# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ANATHEMA – Hindsight
| 07.04.2009

Hindsight aslında yeni bir albüm olsa da tek bir şarkı dışında “yeni” bir albüm değil. Eternity ve sonrasında çıkan albümlerin bir best of’u niteliğinde, o albümlerden seçilen şarkıların akustik olarak yaylılar eşliğinde yeniden düzenlenmesi de diyebiliriz.

ANATHEMA yıllar boyunca türk müzik severinin dinlemekten ve tartışmaktan bıkmadığı bir grup oldu. Son yıllarda Türkiye’de konser verme aralıklarının kısalmasıyla da “Vincent’le Danny cihangir’de ev tutmuş keh keh keh” esprilerine malzeme oldular iyiden iyiye. Ancak bu karizma kaybı sadece bizim ülkemizle sınırlı değil, son dönemde kendine uzun süre plak şirketi bulamayacak kadar kredisini yitirdi ANATHEMA. Nedeni nasılını bilmediğim bir durum, hele ki A Natural Disaster gibi bence çok başarılı bir albümün üzerine grubun böyle bir duruma gelmesi şaşırtıcıydı, ancak iyi-kötü bir şekilde 5 yıl aradan sonra karşımıza yeni bir materyal (dvdleri saymazsak) ile gelmeyi başardılar. Bu açıdan Hindsight’a biraz da ufak bir “geri dönüş” albümü olarak bakmak durumundayız.

Hindsight aslında yeni bir albüm olsa da tek bir şarkı dışında “yeni” bir albüm değil. Eternity ve sonrasında çıkan albümlerin bir best of’u niteliğinde, o albümlerden seçilen şarkıların akustik olarak yaylılar eşliğinde yeniden düzenlenmesi hadisesi denebilir albüme özetle. Burada seçilen şarkılar her toplama albümde olduğu gibi sorgulanabilir ama seçilen 9 şarkıya da itiraz edileceğini sanmıyorum, “bu ne arıyor burada?” denecek şarkı yok. Şarkıların tekrar düzenlenmesi işi de genele bakarsak başarılı, ama orjinalinden çok farklı olmayan A Natural Disaster gibi örnekler de var, orijinalinden bambaşka bir yere giden Are You There gibi örnekler de var. Onun dışında aslında geçtiğimiz senelerde Vincent ve Danny’nin akustik olarak yanlarındaki string quartet ile ANATHEMA şarkılarını yorumladıkları konserlerin bootleg kayıtlarını dinlemiş veya Were You There? dvd’sini izlemiş olanlara orjinal gelecek düzenlemeler pek yok albümde, hani bu açıdan albümün “çok şaşırtıcı” olduğunu söyleyemem. Ancak albüm genelinde takınılan sade ve ferah tutum gene de fark yaratıyor şarkılarda. Zaman zaman oldukça bunalımlı ruh hallerine sürükleyebilen şarkılar bile biraz daha rahatlamış şekilde yer alıyorlar albümde. Dinleyici daralmıyor, kafasını boşaltıyor, rahatlıyor. Bu açıdan doğru bir yönde seyrediyor albüm bana kalırsa, klasik ANATHEMA sounduna getirilen bu hafif de olsa farklı bakış açısıyla ANATHEMA müziği daha rahat ve akıp giden bir hava yakalıyor albüm boyunca. Bu da albümün dinlenebilirliğini yükseltiyor elbette. Ancak bunu yeni şarkı Underworld için söylemek zor, beğenmediğim ve diğer şarkıların yanında sırıtan albüme uymayan bir eser olmuş.

Kısacası, Hindsight hem ANATHEMA’nın kariyeri için, hem de müzikal yolculuğu için bir tür hayat öpücü niteliği taşıyan önemli bir albüm. Grubu tanımayanlar için de iyi bir başlangıç niteliği taşımasının yanı sıra grubun hayranlarına da hep bilinen şarkılarını farklı bir gözle değerlendirme imkanı tanıyor. Yeme de yanında yat kısacası.

sambalici

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.25/10, Toplam oy: 65)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
Peaceville
Şarkılar
1. Fragile Dreams
2. Leave No Trace
3. Inner Silence
4. One Last Goodbye
5. Are You There?
6. Angelica
7. A Natural Disaster
8. Temporary Peace
9. Flying
10. Unchained (Tales of the Unexpected)
  Yorum alanı

“ANATHEMA – Hindsight” yazısına 1 yorum var

  1. illuminati says:

    valla albümü dinlemedim ama kritik notuyla ortalama not arasındaki uçurum dikkatimi çekti

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.