# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IKUINEN KAAMOS – Closure
| 07.04.2009

EP boyunca bazı kısımlarda OPETH benzetmeleri yapmamak imkansız, ancak grubun kendi sound’unu da hafiften oturttuğunu görmek lazım.

Finlandiya güzel memleket. Havası, suyu, kızı güzel, en azından dışarıdan bize öyle görünüyor. Ancak finlilere pek öyle gelmiyor olsa gerek ki fin metal grupların çoğunda diğer iskandinav ülke gruplarında olmayan, değişik bir melankolik hava hasıl oluyor. IKUINEN KAAMOS da bu ekolü takip eden enteresan bir grup. 2006 yılında çıkardıkları The Forlorn albümüyle bomba gibi bir çıkış yapan grup (en azından benim gönlümde diyelim heh) uzun süren aranın ardından yaşanan problemli süreç sonucunda şahane bir EP ile geri döndü.

Önce şunu söyleyeyim, bu 3 şarkılık EP IKUINEN KAAMOS’un web sitesinde bedava olarak dağıtılıyor. Bunun sebebi grubun plak şirketi Descent Media ile yaşadığı problemler. Grup aslında tam bir albüm kaydetmesine rağmen şirket ile yaşadığı problemler sadece bu 3 şarkının gün yüzüne çıkması neden oldu. Ancak grubun kalan şarkıların bir sonraki albüm için tekrar kaydedileceğini söylediğini belirteyim. Besteler kaybolmadı allahtan, ama biz elimizdekine bakalım

Albüm 3 şarkıdan oluşsa da şarkıların süreleri uzun olduğundan toplamda yaklaşık 28 dakikalık bir süresi var, ve her saniyesinin dolu dolu geçtiğini de söylemem lazım. Albüme adını veren Closure daha girişiyle IKUINEN KAAMOS’un geçen zaman içinde ne kadar geliştiğinin sinyallerini veriyor bize, daha sonra ilk albümde duymadığımız bir şeyi duyuyoruz: clean vokal. Bana göre The Forlorn’un eksik sayılabilecek tek ögesi olan clean vokal daha Closure’un ilk dakikalarından gördüğümüz üzere IKUINEN KAAMOS’a oldukça güzel uyum sağlamış. Gaz giriş-duygusal orta kısım-progressive riffli outro diye üç bölüme ayrılabilecek Closure hakikaten oldukça güzel bir şarkı. Ancak ardından gelen Your Gallows melankoliden ziyade progressive rifflere meyilli bir şarkı olduğundan Closure’un bıraktığı yerden devam edemiyor. Araya dolgu malzemesi tadından öteye gidemese de ardından gelen albümün en uzun şarkısı The Absence her şeyi telafi ediyor zaten. Katman katman yapısı, yürek burkan melodileri, clean vokal kısımları, muhteşem outro’su ile klasik olabilecek bir şarkı The Absence, EP’deki diğer şarkılar gibi grubun kendini ne kadar geliştirdiğini gösteriyor. EP boyunca bazı kısımlarda OPETH benzetmeleri yapmamak imkansız elbette, ancak grubun kendi sound’unu da hafiften oturttuğunu görmek lazım. Özellikle gruba has melankolik bir şarkı yapısı yakalamış durumdalar, bunları progressive rifflerle birleştirip akustik kısımlar ve clean vokal ile birleştirince de ortaya oldukça sağlam ve oturmuş bir müzik çıkıyor.

Kuşkusuz bu EP’nin bir albüm olarak çıkmaması bizim ve grup adına bir şanssızlık, sadece bu yarım albümlük kısımdan bile IKUINEN KAAMOS’un ne kadar heyecan verici seviyelere çıktığını görüyoruz. Ama kendi adıma yaşanan problemleri aklıma getirip optimist davranıyorum ve hiç duyamamaktansa böyle muhteşem şarkıları bizimle paylaştıkları için sevinç duyuyorum. Sırf The Absence varlığı bile yeterli EP’ye böyle bakabilmek için.

sambalici

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.27/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
İnternetten ücretsiz
Şarkılar
1. Closure
2. Your Gallows
3. The Abscence
  Yorum alanı

“IKUINEN KAAMOS – Closure” yazısına 8 yorum var

  1. like fire says:

    kritik güzel olmuş, eline sağlık. opeth etkili grupların arasında en nev-i şahsına münhasır grup ikuinen kaamos bence. opeth’e göre daha karanlık ve melankolik gibi geldi. albümde boş şarkı yok. “closure” şarkısı bana göre bir adım önde ama göreceli bir şey bu tabii ki.

    son yıllarda dinlediğim en dolu EP.

  2. Sambalici says:

    closure’u 3 bölüme ayırırsak son bölümde bozuyor işi, yoksa girişiyle kafadan “oha noluyoruz” dedirtiyor insana.

    keşke albümü dinleyebilseydik ama adamlar bugünlerde yeni albümün kaydını yapıyorlar, ümitle onu bekliyorum bakalım.

  3. kremlin says:

    Abartılıp hemen unutulacak gruplar Vol.II’de vardı galiba bu grup.

  4. Sambalici says:

    Yok “fazla tanınmayıp değeri bilinmeyen, bilinse klasik olacak gruplar” toplamasında vardı bunlar.

  5. wuotan says:

    closure ep’si çıkmadan grubun myspace sayfasında epiloge’da yer alacak “the art of letting go” isimli şarkılarıda vardı
    o zaman indirmiştim bence ep deki 3 şarkıdan daha da güzel isteyen olursa link verebilirim

  6. Sambalici says:

    @wuotan: evet o şarkı da çok güzel, ama prodüksiyonu bu şarkıların baya bi gerisinde, sanırım bunları bi daha elden geçirmişler. Ama closure ep’sinin dışındaki diğer şarkıları tekrar kaydedeceklerinden belki yeni albümde the art of letting go’yu da görebiliriz. Bu arada Last.fm’de hala duruyor şarkı indirilebilir biçimde, kaldırmayı unutmuşlar sanırım.

    http://www.lastfm.com.tr/music/Ikuinen+Kaamos/_/The+Art+Of+Letting+Go

  7. closure the night says:

    closure the night and the silent water a benziyor 40.saniyede. güzel grupmuş

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.