# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PROFUNDIS TENEBRARUM – Disciples of Venomous Death
| 07.09.2017

Şu anda baktığınız albüm kapağında, bu kapağı yaratan kişinin kanını görüyorsunuz; işte böyle bir müzikten söz ediyoruz.

Oğuz Sel

2016’nın zenginliğine erişemese de 2017’nin ortalarını geçmişken black metal adına; ilginç, gaddar, karanlık ve öte taraflardan kulaklara çeşitli bilgiler fısıldayan albümler düşmeye devam ediyor. Bugünkü konuğumuz;yeni albümünün kapağı,bu yılın ilk haftasında PA sayfalarında ağırladığımız K.F.R oluşumunun elebaşı Maxime Taccardi’nin halis muhlis kendi kanı ve elbette onun çizim yeteneğiyle ortaya çıkan Profundis Tenebrarum.

20 senedir sahnelerde olan ve bu geniş süreye dört albümün yanı sıra canlı kayıt ve split’ler de çıkararak ortalığı boş bırakmayan Valensiyalı ekip, yaptıkları müzikte başarılı bir profil çizmelerine rağmen kendi belirledikleri çıtayı aşıp da milleti delirtecek bir şey ortaya koyamamışlar; “Disciples of Venomous Death”e kadar. Bir kere baştan belirteyim;gerek saldırganlık gerekse sertlik hem de baştan sona soluk aldırmamasıyla elimizde 2017’nin en esaslı black metal işlerinden biri bulunuyor.

Intro olarak nitelendirilebilecek ilk iki parçayı kazasız belasız atlattıktan sonra, karanlıkların arasından havlaya havlaya size doğru koşan iri yarı bir köpek gibi olan albüm;gitarlardan dökülen iğrençliklerden tutun da davulcunun ruhunu şeytana şartsız koşulsuz satmış olduğunu ilân eder hâllerine kadar tüm tutumuyla, sizi de bu deliliğe ortak olmaya davet ediyor. Şarkıları seslendirme sürecindeki yüz ifadesi muhtemelen çok korkunç olan (Kendi adıma gözlerini pek görmek istemem.) Nocturn kişisinin değişken vokalleriyle iyiden iyiye ürkütücü bir tavır takınan albüm, black metal açısından türün varabileceği; en karanlık, çirkin, pislik noktalardan birinde olduğunu hem bu dünyaya hem de öteki tarafa duyuruyor. Aralara serpiştirilen klavye bölümleri, albümün eser miktarda atmosfer kazanmasını sağlarken, albümü dinlerken henüz bu dünyada olduğunuza dair ufak tefek ipuçları da veriyor, aksi hâlde çok başka dünyalara dalıp kendinizi bilinmezlikler girdabında gibi hissedebiliyorsunuz albümü döndürürken.

Önceki albümlerine kıyasla çok daha oturaklı ve güçlü bir sound’la dönüş yapan deneyimli topluluğu bir şey ya da birileri çok öfkelendirmiş olacak ki, şarkılarını; karanlık, tehditkâr ve sanki Doom’daki Berserk power up’ıyla harmanlamış gibi hazırlamışlar; bu,sıradan ölümlüler için kötü, bizim gibi pis metalciler için tabii ki iyi bir şey. Albümde dikkat çeken diğer bir nokta ise parçaların bazılarının alışıldık black metal parçalarına kıyasla epeyce uzun sürmesi ama buna rağmen kendini sıkmadan dinletebilmesi. Burada adamlar, şarkı formülasyonunu çok başarılı kurgulamışlar; şarkılar esnetmiyor tüyleri diken diken ediyor, ilk birkaç dinleyişte sıkmıyor aksine “Acaba bir dakika sonra nasıl bir şey deneyimleyeceğim?” dedirtiyor; kesinlikle tebrik edilesi.

Yazı giderek “Doymadım, doyamadım, övmelere seni ben…” kıvamında bir hâl alabileceği için ufaktan toparlayarak yazıyı sonlandırmayı istiyorum açıkçası. Ufak ve gereksiz bir bilgi vereyim. Temmuz ayının başında bizlerle buluşan albüm, aslında 2016 eylül sonlarında çıkacakmış ancak sanırım plak firmalarıyla bir anlaşmazlık olmuş ve grup, bu albüm için Egregor ile anlaşmış. Yoksa albümle ilgili sağda solda “2016 Eylül’de Albüm Çıkıyor!” minvalinde postlar görebilirsiniz, tamamen bahsettiğim sebepten kaynaklı. Neyse, bu bilgiden sonra yazının sonlarına artık gelebilirim.

Black metal albümlerini zaman zaman döverim, hem de çok döverim. Ama severim de, ne de olsa en sevdiğim metal türlerinden biri. Gel gelelim Profundis Tenebrarum’un “Disciples of Venomous Death” albümünün dövülecek yanı yok, övülecek yanı çok. Türle uzaktan yakından ilginiz varsa, benim şu cümlemi bitirmemi beklemeden gidin, benim Valensiyalı kardeşlerimin bin bir emek vererek hazırladıkları albümü dinlemeye başlayın. Yok, hâlâ bu satırları okuyorsanız, o zaman size bir şeyler daha anlatayım. Albümün yalnızca kapağını değil, CD üstü ve kitapçık kısmındaki çizimlerinde de Maxime Taccardi’nin kanlı imzaları var. Adam bir kere normal değil, biliyorsunuz, bileğine jileti atıp atıp yatmadan önce 100 fırça darbesi tekniğinden yararlanarak çizimlerini yapıyor. Pek akıl kârı değil ama işte herkesin yeteneği, üretkenliğini farklı koşullarda göste…

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.25/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Egregor Records
Kadro
Nocturn: Vokal, gitar, klavye
Estela: Bas
Nosfer: Gitar, klavye
Alfred Berengena: Davul
Şarkılar
1. Stench of Dead Dimensions
2. Into the Abyss
3. Exsanguination Smell
4. Serpent Cult Abomination
5. The Scourge of the Scythe
6. Beyond This Tormenting Life
7. Dark Ceremonial Oath
8. Disciples of Venomous Death
  Yorum alanı

“PROFUNDIS TENEBRARUM – Disciples of Venomous Death” yazısına 1 yorum var

  1. dizicibaykuş says:

    Böyle güzel blacklerin paylaşımı çoğalsın lütfen.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.