# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DARK FORTRESS – Séance
| 12.03.2013

Mat siyah.

patognomonic (Emre SUALP)

Tekrardan merhaba sevgili hipertrofik sternocleideomastoideus kaslı, kıllı arkadaşlarım. Bugünkü konuğumuz; nadide sitemiz Pasifagresif’te henüz tek bir albüm tanıtımı bile yapılmamış olan, Almanya’nın çirkin insanlarından kurulu Dark Fortress. Bu kritik de, sitenin bu ayıbını (!) örtmek için yazıldı ha, kıymetini bilin.

Grupla ilk (!) tanışıklığım, tee ergen dönemlerimde last.fm’de, böyle Dimmu Borgir gibi orkestrasyonlu sert metal ararken, sayfa atlaya atlaya geldiğim son sayfalarda “e artık birine bak aq” derken başladı. Hemen YouTube’dan bir şarkılarını dinlemiş ve “e ama bunda orkestra yok ki?” deyip grubu es geçmiştim. Kriterime sıçayım. (Bu paragraf üzerinden beni sıkıştırmayın bak, oğlum küçüktüm lan.)

Dark Fortress, 1994’ten bugüne devam eden kariyerlerinde, pek çok grup gibi eleman indi-bindileri yaşamış ama yıkılmamış olan, bu süre zarfında yaptıkları müziğin kalitesine göre (bence) underground kalmış bir melodik black metal grubu. (Melodik black kısmını metal-archives söyledi valla.)

Peki metal-archives ne derse ona inanıp ona göre mi dinleyeceğiz elekten geçireceğimiz grupları? Power metal sevmiyorum ama etiketinde power yazıyor diye Kamelot dinlemeyecek miyiz? Eve hırsız girer diye, tatile çıkmayacak mıyız yani? Tabii ki hayır. Çünkü öyle her müziği sınıflandırdığınız zaman, yaptığınız tanım yeterince kapsayıcı olamıyor bazı gruplar için. Nitekim Dark Fortress için de aynı durum geçerli. Bu albümde enstrüman kullanımında rastladığımız şey aslında heybetli bir death metale daha yakın. Peki durum böyleyken, elin oğlu neden melodik black demiş ki? Onun cevabı da, grubun yaptığı müziğin hissiyatının, çoğu orman zebanisi black metal grubundan daha fazla black metal ruhu taşımasında yatıyor. Bu durum da bana grubun artı puanı olarak yansıyor, çünkü ben de black metal hissinin leş kayıtla, cızırtılı ya da kazımalı gitarlarla değil de albümdeki ruhla verilmesi taraftarıyım.

Şarkı şarkı incelenecek bir albüm olmadığını düşünüyorum “Séance”in. Çünkü tüm şarkılar, aynı kötücül havayı pekiştiren iyi şarkılar. Bu yüzden de hit adayım yok maalesef. Yukarıda saydığım durumlar, grubun “Séance” albümü için gayet geçerli. Karşımızda tam olarak lanetlenmiş bir müzik var. Peki sadece lanet mi?Hayır. Grup, albümün tümüne yedirdiği lanetin bazı yerlerine hüzün de katmış ki, işte Dark Fortress beni tam burdan vuruyor aslında. Aynı etkiyi grubun son albümü “Ylem“de de yaşadım, oradan biliyorum yani. Ve bu hüzün, bazen üzgün bir gitarda, bazen de içli bir vokalde vücut buluyor. Şerrefsizsiniz oğlum.
Albüm toplam süreleri bir saat kadar olan, ortalama 6-7 dakika uzunlıktaki 9 şarkı ve bir de interlüd içeriyor. “Hacı bir saat çok uzun yaeaea” diyorsanız, grup bunu düşünmüş ve böyle yamuk yumuk konuşanlar için araya “Incide” diye gereğinden çok fazla uzun olan bir interlüd koymuş. Böylece albümü dinlemek istediğinizde o şarkıyı geçip ya da silip toplam süreyi daha makul düzeye çekebilirsiniz.

