# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NETHERBIRD – Into the Vast Uncharted
| 21.10.2019

Uzun zamandır aradığım melodik black metal albümü.

Melodik black metalin son yıllarda biraz kolaya kaçtığını düşündüğüm için türle arama biraz mesafe koydum. Pek çok grup “iyi melodi buldum mu iş tamamdır” anlayışıyla çok benzer, heyecanı az albümler yapıyor ve bu da beni black metalin daha karanlık taraflarına yönelmeye itiyor.

Ancak arada bu monotonluğu kıran ve dinamizm sunmayı başaran gruplar da çıkıyor. 15 yıldır ortamlarda olan İsveçli NETHERBIRD, çok saf bir melodik black metal grubu. Lakin grup bu durumu bir anayasa olarak benimsemediğinden kendisine gayet mantıklı ve akılcı bir hareket alanı yaratmasını biliyor.

Öncelikle söyleyebiliriz ki, NETHERBIRD’ün inanılmaz bir “eski üyeler” kataloğu var. Zamanında grupta çalan isimlerden bazıları şunlar:

Adrian Erlandsson (AT THE GATES, CRADLE OF FILTH, PARADISE LOST, bir dolu önemli grup)
Tobias Gustafsson (EUCHARIST, ARMAGEDDON)
Erik Röjås (ONDSKAPT)
Nils Fjellström (FARK FUNERAL, AEON, NORDJEVEL)
Stark (MEPHORASH)

Görüleceği üzere adamlar tarzlarının en iyi davulcularından bazılarıyla çalışmışlar ve şu andaki davulcuları da eski AMON AMARTH davulcusu Fredrik Andersson’dan başkası değil.

Bu kısa tanıtımın ardından “Into the Vast Uncharted”a geçelim.

“Into the Vast Uncharted” sadece 36 dakika süren ve bu süreyi gayet iyi kullanan bir albüm. Black metalin melodik tarafının tüm artılarını içinde barındıran, akılda kalıcı, nefis prodüksiyonlu bir albüm. Bundan haftalar önce albümün promosu geldiğinde hemen dinleyip yazmak istedim, ancak o dönemli işlerden fırsat bulamamıştım. Yine de albüm adından ve kapağından beni iyi bir şeylerin beklediğini hissetmiştim. Neyse ki yanılmamışım. “Into the Vast Uncharted” bu yıl içinde dinlediğim başarılı melodik death metal albümlerinden biri ve yaklaşık 10 dinlemenin ardından, albümün kendini gelecekte de dinleteceği sonucunu rahatlıkla çıkarabiliyorum.

Albümün bence en güzel tarafı belirli bir hissiyat peşinde koşmaması. Bundan kastım “Into the Vast Uncharted” dağınık bir albüm olduğu değil. Bilakis son derece bütünlüklü bir havası var. Hissiyat vurgumdaki amaç, grubun kendini soğuk hisler uyandıran kötücül bir black metal grubu hüviyetine hapsetmeden gayet dramatik ve dinamik bir şey ortaya koyması. Blast beat’lerle yardıran vahşetli bölümler de var, damarı basan iç söken kısımlar da. Grup yeri geldiğinde akustik gitarlar üstüne black metal vokali yapmayı da uygun görüyor, bir şekilde albüme çok yakışan blues gamlı nefis sololar döşemeyi de. Bu sayede albümdeki her şarkı bir başkasının en sevdiği parça olma potansiyelini taşıyor ve süre olarak da tam kıvamında ayarlanan “Into the Vast Uncharted” bu sayede yükseldikçe yükseliyor.

Melodik black metale gönül vermiş ve türün iyi örneklerini bulma konusunda arayış içerisindeyseniz, NETHERBIRD bu açlığınızı gidermek için çok çok iyi bir fırsat. Grupla henüz tanışmadıysanız, başlangıç için bile mükemmel bir tercih olabilecek kadar karakterli, zengin, dinledikçe kendini dinleten bir çalışma.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.60/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Eisenwald
Kadro
Nephente: Vokal
Bizmark: Lead gitar
Nord: Gitar, geri vokal
Tobias: Lead gitar
Micke André: Bas, geri vokal
Fredrik Andersson: Davul
Şarkılar
1. Saturnine Ancestry
2. Harvest the Stars
3. Mercury Skies
4. Lunar Pendulum
5. Eventide Evangel
6. The Obsidian White
7. Nexus of Unlight
  Yorum alanı

“NETHERBIRD – Into the Vast Uncharted” yazısına 1 yorum var

  1. McLorand says:

    Kritiğin son cümlesindeki kişi benim. Bugüne kadar duymamış olmama da şaşırdım, bir sürü tanıdık isim yer almış albümlerde oysa ki. İsimleri görünce böğürtülü, cayır cayır gitarlı şarkılar olacağından çekindim lakin beklediğimden sakin, teknik şarkılarla karşılaştım. Albümdeki şarkılar güzelmiş, beğendim. Kritik için de teşekkürler, Netherbird’ü öğrenmiş oldum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.