# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CHROME DIVISION – One Last Ride
| 01.12.2018

Veda gibi veda.

Müzisyenlerin kariyerler içerisinde, hayranı oldukları veya belli bir noktaya gelmelerini sağlayan insanları anma ihtiyacı duydukları anlar oluyor. Bazısı METALLICA gibi ilgili grupların cover’larından oluşan bir albüm çıkarıyor, bazısı Mike Portnoy’un RUSH tribute projesi “Working Man”e danışman olması gibi farklı şeyler yapıyor, bazısıysa SHAGRATH gibi MOTÖRHEAD sevgisi üzerinden komple bir grup kuruyor…

CHROME DIVISION, Shagrath’ın DIMMU BORGIR’le zirveye çıktığı “Death Cult Armageddon”un hemen sonrasında, muhtemelen tüm o nümayişten farklı bir şeyler yapma ihtiyacıyla kurduğu ve elbette ki yine gayet kıç tekmeleyen yaklaşımlar benimsediği bir hard rock/heavy metal grubu.

Karakter olarak neredeyse tümüyle MOTÖRHEAD kültürü ve karakteri üzerinden vücut bulan CHROME DIVISION; hard rock, heavy metal, deri ceket, motosiklet, içki, güzel kızlar, alevler dendiğinde akla ne gelirse onu yansıtan ve Shagrath ile dostlarının Norveçli kanına inat her şeyiyle Amerikanlık kokan cayır cayır bir proje olarak karşımıza çıkıyor.

Bu noktada CHROME DIVISION’ın açıklaması ve tarif etmesi son derece kolay bir müzik yaptığı ortada. Sadece iki kelimeyle grubu varını yoğunu ifade etmek fazlasıyla mümkün:

Cayır cayır.

Evet, CHROME DIVISION her anlamda cayır cayır bir müzik yapıyor ve “kafa sallayarak ve viski içerek otobanda hız yapan motosikletli” görüntüsünün notasal karşılığını sunuyor. “One Last Ride”ı bu noktada özel yapan şeylerden birincisi, albümün CHROME DIVISION’ın veda albümü olması.

Önceki albümleri düşünerek bu noktadan bakınca, CHROME DIVISION’ın mekânı yüksek notadan terk ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Grup bugüne dek yazdığı en iyi şarkılardan bazılarını yazarak 46 dakikalık dolu dolu bir albüm yapmış. Türü sevdiğiniz takdirde her şarkıda hoşunuza gidecek bir şeyler bulabileceğiniz, “neden dağılıyorsunuz la?” diye soracağınız bir albüm “One Last Ride”.

Albüme dair diğer bir önemli konu, önceki iki albümde söyleyen vokalist Shady Blue’nun yerine, grubun ilk iki albümünde söyleyen orijinal vokalisti Eddie Guz’ın gelmiş olması. CHROME DIVISION’ın vedayı yine başladığı şekilde, Guz’la yapmak istemesi güzel bir şey. Zaten adamlar albümü genel olarak bu veda muhabbetinin bilincinde yazdıklarını da kısmen belli ediyorlar. “One Last Ride”a adını veren şarkının 2. dakikasından sonra Guz’ın CHROME DIVISION hayranlarına teşekkür etmesi ve bilhassa grupta yer almış eski müzisyenleri isim isim anarak hepsinden bahsetmesi çok güzel olmuş. Daha önce herhangi bir grubun veda albümündeki bir şarkıda yol arkadaşlarını böyle özel şekilde anmasına ve adlarını ölümsüzleştirmesine tanık olmamıştım, gayet nefis olmuş.

Bunun dışında gene olarak “One Last Ride” baştan sonra alev alev riflerden, akılda kalıcı nakaratlardan, basit ama zekice oluşturulmuş şarkı yapılarından meydana gelen son derece keyifli bir albüm. Grup MOTÖRHEAD karakteri üzerinden MOTÖRHEAD’e nazaran daha eğlence ve keyif pezevenkliği temelli bir müzik yapıyor ve böylesi bir grup kimliğinin böylesi cuk oturan bir albümle taçlandırılması da son derece sevindirici. Albümde öne çıkan şarkılardan örnek vereyim diyorum, yarısından fazlasını sayacağım için vazgeçiyorum.

Sonuç olarak CHROME DIVISION kariyerini bugüne dek yaptığı en güzel albümlerden biriyle, hakkını vererek sonlandırıyor ve ortamı terk ediyor olmalarına rağmen gülümsetiyor.

Estiniz, gürlediniz, ortamı hem benzin hem de viski kokuttunuz ve şimdi de gidiyorsunuz. Harbiden güzel yolculuktu, elinize sağlık.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.78/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Nuclear Blast Records
Kadro
Eddie Guz: Vokal
Shagrath: Gitar, bas, geri vokal
Damage Karlsen: Lead gitar, bas, geri vokal
Tony White: Davul
Şarkılar
1. Return from the Wastelands
2. So Fragile
3. Walk Away in Shame
4. Back in Town
5. You Are Dead to Me
6. The Call
7. I'm on Fire Tonight
8. Staying Until the End
9. This One Is Wild
10. One Last Ride
11. We Drink
12. Towards the Unknown
13. Esta noche va a quemar
  Yorum alanı

“CHROME DIVISION – One Last Ride” yazısına 3 yorum var

  1. Utku says:

    Dark Fortress – Tales from Eternal Dusk bu albümün incelemesi gelebir mi acaba yorumlarınızı cok merak ediyorum da

  2. Kaan says:

    Çok harika bir grup kritiği olmuş, ellerinize sağlık. Tıpkı Motörhead gibi, her zaman yanımda hissettiğim, kendimi görmek istediğim yerlere götüren bir müzik bu.
    Bilip zevk aldığımız için ne mutlu bizlere !

  3. Raddor says:

    Ahah Wikipedia’da bu grubun genre kısmına Biker Metal yazmışlar. Biker Metal’in tanımını da şöyle yapmışlar:

    Biker Metal (Biker Punk olarak da bilinir) Punk Rock, Heavy Metal, Rock n’ Roll ve Blues elementlerinden oluşan, geç 70′ler ve erken 80′lerde İngiltere ve Birleşik Devletler’de Motörhead, Plasmatics, Anti-Nowhere League ve Girlschool öncülüğünde ortaya çıkan kıçımızdan uydurduğumuz birleşik (fusion) bir müzik türüdür.

    İlk kez görüyorum böyle bir sınıflandırmayı ama aslında bu tarz grupları ortak kümeye alan bir genre lazımdı. Çünkü bunun gibi bir şey dinlemek istediğinde “Abi bana Heavy Metal grubu lazım. Ama Maiden, Judas gibi değil. Punk gibi ama Blues etkileşimli. Sololu. Sert Rock n’ Roll gibi. İçkili, motorlu, karılı kızlı ama Glam Metal falan gibi de değil.” diye zorlanmak yerine böyle tek kelimeyle açıklanabilmesi daha rahat olurdu. Böylelikle Midnight gibi daha az bilinen gruplardan da daha rahat haberdar olabilirdik. Sahi hiç adı geçmedi bu sitede Midnight’ın. Ben bunu Grup Önerme’ye de bir yazayım en iyisi.

    Kritiğe katılıyorum. Öyle bir albüm yapmışlar ki, “Neden dağılıyorsunuz, manyak mısınız?” diye düşündürüyor insanı. Cayır, cayır.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.