# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MYRATH – Desert Call
| 20.02.2010

Sessiz Sahra Çölü’nden kederin fırtınalarına…

Tunus; Kuzey Afrika’nın bir zamanlar Fransız boyunduruğunda kalmış ve Sahra Çölü’nün içerisinde kendi kültürlerini yaşayabilen yalnız ülkesi. Ülkenin çok iyi seslere sahip pop şarkıcıları bulunmakla birlikte Arap müziğinin etkisini içerisinde taşıyan caz ve rock yorumcuları da bulunmaktadır. Bu zenginlik içerisinde kalmış ve daha 20’li yaşların hemen başlarında olan gitarist Malek Ben Arbia tarafından kurulan ve “efsane” anlamına gelen Myrath, power-progresif metal müziğin son dönemdeki en iyi isimlerinden birisi olmaya aday.

desert_2

Daha önceleri kendi kurduğu yerel gruplarda Death ve Symphony X şarkıları yorumlayan Malek, Fransa’da gitar eğitimi almasından sonra Myrath gibi yarı orijinal bir projeye merhaba dedi. Babasının desteğiyle daha küçük yaşlarda müzikle tanışan bu gitarist, yaşı ilerledikçe ve daha tecrübe kazandıkça adından söz ettireceğe benziyor. Çünkü bu yaşta yaptıkları pek sıradan şeyler değil.

Myrath’ın müziği power metal kalıplarında sıkışmış progresif öğelerin kaynaşması şeklinde duyulsa da aslında müziğin altyapısına yerleşmiş üstün teknikalite ve zengin melodilerin buluştuğu bir sentezi içerisinde barındırıyor. Symphony X’in son dönemlerdeki albüm sound’larından etkilenimler, Adagio’nun, Vanden Plas’ın, Dream Theater ve Kamelot’un yer yer Myrath’ın müziğine tesir edişi de bu sentez durumunu iyi açıklıyor. Evet, bu saydığım isimlerden etkilenerek bir sürü topluluk kurulmuştur ve ne yazık ki çoğunun melodi düzenekleri ve sesleri de birbirine benziyor. Ancak Myrath burada farklılığını kanıtlıyor. Bu farklılığın sebebi de beste içerisine yerleştirilmiş yoğun bir oryantal yapıdan kaynaklanıyor. Bu yapının içerisine ise bir mühendis titizliğinde öyle güzel öğeler eklenmiş ki Anadolu seslerine yakın olan bizlerin kalplerini çelebilecek düzeyde çok iyi şarkılar hazırlamışlar.

desert_1

Gruba gelen yeni vokalist Zaher Zorgati’nin arabesk gırtlağı sonucunda inanılmaz nüanslar yakalanarak besteler daha da çeşitlenmiş. Geride sanki doğaçlama olarak takılan darbuka vuruşları ise bu çeşitliliği daha da arttırmış. Yurt dışı yorumlarında bu grubu Orphaned Land ile karşılaştırmak (şimdi değil) epeyce popüler olmuş durumdaydı ama gerçekten de Myrath’ın yaptığı iş takdire şayan ve gümbür gümbür geliyorlar. İlk albümünü 2007 yılında “Hope” ismiyle çıkaran bu topluluk ikinci albümü “Desert Call” ile progresif müziğin en iyi sitelerinden çok başarılı puanlar alarak 2010 yılına sağlam bir şekilde girdi. Prodüktörlüğünü Adagio’dan klavyeci Kevin Codfert’in yaptığı bu çalışma ile grup birçok progresif müzik yazarını da şaşkınlığa uğratmış.

“Desert Call” bir versiyonu Arapça diğer versiyonu İngilizce olan Forever And A Day ile başlıyor. Albüme ise Arapça versiyonunu koyarak daha iyi bir seçim yaptıklarını yazabilirim. Vokalist Zaher Zorgati’nin Arapça kelimelerle ve Arabik gırtlakla süslediği bu enfes şarkıda geleneksel yanında modern melodilerin ve modern söyleyiş tarzının iyi bir karışımına rastlayabiliyoruz. Gerilerdeki efektli darbuka vuruşlarının yanında Malek’in ne kadar da doğru bir tonlamayla gitar sound’u oluşturduğuna şahit oluyoruz. Hiçbir enstrümanın diğerini domine etmeyecek (özellikle klavyeler) şekilde ayarlanması da bir anlamda iyi bir prodüksiyon örneğini gösteriyor bize.

İkinci şarkı Tempests Of Sorrow yer yer Death etkilerini üzerinde barındırırken Zorgati’nin nakarat kısımlarındaki enfes gırtlak oyunları inanılmaz derecede iyi. Albümle aynı adı taşıyan darbukası bol “Desert Call”, oryantal ritimlerle başlayıp sizi nereye götüreceğini tahmin bile edemeyeceğiniz Madness, yaklaşık on bir dakikalık bir duygu şaheseri Silent Cries üzerinde konuşulması ve incelenmesi gereken şarkılar. Silent Cries son dönemlerde çokça yapılan uzun şarkı formatlarına iyi bir örnek ama bu şarkı tam anlamıyla Vanden Plas etkileriyle ve gitar sololarıyla ayrıksı bir kimlik çiziyor ve darbukalar her zamanki gibi susmuyor.

