# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MYSTICISM BLACK – Return of the Bestial Flame
| 09.08.2019

Temiz sound’lu, klavyeli ve bol karanlıklı black metalin bu yılki en iyi örneklerinden.

Oğuz Sel

Bir süredir korku filmlerinden eskisi kadar keyif almıyorum. Karşılaştığım sahnelerin klişe olması, senaryonun ufak tefek mantık hatalarının altında ezilmesi, oyuncuların kimi zaman abartı oyunculuk sergilemeleri, bu tür yapımlardan zevk almamı engelliyor. Korkmam gereken anların yaklaştığını tahmin ettiğim için ilgili sahne karşıma çıktığında yarım ağızla tebessüm ederek o kısımları atlatıyorum. Çıktığı dönemde izlediğim It Follows, müzikleri sayesinde saygı duyduğum işlerden biri olmuştu. Kabaca, bilinmeyen bir güç korkusundan ve süregelen lanetten kurtulma çabasından beslenen filmdeki müzikler, filmin atmosferiyle tamamen zıt nitelikte seslerle oluşturduğu için epey etkilenmiş, en ürpermeyeceğim yerlerde bile ürpermiştim. Uyumsuz nota basan yaylılar, iniş düzenli çalınan yine uyumsuz notalı piyanolar bu filmde ufaktan rafa kalkmış, yerine enteresan sesli synth’ler gelmişti.

Black metal cephesinde de işler benim açımdan korku filmlerindeki gibi ilerliyor. Tahmin edilebilirlik çizgisinde seyreden işlerden koşarak kaçtığımı biliyorsunuz. Bu nedenle olabildiğince farklılık içeren, dinlerken “Hmm” ile “Oha” arasında tepkiler vermemi sağlayan albümler hakkında yazdığımı da… Mysticism Black, tam da şu sıralar aradığım gibi hem melodik, hem karanlık hem de “cübbeli, asalı, ayinli” black metal açığını ve açlığımı giderecek türde bir müzik üretiyor. Grubu ve grubun üyelerini aranızda tanıyanlar muhakkak olacaktır. Zira grup 2002’de kurulmuş, 2006’da ilk albümünü yayınlamış. Aradan geçen 13 yılın ardından sessizliğine son verip iyice bir albümle geri dönmüş. Şimdilik iki kişiden teşkil olan projenin grup üyeleri, pek aramın olmadığı Abigail Williams’ın canlı kadrosundan. Ayrıca arkadaşların farklı türlerde projeleri de var ve üretkenlik açısından pek sıkıntı çektiklerini sanmıyorum; belki de “Return of the Bestial Flame”deki melodi bolbolculuğunun arkasında da bu vardır.

2006’daki tarzını ve müzikal duruşunu hayli değiştirip gerek sound gerekse şarkı kompozisyonu açısından radikal sayılabilecek bir noktaya gelen Mysticism Black, yeni albümünü, adından da yapısından da ayinvari bir parça olduğu anlaşılan “Black Fire Seance” ile açıyor. Ziller, davullar, hırıltılı vokaller… Bu tarz bir parça için aranan unsurlar ama asıl olay klavyede bitiyor.

Kullanılan ses tonları sayesinde sıradan bir şarkı dört dakikasına kıyasla daha esrarengiz geçen ilk parçanın ardından, yine yer yer tribal formda bölümlerin boy gösterdiği, melodilerin ezici üstünlüğüyle belki de bu yıl dinlediğim en iyi eserlerden biri olan “Return of the Bestial Flame” başlıyor. Neredeyse 15 dakikalık süresiyle uzaktan bakınca ürküten ama dinlemeye başladığınızda bu sürenin nasıl geçtiğini kesinlikle anlamayacağınız şekilde yapılandırılan şarkı, gizemli klavyelerin ön plana çıkmasıyla ayin ürkütücülüğünden karanlık güç korkutuculuğuna doğru dönüşüveriyor. “Supreme Immortal Art” dönemi Abigor’unu andıran klavyeler, yalnızca şarkının değil albümün de kaderini belirliyor. Çünkü devam eden parçalarda atmosferle büyük tezat oluşturacak sesler klavyelerden akıp akıp geliyor.

