# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KoЯn – Life is Peachy
| 12.05.2014

Siz ergenliğinizde ne dinlediniz?

Siz ergenliğinizde ne dinliyordunuz bilmiyorum ama ben güzel olan her şeyi dinlerdim. Mesela DEATH, mesela SEPULTURA, PANTERA, IRON MAIDEN, METALLICA, MANOWAR… Daha bir sürü grup. Cidden, kulağıma güzel gelen tüm grupları, tür ayırmadan dinlerdim. Dinlediğim grupları da hep çok severdim. Öylesine dinlemezdim; dinlediğim sırada büyük keyif alırdım ve müziğimi sahiplenirdim. Zaman içinde farklı türlerden pek çok grup keşfettim.

Bunlardan biri de KoRn’du. Freak on a Leash‘e çektikleri mükemmel klipleriyle tanışmış ve sonradan metal dünyasını kasıp kavuracak nu-metal nefretinden bihaber şekilde, “Aaa ne güzelmş” deyip KoRn’u da çok sevmiştim. En sevdiğim DEATH, PANTERA, MANOWAR, vs. Şarkılarından oluşan karışık kasetimde, KoRn da kendine yer buluyordu. Türü, metale olan olumlu/olumsuz etkisi, şusu busu önemli değildi. Müziklerini seviyordum.

“Follow the Leader” çok süper şarkılar barındırıyordu. Baya gaza getiriyordu beni. Üniversitenin ilk yılında (1950’ler falan), okuldan eve dönüp duşa girer, sonrasında da bir müzik açar ve uzattığım ıslak saçlarımla tek kişilik headbang qeyfi yapar, duvarları, tavanları ıslatırdım. KoRn bu konuda PANTERA ve SEPULTURA’dan sonra en randımanlı gruptu. Kısacası nu-metal nefretim hiç olmadı. KoRn’un kendi adını taşıyan ilk albümüyle de coştum, LIMP BIZKIT’in “Significant Other”ıyla da.

KoRn’un olgunluk eseri diyebileceğim “Life is Peachy” de o dönem en çok dinlediğim albümlerden biriydi. Çok tatlı fikirler barındırıyordu, basları, davulları, acayip gitarları, Jonathan Davis’in o sonradan kanıksayıp baydığım ancak o dönem pek güzel, pek gaz gelen vokalleri; müzikalitesi herkes için farklı yorum konusu tabii, ancak yaptığı müzik düşünüldüğünde KoRn cidden eşi benzeri olmayan bir gruptu. Adamlar resmen bir türü yoktan var etmişlerdi.

“Life is Peachy”, şahsen “Follow the Leader” ile birlikte en sevdiğim KoRn albümü. Pek çok KoRn klasiğinin yanı sıra, grubun adı en çok anılan şarkılarından olmayan ancak benim çok sevdiğim, bana ta 1999’ları hatırlatan şarkılar da var. Mesela Kill You; bence mükemmel bir şarkı. Nefis bir şey. Aynı şekilde Ass Itch de öyle.

Albümde çok başarılı bir davul performansı var ve Fieldy’nin baslarıyla birlikte acayip tatlı bir groove hissi oluşuyor. Jonathan’ın çocukluğunda yaşadığı bin bir sıkıntıdan bahseden sözler ve bu sözlere uygun icra edilen vokaller, bazılarına samimiyetten uzak gelse de KoRn müziğine çok iyi şekilde uyuyorlar. O sinirlenmeler, sakin başlayıp sonradan coşmalar; tüm bunlar gaza getirmek, harekete geçirmek amacıyla yapılan şeyler ve işe yarıyorlar; hele ki gaza gelmeye müsait, standart bir ergenseniz, baya işe yarıyorlar. Ben o tarz sinirli gergin bir ergen değildim ama yine de içten içe KoRn’un bu gazlama oyunlarını seviyordum.

Dinleyen eksiksiz herkesin aklını almış olduğuna emin olduğum Twist’le açılan “Life is Peachy”, içinde… Şöyle bir baktım da, içinde baya bir KoRn klasiği barındırıyor. Klasik olarak görülmeyecek şarkılar bile bence çok başarılı yapıtlar. “KoRn”daki altyapının bire bir aynısını devam ettirmeyen grup, kendi yarattıkları tür içerisinde kalıp, dahası türü daha ileri götürebilmiş olmasıyla da takdiri hak ediyor. “Life is Peachy”, ilk albümün çok net şekilde üstüne koyan, daha olgun ve yine yenilikçi bir çalışma ve bu da KoRn’un ne denli önemli bir grup olduğunu görmek açısından yeterli bir kanıt.

