# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BEHEXEN – The Poisonous Path
| 21.07.2016

Şerefsizlik.

Işık her şeyden daha hızlı yolculuk ettiğini düşünür, ancak yanılmaktadır. Işık ne kadar hızlı olursa olsun, vardığı her yerde karanlığın kendisinden önce oraya vardığını ve kendisini beklemekte olduğunu görür…

Daha önce bir kritikte de ifade ettiğim üzere, bence black metali diğer tüm metal türlerinden ayıran bir yanı vardır: baskınlık. Karakter anlamında, diğer hiçbir metal türü black metal kadar baskın değildir. Çok alakasız bir müziğe black metalin standart karakteristiklerini entegre ettiğiniz anda, o şey ne yaparsanız yapın black metal hissi tarafından ele geçirilir.

Diğer türlerde bu mutlak değildir; örneğin bir death metal rifi üstüne power metal vokali yaparsınız ve death metal hissinin baskınlığını giderebilirsiniz. Diğer tüm türlerin birbirleriyle melezlenmesi adına bu geçerlidir. Ancak black metalde bunu yapamazsınız; müzik ne olursa olsun, tek bir black metal akoruyla ortamı cehenneme çevirebilirsiniz.

Finlandiya’nın pek çok nefis black metal grubundan biri olan BEHEXEN tam 20 yıldır bu müziği yapmakta olan ve karanlık sanatını albümden albüme geliştiren bir oluşum. 20 yılda sadece 5 albüm yayınlamış olmaları, onların bu işi gerçekten de sanatlarını, manifestolarını ortaya koymak için yaptıkları hissini veriyor; en azından bana.

Çok uzun bir kritik olmayacağını şimdiden söyleyeyim, zira BEHEXEN burada ortaya çok net, çok kesin, çok güçlü bir iş koyuyor ve yaratılan bu şeyin bütünlüğünü birtakım övgü sıfatlarıyla ballandırmaktansa, sadece hakkını vermekle yetinip gerisini dinleyiciye bırakmak en iyisi.

“The Poisonous Path”; black metalin alışıldık unsurlarıyla yaratılan, masaya yeni bir şey koymayan ve dahası bu durumu önemsiz kılarcasına gerçek, bu kalpten gelen çirkinlik ve nefret sanatının en kusursuz şekilde icra edildiği, tutku dolu, inanç dolu bir eser.

Hoath Torog’un her anlamda BEHEXEN’deki en iyi performansını sunuyor oluşu, gerek tonlama gerekse performans olarak en iyi BEHEXEN davullarını içeren albüm oluşu, riflerin son iki albümdür artan melodik etkiyi çiğlik ve atmosferle aşırı iyi harmanlaması ve hepsinden önemlisi ortaya dev bir karakter koyuşu, adeta ikinci dalga black metalin tanımını yapması, eski MAYHEM ruhunu günümüze taşıması gibi sayısız övgü arasında, “The Poisonous Path” uzun zamandır ortaya konan en iyi black metal albümlerinden biri olarak adını en tepelere yazdırıyor.

Albümü bugün satın almış biri olarak, kitapçığından şarkı sözlerine, nefis kapağından prodüksiyonuna, bireysel performanslardan yaratılan ortak kabusa kadar, “The Poisonous Path”te doğru yapılmayan tek bir şey bile göremiyorum, duyamıyorum.

BEHEXEN, black metal dinleyicileri açısından 2016’yı tek başına harika bir yıl yapmayı başardı. Evet, ortada bu kadar net bir durum var. Kalan 5,5 ayda çıkacak tüm black metal albümleri yarrak gibi olsa dahi, “The Poisionous Path” sayesinde 2016 black metal adına çoktan süper bir yıl oldu bile.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.90/10, Toplam oy: 191)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Debemur Morti Productions
Kadro
Hoath Torog: Vokal
Horns: Davul
Shatraug: Gitar
Wraath: Gitar
Şarkılar
1. The Poisonous Path
2. The Wand of Shadows
3. Cave of the Dark Dreams
4. A Sword of Promethean Fire
5. Umbra Luciferi
6. Tyrant of Luminous Darkness
7. Chalice of the Abyssal Water
8. Pentagram of the Black Earth
9. Gallows of Inversion
10. Rakkaudesta Saatanaan
  Yorum alanı

“BEHEXEN – The Poisonous Path” yazısına 66 yorum var

  1. P L A G U E says:

    Albümü zaten her firsatta övdüm bilen bilir.

