# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
EMBRIONAL – Evil Dead
| 15.01.2019

Muhtemelen bu yılın en iyi death metal albümlerinden biri.

Son 15 yılı düşünürsek İskandinavya ve Fransa ile birlikte metal konusunda Avrupa’nın en verimli ve kaliteli ülkesi olan Polonya’nın sunduğu güzelliklerin ardı arkası kesilmiyor. Nüfusu Bartın kadar bile olmayan Gliwice’den bizleri selamlayan death metal grubu EMBRIONAL, 2019’un 3. gününde çıkardığı yeni albümü “Evil Dead” ile karşımızda.

Death metal, icra etme bakımından metalin en değişken türlerinden biri. Thrash metal, power metal gibi pek çok tür az miktarda yenilik, deneme katılarak icra edilirken, death metalin içine bin türlü şey katmak ve kulağa eğreti gelmemek gayet mümkün. İster aşırı eski usul, ister 1000 yıl sonrasının aşırı modern death metalini yapın; başarılı olma olasılığınız her türlü var. Bugün konuk ettiğimiz EMBRIONAL death metali çok standart bir anlayışla ele alıyor ve bir yenilik katmamasına rağmen; ne eskiye öykünüp standartta kalan ne de aşırı modernliğe kaçıp soğuklaşan bir kimlikle son derece net, has, hayvan gibi bir death metal yapıyor.

Bunu söylerken sırtımı yasladığım şeyler; öncelikle EMBRIONAL’in kimseye tam olarak benzemeyen ve bu sayede taze kalan müzikal karakteri, nefes alan ve müziği kesinlikle yukarılara çıkaran prodüksiyon ve elbette ki hepsinden önemlisi, yaratıcı rif yazımı ve beste kabiliyeti. Albümdeki uğursuz havaya bakınca, grubun elbette ki MORBID ANGEL’dan belli oranda ilham aldığını görebiliyoruz. Aynı ifade günümüzde death metal yapan neredeyse her grup için geçerli olduğundan, bu yorum çok da bir haber değeri taşımıyor. Bu uğursuz, tekinsiz duruşu altyapı olarak kullanan EMBRIONAL, hayvan gibi rifler ve mükemmel düzenlemelerle dolu, son derece iştahlı, heyecanlı ve kavgacı bir death metal yaratıyor.

38 dakikalık süresiyle hem tadında bırakan hem de daha fazlasını isteten “Evil Dead”, son yıllarda black metaliyle zirveye oynayan Polonya’nın death metal konusunda da nasıl bir lider olduğunu bir kez daha hatırlatan bir çalışma. Death metal konusunda ülkenin önde gelen isimleri VADER ve DECAPITATED gibi gruplarla sınırlı miktarda ortak yanı bulunan EMBRIONAL, çok daha rif bazlı yapısıyla farkını belli ediyor. Mükemmel bir gitar performansı, öküz gibi bir davulculuk ve buna uygun vokaller sayesinde “Evil Dead” neredeyse her anlamda takdir topluyor.

Bir kere albümün girişinden bizi karakterli bir şeyin beklediğini anlıyoruz. Korku filmi kültürüm olmadığından albümün “The Evil Dead” filmini konu edip etmediğini bilmiyorum. Böyle bir isim seçtiklerine göre muhtemelen ediyordur. İki türlü de, girişteki uğursuzluktan albümdeki genel korku havasını almak mümkün.

EMBRIONAL’ın bence en güzel tarafı; hem lafı ağzında gevelemeden, tokadı yumruğu güm diye çakması hem de bunu hiç karambole kaçmadan, tane tane yapması. “Evil Dead”i dinlerken bir an olsun sert olmak için sert takılan içi boş hayvanlıklar duymuyoruz. Albüm çok sert, çok acımasız ve her saniyesinin içi dolu, her şey görevini layıkıyla yerine getiriyor.

İçimden bir ses 2019’un metal adına iyi bir yıl olacağını söylüyor. 2018 iyiydi, ama bence o kadar da etkileyici değildi. Sanki 2019 daha iyi olacak gibi geliyor. EMBRIONAL böyle düşünmemi sağlayan albümlerden birini yaratarak yıla umutla başlamamı sağlayan gruplardan biri. 2019’da mutlaka çok iyi death metal albümleri çıkacaktır, ancak EMBRIONAL “Evil Dead” ile en iyilerden biri olma konusunda bence ilk andan epey güçlü bir adım attı.

Death metal seviyorsanız bunu da çok büyük bir ihtimalle seveceksiniz.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.25/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Skullripper: Gitar, vokal
Tomasz Nowok: Gitar
Armagog: Bas
Młody: Davul
Şarkılar
1. Ending up on the Gallow
2. Vileness...
3. Inhuman Lusts
4. Lord of Skulls
5. Day of Damnation
6. Endless Curse
7. Abomination
8. Damned by Dogmas
  Yorum alanı

“EMBRIONAL – Evil Dead” yazısına 5 yorum var

  1. HaNNibaL says:

    Kemik gibi death metal. Polonya’nın içme suyuna bir şey katıyorlar bence boş grup çıkmıyor genel olarak. Sadece polonya gruplarından oluşan festival yapsalar kafa göz patlar konserde

  2. Koralp says:

    Yeni yıla gireli çok kısa bir süre oldu ama yeni çıkan albümler içinde açık ara en iyisi bu şu an benim için. Death metal adına beklediğiniz her şeyi karşılayabilecek bir albüm. 8.5 notunu fazlasıyla hak ediyor, benden de 9 çalışır. Kritik için teşekkürler.

  3. HaNNibaL says:

    Yine ben geldim.Bu albümü dinlemeden geçmeyin. Çoğu kişinin yıl sonu listelerinde yer alacağını düşünüyorum.

    Ayrıca şu polonyalı gruplar festivali hayalim gerçeğe dönüşse keşke

    Mgla(Kriegsmaschine)
    Batushka
    Blaze of perdition
    Embrional
    Outre
    Occultum

    Daha fazlası da olabilir itirazım olmaz

    Ahmet Saraçoğlu

    @HaNNibaL, Voidhanger da girsin çarşı pazar karışsın.

    HaNNibaL

    @Ahmet Saraçoğlu, Ölelim diyosun yani.İyi peki o zaman Infernal war olarak da çalsınlar. İşte o saatten sonra su veren itfaiyenin diyorum. Hayali bile güzel oldu festivalin

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.