Arka arkaya Scavenger of Human Sorrow, Refuse/Resist, Cemetery Gates, Blackened, Hail and Kill ve Good God’la gaza gelebilen bir insanın “Life is Peachy” yazısını okudunuz.

Hayırlı bir hafta dilerim.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.59/10, Toplam oy: 69)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1996
Şirket
Immortal/Epic
Kadro
Jonathan Davis: Vokal, gitar, gayda
Head: Gitar, vokal (Lowrider)
Munky: Gitar
Fieldy: Bas
David: Davul
Şarkılar
01. Twist
02. Chi
03. Lost
04. Swallow
05. Porno Creep
06. Good God
07. Mr. Rogers
08. K@#Ø%!
09. No Place To Hide
10. Wicked
11. A.D.I.D.A.S.
12. Lowrider
13. Ass Itch
14. Kill You
  Yorum alanı

“KoЯn – Life is Peachy” yazısına 13 yorum var

  1. OnurOnur says:

    “okuldan eve dönüp duşa girer, sonrasında da bir müzik açar ve uzattığım ıslak saçlarımla tek kişilik headbang qeyfi yapar, duvarları, tavanları ıslatırdım”, bu ben:D

  2. owlbos says:

    Zamanında tek dinlediğim Korn albümü ”Issues” Hakkında hiç bir bok bilmeden 2 3 ay dinlemiştim ara ara. Sonra hiç bir daha açıp dinlememiştim. (Bu Korn kritiğine kadar.) Hala da hakkında hiç bir şey bilmiyorum. Yoruma cevap yardırıp aydınlatın biraz dostlar.

    zinhar

    @owlbos, korn için mi issues için mi?

  3. saw you drown says:

    Nu-metal deyince ilk akla gelen eserlerden. Hala arada açıp dinlerim.

  4. northern says:

    kapak. illa ki kapak.

  5. ali says:

    korn – mudvayne diskografileri ile öss’yi kazandım. hepsi 1 yıl içinde başladı ve bitti

  6. aykut taştan says:

    beynine klavyene saglık ahmet. seninle aynı dönemdeniz valla bu kritiği yapsam aynı senin gibi yazardım ne eksik ne fazla o 93 ve 99 yılları çok enterasan ve bi okadarda özlediğim yıllar. şimdiki ergenler o jonathan ın eteğine kurban olsunlar.) o verdiğn tarihte yanlış hocam (1944) olucaktı normandia yaya çıkartma zamanlarıydı:))))

  7. ass itch says:

    ilk albümleri yerine bunun turnesini yapsalar dadından yenmezdi diye düşünüyorum ama wicked da albümde olunca zaten olmazmış deyip geçiyorum hep. ama hep o ”olsaymış lan keşke” hissi kalıyor.
    muazzam albüm. ismi olsun kapağı olsun sound’u olsun twist’i olsun her şeyiyle seviyorum. gavur yapıyo aga.

  8. Yiğit says:

    Sitede sanki Follow the Leader kritiği vardı ben mi yanlış hatırlıyorum? Ölümüne övmeye gelmiştim, elim sikimde kaldı, geri dönüyorum.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Yiğit, yok ama olması lazım. Haftaya yazayım en iyisi.

    çaksu

    @Yiğit, Geçen egzersiz yaparken dinledim. It’s On’u geç, All in the Family cacık. Ama kalan şarkılar süperdi valla. Eski Korn’un fanıyım net.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZXIdrZChFA4
    KoRn-Chi(Live At Sydney)

    Bu albüme gelmişken de şu şarkıdaki çift gitarlı verse riff’i, ya da ne haltsa bu şey, (n)e dikkat çekmek istiyorum. Zıplamalı riff de süper ama yazabilecek çok grup var. Ama bu verse’teki gibi orjinal gitar oyunlarının ayrı hastasıyım. Pek başka yerde duymadım.

  9. Cryosleep says:

    You not ooh rah dah en dahp ooh rah daht endaht en dik ah poo
    ra ta teek a poo rah doo rah do dik oh mumblio dah dah dosa pa
    errah sa dey definitely ha to think about pa errah so ma et it
    heh uh uh rah nada no ob rah da sa oh rak ah you ma heh to bro rah de de
    eh ah is ah ra ray nah hear aned darayeah woo who rah eh pay pa
    do rah not to errraah

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.