    Zalım saracoglu, 1- albumu nereden aldin? 2-bana satar misin? :) help me:)

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, 10 gündür Yunanistan’dayız, Atina’dan aldım. Hatta:

    https://instagram.com/p/BIF8PEjg00y/

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, satmam valla gayet cillop gibi albüm, arada sevip öpüyorum.

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, Instagram’dan mesaj attım oraya bak.

  2. TAAKE says:

    Behexen çok eskiden beri takip ettiğim ve özel bir yeri olan bir grup,çok gizemli ve katıksız olması,karizmatik bir karanlığa ve duruşa sahip olmasıyla beherit ile birlikte sadece finlandiya nın değil tüm black metal aleminin en mükemmel gruplarından biri,Taake ile birlikte en çok konserlerine gitmek istediğim grup olması ve her albümlerini heyecanla beklediğim gruptur kendisi,albümü çıktığı gün malum ortamlara abanarak dinledim ve gene karşımda çok manyak ve muazzam bir bir şeyle karşılaştığımı anladım,hala bundan önceki nightside emotions albümünün verdiği korkunç hasarları onaramayan ben adeta mest oldum,adiler bi de en pis işi sona saklamışlar,son şarkıyla adeta elim ayağım titredi ve albüm bitince boş boş ortalığa baktığımı hatırlıyorum,eğer eski Mayhem grubu euronymous ve dead li efsane kadrosunda ve çizgisinde devam etseydi aynen böyle müzik yapardı,bunu Ahmet te yazı da belirtmiş zaten,nitekim Behexen in bir kaç şarkısında Mayhem e göndermeler de mevcut,önceki albümüyle karanlığın yasını tutan Behexen bu sefer bizi zehirli yoldan gitmeye davet ediyor,black metale alışkın bünyelerin bile zehirlenip şok olduğu bu albümü sindire sindire dinleyin

    riser

    @TAAKE, Cidden De Mysteriis Dom Sathanas dönemini anımsatıyor bu albüm.

    Bi’ de o Cave of the Dark Dreams nedir öyle be kardeşim. Ayıp.

  3. ÖNCÜL says:

    Behexen’i hayatımda ilk kez son 1 haftadır dinliyorum. Bugün kritiğin de etkisiyle ilk defa albümü baştan sona dinledim ve gerçekten de muazzam (Behexen fanları: Ne sandın yarraam ?!) Özellikle davul tonunu çok beğendim, fazlasıyla gaddar.

  4. P L A G U E says:

    Sikicem ama ya…bu ne arkadas ya..

  5. SalihCetin says:

    Behexen’e yaraşır bir kritik olmuş. Ellerinize sağlık. Umarım diğer albümlere de sitede yer verirsiniz. Harika işler başarıp ta değeri bilinmeyen gruplardan.

  6. Ouz says:

    Behexen’le şimdiye kadar hiç işim olmadı. PA’da çok sayıda arkadaşın övdüğünü görünce Spotify’da bu albümden en çok dinlenen parça olan Cave of the Dark Dreams’e göz attım. Süper gaddar ve hakikaten vokalleriyle yiyip bitiren bir iş. Öte yandan albüm, bana göre fena olmayan ama yere göğe sığdırılamamasını henüz çözemediğim bir yapım. Belki bendeki etkisi daha sonra çıkar ortaya.

  7. P L A G U E says:

    Birisi bana ‘Rakkaudesta Saatanaan’ denen hayvanligin 5:05 ten sonrasini açıklasın…hay aq bole albumun arkadas yaa………..