Albüme bir de bireysel olarak kimlerin ne kattığına bakacak olursak; vokalin, pek çok grubun brutal vokali sırf tamamlayıcı olarak kullandığı bu alemde kendi meslektaşlarından farklı bir yol izleyip yemeğe ekstradan tat kattığını, gitaristlerin (birinin ismi neredeyse Sandra Bullock olacakmış) black metalin gereklerini yerine getirecek şekilde “pis” şeyler yazmakta bayağı yetkin olduklarını, basçı elemanın ara ara evin penceresine çıkıp tekrar içeri kaçan ev kızı gibi gönülleri bir hoş ettiğini söyleyebiliriz. Davulcu da kendi halinde temiz bir çocuk. Zarar gelmez ondan ama onun da ismi Serap gibi bir şey. Yok yok merak etmeyin, karşınızda hiç de öyle feminen bir grup yok. Bildiğin yer yer corpse paint’li, yer yer normal suratlı, bizim gibi derebeyliklerden oluşmuş vücutları olan (Cem Yılmaz candır), gayet bizden elemanlar var.

“Sözlerime son vermeden önce” bir de tavsiyem olacak. Şöyle ki; henüz Dark Fortress’la tanışmadıysanız bu albümden değil de grubun son albümü “Ylem”den başlayın derim. Daha iyi bir vokalist, daha iyi bir prodüksiyon ve daha hayvan bir albüm var orada. O sizi şevklendirir.

Tekrar görüşünceye kadar hepinize bol bol müzik dinleme séance’ları diliyorum beyler ve eser miktardaki bayanlar.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.29/10, Toplam oy: 14)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2006
Şirket
Century Media
Kadro
Paymon: Klavye
Seraph: Davul, ek vokaller
V. Santura: Gitar, ek vokaller
Azathoth: Vokal
Draug: Bas
Asvargyr: Gitar
Şarkılar
1. Ghastly Indoctrination
2. CataWomb
3. Requiem Grotesque
4. While They Sleep
5. To Harvest the Artefacts of Mockery
6. Poltergeist
7. Revolution: Vanity
8. Incide
9. Shardfigures
10. Insomnia
  Yorum alanı

“DARK FORTRESS – Séance” yazısına 8 yorum var

  1. Dark Fortress ben de düşünüyordum yakın zamanda, benden önce davranmışsın, ellerine sağlık :) Şarkı şarkı incelemeye çok gerek yok albümü tamamen ama yukarıda videosu da olan bir CATAWOMB gerçeği var, tanrısal bir şarkı o, acayip.

    Eidolon’un katır kütür hayvanlığını daha çok seviyorum genel olarak Séance’tan; ama bu albümde de cidden müthiş karanlık bir ruh var değindiğin gibi. Ortalamanın epey üzerinde bir grup Dark Fortress, hak ettiklerinden çok daha az biliniyorlar bence.

    patognomonic

    @Ertuğrul Bircan Çopur, hangi albümü yazarsin bilmiyorum ama senin klavyenden dark fortress okumak guzel olur.

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @patognomonic, Teşekkür ederim, Eidolon düşünüyorum aslında.

    Bu arada bahsetmeyi unutmuşum, bu albümün kapağına karşı derin duygular besliyorum. Mükemmel bence.

    patognomonic

    @Ertuğrul Bircan Çopur, kapaktaki çocuk benim

  2. Overload says:

    Müthiş bir kritik olmuş, okurken çok eğlendim. Klavyene uzun ömürler! Grubu da hemen dinliyorum.

    patognomonic

    @Overload, teşekkür ederim..böyle böyle sevkleniyor insanlar :)

  3. B U R Z U M says:

    bu grupla bu albümün kapağı sayesinde tanışmıştım…hangi site hatırlamıyorum ama amazon olma ihtimali yüksek. öneriler bölümünde gördüm…grubu biliyordum ama dinlememiştim…kapak dikkatimi çekince yutub dan bi bakalım neymiş derken catawomb u dinledim ve resmen gözüne far tutulmuş tavşan gibi kaldım…sonra diğer albümler falan filan derken dark fortress hastası oldum…ama bu albüm benim başlangıçım olduğu için hep başkadır gözümde…gerçekten dehşet bir albüm…Requiem Grotesque deki klavye hayatımda duyduğum en iyi işlerden diyebilirim…

  4. TAAKE says:

    gerçekten iyi bir grup ve güzel bir albüm ama Stab Wounds daha iyi bence,hatta en iyisi

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.