# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GRAND ALCHEMIST – Intervening Coma-Celebration
| 09.11.2017

15 yıldır eskimeyen cevher.

Oğuz Sel

Senfonik black metal denildiği zaman aklınıza neler geliyor? Klasik müzik öykünmeli besteler, piyano ve yaylılara ait klavye patch’leri veya Native Instruments Kontakt gibi sanal enstrüman destekli yaylılar, sarmal yapılı kompozisyonlar ve zaman zaman bitse de gitsek dedirten şarkılar… Girişten anladığınız üzere bugün ele alacağımız grup da senfonik black metal yapıyor ama bu topluluk, bildiğiniz gruplardan epeyce farklı. Konuğumuz Norveçli Grand Alchemist, albümü ise 2002 yılı çıkışlı “Intervening Coma-Celebration”.

Yaklaşık 20 senelik kariyerine iki albüm sığdıran ve tanınırlığının belirli bir düzeyin altında kalmasını hayretle karşıladığım Grand Alchemist, albümünde; 1990’lar ortası-sonu Dimmu Borgir, Old Man’s Child, Borknagar, Mystic Circle gibi grupların enteresan bir bileşimi kıvamında müzik sunuyor. Belirli kalıplardan ayrılmayı reddedip black metalin hırçın tarafını da göstermeyen, bunun yerine türün depresif ve melankolik yönlerini ele alarak müziklerini yapılandıran grup, ciddi anlamda melodik doluluk arz eden eserlere yer veriyor albümünde.

Şarkılardaki melodilerin çok büyük kısmını klavyeler üzerinden yürüten Grand Alchemist, gitarlarla melodi/rif paslaşmasından da geri durmuyor ve herkesi, enstrümanların mükemmel birlikteliğine tanık olmaya davet ediyor âdeta. Dinleyeni kolayca avuçlarının arasına alan melodiler ve rifler, virtüözlük gerektirmiyor ancak buna karşın, oluşturulan hava karşısında hayranlık duymanız gayet mümkün. Zira seçilen klavye sesleri, enstrümantasyon ve genel sound, dönemine göre üst düzeyde.

Klasik black metal elementlerinden çok fazla yararlanmadan biraz daha farklı sularda yüzmeyi tercih eden ve ortaya koyduğu materyalle, bunun ne kadar doğru bir karar olduğunu gösteren Grand Alchemist, vokal tarafında da sıra dışı olmayan bir seçim yaparak kimi zaman hırçın vokaller kimi zamansa ICS Vortex tarzında temiz vokallerle şarkılarına can veriyor. Şarkıların gidişatına, melodilerin dizilimine ve genel atmosfere uyum sağlayan vokaller, albümün değerini arttırıyor. Tabii o dönemde de popüler olan polis telsizi efektleri, çoğunlukla arka planda kalsalar da bir şekilde işitilebiliyor.

Baştan sona eksiksiz olmasa da içinde çok ama çok değerli parçaların bulunduğunu rahatlıkla dile getirebileceğim “Intervening Coma-Celebration” grubun, metal kitlelerinin gündeminde olmamasına binaen hayli geri planda kalan ve maalesef çok kişi tarafından bilinmediğini düşündüğüm bir eser.

Aradan 15 yıl geçmesine rağmen hâlâ keyifle dinlenebilen, güncelliğinden -en azından benim açımdan- bir şey yitirmeyen ve asıl önemlisi, benzerine zor denk gelinebilecek müzikal zenginlikteki albüme göz atmanızı öneririm. Önerim, senfonik black metal olaylarından hazzetmeyenler için de geçerli; dinleyin, ne demek istediğimi anlayacaksınız.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.55/10, Toplam oy: 22)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2002
Şirket
Sound Riot Records
Kadro
Sigurd D.: Vokal, gitar, klavye, beste
Roland J.: Geri vokal, bas
Stoelan: Davul
Terje: Gitar
Şarkılar
1. Faced
2. A Nailed Visual Effect
3. Down Again
4. Incurable Longing
5. Approach (Open the Shell)
6. Intervening Coma-Celebration
7. Sensemachine
8. Psyche and a Flower to the New Lifetime
9. Minds Delusion Sleeps for Creation
10. Solemn and Sophisticated
11. Under My Shallow Skin
12. Snap Up the Raw of Existence
  Yorum alanı

“GRAND ALCHEMIST – Intervening Coma-Celebration” yazısına 2 yorum var

  1. Karizmatik Serkannn says:

    Bu albüm neymiş yav, araba gibi çarptı

  2. Ouz says:

    Bu albümü dinlemeyen çok şey kaçırdı, kaçırıyor + 8,5 veren aklıma sıçam.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.