ikimizinde sevdiği zımbırtıyı iyi tanıtamadın bu saçma sapan hareketlerinle ve gayet antipatik duruşunla sevdiğin ve (benimde gayet severek dinlediğim) orda yazdığın gruplara bile soğudu millet. Sonra ver yansın ama dimi kimse bu işten anlamıyor, dinleyici kalitesiz vs.. bab türk metalcisi fos mnk. derken artık birşeyleri görmemeye yorum dahi yapamamaya ve sadece birileri ezik dedi birileri başüstü yaptı diye
    dinlemeye başlıyor önündeki şeyi. Ondan sonra başımıza crust konserlerine gelen gamalı haçlı tipler türedi birşeylerin düzgün öğretilmemesinden dolayı bu veletler ne yaptığının farkında değil. Ben sadece müziği çok seven birisi olarak ülkemdeki bir çok metal review sitesindeki yazarların böyle ota boka forum gibi, dağlara haykırayım yankı yapar rahatlarım der gibi haykırmasına tepkimi gösteriyorum. Burda insanlar beni değil seni ve senin üslubunu söylediklerini kaale alıyor. ki benimde bi dinleyici olarak buna eleştiri yapmam gayet normal. ama bunu normal yoldan yaptıramaman da beni ne kadar sinirlendirdiğinle alakalı olarak orantısızlaşıyor. zaten buna tepki gösterilseydi şu güne kadar birşeyler daha oturaklı olurdu. zaten günden güne bu noktalara geldiğini bu dinleyicinin düşünmekteydim ki her gün ne guzel tuzumu biberimi eksik etmiyor bu tarz dışavurumlar hala.

    Kişisel fikrini söylerken elbet daha mantıklı daha atarsız daha bir olgun halde bu müziğe eleştiri yapmayı öğrenirsin elbet birgün.

    Gruplara ultra başarısız, davulcuya bi sikim değil lan tavrı hani ben müziği değil böyle bi adamın nasıl yazarlık yaptığını sorgulamaya başlıyorum. Bu işler ciddi işler.
    ha birde müzikal bilgisi daha yuksekmiş benden burdakilerin falan olayları oluyor. yine lise geyiği diyorum ben sidik yarıştırmaya değil senin tutumunu eleştirmeye geldim
    gayette netim. bunu görmek zor değildi tabi bu netlikte gözlük lazım ironi mi değilmi anlamak için.

    gerek yok başkalarına laf geçirdiğim fantazilerini kurmaya yine ( ;) ). ki Ahmet Saraçoğlu da yazar ve Portraitof.. ile gayet tutarlı konusabiliyor bir yazar olduğunun bilincinde olduğu gayet belli . bilip görmeden ekşın metale çok varsın ama sonra başkasının laflarını daha okumadan yorum yapan birisinin ciddiyetini algılamamı bekliyor bazı mantıklar. çok güzel referans oldun bana siteyle ilgili gerçekten.. neyse sıkıntı geldi ki Sidik yarıştırmaktan öte üslubunun vardığı noktaya cevabım budur. Umarım anlaşılmıştır.
    Yeterince yazdım. Geri dönüşte geçirmeye veya lise metal geyiğine kolay gelsin. Anlayan ne anlatmak istediğimi anladı. ;) Hakkaten sıkıldım neyse. Cidden kusura bakmayın siteye garezim falan yok sinirlendim oldu bitti. Batuhanlada kafa sallarız bir gün beraber diye umuyorum :)
    Kolay gelsin..

  18. Batuhan Bekmen says:

    Ya sabır.

  19. Burak Gür says:

    voloftekst

  20. Cumhur KORKUT says:

    Bir basçı için tapılası bir albüm. Mix çok başarılı, baslar mükemmel. Akılda kalıcı riffler, sıradan vokal. Benden bu albüme 8 puan.

  21. Levent Tüter says:

    Neler dönmüş Serhat yahu?

    Canlı olarak da epey iyi bir performansı olan bu grubu dinleyin dinlettirin. Ahmet eline sağlık güzel olmuş yazı. Teraziye tıklıyorum.

  22. cannibal fetus says:

    ben de grubun bir sonraki albümde çok daha iyi bir iş çıkaracağını düşünüyorum. cynic benzeri vokal efektlerinden bahsedilmiş.evet bence de pek olmamış. ama başta incarnated olmak üzere bir çok şarkıdaki death etkisinden bahsedilmemiş.o olmuş. müzisyenlik açısından söyleyecek pek fazla bir şey yok.hepsinin ne kadar vasat müzisyenler olduğunu biliyoruz :) bence bu albüm ortalamanın biraz üstünün biraz daha üstünde.

