# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
INFERI – Revenant
| 24.04.2018

Hem çok notalı hem kontrollü.

Teknik death metalin bilgisayarla tanışması, tür üzerinde muhakkak ki etkili oldu. Bestecilik, müzisyenlik konusunda kimseye olumsuz bir şey dediğim yok, ancak ortaya çıkışı sırasındaki daha gerçek teknik death metalin günümüzün dijital teknik death metaliyle bariz bir farkı var. Günümüzün aşırı steril, kusursuz icra edilmiş, cillop gibi sweep’lerle bezeli, robot davulcularla çalınan kaotik ve mekanik teknik death metalini seviyorsanız, şimdiye dek INFERI’yle de tanışmış olmalısınız. Tanışmadıysanız da üzülmeyin. Hemen yardımınıza koşuyoruz.

ABD’li grup INFERI, 10 yıldır ortalarda olan ve “Revenant” ile 4. albümüne imza atan bir grup. Bilhassa AUGURY ve INANIMATE EXISTENCE’ı kadrosuna katmasıyla teknik/progresif death metal çevrelerinin sol (tercihe göre sağ) kaşlarını yukarıya kaldıran The Artisan Era’dan çıkan “Revenant”, bana kalırsa grubun bugüne kadarki en olmuş çalışması.

ALTERBEAST, ARCHSPIRE gibi grupları seviyorsanız INFERI de tam sizin ayarınızda bir grup olabilir diyerek başlayalım. INFERI’nin teknik death metali kesinlikle modern bir anlayışa sahip ve doksanların muazzam işler yapan ancak nispeten geri planda kalan gerçek teknik death metal gruplarıyla kıyaslandığında fazlasıyla eli yüzü düzgün, formüle, suni bir havası var. Bunu olumsuz bir eleştiri olarak söylemiyorum, çünkü devir değişti; günümüzün standardı bu. Ama bir SYMBIOSIS, yok efendim ANATA gibi bir şeyler bekliyorsanız, INFERI size bunu sunmayacak.

“Revanant”taki müziğin ne kadar uzun ömürlü olacağı konusunda şüphe uyandıran bir dağınıklığı olduğunu söylemek lazım. Grup enstrüman kullanımında, delişmenlikte falan maşallah gayet iyi olsa da, şarkıların bireysel karakterleri için aynı şeyi söylemek için acele etmemek gerekiyor. “Revenant”ta çok fazla şey oluyor, ama bir sorun bakalım hepsi de ayağı yere sağlam basan, tutarlı ve uzun ömürlü fikirler olarak mı karşımıza çıkıyor. Bu sorunun cevabı bence çok yerinde bir “eh” olacaktır, zira günümüz normları düşünüldüğünde INFERI üzerine düşeni, amaçladığı şeyi gayet iyi yapıyor. Kıstaslar doğrultusunda “Revenant” gayet iyi bir albüm. Lakin türün geçmişini, türün geçmişinin samimiyetini, türün geçmişinin gerçekliğini, türün geçmişinin organikliğini, soluk alıp verişini falan düşündüğümüzde, “Revenant” da orta vadede çok da hatırlanmayacak bir albüm olarak değerlendirilebilir.

Bu düzlemde günümüz gruplarına büyük haksızlıklar yapmak gayet kolay, hatta yer yer kaçınılmaz; dolayısıyla bu “var mıydı eskiler gibisi” romantizminden ve irrasyonelliğinden sıyrılmayı gerekli görüyorum. “Revenant”; benzer bir anlayışla yazılmış, genel anlamda pek çok muadili bulunan şarkılardan oluşan bir albüm. İstediği şey ve ortaya çıkardığı şey birbiriyle uyumlu, bu yüzden de yermek için bahane aramaya gerek yok.

Pragmatik bir insansanız ve anı yaşıyorsanız, şikâyet edecek fırsat kollamıyorsanız, INFERI’den ve “Revenant”tan gayet de zevk alabilirsiniz. Aksi takdirde grubu da albümü de müzikal radarınızdan sonsuza dek silmeniz için birkaç dakika yeterli olacaktır.

Bence INFERI iyi bir grup, “Revenant” da iyi bir albüm. Daha azı da değil, daha fazlası da.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.00/10, Toplam oy: 23)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
The Artisan Era
Kadro
Sam Schneider: Vokal
Malcolm Pugh: Gitar, orkestrasyonlar
Mike Low Guitars: Gitar
Joel Schwallier: Bas
Jack Blackburn: Davul
Şarkılar
1. Within the Dead Horizon
2. Condemned Assailant
3. A Beckoning Thrall
4. Through the Depths
5. Enraged and Drowning Sullen
6. Thy Menacing Gaze
7. Malevolent Sanction
8. Smolder in the Ash
9. Behold the Bearer of Light
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.