Bugün Türkiye’de fantezi müzik (aslında çok önceden beri bu tabir kullanılır) diye tabir edilen türün başka bir örneğini de Myrath Memories adlı şarkıyla bize duyurmuş oldu. Sonlarında yer alan gitar sololar ve koral vokaller çok nefis. Eğer oryantal melodilerden hoşlanıyorsanız bu şarkıyı defalarca dinlememeniz olanaksız. Albümün diğer bir canavarı da No Turning Back. Şarkının hemen girişindeki klavye melodisi size çok tanıdık gelecektir.

“Desert Call” üzerinde konuşulması gereken iyi bir albüm. Bu çalışma belki bazılarımızı çok etkilemeyecek ama unutmamalıdır ki böyle kayıtlar çok çıkmıyor. Çıkışı Orphaned Land’in son albümüyle yakın zamana gelen bu çalışma zamanla kendisini hissettirecek.

desert_desert

Zaher Zorgati sen insan falan değilsin.

Baha ÖZER

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.33/10, Toplam oy: 43)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2010
Şirket
XIIIBis Records
Kadro
Zaher Zorgatti: Vokal
Elyes Bouchoucha: Klavye, vokal
Malek Ben Arbia: Gitar
Anis Jouini: Bas
Saif Ouhibi: Davul
Şarkılar
01. Forever And A Day
02. Tempests Of Sorrows
03. Desert Call
04. Madness
05. Silent Cries
06. Memories
07. Ironic Destiny
08. No Turning Back
09. Empty World
10. Shockwave
  Yorum alanı

“MYRATH – Desert Call” yazısına 13 yorum var

  1. Ahmet Saraçoğlu says:

    İlk kez duyuyorum grubu, baya beğendim. Symphony X’ten falan etkilenmişler ama işi bildikleri de belli. No Turning Back’in başındaki melodi çok tanıdık evet ama neyin müziğiydi bu? Doksanlar Türk popunu hatırlatıyo da adını çıkaramadım benzediği şarkının.

  2. Aeonian_Lich says:

    Symphony X soundunu seven ve oryantal melodilere önyargıları olmayan kişiler bu albüme mutlaka bir kulak vermeli. Ha eğer öyle bir önyargınız varsa da ilk albüm Hope’ı deneyebilirsiniz. İki albüm de çok başarılı. Yalnız bu albüm sanırım asıl yapmak istediklerini daha başarıyla gerçekleştirdikleri bir yapıt olmuş. böylesi sentez içeren müziklerde ben sounda bakarım daha çok, iki tane majör müzik türü arasında ortak bir sound oluşturulabilmiş mi o dur benim için önce gelen. Bu adamlar bunu çok iyi yapmışlar, oryantal ve batı power metal soundu çok iyi harmanlanmış. İlk albümde vokalleri üstlenen, hala halihazırda grubun klavyecisi olan Elyes’in symphony X’den tanıdığımız Russell Allen’a oldukça benzeyen güçlü ve gırtlaklı bir sesi vardı. Yeni albümlerindeki Zaher Zorgatti ise daha çok yönlü bir vokalist, özellikle arabik gırtlaklarda tam bir üstad. Ama bu albümde yapmadılar, bir dahaki albümde umarım Elyes’în agresif vokalini de albümü daha varyatif hale getirmek için kullanırlar. Progresif metal nasıl yapılır sorusuna cevap olarak Silent Cries parçasını tavsiye ederim, ama oryantal sentezi bu müzik janrına nasıl orutrruklarına şahit olmak için ise albümdeki diğer birçok parça yeterli olacaktır.
     
    Bu arada o melodi harbiden çok tanıdık, ben de bir türlü çıkartamıyorum. :)

  3. nekropunk says:

    ilgili yazıların tepesinde tsjuder olması

  4. Ahmet Saraçoğlu says:

    Albüm adında Desert olduğu için onu getiriyo databeyz. Ayarlarıyla bi oynamak lazım.

  5. swamplord says:

    Levent Yüksel – Zalim’i andırıyor biraz o melodi.

  6. Aeonian_Lich says:

    Doğru! Çözülmeler falan aynı. Ama sanki daha çok benzeyen bi şarkı vardı, emin de değilim gerçi. Neyse neticede bize çok tanıdık tınılar.

  7. b says:

    hollanda’da shadow gallery’nin hemen altında çaldılar. vay be!

  8. Eylül-Ekim gibi çıkacak “Tales of the Sands” albümünden “Merciless Times” adlı yeni parçalarını buradan yayınladılar : http://www.reverbnation.com/artist/fb_share/1680905?deep_link=audio.10021653

  9. Can says:

    Buldum ya tamam;
    No Turning Back melodisi –> İzel – Bebek
    -sustuuum içime atar gibi sensiiiizz seninle yatar gibi olmaaazz olanı yaşar gibi… bla bla bla…
    (konuyu hortlattım ama, olsun değer bence)

    baha

    @Can, teşekkürler. :)

  10. Alondate says:

    Bu albumde Zaher reisin vokalleri bildigin Bayhan. Nakaratlarda yaptigi girtlak oyunlari inanilmaz.

    Grubun diskografisini daha yeni bitirme firsatim oldu ve cidden bu album bir bas yapit.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.