# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PARAKLETOS – Offerlammets Makt
| 11.01.2017

Dinli imanlı black metal.

Oğuz Sel

Genellikle otoriteye ve genel düzene aykırı bir yapı gözeten, çoğu noktada isyankâr ve elbette inançlara belirli oranlarda mesafeli ya da karşıt yaklaşım gösteren metal türü içerisinde bir süredir kendilerine, oluşturdukları kaliteli müzikle yer bulabilen Hristiyan metal gruplarının sayıları giderek artıyor.

Bahse konu mesele din olunca ve din/din karşıtlığı, lirik malzemesi olarak ele alındığında “Hmm, peki,” deyip geçtiğim nice satanik grupla benim için aynı safta yer alan Finlandiyalı Parakletos da, Hıristiyan metal gruplarından biri ancak bir farkla; bu adamlar melodik, senfonik black metal icra ediyor.

Melodik ve senfonik black metal gruplarının bu zamana kadar oluşturdukları havayı iyi analiz edip türü gerçekten benimseyen ve bulundukları topraklar bakımından zaten neredeyse “default” olarak metal müzik icracısı olan tayfanın; giriş, gelişme, sonuç yapılı gayet uslu ve düzenli parçalarla oluşturdukları “Offerlammets Makt” albümünde kullanılan dil, popüler olmaya çalışan çoğu Nordik ülke metal gruplarının aksine İngilizce değil, İsveççe.

Albümde oluşturulan hava; gerek melodilerle gerekse vokal abilerin takındığı tavır nedeniyle doğrudan albümün kapağı gibi puslu, sisli ve soğuk. Melodi zengini albümlere hasta olmamdan mütevellit, müzikal açıdan beni son derece etkileyen yapım, bol klavye melodisi, ara ara giren ve yiğidi öldür hakkını yeme tadındaki riflerle gayet dinlenesi.Hayli yoğun işitilebilen basgitar ve programlama olan davullar da, albümün bir şekilde albenisini yukarıya taşıyor.

Genellikle kısa süreli introlardan sonra başlayan parçalar, dinamik yapılarının yanı sıra kendi içlerindeki melodik ve harmonik tutarlılıkla, türün sıkı takipçilerinin beklentilerini kolayca karşılıyor.

Öte yandan şarkılarda sert gitar tonlarından hoşlanmayanların ve türle yeni tanışacak olanların da rahatlıkla deneyebilecekleri ve belki de keyifle dinleyebilecekleri “Offerlammets Makt” 1990’lar black metalinde sıkça karşılaşılan “sürprizli” bölümleri içermesiyle de öne çıkıyor. Özellikle tekdüze ve az melodiyle giden parçaların birdenbire acayip zenginleşen melodili bir hale dönüşmesi, bu süreçlerin kibar ve narin blast beat’lerle süslenmesi, şarkıların değerini arttırıyor.

Genellikle dini motiflerle oluşturulan ve kimi zaman İncil’den alıntılarla doldurulan lirikler ve şarkı isimleri, grubun nihai hedefinin tahminimce, black metalin yıkıcı ve ezici din düşmanlığını bertaraf etmek olsa da, bu durum, üretilen şarkıların türüne bakıldığında hafif tebessüm ettirebiliyor. Yine de ben zayıf halka tadındaki kısımları bir tarafa alarak son sözlerime doğru yaklaşırken, Parakletos’un, metal sahnesinde albüm yapmaya devam etmesi ve varlığını sürdürmesi gereken gruplardan biri olduğu düşüncemi iletmek arzusundayım.Zira“Offerlammets makt” albümü, bu görüşlerimin güçlü bir dayanağı.

Önyargısız olarak dinleyin, muhtemelen siz de bana katılacaksınız.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.56/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2004
Şirket
Rivel Records
Kadro
Ljungeld: Gitar, klavye, vokal, programlama...
Smælek: Vokal, gitar, klavye, bas
Şarkılar
1. Ut i frostnattens mörker
2. Se Guds lamm
3. Frestelsen
4. Fader vår
5. Äktenskapsbryterskan
6. Nattvarden - Herrens måltid
7. I denna mörka timma
8. Skapelsens krona
9. Smärtornas väg
10. Tordönstämman i dödsriket
11. Uppståndelsen
12. Den eviga morgonen gryr
  Yorum alanı

“PARAKLETOS – Offerlammets Makt” yazısına 1 yorum var

  1. Bende Saklı Kalsın says:

    Şahane kapak!

    Müzik de güzel…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.