“Return of the Bestial Flame” ayin havasının sonlanmadığı, hemen her dakikası dua, münâcât, güçlüye övgü niteliği taşıyan bir eser. Bu niteliğin ete kemiğe bürünmesi, yalnızca iyi kullanılan enstrümanlar ve ilginç klavyelerle değil teatral vokal kullanımıyla da oluyor. Zaman zaman eleştirdiğim kimi grupların aksine Mysticism Black bunu bir sanat icrâsından ziyade görev ve hizmet bilinciyle yaptığını kanıtlıyor, en azından ben başka bir açıklama yapamıyorum bu sahiciliğe. Münâcâttan bahsetmişken “My Lord” şarkısına da değinmeden edemeyeceğim; 2006 çıkışlı albümde de yer alan eserin bu versiyonu tam anlamıyla tanınmaz hâlde ama iyi ki de eseri yeniden ele almışlar. Hatta önceki kaydı tamamen yeniden ele alsalar ve aynı klavye kullanımını orada da gösterseler harika olurdu.

Temiz sound’lu, klavyeli ve bol karanlıklı black metal albümlerini seviyorsanız, “Return of the Bestial Flame”i 53 dakikalık süresine aldırış etmeden keyifle dinleyebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.73/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
OldNick: Davul hariç her şey
Blood Hammer: Davul
Şarkılar
1. Black Fire Seance
2. Return of the Bestial Flame
3. The Black Never Dies
4. My Lord
5. The Blade Unsheathed
6. Glory Beyond Life (Power Beyond Death)
  Yorum alanı

“MYSTICISM BLACK – Return of the Bestial Flame” yazısına 16 yorum var

  1. İlginç bir şeye benziyor. Mutlaka bakacağım Oğuz, eline sağlık.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Sürelere sakın takılma abi, çok ama çok enteresan bir albüm, akıp gidiyor. Az daha uğraşsalar bu yılın en iyi işi bile olabilirdi bana göre.

  2. Aykut says:

    Ellerine sağlık oğuz. İlk paragrafta korku filmleriyle gilgili düşünceleein yorumlarına bende katılıyorum. Film diyince bende akan sular duruyor,:) iki senedir Ari Aster isimli yönetmene sarmış durumdayım değişik bir kafası var. Ve tekrardan korku filmlerine sarmama sebep verdi. Geçen sene çıkardığı Hereditary filmiyle ağzım açık izlemiştim ve bu sene bu ay Midsommer filmiylede yönetmenler listemde en üst sıralara tırmandı. Gerçekten çok değişik tarzı var bu elemanın. Eğer izlemediysen tavsiye ederim.👍 Albüme gelince. Böyle black cübbeli ökkült mistik asalı albümleei severim. Bu albümün havasına uyucak ortam sağlandığında albüme yumulucam. Teşekkürler…🤘

    Aykut

    @Aykut, yav filmin ismi midsommar olacaktı. Türkiyede ritual diye çevirmişler. Kapakta sarışın bir hatun var. Çiçekli tacıyla. Şimdi baktımda aynı isimli saçma sapan birkaç film daha varda karışmaması için şey ettim. :))
    Neyse zaman bulursan mutlaka izle filmi.👍
    Görüşmek üzere…

    Ouz

    @Aykut, Haha, yorumuna yanıt verirken dalıp ben de Midsommer yazdım, bilinçaltımızda Nargaroth’un Sommer parçası olduğundan yanlış yazıyor olabiliriz. :)

    https://www.imdb.com/title/tt8772262/

    Filmi buldum, sıra izlemeye geldi. ;) Çok sağ ol.

