# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AT VANCE – Ride the Sky
| 16.10.2009

Power metal albüm kapaklarında kanatlı canlı ihtiyacı.

Kuruluşundan bu yana yedi yıl geçen ve bu yedi yılda altı adet albüm çıkaran KORPIKLAANI’den sonra, kurulalı on yıl olan ve bu sürede sekiz albüm çıkaran AT VANCE var şimdi de karşımızda. Bizleri Almanya’da selamlayan grup, görünüşe göre durmak bilmiyor.

Bu kadar üretken bir grubun adını bayağı bir duyurmuş olması beklenir, ancak belli ki AT VANCE çok geniş bir kesime hitap edememiş.

“Ride the Sky” grubun dinlediğim ilk albümü. Önceki işlerinden “Dragonchaser“ı şöyle böyle duymuşluğum var o kadar. Cover’larıyla da adından söz ettiren grubun, en meşhur cover’ı elbette ki SURVIVOR’ın Eye of the Tiger‘ı. Power metalde fazlasıyla seçici bir insan olarak, sırf merakımdan dinlediğim albümün beklediğimden daha iyi çıktığını söyleyebilirim. Aynı şeyi grubun fotoğrafları için söyleyemeyeceğim.

Her neyse. AT VANCE, bildiğimiz, benzerlerini on binlerce kez duyduğumuz türde bir power metal yapıyor. Amaaaaaa, iyi yapıyor. Grubu midiye bağlayan formülize power metal gruplarından ayıran başlıca özellik vokalleri.

2007 yılına kadar iki bin beş yüz gruptan tanıdığımız Mats Leven’i kadrosunda barındıran grup, 2007′den beri Rick Altzi adlı vokalistle yoluna devam ediyor. Kendisi, çığlık çığlığa power metal vokalinden ziyade DEEP PURPLE, WHITESNAKE tarzı daha bir hard rock vokali yapıyor ve işinde de gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim.

ridethesky_1

Sırf vokallerden dolayı kimi zaman SYMPHONY X’i de anımsatan grup, power metalin en önemli iki özelliği olan melodi ve nakaratlarda iyi olmasının üstüne, yırtıcı olmaktan ziyade geleneksel takılan hard rock riflerini de ekleyince, bir şekilde ortaya klasik sound’lu bir albüm çıkmış; en azından günümüzün stüdyo harikası copy/paste albümlerinden biri değilmiş gibi geliyor.

Grubun sahibi durumundaki Olaf Fİnk, neo-klasik dediğimz türde, MALMSTEEN ekolünü takip eden bir gitarist. Akıl almaz hızlara çıkmıyor, ancak tekniğindeki klasik müzik etkisi tüm sololarında gözlemlenebiliyor.

ridethesky_2

İlginç bir detay, birileri her zaman olduğu gibi albümdeki şarkıları tek tek youtube’a koymuş ve Olaf Fİnk de şarkıların altına yorum girmiş: “Daha benim elimde bile şarkıların orijinal halleri, CD halinde yokken bunları buraya koymak neden? Bunu neden yapıyorsunuz? Lütfen şarkılarımı buradan kaldırın.”

Üzücü bir şey tabii, o kadar zaman uğraşıyorsun ve daha albüm çıkmadan 15 yaşında birisi yarattığın şeyi herkese veriyor. Üzücü, ama yapacak bir şey de yok. Devir böyle maalesef.

Albümde klasik heavy metal etkilenimli power metal adına çok başarılı şarkılar var. Ride the Sky, Last in Line, Salvation Day ve You and I nazarımda tam puan alan şarkılar. Evet bunlar güzel şarkılar da, aşağıdaki fotoğraf nedir a Olaf’ım, a Rick’im? O çok ince deri yelek nedir, av tüfeği ne alaka, hepsini geçtim, beyaz kot?

ridethesky_4

Power metal varyasyonu, kırılacak zinciri az bir tür olduğundan, öne çıkan gruplar da sayılı. AT VANCE türe bir yenilik getirmiyor, ancak sahip olduğu hard rock ve klasik heavy metal etkilenimleri ile power metali korkutucu bir şey olarak gören insanların dahi beğenme ihtimali olduğu bir müzik ortaya koyuyor.

ridethesky_ridethesky

Dediğim gibi grubun geçmişini bilmediğimden eskiyle bir kıyaslamaya gidemiyorum, ancak duyduğum şeyin büyük kısmının hoşuma gittiğini söyleyebilirim. Sayfadaki şarkılara bakın, ona göre kararınızı verin. Türü sevmeyenler tabii ki uzak dursun, sevenler bence mutlaka hoşlarına giden şeyler bulacaklardır.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.64/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
AFM Records
Kadro
Rick Altzi: Vokal
Olaf Lenk: Gitar, klavye
Wolfman Black: Bas
Alex Landenburg: Davul
Şarkılar
01. Ride The Sky
02. Torn - Burning Like Fire
03. Last In Line
04. Wishing Well
05. Salvation Day
06. Vivaldi, Summer 2nd Set
07. Power
08. You And I
09. End Of Days
10. Falling
11. Farewell
  Yorum alanı

“AT VANCE – Ride the Sky” yazısına 5 yorum var

  1. duraganyolcu says:

    Mats Leven varsa dinlenir. bu adamın bunun dışında sağlam çalışmalarını sıralayacak bir Yiğido var mıdır?

    Barbaros Aker

    @duraganyolcu, Bu albümde maalesef Mats Leven bulunmuyor. Fakat mats leven sevenler için Rick Altzi doyurucu bir alternatif gibi…Mats’li albümlerin hepsini sıralamayacağım ama bildiklerim ve güvendiklerim “At Vance-Evil in You”, “Fatal Force-Fatal Force”, “At Vance-Chained”, “Krux-Krux”(Doomvari), “Abstarkt Algebra-Abstrakt Algebra” ve herkesçe bilinen Mats’i tüm dünyaya tanıtan “Y.Malmsteen-Facing The Animal”…

    duraganyolcu

    @Barbaros Aker, Sağol. Hepsini not ettim. Gereğini yapacağım.

  2. Ömer Kuş says:

    Amaseffer var bi kere kafadan. Senfonik, oryantal, progresif falan böyle, iyi bir grup ama pek bana göre değil, çok sevemedim. Mats Leven vokalist.

  3. Barbaros Aker says:

    Sanıyorum ki power metali içine düştüğü çıkmaz sokaktan kurtarabilecek en büyük kuvvet klasik hardrock etkilerini barındırması…Kiske-Kotipelto taklidi yapmaktansa Deep Purple, Rainbow, Whitesnake vb.klasikleri yemiş bitirmiş mümkünse “yaşlı kurt” bir vokalist müziği gerçekten sırtlıyor…ve hatta yine mümkünse üzerinde fazla oynanmamış doğal gitar tonları duymak mutlu ediyor adamı…At Vance bunu belli ölçülerde başarıyor, Olaf Lenk vokalist tercihleri de herzaman isabetli oldu…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.