# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DARK FORTRESS – Venereal Dawn
| 10.11.2014

Tüyler ürpertmek.

Ertuğrul Bircan Çopur

Melodik black metal söz konusu olduğunda DARK FORTRESS’tan daha çok sevdiğim bir grup olmadığını itiraf ederek başlayayım yazıya. Dolayısıyla ne kadar objektif bir yazı yazacağımı şimdiden tahmin edin. “Stab Wounds”, “Séance”, “Eidolon”, ”Ylem” gibi her biri mükemmele yakın albümleri çıkartan bu gruba karşı beslediğim hisler, “Venereal Dawn” ile artık başka boyutlara doğru yelken açmaya başladı, zira aklım başımdan epeyce uçtu gitti.

Taşına toprağına kurban olduğum Bavyera’dan bizlere merhaba diyen grup, Almanların alt türü ne olursa olsun black metalin her şeklinde saçma sapan başarılı olmalarının meyvelerinden bir tanesi. Müzikleri zaten sıradanlıktan her daim çok uzakta olan DARK FORTRESS, “Venereal Dawn” ile eskisine göre bile daha zengin bir palette renkler sunuyor bize. Kafa kopartırcasına yüksek tempoda giden pasajlarla birlikte grubun müziğinde her daim mevcut olan gerginlik hala ciddi bir yer tutarken, bu defa bunların yanına hatırı sayılır miktarda temiz vokaller, distortion’sız gitarlar, yaylılari akustik pasajlar ve daha fazlası eklenmiş. Bunca elementin bir araya gelmesi ile albümde bir tutarsızlık olduğunu, müziğin yeterince “akmadığını” iddia eden dinleyici sayısı epeyce fazla; ben ise bunların neredeyse tam tersini düşünüyorum.

“Venereal Dawn” ile grup, şu ana kadar gösterdiği boyunu aşan bir işe girmiş, burası bir gerçek. DARK FORTRESS hep çok iyi bir gruptu; ama hep çok iyi bir melodik black metal grubuydu. Bu defa ise çok daha progresif, her şarkıda en az bir yeni fikir ortaya koymuş bir DARK FORTRESS var. “I am the Jigsaw of a Mad God” dışında herhangi bir şarkının ilk dinleyişte gruba ait olduğuna inanmak dahi güç olabiliyor. Dinlerken gerçekten çok, ÇOK fazla gruptan esintiler duymak mümkün, ki bunlara örnek olarak ENSLAVED’den GRIS’e uzanan geniş bir yelpazeden bahsetmek mümkün. Bu kadar çok fikir ve ilham beceriksiz ellerde tatsız, sası bir çorbaya dönebilecekken, perdenin arkasında TRIPTYKON’dan da tanıdığımız V. Santura gibi, beraber çaldıkları NONEUCLID’in ahtapot davulcusu Seraph gibi insanlar olunca ortaya baya enfes bir gurme yemeği çıkmış.

Her şey bir kenara da arkadaşlar, bu aralar kritikleri bana denk gelen albümlerin kapanış parçalarının bu kadar mükemmel olması harika bir tesadüf gerçekten. Albüm içindeki leziz denemelerden bir tanesi olan “The Deep”in akustik versiyonu albümün son şarkısı olarak gözüküyor; ama onu saymayarak ben “gerçek” kapanışın “On Fever’s Wings” adlı muhteşemlik abidesi olduğunu düşünüyorum. 11 dakikalık bu şarkı, eski dönem TIAMAT parçaları gibi açıldıktan sonra bambaşka bir hal alıyor. Şarkıya konuk vokal olarak katılarak aralarda birkaç kuple söyleyen Safa Heraghi adlı ablamızın Arapçası o kısa anlarla bile şarkıyı bir-iki kademe yukarıya çıkartırken, bir de üzerine gerginliği notalara dökmüş piyano partisyonları şarkının alt katmanlarına yerleşmeye başlıyor, şarkı alıştığımız DARK FORTRESS olmaktan çıkıyor, bambaşka bir güzelliği temsil eder hale geliyor.

