# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
1349 – Massive Cauldron of Chaos
| 30.08.2019

Thrash etkili olduğunuz kadar hijyeniksiniz de.

Oğuz Sel

Norveç black metalinin ikonik isimlerinden 1349’un sıkı müzikal yolculuğunu ilk albümlerinden itibaren kulak ağrısıyla karışık bir keyifle takip eden, özellikle ilk üç albümle yazdıkları destana döneminde tanıklık eden biri olarak grubun fanlarının unutmaya çalıştığı “Revelations of the Black Flame” ile 1349’a dair umutlarım tükenmeye başlamıştı. Devamında gelen “Demonoir” tam anlamıyla 1349’dan beklentilerimi karşılayamamış olsa da yetmez ama evet diyerek yeni albümlerini beklemeye koyulmuştum.

Birer yıl arayla hayvan gibi albüm çıkarabilme yeteneğine sahip grubun “Revelations of the Black Flame”den sonra verdikleri en uzun aranın mahsulü olan “Massive Cauldron of Chaos” ekibin belki de Norveç black metal sahnesinin henüz ölmediğini; Fransa, Yunanistan, Polonya gibi memleketlerden çıkan işlere bile ilham kaynağı eserler verdiğini anımsatmak istercesine, alabildiğine yoğunluk içeren, adının hakkını rahatlıkla veren bir eser.

Şarkıları 13:49 saniye hazırlama gibi olaylara girişmeyip 13 sayısına takılmadan üretilen ve sekiz şarkıdan meydana gelen albüm, ekibin, dinleyicinin bilhassa ilk iki albümde yer alan kulakla cimâ eden leş sound’unu ufaktan rafa kaldırdığının kanıtı olurken artık leşlikten ziyade albüm hakkında bir şeyler söyleyen hemen herkesin belirttiği gibi thrash formlu rifler ve akılda kalıcılık konusunda ders olarak okutulması gereken eserlerle grubun yerini sağlamlaştırıyor. Kendi içinde farklılaşıp zaman zaman bayağı melodik rifler ve bu riflere eşlik eden kafa koparan blast beat’lerle hasıl olan parçalar, grubun bu zamana kadar devasa kadro değişiklikleri yaşamaması sayesinde müzisyenler arasında ortaya çıkan fikirsel/zihinsel iş birliğinin ve yaratılan karanlık sinerjinin de bir yansımasına dönüşüyor bana kalırsa.

Grubun o döneme kadarki diskografisinin incelediğinizde bu albüm özelinde karşılaşacağınız birtakım ilginçlikler var. Mesela bolca atmosfer kasılan meşhur “Tunnel of Set” serisini saymazsanız black metal yapısındaki en kısa süreli 1349 parçası “Golem”, “Massive Cauldron of Chaos” albümünde yer alıyor. Bir başka ilginçlik de birer kelimeden oluşan şarkıların isimleri oluyor. Karanlık güçler, din karşıtlığı ve benzeri unsurları konu edinirken araya Mengele gibi bir karakterin sıkıştırıldığı “Mengele’s” şarkısı da 1349’da o zamana dek görülmemiş bir şeydi.

Kısa süreli kafa karışıklığını ünlü atasözü “Başkası olma kendin ol, böyle çok daha güzelsin”den ilham alarak aşan 1349’un kendine döndüğü, kendini bulduğu, olması gerektiği ya da kendinden beklendiği gibi müzik ürettiği, kalburüstü bir albüm “Massive Cauldron of Chaos”.

Çıktığı yıl ve takip eden zamanlarda onlarca defa dinlesem de bıkmadığım, “Godslayer”ın gaza getirici yapısıyla alevlenerek defalarca başa döndürüp dinlediği albüm, diskografinin en iyisi mi tartışılır. Ama 2010’lu yıllara gelindiğinde 1349’un çaptan düşmediğini kanıtlaması, Norveç’ten hâlâ çok iyi black metal albümleri çıkabildiğini göstermesi açısından değerli, hem de epey değerli bir albüm.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.08/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2014
Şirket
Indie Recordings
Kadro
Archaon: Gitar
Ravn: Vokal
Seidemann: Bas
Frost: Davul
Şarkılar
1 - Cauldron
2 - Slaves
3 - Exorcism
4 - Postmortem
5 - Mengele's
6 - Golem
7 - Chained
8 - Godslayer
  Yorum alanı

“1349 – Massive Cauldron of Chaos” yazısına 7 yorum var

  1. Eline sağlık Oğuz. Henüz dinlemediğim tek 1349 albümü. Neden bilmem, bir türlü sırası gelmedi. Yeni albüm çıkmadan dinleyeceğim mutlaka.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Rica ederim Ahmet, mutlaka bir zamanı vardır. :)

  2. Noshophoros says:

    Ellerine sağlık Oğuz hocam, “Liberation” kritiğin de çok başarılıydı. 1349′u yeni keşfettim ve ilk üç albümünü dinledikten sonra baya beğendiğim bir grup oldu. Hatta Frost’un nasıl bir davulcu olduğunu 1349 ile daha iyi anladığımı söyleyebilirim. Bu kritikle beraber de “Massive Caldron of Chaso”u dinleyeceğim bir ara ama öncesinde bir sorum olacak. Grubun “Hellfire” albümünden sonra yaptığı en iyi albüm sence hangisidir ?

    Ouz

    @Noshophoros, Rica ederim, aradan üç yıl geçmiş, o kritikte bir tinnitus muhabbeti yaptığımı hatırlıyordum o kadar. Açtım yeniden okudum az önce, hey gidi günler hey. :)

    Grup “Hellfire” sonrası kendini aşamadığı gibi geri gitti bence. Bu albüm de 1349′un yeniden toparlanma albümü oldu aslında. Yeni albüm neler getirir neler götürür bilinmez ancak bir daha “Beyond the Apocalypse” gibi manyaklıkları görmeyeceğimiz kesin gibi bir şey. Sözün özü, bana sorarsan “Hellfire” sonrası en iyi albüm budur.

  3. bahadır says:

    Üç birbirinden güzel albüm çıkarıp klasik olup sonrasında tek vasat(aslında değil) albüm çıkardıklarında grubu yere sermemek lazım. 1349 boş yapmaz.;)

    Ouz

    @bahadır, “Set the Controls for the Heart of the Sun” cover’ı deyip köşeme çekiliyorum o zaman. :)

  4. blacksena says:

    1349′a laf yok abicim

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.