  8. zombikids says:

    notu 10 verilmiş bir albümün genel ortalamasının 5.7 olması!

    deadhouse

    @zombikids, Çünkü albümlerin okur puanını düşürmek isteyen psikolojisi bozuk kompleksli insanların var olması…

    Ouz

    @deadhouse, Hakikaten hemen her kritik alakasız okur puanlarında. Örgütlü bir olay gibi sanki.

    deadhouse

    @Ouz, Daha da düşürüyorlar. Hasta bunlar. Buradan onlara sesleniyorum: ”Kendinize iyi davranın, tedavi olun”

    Cattle Bilmemne

    @zombikids, Az bilinen grup kritiği görmekten içi bayılmış insanların tepkisi olsa gerek. Behexen talihsiz bir kurban olmuş.

    Kaan

    @Cattle Bilmemne, HAHAHAHAHAH ! “Az bilinen grup kritiği görmekten içi bayılmış insanlar” yönetime acaip bir eleştiri mi bu acaba ?

  9. Horrendous says:

    Hangi sitedeki kritik olduğunu hatırlamıyorum; adam prodüksiyon için sanki birileri stüdyoda elektrik süpürgesini açık unutmuş gibilerinden bir yorum yapmıştı… Hafiften katılmıyor değilim, düzgün bir ses sitemi, kulaklık ya da equalizer olmadan albümün tadına varmak zor. Özellikle benim gibi tatlı su blackçileri için… Tabii elimin altında çok büyük bir eser olduğunu bildiğim için biraz sıktım kendimi. Şarkıların genellikle başları ve sonlarındaki bodoslama hayvanileştikleri bölümlerde bir melodi duymam ya da teker teker riffleri ayırt etmem gerekiyor mu diye başa alıp alıp dinlerken birden albüme alışmış, deli gibi sevmiş buldum kendimi. Saf hayvanlık hocam bu… İnsan işi değil.
    Umbra Luciferi<33 ııhhm yeh

    P L A G U E

    @Horrendous, keske butun black gruplari elektrik supurgesini studyoda acik unutsa. Hatta filosofem gibi bozuk sac kurutmasi gitar tonu ile kayit yapsa…sirf bu sound bile kopegi olmama yeter de artar. Tabi sevmeyen icin durum farkli. Herkes kendine gore bi yonden hakli.

    Horrendous

    @P L A G U E, Trve kvlt kanı(!) taşımasam da bu tarz prodüksiyonlara alışınca çok seviyorum. Horna için de aynı şeyleri hissetmiştim mesela, sonradan açılıyor… Tekrar tekrar dinledikçe kulaklar bokun püsürün hepsini sahiplenip yadırgamamaya başlıyor gibi.

    P L A G U E

    @Horrendous, hahaha bak super tespit. Cidden kulak sahipleniyor o pisligi:) horna da sound anlaminda son derece hosuma gider. 2015 yilinda kullandigi tonlar beni benden aliyor resmen.

  10. daud says:

    Bir önceki albümden çok daha iyi, By the Blessing of Satan ve yeni dönem işlerinin harika bir karışımı olmuş, boş şarkı yok hepsi şahane ama özellikle A Sword of Promethean Fire’ın 2:31′de başlayan kısmı cidden fena. Umarım böyle devam ederler (ve daha çok Fince şarkı yaparlar).

  11. Buhtunnasr says:

    okur notu nasıl 6 oluyor yahu tereddütsüz 10/10 diyorum

  12. P L A G U E says:

    Aq behexen…

  13. P L A G U E says:

    Gitar telini siktiklerim…

    Ouz

    @P L A G U E, Böyle diye diye beni de alıştırdın ha :) Üst taraflarda yaptığım yorumda dediğim gibi oldu ve etkisi yeni çıktı resmen (zehirmişçesine). Şimdi günde iki defa döndürüyorum albümü. Ama grubun önceki albümlerinden bir ikisine baktım, bunun kadar etkili gelmediler. Adamlar ciddi kabuk değiştirmişler gibi bu albümde. Öte yandan yeni favorilerim 2, 4, 5, 10.