  23. yıldızlı5 says:

    gayet klas grup.. dinlemeyen çok şey kaçırır.. turla turla bitiremediler dünyayı tur bindirdiler artık.. en büyük gruplarda (suffo/atheist/dying fetus/cannibal corpse) deli gibi destek oluyor arkadaşlara seviyorlar beğeniyorlar.. saynikmiş maynikmiş.. etkilenicek tabi.. her grup birbirinden etkilenicekte.. inanmayın çalıntı riff falan yok raad olun gayette klas riffler.. stiv di corciyo babaylada kanka zaten bu paul amcamızda.. pestilence lan boru mu diyorum.. ve dinleyemeyen dinlemeyen kötü körüne uyuz olanların rüyalarına muenzner soloları ile paul babanın nasları girsin imana gelsinler diyorum :) tenks e lat..

  24. nordson says:

    o deil de, Gorguts – Obscura yardırır benim bildiğim. kritiini bekleriz..

  25. sceptiquas says:

    6,5 çok olmamış mı yahu :D:D

  26. Mardukcan says:

    yeni dinliyorum. Anticosmic Overlord gayet güzel parça (adı mal o ayrı). Ayrıca hem hızlı gitar çalıp hem vokal yapan elamanlar da ayrı bir karizma oluyor. Glen Benton ayısı gibi bas-vokal olanlar da bi ayrı bir grup tabi

  27. Ertuna Yavuz says:

    söylenmesi gereken her şeyi mükemmel bir isabetlilikle söylemiş bu kritik. ben yine de 7 verirdim.

  28. burak canik says:

    albümü ilk dinlediğim günden beri anticosmic overload, universe momentum, incarnated üçlüsü dışından hiçbir şarkıya 20 saniyeden fazla katlanamadım. ama bu üçü çok sağlam parçalar. özellikle universal momentumda çok hayvan riffler var. solosunda da cynic’e gönderme yapılmış zaten. belki yazarın ve bilimum kişinin cynic’ten etkilenme/arak var denmesinin sebeplerinden biri budur. potansiyel var kendilerinde. yeni albümü de çok dinleme fırsatım olmadı ama fena değil gibi. bakalım zaman nelere kadir ( sıvayınca finali böyle oluyor yazının)

  29. Ucan Penguen says:

    6.5 az olmuş. 7-7,5 arası bir şey olsa daha iyi olurdu sanki :)

  30. Biberli Kurufasulye says:

    ben en az 8,5 veririm bu albüme.kimden neyden etkilenmiş beni pek ilgilendirmez ve zaten bilmem de.ama albümün örneğin epitaph’tan bi farkı var.sadece death metal içerikli birşey değil bu albüm bence.Orbital Elements mesela.O kadar güzel bas partisyonları içeren şarkı azdır.Noospheres’in başlarındaki vocal oyunları veya efektleri de death metal dinlediğinizi unutturuyor mesela.Albümde riffler yer yer birbirini hatırlatıyor ama.mesela Incarnated’in ilk riffinin benzeri Desolate Spheres’da var.ama albüm buna rağmen oldukça güzel.

    Infinite Rotation çok sağlam bu arada :) 2. dkdan sonra felaket ballanıyor :)

  31. Xenochrist says:

    Incarnated parçasının başı direk Quo Vadis-Defiant Imagination albümünden alınmış gibi.

  32. İlker says:

    Çok sıradan bulduğum bir grubun yine çok sıradan bulduğum bir albümü, bireysel olarak olağanüstü müzisyenler ama besteler şöyle böyle olayına hiç girmiyorum, yazıda fazlasıyla söylenmiş zaten. 5.

  33. deatheist says:

    şöyle bir playthrough videosu yayınladılar, kummerer münzner’ın solosunu bile çalıyor hahah. çok da temiz çalıyor, yeni gitaristin kabiliyetinden şikayetçi biri olarak kummerer’ın sololara yoğunlaşmasını isterdim açıkçası.

    https://www.youtube.com/watch?v=d5KTqquApiU

  34. owlbos says:

    Bu albümü ilk dinlediğim zamanlarda deli gibi daha fazla Cynic’sel şeyler duymak istiyordum, ilaç gibi gelmişti. (muhtemelen 2011 yılıydı) Bence oldukça kaliteli bir albüm. Yığınla kalitesiz grubun yeteneksizce taklitlerindense, Necro ve Cynic’i başarılı bir şekilde bir potada eritmesi bana çok havalı gelmişti. Şuanda albümü yıllar sonra dinliyorum hala havalı bir müzik var ortada. Buna ek olarak bu albüm hakkında en düşük notu PA’da görmüştüm. Bu da aklımda kalan bir ayrıntı.

    owlbos

    @owlbos, Bu arada en güzel Obscura kapağı <3

    enemyofgod

    @owlbos, Cosmogenesis’i çok severim, ama çok çok, çok. Zaten yukarıda neden bu kadar sevilesi olduğunu anlatmışsın. Yine de Cosmogenesis kapağı kötü. Akroasis ve Diluvium kapaklarını diğer hepsine tercih ederim.

  35. owlbos says:

    Orbital Elements övmeye geldim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.