# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VEIL OF MAYA – Eclipse
| 08.03.2012

Bir “[id]“ değil.

Doğumhanede çocuğunu bekleyen bir babanın heyecanıyla edindim Veil of Maya’nın “Eclipse” adını taşıyan yeni albümünü. Uzun zamandır farklı, şaşırtıcı, vurucu bir albüm yapmalarını beklediğim nadir gruplardandır Veil of Maya. Bu duyguları bize enjekte eden, elbette ki grubun “[id]” albümüdür. Konuyu fazla uzatmadan “Eclipse” albümünü başlatıp astral yolculuğuma başlayayım.

Öncelikle bu albüme genel bir yorum yapmam gerekirse, albümün beni pek tatmin ettiği söylenemez. Bunun nedeni, oldukça yüksek bir beklenti içine girdiğimden dolayı olabilir. Açıkcası bu iş beni Veil of Maya’nın bundan sonra yapacağı albümleri için de fazlasıyla kaygılandırmaya başladı. Albümü defalarca dinledim; kulağım alışsın, yavaş yavaş sindireyim düşüncesiyle. Lâkin üzülerek belirtmeliyim ki çoğu kez albümü sıkılarak tamamladım.

Aslına bakarsak, “Eclipse” standart seviyede bir Veil of Maya albümü olmuş. Fakat “[id]” albümüyle yükselen beklentileri karşılayan bir iş olmamış. Yukarıda da belirttiğim gibi, yer yer “bitse de gitsek” durumu oluyor bazı şarkılarda. Hakkını vermek gerekir, tabii ki de gayet iyi şakılar var albümde, ama maalesef bu şarkıların sayısı çok değil, az! Zaten sorun da burda işte. Bahsi geçen iyi şarkılar da bu albüme göre iyi, bir “[id]“e göre değil.

“Eclipse”te dikkatimi çeken özellikle iki şey var. Bunlardan birincisi, bariz ortada olan melodi eksikliği. “[id]” albümünde neredeyse tüm şarkılar melodik, organize ve güçlüyken, bu albümde organizelik ve güç dışında eksik olan şey bence melodi. Tamam Marc yine mükemmel rifler yazmış, ama tuzunu az koymuş bu kez. Vokale hiç lafım yok, canavar gibi dolu dolu ve baya kaliteli olmuş yine. Davula ise bence bir önceki albümlerdeki progresif yanını biraz olsun kaybetmiş gibi.

Üzerinde durmak istediğim ikinci konu ise breakdown’lar. Çoğu core grupta herkes tarafından bilinen bir olay vardır. O da, şarkının son rifi vurulur, “ahan da kavga başlıyor” denir ve dalınır. İlginçtir ki bu albümde, sanırım farklı olsun diye, breakdown ile birlikte giden bir vokal var ve bu vokal kimi zaman breakdown’ı gölgede bırakabiliyor. Bu bence çok hoş durmamış.

Acımasız olmak istemiyorum çünkü hem ortada büyük bir emek var, hem de bu kalitede dinlenecek grup sayısı belli. Fakat bu albüm için en samimi yorumum, benim için “biraz” hayal kırıklığı oldu. Buradaki “biraz” da Veil of Maya’ya kıyamamamdan kaynaklanıyor; sanırım kabullenemiyorum iyi olmamış fikrini.

Bu yorumları yaparken, “[id]” albümündeki Mowgli şarkısıyla “Eclipse” albümündeki The Glass Slide şarkısının aynı şekilde başlayıp ilerlemesi de sanırım bu negatif düşüncelerimi besler nitelikte.

Son olarak diyeceğim şu ki, “[id]” albümüyle evrimini tamamlamış Veil of Maya’nın son albümü “Eclipse” bizi biraz yaralamış dahi olsa, kesinlikle dinlenesi bir albüm. Sanırım iyi işler yapmış bazı gruplar daha iyi bir iş çıkarma kaygısı taşırken bu tarz düşüşler yaşayabiliyorlar. Biz yine de beklentilerimizi yüksek tutmaya devam edelim, çünkü buna değer bir grup Veil of Maya. Ellerine sağlık.

Sefa YILDIRIM

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.41/10, Toplam oy: 34)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Sumerian Records
Kadro
Sam Applebaum: Davul
Marc Okubo: Gitar
Brandon Butler: Vokal
Danny Hauser: Bas
Şarkılar
1. 20/200
2. Divide Paths
3. Punisher
4. Winter Is Coming Soon
5. The Glass Slide
6. Enter My Dreams
7. Numerical Scheme
8. Vicious Circles
9. Eclipse
10. With Passion And Power
  Yorum alanı

“VEIL OF MAYA – Eclipse” yazısına 4 yorum var

  1. buçukluk says:

    Sadece müzikal anlamda bakıldığında güzel bi grup ve albüm ama hepsi bu kadar. Geri kalan herşey felaket ötesi. Biraz da görüntüsüyle yaptığı müziği taşıyabilen gruplardan yanayım.

  2. like fire says:

    Harbiden olmamış yahu. İlk albümde yerli yerinde kullanılan breakdownları bu defa çok gereksiz ve fazla kullanmışlar. Her bir enstrüman gayet iyi çalınmış ve kaydedilmiş; ama ortada beste namına pek bir şey yok. hep bi aksaklık, bi mekaniklik. zaten [id] gibi albüm bi daha zor gelir.

  3. Mustafa Sakallı says:

    O kadar fazla [id] geçiyor ki bir zaman sonra rahatsız etmeye başladı.

  4. deathcore says:

    id albümünün tamamen tekrarı olmuş önceki albümleri ve id albümüne kadar çok sıkı veil of maya dinleyicisiyken bu albümü beni de çok sıktı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.