# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SIX FEET UNDER – Crypt of the Devil
| 12.05.2015

Çok taze gevrek ceset.

2012′deki “Undead” ve 2013′teki “Unborn” ile silkinen ve o uzun yıllardır oluşan SIX FEET UNDER algısını belli ölçülerde kırmaya çalışan -ve başarılı da olan- SIX FEET UNDER, o tarihten beri devam eden kadro değişiklikleri eşliğinde müzik hayatına devam ediyor. 2015′e geldiğimizde karşımızda, yine son albümden farklı bir kadro ile çıkarılmış, nur topu gibi bir “Crypt of the Devil” var.

SIX FEET UNDER’ın ilk albümlerindeki belli şarkıları seven, ancak genel anlamda grubu ortalama bulan bir dinleyici olarak, SIX FEET UNDER’daki bu tazelenmeden elbette ki memnunum. Grup “Tamam biraz baydık farkındayız, ama bakın artık çok ilginçli şeyler yapıyoruz” türü göstermelik bir göz boyamaya girmeden, kendi karakteri dâhilinde yapılabilecek en özgür ve canlı death metale yelken açıyor 2012′den beri.

Son iki albümde karşımıza çıkan Kevin Talley, Jeff Hughell, Rob Arnold, Ola Englund gibi meşhur isimlerin yerini bu kez CANNABIS CORPSE’tan gelen 3 müzisyen doldurmuş. Land Phil ve Hallhammer kardeşler gitar, davul ve bası hallederken, aynı zamanda ARSIS’te de çalan Brandon Ellis ise “Crypt of the Devil”ın en iyi taraflarından biri olan solo yükünü çekiyorlar.

3 paragraftır yazıyorsun, bir Chris Barnes demedin dediğinizi duyar gibi değilsem de sıra Barnes’a geldi. Görüntüsüyle olduğu kadar sesiyle de korkutan Barnes, albümde tam olarak ondan beklediğimiz performansı sunuyor. Çeşitli havlamalar, hırıltılar, vb olayların haricinde, durumu iyi anlamda korkutucu olmaktan çıkarıp biraz kaygılandırıcı kılan (“Chris Barnes korkuttu”) durumlar da yok değil. Özellikle vokalin çıplak olduğu anlarda, Barnes sanki boğazına zarar veriyor gibi hissetmemek elde değil. Open Coffin Orgy’nin başlarındaki çıplak vokaller buna güzel bir örnek.

Albümün geneline bakarsak, “Crypt of the Devil” baya renkli bir albüm. Mükemmel bir kaydı var, gitarlar cayır cayır ve özellikle solo gitar tonunun da etkisiyle baya keyifli bir dinlemeliğe dönüşebiliyor. Sololar demişken Brandon Ellis’in soloları, albümü olduğundan çok daha yukarılara taşıyor ve “Crypt of the Devil”ın dinlenebilirliğini baya artırıyor. 17 yıldır Barnes’la birlikte çirkinlik saçan gitarist Steve Swanson da rif yazımı namına üzerinedüşeni yapmış. Kısacası gayet zengin bir gitar kullanımı var.

Albümde daha ilk dinlemeden hoşuma giden pek çok şarkı var. Mesela Slit Wrists baya gaz bir arkadaş. Groove’u artırmak için girilen kimi olayların bazen eldeki iyi bir rifi biraz kastırdığını düşünüyorum. Compulsion to Brutalize ve The Night Bleeds’de bu tarz durumlar hissettim. Özellikle ikincisi baya tatlı şarkı.

Son kelamlara geldiğimizde diyebileceğim, “Crypt of the Devil”ın net şekilde artı bir puan oluşu ve grubun şu andaki konumu düşünüldüğünde gayet yeterli bir albüm olduğu. SIX FEET UDER bazı açılardan karikatürize bir grup olsa da ve yaptıkları death metal çoğu insan için ya aşırı ilkel, ya da çocuksu bulunsa da , kendi sound’ları içerisinde son 3 yıldır doğru işler yaptıklarını söylememek için gruba özel bir uyuzluğunuzun olması lazım. Aşırı sıkışık bir sound’u kırıp tazelenmeyi başardılar ve kadro değişikleri olsun olmasın ilerlemeye devam ediyorlar.

3 yıl önce sorsanız SIX FEET UNDER konsere gelse büyük ihtimalle gitmeyi düşünmezdim, ama şu anda istekli şekilde giderim. Bunun sebebi grubun kendi içinde akıl almaz bir müzikal devrim yapmış olması falan değil, ilgi çekici, sahnede izlemesi ve coşması gayet zevkli bir şeyler yarattığını hissettirmesi. Bence kariyerinin bu evresindeki ve tek geçim kaynağı bu olan bir grup adına da bu gayet mutluluk verici ve takdir edilesi bir başarı.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.64/10, Toplam oy: 45)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Metal Blade
Kadro
Chris Barnes: Vokal
Steve Swanson: Gitar
Phil Hall Guitars: Bas, ritim gitar
Brandon Ellis: Lead gitar
Josh Hall: Davul
Şarkılar
1. Gruesome
2. Open Coffin Orgy
3. Broken Bottle Rape
4. Break the Cross in Half
5. Lost Remains
6. Slit Wrists
7. Stab
8. The Night Bleeds
9. Compulsion to Brutalize
10. Eternal Darkness
  Yorum alanı

“SIX FEET UNDER – Crypt of the Devil” yazısına 13 yorum var

  1. B U R Z U M says:

    hayvan gibi merak ediyorum albümü. henüz dinleyemedim maalesef. bi kaç gün içinde yeterince dinlemiş olurum sanırım…

    B U R Z U M

    @B U R Z U M, çok çok güzel olmuş albüm. orijinali arşive eklenecek. baştan sona yağ gibi akıyor albüm.