    Ouz

    @Aykut, Rica ederim. Hereditary’yi seyrettim, hatta az önce baktım Ocak ayında izlemişim. Epey rahatsız edici bir filmdi, adamın farklı bir tarzı var bu açık. Ama filmi etkileyiciliğinde Alex Wolff’un da katkısı var, belki de son zamanlarda izlediğim en iyi oyunculuk onunkiydi bu tür filmlerde. Özellikle sonlardaki sınıf sahnesini unutamıyorum, herif bayağı sağlam oynamış. Midsommer’i en kısa zamanda izleyeceğim, önerin için çok teşekkür ederim.

    Dingin bir zihin ve loş ışıklı bir ortamda çok acayip bir deneyim yaşayacağına eminim. Ahmet’e de yazdığım gibi çok enteresan bir albüm, özellikle ayrıntılarına girip sürprizlerini kaçırmak istemedim zaten kritikte de.

    Aykut

    @Ouz, aynen doğru diyorsun. Bazı albümler öyle kalbur üstü dinlenmiyor. Zaman ve mekanın uygun şartlarında lezizsiz hatta eşsiz tatlar alına biliyor. 🤘
    Alex wolff hakkında bahsedecektim ama filmi izlemediysen keyfin içine limon sıkmak istemedim. Gerçekten çok sağlam bir oyunculuk.
    Hereditary i beğendiysen midsommara hastası olacağına eminim. Hereditary gibi ilkbasta pispis sırıttırıyor nebiçim lan bu film diyerek ama sonra istesenden kalkıp gidemiyorsun. Koltuğa yapışıp kalıyorsun.👍
    Valla benim şuaralar bilinçaltında.
    Mork_ l sluket Av Myra parçası dönüp duruyor 😁

    Ouz

    @Aykut, Midsommar henüz sinemalardaymış sanırım, azıcık daha beklemem gerekecek. Bayağı bir süre önce sinemaya gitmeyi bıraktım, önümde tam parlaklıkta telefona bakan, yanımda/arkamda çatır çutur patlamış mısır yiyen birileri olunca filme odaklanamıyorum, kendi içimde öfke patlamaları yaşıyorum sonra. :/ Ama filmi kesinlikle izlenecekler listesine aldım.

    Bahsettiğin grubu da parçayı da bilmiyorum, ona da bakacağım. :)

    den4x

    @Ouz, @aykut, midsommar ya da benzeri filmlerde pek öyle tipler olmuyor. biz 3 kişiydik, ayrıca 4 kişi vardı ikisi uyudu :)

    film güzel de senaryosu beni rahatsız etti biraz. yoksa adamın tarzı gerçekten güzel, hereditary’e en kısa zamanda bakacağım. ve florence pugh <3

    Kaan

    @Aykut, Film tavsiyeleri için teşekkürler, izleme listeme ekledim. Imdb puanları oldukça yüksek.

  3. Black metal dünyasında aynı takma ada sahip 2 davulcu olması.

    https://www.metal-archives.com/artists/Blood_Hammer/10778

    https://www.metal-archives.com/artists/Simon_%22BloodHammer%22_Schilling/189943

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Sherlock Holmes gibi adamsın valla. :)

    crowkiller

    @Ahmet Saraçoğlu, bu arada ayrıca bir bilgi :Simon “BloodHammer” Schilling Marduk’un ilk İsveçli olmayan elemanı (Alman), karizmaya bak ,adam 28 yaşında ve Belphegor’ın eski Marduk’un yeni davulcusu

  4. tahsin says:

    Ya @ouz abi sen ne zaman kritik yazsan ben boyle heyecanlanliyorum. Hemen actim heyecanla dinliyorum albumu.

    tahsin

    @tahsin, Baya iyi is cikarmislar. Bu tarzda dinledigim ilk album olabilir ama yil sonu listemin ust taraflarinda yer alacagi simdiden kesin. @ouz hangi albumu begense biz de begeniyoruz anlamadim gitti :D. Tesekkurler

    Ouz

    @tahsin, Her zaman dediğim gibi yazdıklarım işe yarıyorsa ve tabii albümü beğendiysen ne mutlu. :) Güzel sözlerin için ben teşekkür ederim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.