    P L A G U E

    @Ouz, hahaha ne mutlu:) nightside emanations uda atlama bence. Gerçi bu hayvanlıktan sonra hemen benimsemen zor ama yinede şans vermeni tavsiye ederim. Oda çok fazla iyi bir albüm. Özellikle kiss of our dark mother parçası…

    Ouz

    @P L A G U E, Bahsettiğim albümlerden biri buydu. İlk bir iki dinlememde ısınamadım, bir daha şansımı deneyeyim bakayım.

  14. hysteresis says:

    Bağımlısı oldum. “Masterpiece” kavramının içini doldurmuşlar, gerçekten “usta işi” bir albüm. Her saniyeden muazzam bir şarkı yazımı tecrübesi akıyor. Atmosfere vs hiç girmiyorum zaten.

    Yalnız hakkaten iyi bir ses ayarı ve kulaklık/sistem olmadan dinlendiğinde anlaşılamama ihtimali var. O yüzden prodüksiyondan dolayı beğenmeyenler bunu göz önünde bulundurmalı.

    Ahmet Saraçoğlu

    @hysteresis, aynen, ustalık kısmı çok net belli oluyor. Şu an bilmem kaçıncı kez dinliyorum, sanki ilk dinleyişimmiş gibi heyecan veriyor.

    P L A G U E

    @hysteresis, sound olayı bence tamamen alışkanlık…ben gayet standart apple earpods kulaklik ile aac formatında iphone ve ipod dan dinliyorum (musiki setim maalesef hâlâ denizlide)…yinede kuduz köpekler gibi oluyorum dinlerken…leşlik iyidir. Nota bilsem çıkarırım o derece.

  15. P L A G U E says:

    Yine ağzıma sıçıyor…

    Viski+bira eşliğinde gorgoroth, candlemass üstüne ahanda bu…ayıp beee…oçler…

  16. P L A G U E says:

    Yine, yeniden aq ya… cidden balikesir den bi cinnet haberi gelecek bu album yuzunden……..

  17. Erinç says:

    Albümün karşılığı hayvanlık bence evet. Dinlemeden duramıyorum lan nası bişeydir bu albüm.

  18. Zudviz says:

    Albümü 2 kere dinledim ve müthiş sıkıldım. Gerçi black metal’de genelde sıkılıyorum, ama mesela yakın senelerde çıken Valdrin – Beyond the Forest gibi heyecan verici bulduğum black işleri de var.

    Yani bu gibi albümler bana aşırı düz geliyor. Belki bu “Behe” ile başlayan gruplarda sorun yaşıyorumdur. Behemoth, Beherit Behexen bana aşırı düz geliyor. Herhalde değişik duygu durumlarını iç içe geçiren atmosferik black işleri dışında black metal bana hitap etmiyor.

  19. deadhouse says:

    Bu sene dinlediğim en iyi 2. albüm (Meshuggah’dan önce 1′di) Cidden Behexen’i tebrik etmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Gerçek black metal’i hakkıyla yerine bu dehşet albümle getirdikleri için onlara minnettarım.

  20. P L A G U E says:

    Sikicem bu albümü…

  21. TWoAF says:

    A Sword of Promethean Fire bile tek başına albümü güzel yapmaya yetiyor resmen

  22. deadhouse says:

    Müthiş, müthiş, müthiş…

  23. P L A G U E says:

    Tyrant of luminous darkness=cinnet…

  24. Peste Noire says:

    niye bu albüme sonradan düşük vermeye çalışıldığını anlamadım…

  25. P L A G U E says:

    Östaki borusunu siktiklerim…

    Öptüm sçs kib by…

  26. Anubis says:

    Bence 10 luk bi albüm değil bu kadar abartılıcak neyi var anlamadım . En fazla 7 çalışır benden, o da Finlandiya nın hatrına.

