# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
OFERMOD – Sol Nox
| 18.10.2017

Pislik adamlardan pislik müzik.

Oğuz Sel

Metal dünyasında yer alan grupların, şarkılarında işledikleri temalarla ne kadar uyumlu karakterlere sahip olduğunu bazen merak ediyorum. Nice metal grubunda ele alınan mega manyaklıkta konular, yapılan şarkılar, albümler var. Meselâ Avulsed, Cannibal Corpse’un “Fuck with a Knife” parçasındaki deliliği birkaç adım daha ileriye taşıyıp “Stabwound Orgasm” diye bir albüm yaptı. Bildiğim kadarıyla normal hayatlar yaşayan insanlar bu grupların üyeleri. Eh, şu sıralar pek sesleri solukları çıkmasa da epeyce korkunç albümlere imza atarken gerek kapakları gerekse lirikleriyle okült taraflarda ciddi ciddi gezinen bir Opera IX es geçilecek gibi değil. Kendi hâlinde camiden eve evden camiye giden dede kıvamındalar, etliye sütlüye karıştıkları yok gibi.

Ancak tüm gruplar ya da gruplar demeyelim de grup üyeleri pür-i pak değiller. Birçoğunuzun bildiği gibi ortada bir Varg Vikernes mevzusu var. Müzisyenliği belirli bir noktaya kadar anlaşılabilir lâkin herifin geçmişi gayet nahoş. Masumiyet karinesinden ötürü güncel meselelere ise hiç girmeyeceğim ama ucundan kıyısından bahsedeceğim birisi daha var; Ofermod’un beyni kıvamındaki Mika “Belfagor” Hakola. Ofermod’un 21 senelik kariyerinin sekteye uğramasının başlıca sorumlusu olan Hakola, ömrünün bir kısmını hapishanede geçiren ve mütemadiyen hapse girip çıkan birisi. Suç örgütü üyesi olan bu arkadaşın işlediği suçların bir kısmı The Metal Archives’da mevcut. Anlaşılan o ki, yaptığı müziğin lirikleriyle hayattaki duruşunu epeyce paralel tutarak yaşamayı yeğliyor ve aile babası olması, düşünce dünyasında ve davranışlarında herhangi bir değişikliğe vesile olmuyor.

Black metale önemli katkılarda bulunan İsveçli gruplardan Ofermod, az önce bahsettiğim tatsızlıklardan sonra “Sol Nox” ile çıkageldi birkaç ay önce. Her albümüyle kendi çıtasını biraz daha yükseltirken black metalin karanlık ve çirkin yüzünün, konusunda uzman kişilerin gerçekleştirdikleri estetik operasyonlarla ne kadar daha ileri taşınabileceğini gösteren grubun beş yıl sonra gelen albümünde de karanlık ve gudubet bir hava mevcut. Her zaman saldırgan ritimlerin kullanılmadığı, buna karşın tarama gitarlardan dökülen melodik bölümlerle ve Johannes Kvarnbrink’in karabasan kıvamındaki haykırışlarıyla geçen yıllara rağmen kimliğinden ödün vermediğini gösteren Ofermod, üzerinde uğraşıldığı belli olan eserleriyle karanlık güçlerin egemenliğine az bir zaman kaldığını ilân ediyor.

Orta tempo ve çift kros davullarla ilerleyen “Sun of Dead Seasons” gibi parçalarda ufaktan bir Dissection havası da hissediliyor; aynı yola baş koyan adamlar, o kadar olsun artık. Beri yandan, albüme adını veren parçanın ikinci dakikalarındaki blast beat’li kısımlarda “Panzer Division Marduk” albümünde akıllara kazınan zil oyunlarına (arka arkaya iki açık hi-hat ardından üç crash) denk gelmek mümkün. Albüm kapağının ilginçliğini sound noktasında da sürdüren “Sol Nox” anlaşılabilir olduğu kadar tedirgin de edici bir enstrümantasyonla kulaklarda kekremsi bir tat bırakıyor.

Ofermod’dan “Sol Nox” ile black metale kocaman yenilikler getirmesini bekliyorsanız, bu albüm canınızı sıkabilir. Grubun ürettiği şarkılar belli bir seviyenin üzerinde kalsa da bu eserler, genellikle tahmin edilebilirlik çizgisinde seyrediyor. Bu yıl çıkan ve hem rif döngüleri hem de kurgularıyla beni şaşırtan Acherontas ve Acrimonious ikilisinden gelen albümlerle ilginçli karanlıklı black metal tarafının çıtası daha da yukarı çekilmişken “Sol Nox” nispeten zayıf kalıyor. Yani açık konuşmam gerekirse albümdeki birkaç şarkının haricinde heyecanlandığım, “İşte bu be, işte bu!” dediğim bir şey işitmediğimi belirtmeliyim. 2017’de dinlediğim/dinlediğiniz albümlerin, karanlık tarafa çok daha iyi hizmet edecek arka planları, dinleyenleri paralize edebilecek kalibrede parçalar barındırdığını da rahatlıkla söyleyebilirim.

Yine de Ofermod’un sıkı bir takipçisiyseniz ve grubun ortaya koyduğu her albümü merakla bekliyorsanız, “Sol Nox”a zaman ayırın derim. Yok, grupla yeni tanışacaksanız, sizi doğrudan “Thaumiel” ve “Tiamtü”ye doğru alalım, yüzünüzün bu albümlerle daha çok güleceğine garanti verebilirim.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.81/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Shadow Records
Kadro
Mika Hakola: Gitar, ek vokal
J. Kvarnbrink: Vokal, bas, gitar
R. Fjäll: Bas
S. Samuelsson: Davul
Şarkılar
1. The Alpha of the Antichrist
2. The Awakening
3. Smaiut N Set
4. Sol Nox
5. Sun of Dead Seasons
6. El-Ehra - The Thistle Creed
7. To Dare the Tower
  Yorum alanı

“OFERMOD – Sol Nox” yazısına 3 yorum var

  1. Triangle says:

    Çift kros davullar derken?

  2. Hakan Hakanssono says:

    Ofermod dinlemeye başlıycam, osmose da bu albümü ve thaumiel var. Anlaşılan Thaumieli sipariş etmem lazım yada ikisinide alırım :p

  3. Hakan Hakansson says:

    Düzeltiyorum. Bu albüm kesinlikle dinlediğim en iyi black albümlerinden.Hatta top listeye bile oynayabilir.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.