# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CARRION VAEL – Abhorrent Obsessions
| 24.08.2022

1995, AT THE GATES… 2007, THE BLACK DAHLIA MURDER… 2022, CARRION VAEL.

Sertliği, yeterli düzeyde teknik beceriyi, melodiyi ve katmanlı beste yapılarını bir araya getirerek modern tınılı müzik yapan death metal gruplarının sayısı artmaya ve her yola gelen bir sound’a sahip bu hibrit gruplar dört bir yanı sarmaya devam ediyor. Metal Archives’da melodik death metal olarak tanımlandığı görenler grubun bildiğimiz anlamda bir melodeath grubu olduğunu düşünebilirler. Ne var ki ortada İsveç melodik death metalinin sadece AT THE GATES karakterli rif yapılarını bir miktar benimseyen ve bunun dışında kendisini ABD’li bir modern death metal sound’unun kucağına bırakmış bir grup var.

CARRION VALE bu noktada enteresan bir yerde duruyor. Bir yandan ancak THE BLACK DAHLIA MURDER’ın referans verilebileceği türde; melodiden ziyade riflere dayalı bir melodik death metalden söz edilebilirken, diğer tarafta da SOREPTION veya hmmm ne diyebiliriz, anca “INFERI-lite” gibi tanımlanabilecek sertlik ve komplekslik düzeyinde bir mizaç çiziyor.

Dediğim gibi, bu tür müzik yapan grupların leblebi gibi ortalığa saçılmasında bir sorun olmasa da olayın “çok fazla muadili olma”, “kimlik bulamama” gibi taraflarından bakınca bir miktar sıkıntı meydana gelebiliyor. CARRION VAEL’ın müziğine bakında da bu “muadili bol olma” durumuyla karşılaşıyoruz. Vokaller, gitarlar, davullar, genel atmosfer ve şarkı yapıları daha önce benzerlerini pek çok kez duyduğumuz tarzdalar. Diğer yandan adamların pusula kabul ettiği ve kendileri de AT THE GATES Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olan THE BLACK DAHLIA MURDER rifleri, bir şekilde ilgi çekici şarkılar ortaya çıkarmak için rahatlıkla kullanılabilecek silahlar.

Bunun sebebi ve AT THE GATES’i de THE BLACK DAHLIA MURDER’ı da akılda kalıcı ve başarılı yapan şey, bu tür riflerin çalındığı minör gamların, minör pentatonik, eksik beşli gibi olayların kullanıldığı riflerin o kötücül karakterden dolayı akılda kalıcı olmaları ve bunu agresiflikle harmanlayınca ortaya müthiş bir şeyin çıkması.

Esasında bakınca, AT THE GATES ve benzeri rif karakterine sahip grupların riflerini tremolo olarak çaldığımızda yahut akor olarak bastığımızda karşımıza black metalin o soğuk akorlarının, tremololarının çıkıyor olması. Dolayısıyla CARRION VAEL ve benzeri gruplar da bu karanlık ihtişamı bu tür karakteristik riflerle oluşturuyorlar.

Bu tür yapıları seviyorsanız; özellikle de THE BLACK DAHLIA MURDER sound’una özelden yürümeyi düşünüyorsanız CARRION VAEL ve benzeri gruplar ilginizi cezbedecektir. “Ve benzeri gruplar” diyerek adamları çok da ortam malı yapmak istemiyorum tabii ancak hatları çok belli bir anlayışa sahip olduklarından bu şekilde özetlemek ve sınıflamak kolay oluyor. Tüm bu referansları ve teknik detayları bir tarafa bırakıp sadece bir dinleyici olarak bakarsak, “Abhorrent Obsessions” dinlemesi keyifli ve pek çok şeyin düzgün yapıldığı bir çalışma.

Son sözlere yaklaşırken, “Abhorrent Obsessions”ı Unique Leader’ın son yıllardaki “brutallik hayvanlık iyi güzel de çağı da yakalamak lazım” anlayışının beraberinde getirdiği bir albüm olarak görebiliriz. Ana sayfada unique leader diye arama yaparsanız, son yıllarda şirketten çıkan albümlerin pek çoğunun bu modern, sertlikten vazgeçmeyen ancak her yöne el atan türde gruplar tarafından çıkarıldığını görebilirsiniz. CARRION VAEL de o tarz gruplardan biri onların gayet iyi müzik yapanlarından biri.

Yazıda tarif ettiğim rif yapılarından hoşlanıyorsanız CARRION VAEL ve “Abhorrent Obsessions” sizi büyük oranda memnun edecektir. O rif yapıları için çoluğunu çocuğunu ateşe göndermeye hazır bir insan olarak ben verdiğim puan düzeyinde memnun oldum, albümü de rahatlıkla tavsiye ederim.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.54/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Unique Leader Records
Kadro
Travis Lawson-Purcell: Vokal
Trenton Limburg: Gitar
Ryan Kuder: Gitar
Al Arford: Bas
Chris Smiley: Davul
Şarkılar
1. Wings of Deliverance
2. The Devil in Me
3. King of the Rhine
4. Kentucky Fried Strangulation
5. Tithes of Forbearance
6. Disturbia
7. Malleus Malificarum
8. The Paint Shop
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.