  2. crowkiller says:

    1 tane adamakıllı albümleri de yok ki adamların emsal teşkil etsin,su album gibi album tekrar yapamadilar yahu diyelim, garip bi grup six feet under, metallumda bile neredeyse tüm albumunlerinin kritik ortaması 100 uzerimden 10, 29, 34 civarlarında dolaşıyor

    saw you drown

    @crowkiller, Metallum’u kim siker. Tamam devasa bir site, faydalı falan ama oradaki kritikleri kesin ölçüt almamak lazım bence.

    B U R Z U M

    @crowkiller, dostum metal arşivs, metalstorm falan çok dikkate alma puanlara bakma. O sitelerde o kafar cok troll var ki hatta bazıları engellendi sen düşün gerisini. Grubun gayet adam akilli albümleri var, commandment olsun, 13, unborn-undead, warpath falan cidden iyidir. Bu dediklerimi yorum yapacak kadar dinlediysen elbette senin zevkindir, sevmesen bile buyuk saygi duyarim ama eger ön yargılı yaklaşıyorsan tekrar bi şans ver derim.

    ismail vilehand

    @crowkiller, ya kanka yanlış anlama, müzik zevkini sorgulamıyorum, sana göre SFU dünyanın en kötü grubu bile olabilir ona kimse bişey diyemez ama “x sitesinin” puan ortalamasına göre müzik dinliyorsan durumun çok sıkıntılı.

    buna pasifagresif’te dahil. sonuçta bu kritikleri yazan adamlar olimposta yaşayan yüce tanrılar değiller. alayı senin benim gibi normal adamlar. hatta söz meclisten dışarı ben çoğu sitede söz sahibi olan ve sürekli yazan adamların o konumda olmasını akp kadrolaşmasından farksız olduğu düşünmüyorum.

    hangi fikirde olursa olsun altı güzel doldurulmuş kritikler beni de her zaman etkiler ama o kadarda bu işleri kafaya takmanın anlamı yok.

    crowkiller

    @ismail vilehand, BURZUM,saw you drown , ben de zaten grubun fanı olmadığım ve hiç bir albümünü sevemediğim için metallum daki puanlara baktım ve çoğunlğun da benimle hem fikir olduğunu gördüm, o yüzden de metallumdan kötü puanlar aldığını buraya yazdım, metallumun dediğimiz sitenin slaughter of the soul a bile 69 veren bir site olduğunu ben de biliyorum, ama ben daha önce diskografisinde 3-4 tane 40 puan altı albüm olan albüm görmemiştim, öyleki metallumun metalden saymayıp aşağıladığı ama yine de yer verdiği çoğu metalcore grupları bile en az 50 alıyorlar. puanlara göre bir şeyi yargılamayacaksak o zaman zaten kritik değimiz olay baştan aşağı saçmalık, çünkü bir albüm 100 aldıysa o kime göre neye göre ? ben hiç bir zaman puana göre ne albüm dinlerim ne de müzik tarzı denerim ama kritikler sayesinde bir çok albüme boşa zaman harcamayıp bir çok mükemmel albümün de hayatıma katmışlığım var

    saw you drown

    @crowkiller, Kabaca özet şu aslında: Zaten kritik puanları fikir vermek için vardır, kimse bunu tamamen ciddiye almayalım demiyor. Ama müzik tercihlerini de tamamen kritiğe verilen puanlara göre yapmak; bilmiyorum, biraz tuhaf bence.

  3. saw you drown says:

    Sixn Feet Under pek seven biri değilimdir. Ama Ahmet Saraçoğlu 7 vermişse kesin severim ben bu albümü. Dinlemek lazım.

  4. B U R Z U M says:

    albümdeki favorim açık ara ‘lost remains’ ve bildiğin bağımlılık yaptı ya la.

  5. junkman afatsum says:

    Ne biçim sitesiniz siz hiç bir hakaret yok küfür yok kötü söz yok ama yorumum kaldırılıyor. Sonra neden kaldırıldığını soruyorum oda kaldırılıyor ulan hangi kafada yaşıyorsunuz anlamadım ben.

    Ahmet Saraçoğlu

    @junkman afatsum, birkaç yorum kendiliğinden silinmiş. Kişisel almana gerek yok, sorun çözüldü.

    junkman afatsum

    @Ahmet Saraçoğlu, Eeee hiç bir bilgim olmadan iki defa aynı duruma düşerse yorumlarım bu tepkiyi vermek hakkım olur herhalde! Neyse düzeldiğine sevindim :-)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.