# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
RHAPSODY – Live In Canada 2005: The Dark Secret
| 06.04.2009

“To the wind I will sing the tale of the king that reigned in peace and love, and the one of the man who crossed the path, of the ancient forest of elves”

2005′in Haziran ayında Montreal/Kanada’daki –ki burası kızların teklif ettiği bir yerdir- “Metropolis”te verilen konserin kaydından oluşan bu çalışma, kariyerinde neredeyse on yılı dolduracak İtalyan grup Rhapsody’nin ilk konser albümü. Prodüksiyonunu ManOwaR’dan Joey DeMaio’nun üstlendiği albümde, son albümden dört şarkı olmak üzere toplam on bir şarkı var. İlk albüm “Legendary Tales”den hiç parça çalınmayışı pek iyi olmamış.

Christopher Lee’nin sunumunu içeren “The Dark Secret” introsuyla açılan albümde son derece canlı bir kayıt var. En güzeli de, seyirci sesinin de oldukça yüksek kaydedilmiş olması ve bu sayede konser atmosferinin tam anlamıyla yansıtılabilmesi. Özellikle davulun sustuğu ve klavyenin öne çıktığı anlarda seyircinin sesi oldukça yüksek duyuluyor.

Luca Turilli ve konuk müzisyen Dominique Leurquin gitarlarda, Alex Staropoli de klavyede son derece iyi iş çıkarmışlar. Özellikle Turilli’nin alışık olduğumuz deli soloları ve Staropoli’nin klavye performansı takdir edilesi. Bunun yanı sıra vokalist Fabio da çoğu şarkıyı albüm kalitesi gibi söylemiş. Açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Davulda, Blind Guardian’ın konuk bas gitaristi Oliver Holzwarth’ın kardeşi Alex Holzwarth yer alıyor ve çok iyi ayarlanan kros sound’u sayesinde o bildiğimiz at koşturan Rhapsody parçalarının konserde de aynı tadı vermesini sağlıyor. Zaten aynı tad nasıl olmasın ki? Konserde duyulan seslerin yarısından fazlası bilgisayardan geliyor. “Film müziği metali” diye adlandırılan grup, orkestrasyon bolluğu nedeniyle her şarkıda bolca sample ve bilgisayar desteği kullanmak zorunda kalıyor. Bu eleştirilecek bir nokta olmasa da, vurgulamaya değer bir konu.

Konserle ilgili bahsedilmesi gereken bir konu da, vokalist Fabio Lione’nin Fransızca biliyor oluşu. Kanada’nın Fransızca konuşulan bölümünde verilen bu konserde, vokalistin kendi dillerini bilmesi belli ki seyircilerin çok hoşuna gitmiş; zira Lione Fransızca konuşmaya başladığı anda seyirci bir hayli coşuyor.

Konserin –duyduğumuz kadarıyla- doruk noktaları 13 dakikayı aşan süresiyle “Erian’s Mystical Rhymes” (ki ortasında Patrice Guers’in enfes bir bas solosu, sonunda da Holzwarth’ın delişmen bir davul solosu var), grubun en sevdiğim parçası olan “Dawn Of Victory” ve grubun klasiklerinden “Emerald Sword”. Özellikle “Emerald Sword” öncesi Fabio ile seyirci arasındaki atışma oldukça hoş.

Grubun hayranlarının bir şekilde mutlaka dinleyeceği bu çalışma, “fantazi metal”in öncü grubu Rhapsody’nin kariyerindeki ilk konser albümü oluşuyla da önem kazanıyor. Albümün bir de sahne arkası görüntülerini içeren DVD’li versiyonu olacak. Gayet başarılı bir konser albümü, ama insan yine de hazır Luca Turilli sahnedeyken -her ne kadar Rhapsody parçası olmasa da- bir “Ancient Forest Of Elves” de attırsalardı diye düşünmeden edemiyor.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.09/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2005
Şirket
Magic Circle Records
Şarkılar
Disc I
01. The Dark Secret
02. Unholy Warcry
03. Wisdom Of The Kings
04. The Village Of Dwarves
05. Erian's Mystical Rhymes
06. Dawn Of Victory
07. Lamento Eroico
08. Nightfall On The Grey Mountains
09. The March Of The Swordmaster
10. Emerald Sword
11. Gran Finale

Disc II [limited edition]
Konserin tamamı (5.1 Surround Sound)
Luca Turilli ve Alex Staropoli ile röportaj
Visions From The Enchanted Lands DVD'sinin preview'ü
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.