# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IMMORTAL – Northern Chaos Gods
| 10.07.2018

Seni öldürmeyen…

Bir önceki IMMORTAL albümü “All Shall Fall”u Pasifagresif açıldığı yıl dinlemiştik. Aradan geçen 9 yılda hem IMMORTAL hem de black metal epey değişti. IMMORTAL değişti, zira grubun frontman’i Abbath gruptan tatsız bir dava süreci sonunda ayrılarak kendi yoluna gitti. Black metal değişti, zira türün doksanların başından bu yana devam eden karakteri özellikle son yıllarda giderek daha ruhani, soyut bir hâl aldı. Doksanların başında IMMORTAL’la birlikte ortamlara çıkan grupların neredeyse tamamı bugün bambaşka müzikler yapıyorlar. DARKTHRONE farklı kafalara büründü, EMPEROR fişini çekti, ENSLAVED başka bir grup oldu, SATYRICON evrilmekten bir hâl oldu, BURZUM ise kısa süre önce yok olup gitti. GORGOROTH tıpkı IMMORTAL gibi frontman’ini kaybederek yoluna öyle ya da böyle devam ediyor. Kısacası o dönemin isimlerinin neredeyse tamamı, şu anda orijinal karakterlerinden farklı bir noktada duruyorlar. Peki ya 2018 model IMMORTAL ne yapıyor?

Black metal dünyasının en nevi şahsına münhasır ismi Abbath’ın ayrılığıyla birlikte pek çoklarını korkuyla dolduran; kimilerini “IMMORTAL bitti yeaeaea” tarafına kaydırıp, bir kısım dinleyiciyi ise “oooOOOOOOoooo acaba ne olacak” türü bir meraka gark eden IMMORTAL, 2009’daki “All Shall Fall”un ardından ilk yeni albümüyle karşımızda.

Bu noktada IMMORTAL’ın Abbath’sız bir albüm çıkarması ne kadar haberse, bu albümün 21 yıldır grupta gitar çalmayan ve daha önce hiçbir IMMORTAL albümünde vokal yapmayan Demonaz öncülüğünde yaratılmış olması da o kadar, belki de daha çok haber. Sadece solo projesi DEMONAZ’ın albümünde gerçek anlamda vokal performansına tanık olduğumuz Demonaz, “Northern Chaos Gods” ile tam anlamıyla bir meydan okuma eşliğinde black metal severlerin ve elbette ki Abbath’ın karşısına çıkıyor.

“Northern Chaos Gods”la ilgili olarak söylenmesi gereken ilk şey, albümün bir geri dönüş falan olmadığı. Demonaz’ın “Battles of the North” ve “Blizzard Beasts” günlerini geri getirdiği, kendini kanıtlamak uğruna acayip hareketler yapmadığı, Horgh’un black metalin en iyi davulcularından biri olduğunu bir kez daha kanıtladığı ve IMMORTAL’a dair pek çok şeyin harman olarak önümüze konduğu bir işle karşı karşıyayız. Albümü dinlerken doksanların ortalarındaki hırpani, vahşi IMMORTAL’ı da duyuyoruz; “At the Heart of Winter”vari epik, yer yer clean gitarlı buzulları da hissediyoruz (“Where Mountains Rise” gibi); gruba kimliğini veren her tür olayı deneyimliyoruz.

Bu noktada Demonaz’ın vokallerinden bahsetmek lazım, çünkü grubun Abbath’sız oluşunu en çok bu bağlamda tadıyoruz. Demonaz -neyse ki- “March of the Norse”tan daha iyi bir vokal performansı ortaya koyuyor ve her ne kadar Abbath’ın aşırı karakteristik vokallerini hepimiz sevsek de, “Notrhern Chaos Gods”ın her anlamda bir IMMORTAL albümü olmasını sağlamayı başarıyor. Albümdeki basları da üstlenen Peter Tägtgren’in prodüksiyonuyla iyice coşan albümün, IMMORTAL’ı seven birisi tarafından beğenilmemesi için çok da fazla sebep göremiyorum.

