# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GHERZEN – 1917
| 17.12.2016

Kanlı Moskova.

Oğuz Sel

1910’lu yıllar, yalnızca bu coğrafyada değil, dünyanın başka coğrafyalarında da zorluk, sıkıntı ve gözyaşlarıyla yaşandı. Meselâ Rusya… 7 Kasım 1917 akşamı gerçekleştirilen hükûmet darbesi başarılı olmuştu ve Petrograd’da kan dökülmemişti ancak… Ancak Moskova, belki de bir daha anımsanmak istenmeyecek derecede kanlı çatışmalara sahne olmuştu, hem de beş koca gün boyunca. İmkânsızlıklara ve olan bitene dayanmak zorunda kalan halk, bu sürecin en çok yıpranan tarafı olmuştu.

Şiddetin acımasız yüzünü gösterdiği yıllar, aynı zamanda yokluğun ve çaresizliğin de hüküm sürdüğü zamanlardı. Gherzen’in “1917” albümünün kapağı da bi,r açıdan bakıldığında bu yokluk ve çaresizliğin başarılı ve sade göstergesi aslında. Rus grup, çok manidar bir tarihte çıkardığı “1917” albümünde o dönem yaşananları anlatıyor, hem de o döneme en uygun düşecek müzik türüyle.Klasik atmosferik black metal ögelerini kullanarak oluşturulan albüm, vurucu, vurucu olduğu kadar da zihinde kalıcı rifleriyledikkat çekiyor. Albümün daha en başından itibaren dinleyiciyi avuçlarının içine almayı başaran grup, 17 dakika 17 saniyelik şarkılarını bile sıkılmadan arka arkaya dinlettirebiliyor. Türe yenilikler katmak gibi bir derdi olmayan “1917”, genellikle orta tempoda ilerleyen ancak rif formuna göre çeşitlilik gösteren davul partisyonlarıyla soğuk ve sıkıntılı Rusya dönemlerini iliklerinize kadar yaşamanızı sağlıyor.

Siyah beyaz belgeselleri andıran enstrümantal parçalarla büyük zenginlik kazanan “1917”, özellikle tarihi olaylara ilgisi olanların ve bu tür spesifik konuları araştırıp okuyan müzikseverlerin sıkılmadan dinleyebileceği bir yapım olmasının yanı sıra, o ülke insanının duygu durumununözeti sayılabilecek albümlerden.

Atmosfer güzel, şarkı kompozisyonları güzel ancak maalesef albümde güzel olmayan şeyler de var. Özellikle bazı şarkılarda prodüksiyon zayıflıkları kulağa çok fazla batıyor. Kimi parçalarda ciddi anlamda metronom uyumsuzluk sorunu var ve davulla gitarların zamanlamaları kimi noktalarda örtüşmüyor.Düşük bütçeli bir kayıt olduğundandır diye düşünüyorum ama keşke grubun ilk albümü böyle hatalara sahip olmasaydı.

Gherzen adında bir grubun black metal sahnesinde var olduğunu gösterebilmesi açısından yeterli olan “1917”; satanik, uzaysal, okült vs. konulu liriklerden sıkılan ve şarkılarını lirikleri çerçevesinde inşa eden gruplara meraklı olan dinleyicilere rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir yapım.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.92/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Der SchwarzeTod
Kadro
Andrey Bykov: ?
Persy: ?
Alena Alifanova: ?
Aleksander Shirochenko: ?
Şarkılar
1. Chaosophia 1917 (Intro)
2. Mass Madness
3. Parting
4. WithoutRegrets
5. Green Squad
6. The Killing Fields
7. Phoenix Ghost (Outro)
  Yorum alanı

“GHERZEN – 1917” yazısına 9 yorum var

  1. Özgür says:

    “Hükûmet darbesi” ifadesi gruba mı ait yoksa yazara mı bilmiyorum ama bildiğim bir şey varsa o da mevzu bahis olayın -tüm dünyada da bilinen adıyla- Ekim Devrimi olduğu. Bu açıdan epey ilgimi çekti albüm.

    Ouz

    @Özgür, Hükûmet darbesi ifadesi bana ve detaylarda hataya düşmemek adına yararlandığım kitaba ait. Ekim Devrimi çat diye olan bir şey değil malum, darbe ile hükümetin alaşağı edilmesi ile başlıyor.

  2. deadhouse says:

    Konsept ilgi çekici. Kapak da harika.

    deadhouse

    @deadhouse, Hoşuma gitmedi albüm. Vasat olmuş diyebilirim. Bunun prodüksiyonun kötü olmasıyla da bir alakası yok. Şarkıların vuruculuk katsayısı çok düşük. Uykum geldi dinlerken.

  3. Küçük Zenci says:

    Listeme aldım ilk fırsatta dinlicem. Zaten Marksizmi ve Diyalektik Materyalizmi hayatının odağına koymuş ve aynı zamanda tarihe de meraklı olan şahsımın Ekim Devrimi gibi özel anlamda da kaynaklardan araştırdığı, biz Sosyalistler için çok önemli ve 20. yüzyıl dünya politik sahnesini topyekün değiştirmiş çok çok önemli bir olayı anlatması güzel bir şey. Artık çok klişe olup baymaya başlayan ergen kafası ”Hitler hede hödö, Aryan ırkı, tüm dünya Almanın daşşağını yesin zaaaa xd” konseptinden sıkılan biz Blackcilere de şifa olması dileğiyle.

    Not: Ekim devrimi dedi mi büyük üstad Lenin’e de selam olsun.

  4. Rashid says:

    Rus sitesinden okuduğum kadarıyla Elderwind’in davulcusu Andrey’in grubuymuş. Bu seferde Persy ona yardıma gelmiş sanırım :D Ruslar atmosferik black alanında baya iyi işler yapıyorlar son zamanlar.

  5. Küçük Zenci says:

    Ağır Drudkh etkilenimi hissettim. İlk albümleridir doğaldır. Olayı hangi gözle anlattılar bilmiyorum ama o tarihi dokuyu iyi aktarmışlar. Hatta bir ara kendimi Beyaz Ordu’ya karşı savaşan Bolşevik militanı gibi hissettim, birazdan Lenin yoldaş mühürlü trenle Petrograd’a gelecek falan sandım o derece. Atmosferik Black Metal’de müzikal ve teknik olarak çok bir şey beklememk lazım önemli olan o anlatmaya çalıştıkları atmosferi iyi yansıtsın, o ambiyansı sağlasın yeter. Ki müzikal olarak da kritiktenin tersine gayet iyi buldum. Kısacası güzel bir albüm olmuş.

  6. Horrendous says:

    Aşırı merak ettim, en kısa zamanda geri döneceğim buralara.

  7. Ormus Manna says:

    Sırf birisi Drudkh etkisi hissettim deyince dinlemeden indirdim albümü sonra baktüm albüme kesinlikle Drudkh etkileri var bir Atmospheric BM için de bütün malzemeye sahip zaten fena değil ama bu saatten sonra herhangi bir Atmospheric bm ile falan uğraşamayacağım için ve de çok da özel bir yanları olmadığı için es geçtim bu arada kapak kötü yani tasarım, seçilen renkler vs ciddi anlamda amatörce. Cidden üzülüyorum aq müzik için deli gibi uğraşıyorlar ama resim işlerinden görsel düzenleme işlerinden anlamayan bu gibi gruplar sıçıyorlar cover da ve bu kötü çünkü her grup önce imajı ile çeker adamı önce müziği ile değil (bu imaja grup ismi, cismi, coverları, konseptleri, tipleri vs. hepsi dahil)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.