  27. HaNNibaL says:

    Değerli Saraçoğlu,
    Behexen için nabız yoklasanız keşke şöyle canlı canlı izlesek

    Ahmet Saraçoğlu

    @HaNNibaL, şu Watain’i bir geçirelim de, o konsere göre arkasını yapmaya çalışırız hayırlısıyla.

    HaNNibaL

    @Ahmet Saraçoğlu, Umarım istediğiniz gibi olur heyecanla bekliyorum 2 mayısı

  28. P L A G U E says:

    Bu albüm için o kadar yazdım ettim ki, cidden daha nasıl övebilirim bilmiyorum…hakikaten olacak iş değil ya, adamların 2016 da kullandığı beste yapısına, sounda bak. Akli dengemi bozdunuz şerefsizler…

  29. akanker says:

    Çıktığı zaman dinlemiştim baya.Bu ara tekrar sardım ve az dinlemişim nu albümü ben

  30. P L A G U E says:

    Playlistime ‘Tyrant of Luminous Darkness’ ile küçük bir ara verdim ve bi tur küfür edip gideyim; yapacağınız albümü sikeyim orospu çocukları…

  31. Küçük çaplı bir gazetecilik yapıp Debemur Morti’yle iletişime geçtim. Dedim ki bu adamlar kuruluşlarından bu yana her 4 senede bir mutlaka albüm çıkarıyorlar; 2000, 2004, 2008, 2012, 2016. Bu sene de gelecek mi dedim, şu cevap geldi:

    “Maybe next year, let’s see.”

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, neden next year aq? Neden maybe?? Bu itlik değil de nedir???

    daud

    @Ahmet Saraçoğlu, Bu senenin başında facebook hesaplarından yeni albüm için 2021′de çıkar demişlerdi zaten, birde Bythos yeni albüm çıkardı. Belki salgın dolayısıyla şarkı yazımı hızlanmıştır.

    Ahmet Saraçoğlu

    @daud, Facebook kullanmayı bırakmanın böyle zararları olabiliyor. Sağ ol.

    Erhan Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, Ahmet abi “next year” ın içindeyiz. Yok mu bi haber :(

  32. deadhouse says:

    Black metal böyle yapılır. Bu sene bu albümün yanına bile yaklaşan Black metal albümü çıkmadı, bana kalırsa. Bu albümü dinlediğimde Black metal ciddi bir iştir diyorum. Bu 1 Kriegsmaschine 2.

  33. P L A G U E says:

    :)

  34. Dunedain says:

    Behexen black metalin sefiridir. Umarım yeni albümleri çok gecikmez

  35. P L A G U E says:

    bu kadar işin gücün arasinda bu aq albumünden melodiler/bölümler ile uğraşıyorum. Durduk yere aklıma ‘A Sword of Promethean Fire’ın ortasındaki rise, rise, rise diye başlayan bölüm geldi…sabır…

  36. P L A G U E says:

    Shatraug çok büyük bir kayıp, horna albümünü dinledikçe aklıma behexen geliyor, canım sıkılıyor.

  37. deadhouse says:

    Özledim böyle yapılmış Black metali. Kendine has, güçlü, etkili grup olmak başka bir şey.

  38. İlker says:

    Umbra Luciferi.

    Söyleyeceklerim bu kadar. Herkese iyi akşamlar dilerim.

  39. Yiğit says:

    Yeni albüm çıkarın sikmiim belanızı 🤗

  40. Yiğit says:

    Ne manyak albüm amk ya… Çıkarın artık yeni bir şeyler sikecem.

  41. daud says:

    By the Blessing of Satan’dan daha iyi olduğuna ikna olmaya başladım.

  42. Yiğit says:

    Ufak da olsa bir haber gelsin amk. Kriegsmaschine’den sonra en çok yeni albüm beklediğim herifler bunlar. Diğerleri zaten bir şekilde yakın zamanda materyal sundular. Ancak bu itoluitlerden ses seda yok sanırım.

  43. deadhouse says:

    This is True Black Metal!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.