# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VIRUS – Memento Collider
| 03.07.2016

Darağacının etrafındaki dedikodular yayılıyor…

Yine saçma sapan bir grupla daha beraberiz. Bu seferki konuğumuz Norveçli tedirginlikler ve muallaklıklar grubu VIRUS. Kariyerinde SATYRICON, ULVER, DØDHEIMSGARD, DIMMU BORGIR, NATTEFROST, DARKTHRONE gibi gruplarda çalmışlığı -veya konuk olmuşluğu- olan (oha) ve şu anda da AURA NOIR’da pena sallayan çok acayip insan Czral önderliğindeki VIRUS, çok net şekilde tuhaf bir müzik yapıyor.

2000 yılında kurulan ve “Memento Collider” ile 4. albümüne imza atan grup; aslında VED BUENS ENDE’nin küllerinden doğan ancak o grupla müzikal anlamda bir bağı olmayan bir oluşum. 2005 yılında bir apartmanın 4. katından düşmek/atlamak suretiyle ayaklarını kullanılmaz hâle getiren Czral’ın konserlerde oturarak performans sunduğu VIRUS; metalden ziyade avangart bir rock grubu olarak özetlenebilir.

Distortion’ın neredeyse hiç olmadığı, bas ve efektli gitarların egemenliğinde devam eden ve Czral’ın vokal karakteri ile kendini bulan VIRUS; “Memento Collider”da, her şeyin ötesinde son derece karakteristik bir müzik yapıyor. Bu durum belli açılardan iyi, belli açılardan ise… o kadar da iyi olarak değerlendirilmeyebilir. Bunun sebebi, VIRUS müziğinin son derece tek tip ve tek yönlü olması. Albüm, sanki uzun tek bir şarkıymışçasına birbiriyle ilintili ve aynı özellikleri taşıyan şarkılar barındırıyor. VIRUS’ün karakterinin %75′ini oluşturan vokaller, 70′lerin okült filmlerini, gruplarını anımsatırcasına karanlık ve güvensiz.

1

VOIVOD tabanlı spastik rifler, abuk subuk gergin akorlar ve avangart, abstrakt ve yer yer caz havası estiren bir enstrümantasyon mevcut. Dediğim gibi, sunulan şeyin karakterini sevseniz bile albümün tamamının aynı duyguyu veriyor oluşu bazı dinleyiciler için çok fazla gelebilir, hatta albümün genel karakterine yatkın olmadığınız anlarda, “Memento Collider”ı baştan sona dinlemenize mani olabilir. Yine aynı şekilde, bu durum sizde bir olumsuzluk yaratmıyorsa ve sunulan bu siyah beyaz, okültümsü havayı sevdiğiniz takdirde, VIRUS’ün ve “Memento Mori”nin karakterini çok çekici ve başarılı bulabilirsiniz.

“Darağacının etrafındaki dedikodular yayılıyor…”

Bence VIRUS’ün karakterini, tekinsizliğini ve genel havasını en iyi özetleyen cümle bu. Bu şarkı sözü, albümdeki müziğin adeta yazıya dökülmüş hâli ve duyduğumuz şeyi her anlamda özetliyor. Belirsiz, tehlikeli, tedirgin edici, muallak, güvensiz, tekinsiz…

VIRUS’ün “Memento Collider”da yaptığı şeyin karakterini anlamak için yazıdaki “Rogue Fossil”i dinlemeniz yeterli. Beğenirseniz bu ayarda şarkılar içeren bir albüm sizi bekliyor.

Beğenmezseniz, VIRUS size göre değil demektir.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.69/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Karisma Records
Kadro
Czral: Vokal, gitar
Plenum: Bas
Einar Sjursø: Davul
Şarkılar
1. Afield
2. Rogue Fossil
3. Dripping into Orbit
4. Steamer
5. Gravity Seeker
6. Phantom Oil Slick
  Yorum alanı

“VIRUS – Memento Collider” yazısına 1 yorum var

  1. Hakan Hakansson says:

    Virus un müziğini saçma sapan bulmuyorum. Bu albümlerini henüz dinlemedim gerçi ama sonuçta avantgarde metal. Başından biraz dinleyim ortasından da biraz şeklinde parçaları anlamak mümkün değil. Albümü bütün olarak dinlemek lazım hatta birkaç defa dinlemek lazım. Norveç avantgarde müzik merakın Ved Buens Ende zamanında başladı. Virus da bunun devamını olabildiğince getirdi bence.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.