# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CONDEMNED – His Divine Shadow
| 13.06.2017

Ağır abi brutal death metali.

Oğuz Sel

Grupların kendi içindeki dönüşümlerinin her zaman süper sonuçlar vermediğini düşünüyorum, tabii arada istisnalara da denk geldiğim oluyor. 2004’ten bu yana brutal death sahnelerinin yeni ama ağır abilerinden biri olma yolunda ilerleyen Condemned gibi.

Angel Ochoa başta olmak üzere eski üyelerinin Disgorge (US) etkilenimlerinden nasibini alan ve tekdüzelikten sıyrılamayan 2007 çıkışlı “Desecrate the Vile” ile başlayıp hafiften dönüşüm geçirerek 2011 çıkışlı “Realms of the Ungodly” ile kendi kimliğini bulma yoluna giren Condemned, silkinip kendine geldikten sonra epey bir üyesiyle yollarını ayırdı. Bu kadro değişimi başta can sıkıcı gibi görünse de “His Divine Shadow” çalmaya başladığında, bunun pek de kötü olmadığını düşündüm işin açığı.

Brutal death metalin kendi içinde nasıl da dallanıp budaklandığının en güzel göstergelerinden biri olan yapım, enteresan bir konsept üzerine inşa edilmiş.His Divine Shadow olarak nitelendirilen karanlık bir güç tarafından yönetilen ve köleleştirilen insansı böcek (bir çeşit yılansı fare) medeniyetinin, paralel evrendeki yaşamlarını anlatan yapım, konseptin karanlığını gayet başarılı şekilde yansıtıyor. Genellikle ağır aksak ilerleyen şarkılar, adamı canından bezdiren gitar tonları, zaman zaman devreye giren ilginç rifler, tansiyonu bir yükseltip bir alçaltan davullar ve bu korkunç hikâyeleri lâyıkıyla anlatan vokaller, “His Divine Shadow”u hayli dinlenesi bir albüm formuna kavuşturuyor.

Ortalığı yıkacak kalibrede işler barındırmasa da özellikle “Legion” parçasıyla açılmaya başlayan ve ilerleyen safhalarda sağlam parçalarla kulakların kirini pasını alan albüm, grubun kendi kimliğini oturttuğunu göstermesi açısından da takdire şayan.Yaldır yaldır parlayan bir sound’a sahip olmayan ancak enstrümanların dengeli dağılımıyla dinlenebilirliği hayli artan “His Divine Shadow”un atmosferinin ve enstrümantasyonun verdiği etkiyle zaman zaman monotonlaştığını söylemeden edemeyeceğim. Öte yandan “Ascending the Spectral Throne” gibi parçalarda yer verilen ölümcül rifler şarkıları daha cazip hâle getiriyor şüphesiz.

10 senede çok yol alan ve gerek sound gerekse özgünlük açısından kendini daha iyi bir yere taşıyan gruplardan Condemned, brutal death metalin daha sakin, daha az teknikli ve daha karanlık tarafını sevenlerin hoşuna gidebilecek bir iş yapmış “His Divine Shadow”da. Bu tarz bir müzikte atmosfer yaratmanın ve albüm boyunca bunu sürdürmenin pek de kolay olmadığını düşünüyorum ki grup, bunu bence gayet iyi kıvırmış. Bunda prodüksiyon tarafının da öneminin olduğu aşikâr; zira adamlar Alan Douches gibi birine mastering yaptırmışlar.

Sözün özü, herkese hitap etmeyen ama ağır abi modundaki brutal death olaylarına meraklı olanların ilgisini çekebilecek bir yapım “His Divine Shadow”, 34 dakikanızı ayırın bence. Bir sonraki kritikte görüşmek üzere.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.53/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Unique Leader Records
Kadro
Sam Townsley: Vokal
Steve Crow: Gitar
Ryan Tyler: Bas
Tyson Jupin: Davul
Şarkılar
1. Penumbræ
2. Dawn
3. Omniscient Perturbations
4. Legion
5. Ascending the Spectral Throne
6. Nefarious Sanguine Decree
7. His Divine Shadow
8. Pestilential Reign
9. The Hive Ablaze
10. World-Reaving Terror
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.