Aslında bu bir önceki cümle yalnızca bahsi geçen şarkıyı değil, genel olarak albümü özetliyor diyebilirim. Zaten çok iyi bir grup olan DARK FORTRESS’tan fazlası var elimizde bu defa; klasik bir melodik black metal albümü arayanlar için değil “Venereal Dawn”. 70 dakikalık süresi boyunca kimi zaman vahşi, kimi zaman korkunç, kimi zaman epik; ama her an gergin bir şaheser. Bu arada “Odem”in nakaratı ağzına dolanmayan bizden değildir, diyerek satırlarıma son vereyim, yoksa şarkı şarkı övmeye başlayacağım albümü giderayak.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.63/10, Toplam oy: 27)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2014
Şirket
Century Media Records
Kadro
Morean: Vokal
Paymon: Klavye
Seraph: Davul
Draug: Bas
V. Santura: Gitar, back vokal
Asvargr: Gitar
Şarkılar
1. Venereal Dawn
2. Lloigor
3. Betrayal And Vengeance
4. Chrysalis
5. I Am The Jigsaw Of A Mad God
6. The Deep
7. Odem
8. Luciform
9. On Fever's Wings
10. The Deep (Akustik)
  Yorum alanı

“DARK FORTRESS – Venereal Dawn” yazısına 22 yorum var

  1. lefthandpath says:

    bu gruba hep mesafeli kaldım sebebini bilmediğim bir şekilde. Odem adlı parçayı beğendim. Bu albüme şans verebilirim. bu arada 2014′ün en iyi albümlerinden biri olduğunu düşündüğüm Schammasch’ın Contradiction albümünü de kritiklemelisin. Avantgrade-Atmosferik black metal vb. türlere ilgili olduğunu bildiğim için şiddetle öneriyorum.

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @lefthandpath, Hemen listeye aliyorum, tesekkur ettim.

    çaksu

    @lefthandpath, Grubun ismi net turnoff. Ben de bi tereddütle girdim bu yüzden haha. Odem kalbimi çaldı ama.

    ismail vilehand

    @lefthandpath, Schammasch manyaklığını yakalayan birilerini görmek güzel. bana da kafayı yedirttiler. cidden inanılmaz.

    lefthandpath

    @ismail vilehand, ilk albümlerini behemoth’un satanica-zos kia kultus arası dönemine çok benzetmiş ve sevmiştim. ama prodüksüyon çok zayıftı. contradiction ile tarzlarını bulmuş ve müzikal anlamda da şaheser yaratmışlar.

    Batuhan Bekmen

    @lefthandpath, Schammasch treninde bana da bir götlük yer açın. Cidden çok sağlam.

    lefthandpath

    @Batuhan Bekmen, grup çok underrated. göt sığası yüksek denebilir :D

  2. DrAQA says:

    Albüm baştan sona bir serüven gibi ve içine katılan her şey bu serüvene büyük katkılarda bulunmuş, özellikle Luciform ve On Fever’s Wings şarkıları gerçekten albümün zirvesi niteliğinde benim için. Melodik black metalin net biçimde hakkını vermişler.

    Ayrıca albüm kapağı duvara asmalık.

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @DrAQA, kapak cidden muazzam ya. Ama albümün adı da en az o kadar kötü, kritikte bahsedesim bile gelmedi. “Zührevi Şafak” nedir allasen be.

  3. B U R Z U M says:

    Oncelikle kritik on numara olmus. Albumu henuz 3 kere dinleyebildim. Son derece kaliteli bir muzikle karsi karsiyayiz. Ozellikle kapanis parcasi(on fever’s wings) cidden kusursuz olmus. Yalniz dedigim gibi daha 3 kere dinleyebildigim icin ‘seance’ ve ‘ylem’ in cok az gerisinde kaldigini dusunuyorum(simdilik). Albumu tamamen hatim ettigimde dusuncem degisirse tekrar yazıcam.