Bu noktada albümün genel karakterine eğilirsek, muhakkak ki bahsedilmesi gereken ve “Northern Chaos Gods”ın tümünde hissedilen bir BATHORY ve Quorthon etkisi söz konusu. Demonaz’ın vokallerinde iyie bariz gözüken bu saygı duruşu, albümü kapatan ve IMMORTAL tarihinin en uzun, en epik şarkısı olan ciddi BATHORY etkilenimli “Mighty Ravendark”ta çok açık şekilde gözüküyor. Böylesi bir yapı, anlayış ve tavırdan dolayı Demonaz ve Horgh bir kez daha alkışı hak ediyor. Bunun haricinde, albüme adını veren mükemmel açılış şarkısı veya “Blacker of Worlds” gibi apar topar, kaotik şarkıların yanı sıra; yer yer I’ı da anımsatan daha orta tempo şarkılar da mevcut.

Nihayetinde “Northern Chaos Gods” çok iyi bir black metal albümü, çok iyi bir IMMORTAL albümü. Abbath solo kariyerinde farklı bir yöne gittiği için burada bir Abbath/Demonaz karşılaştırması yapmak anlamsız olur, ancak bence Abbath’ın vokalleri olmasa ve Abbath’ı bu kadar çok sevmesek, objektif bir bakış açısıyla “Northern Chaos Gods” “Abbath”tan daha değerli bir albüm. Çok uzun yıllar sadece şarkı sözlerini yazarak destek olduğu IMMORTAL’ın direksiyonuna geçen ve ister hırs, ister nispet, ister başka bir şey olsun fark etmeksizin gruba yeni bir sayfa açan ve gelecek sunan Demonaz/Horgh ikilisine de elinize sağlık diyor, bir sonraki ABBATH albümünü beklemeye koyuluyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.68/10, Toplam oy: 87)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Demonaz: Vokal, gitar, sözler
Horgh: Davul

Konuk:
Peter Tägtgren: Bas, prodüksiyon
Şarkılar
1. Northern Chaos Gods
2. Into Battle Ride
3. Gates To Blashyrkh
4. Blacker Of Worlds
5. Where Mountains Rise
6. Grim And Dark
7. Called To Ice
8. Mighty Ravendark
  Yorum alanı

“IMMORTAL – Northern Chaos Gods” yazısına 9 yorum var

  1. Anubis says:

    Bence de abbath tan iyi bir albüm.

  2. necrobutcher says:

    Ben de Abbath’dan daha iyi olduğu noktasındayım.

  3. Kaan says:

    Yazının sonu harika olmuş :) Evet, ben de; “Ne yardan geçerim, ne de serden” diyorum.

  4. deadhouse says:

    Bu albümün iyi olacağından neredeyse emin gibiydim. İlk şarkı o kadar çok fikir verdi ki diğer şarkıların kötü ya da vasat olma ihtimali gözümde çok küçük bir ihtimal gibi göründü. Marduk, Funeral Mist, Craft ve şimdi de Immortal. Black metal için iyi bir yıl oluyor.

  5. Godless Killing Machine says:

    Abi besteler iyi güzel, Demonaz da taşşağı çıkarıp vurmuş masaya da, çok steril albüm ya. Abbath’ın o kirli gitar tonu ve riff tarzını aradım. Ayrıca tam ulan ne amk ne diyordum, sen ağzımdan aldın Bathory’den etkilenmiş diye. Harbiden de öyle.

  6. Rashid says:

    Abbath abimizin solo projesi iyidir güzeldir ama orijinal Immortal müziğini özlediğimi albümü dinleyince anladım. Yıllar sonra gelen bir geri dönüş albümü olarak bence mükemmel olmuş. Umarım sadece bir albümle sınırlı kalmaz bu durum. Bu arada konser verecekleri konusunda bir haber var mı? Facebook sayfalarında filan öyle bir şeye rastlamadım henüz ama olacaksa nasıl bir kadroyla çıkacaklarını merak ediyorum.

  7. HaNNibaL says:

    Şahane bir albüm olmuş.Abbath albümünden çok daha fazla keyif verdi.

  8. Sinan Ceylan says:

    Bu albüm neden bu kadar az ilgi gördü burada, hayretler içinde izliyorum… Bana göre yılın metal olayı bu albüm yahu. Abbath’sız da olsa Demonaz neler yapabileceğini kanıtlamış, kafa göz dalmış ve yaz ortasında kışı getirmiştir. Ne varsa kuzeyde var agalar.

  9. Anubis says:

    Bu albüm 8/10sa ; Abbath albümü 3/10 :D o da winterbane in hatrına

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.