  4. ali ihsan balı says:

    Uzun zamandır kenarda beklettiğim bir gruptu Dark Fortress. Ylem’deki bir-iki şarkı hariç hiç bakmamıştım. Dün bu yazıyı okuyunca nihayet adamakıllı dinlemeye karar verdim. Henüz uzun boylu fikir beyan etmek için erken olsa da beni gayet şaşırttığını söylemem lazım.

    Albümü bir tur dinledim ve uzun süresine rağmen hiç sıkmadık. Uzun bir süre grupla ve bu albümle vakit geçiririm gibi duruyor. Yazı için de eline sağlık.

  5. Phaolrym says:

    Kritiğinden sonra dinledim ve epey beğendim ben bu albümü. Hatta önceki albümlerini bile merak ettim. Özellikle sound ve melodik yaklaşımları çok hoşuma gitti. Vokaller de müzikle son derece uyumlu. Spectral Lore’un albümüyle birlikte bu yıl en beğendiğim iki BM albümünden biri oldu. Teşekkürler Bircan.

  6. Kritik şahane olmuş abi, eline sağlık. Albüm, bu senenin belki de en sağlam albümlerinin çıktığı black metal türünde yılın en iyi beşine girecek kadar güzel bence. Gerek melodi kullanımı, gerek uzun süresine rağmen bir an dahi albümden kopmamayı sağlayacak derecede profesyonel bütünlüğü, gerekse yaratılan atmosfer oldukça etkileyici gerçekten. On Fever’s Wings ise akşamları yurda yürürken tam 11 dakika süren yolum boyunca vazgeçilmezim oldu adeta. Her anı epik.

  7. Yaziyi da albumu de begendiginize sevindim dostlar, sag olun. Albumu hala gunde en az bir kere dinliyorum galiba ya.

  8. Eline sağlık Bircan. Melodik black metalle pek aram yok ama yazıdaki iki şarkıyı da baya sevdim. Seraph mahlaslı azman da çok acımasızmış cidden.

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @Batuhan Bekmen, Eyvallah Batu. Noneuclid’e bir goz at Seraph’in asil hayvanliklari icin. Ilk albumlerindeki vokale katlanamamistim ama geri kalan her sey baya muthisti, bu yilki albumu hala dinleyemedim bir turlu sira getirip de.

    Batuhan Bekmen

    @Ertuğrul Bircan Çopur, Aldım sıraya abi. Sen de Schammasch’ı eksik etme, yukarıdaki baskıyı buraya taşıyorum hahah.

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @Batuhan Bekmen, Iki-uc tur dinledim ya onu lefthandpath yazdiktan sonra. Ne oldugunu belli etmeye basladi yavas yavas, birkac gune baska bir sey dinleyemeyecek hale gelirim muhtemelen hahah.

  9. crowkiller says:

    bir ara internette övüldüğünü görüp, fotolarına falan bakmıştım grubun, cradle of filth clasmanı poser black metal tayfasından diye düşünüp hiç dinlemedim, bi göz atıcam tekrardan

  10. Nurhacı Çeri says:

    Müthiş albüm, zamanında dinlemedim diye kafamı duvarlara vuruyorum. Nenereal Dawn, Lloigor, The Deep ve On Fever’s Wings sanat eseri gibi şarkılar.

    Nurhacı Çeri

    @Nurhacı Çeri, GERÇEK NENE ŞAFAĞI

  11. 11jesterhead says:

    Geçtiğimiz aylarda 2023 mayısta dağılacaklarının haberi gelmişti zaten şimdi metalarchives’tan baktım da dağılmış olarak görünüyo. Önümüzdeki 3 4 günü kendilerine ayırıp diskografilerini bi daha dinleyecekken aklıma geldi. Bu albümdeki ilk 2 şarkı ne öyle ya deliler naptınız siz

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.