# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KATATONIA – Saw You Drown EP
| 08.12.2011

KATATONIA öldü, yaşasın yeni KATATONIA.

Sounds of Decay” ile doom/death metal namına son ürününü sunan KATATONIA, o EP’nin akabinde müziğinde büyük çaplı bir değişiklik yapmaya karar vermiş ve brutal vokalleri de terk edip günümüz KATATONIA’sının startını, yeni KATATONIA logosunu taşıyan ilk ürün olan bu EP ile vermişti.

1998′in ilk günü çıkan bu EP, kendisinden 5 ay sonra çıkacak ve yeni KATATONIA’nın ilk ürünü olarak grubun diskografisine kazınacak “Discouraged Ones” öncesi bir ısınma mahiyetindeydi. Tüm KATATONIA EP’leri gibi kısa ve öz olan “Saw You Drown”, 1997′de kaydedilmiş 3 şarkının yanı sıra, bir adet de 1994′te kaydedilmiş şarkı barındırıyor. Bu şarkılardan Saw You Drown ve Nerve, “Discouraged Ones”da da kendilerine yer bulurken, Quiet World ve Scarlet Heavens ise albümün 2007 basımındaki bonus şarkı ihtiyacını gideriyorlar.

Şarkılara baktığımızda, Saw You Drown’ın, “abi yeni tarzımıza uygun bir şarkı yapıp kitlemizi buna alıştıralım” türevi bir düsturla yapıldığını sezmek mümkün. Arka arkaya çıkan iki EP’yi karşılaştırdığımızda, “Sounds of Decay”de de “Saw You Drown”dakine benzer türde, daha sıcak şarkı yapısına uyan bir anlayışa rastlamak mümkün. Örneğin bir Inside the Fall, bu şablona uyan tatlar barındırıyor. Lâkin “Saw You Drown”daki şarkıların hiçbirinde, kendisinden önce çıkan KATATONIA yapıtlarındaki gergin melodileri, tat kaçırıcı nota bileşimlerini göremiyoruz. Bu EP, bariz biçimde daha kolay dinlenirlik amaçlayan KATATONIA’nın bu yeni dünyasını açan anahtar görevi görüyor.

“Brave Murder Day”den bile önce yazılıp kaydedilen Scarlet Heavens dahi bu yönde bir profile sahip. Her ne kadar diğer üç şarkıdan ayrı durduğunu belli eden deneysel bir yapısı olsa da, bu şarkı da grubun ekstrem tarafını bütünüyle terk ettiğini gösterir biçimde ilerliyor. Şarkıdaki gotik atmosferden sorumlu kişilerin başında geldiğini düşündüğüm Dan Swanö, klavyeler ve efektli vokaller yardımıyla Scarlet Heavens’ı KATATONIA’nın en farklı şarkılarından biri kılmayı başarmış.

Diğer üç şarkıdan Saw You Drown doğal olarak “Discouraged Ones” sound’unda iken, Nerve’ün atarlı hali ise bana daha çok “Last Fair Deal Gone Down“ı hatırlatıyor. Quiet World de adı gibi sakin, fazlasıyla minimal ve kendi halinde gözükmesine rağmen içinde bir sürü farklı duygu barındıran bir şarkı olarak daha derin KATATONIA’cılar tarafından el üstünde tutulan bir parça hüviyeti çiziyor.

Sonuç olarak “Saw You Drown”, KATATONIA için “Sounds of Decay” ile kapatılan devrin ardından gelen yeni devrin açılışını yapıyor. THE CURE, FIELDS OF NEPHILIM, SISTERS OF MERCY gibi ilham kaynaklarının daha çok öne çıktığı bu EP, önceden doom/death metal yapan KATATONIA’yı, tam bir sıfat altına sokulamayan ve depresif rock/metal, gotik metal gibi, grubu tam olarak yansıtmayan terimlerle anılmak durumunda bırakan bir çalışma olarak, en azından KATATONIA adına önem teşkil ediyor.

KATATONIA’nın 6 yıl sürdürdüğü eski halini mi, yoksa 14 yıldır sürdürdüğü ve kendi içinde de fraksiyonlara ayrılan yeni halini mi daha çok seversiniz bilmem ama, şahsen, her şekilde çok iyi müzik yapan KATATONIA’nın bugünden sonra vereceği kararları da hiç şüphe duymadan kabul edeceğime ve öyle ya da böyle yapacakları her şeyi beğeneceğime and içe… hehe, adım gibi eminim.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.20/10, Toplam oy: 65)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1998
Şirket
Avantgarde Music
Kadro
Jonas Renkse: Davul, vokal
Anders Nyström: Gitar
Fredrik Norrman: Gitar (ilk 3 şarkıda)
Mikael Oretoft: Bas (ilk 3 şarkıda)
Guillaume Le Huche: Bas (4. şarkıda)
Şarkılar
1. Saw You Drown
2. Nerve
3. Quiet World
4. Scarlet Heavens
  Yorum alanı

“KATATONIA – Saw You Drown EP” yazısına 14 yorum var

  1. swedish says:

    Katatonia’nın 6 yıl sürdürdüğü eski zamanlardan DANCE OF DECEMBER SOULS albümü nasıl bir başyapıt ise 14 yıl sürdürdüğü yeni zamanlardan discouraged ones albümü de mihenk taşıdır.Fakat yeni hallerinde bu albümden sonra müzik tarzı,ritmler melodiler pek bi tatsız geldi bana

    lefthandpath

    @swedish, artık eskisine oranla daha kompleks bir müzik icra ediyorlar ondan olabilir. kendini sevdirmesi zaman alabiliyor.

    swedish

    @lefthandpath, eski tatları daha bi sevdiğimdendir herhalde yeni hallerine ısınmak zor geliyo.Daha doğrusu bu grubun önceleri neler yapabildiğini bilmek son albümler ne kadar başarılı olursa olsun eskilerden sıyrılmaya yetmiyo.
    Yoksa icra ettikleri müziği eleştiremem bile

    lefthandpath

    @swedish, viva emptiness le başlayan dönemde tool tarzı daha prog bir havaya büründüler. son albüm ilham kaynakları için yapılmış bir tribute albümü gibi zaten.

    swedish

    @lefthandpath, Tonight’s desicion ve last fair deal gone down albümlerini hiç sevemedim mesela.Viva emptyness ten sonra biraz daha dinlenebilir gelmeye başladı.Evet dediğin çok doğru aslında o progresif hava benim hiç alışamadığım bir hava.

    Belus

    @swedish, o değilde dance of december souls dan da şu parça unutulmaz;

    http://www.youtube.com/watch?v=Umbko1vFy6Y

    swedish

    @Belus, unutulurmu be abi oof of nasıl karanlık bi hava nasıl bir vokal bu

  2. Bazı gruplar vardır ya pek olgun olmadığın zamanlarda başkalarının laflarıyla silip atarsın. Bu grup da benim için öyle bir şey. Bu hatamı telafi edip bir göz gezdireceğim. Sonuçta bilmediğim bir şeyi nasıl sevemem ki? Yani…

    Aeonian_Lich

    @Bahadır Sarp, Benim de bir türlü tam dinleyemediğim bir grup Katatonia. Aslında zaten pek sevdiğim bir tarzları yok, ama grupla tanıştığım dönemde her tarzın başat gruplarına en azından bir kulak kabartırdım. Bu gruba bir türlü olmadı bu. Ben de aynen telafi etmeyi düşünüyorum bu açığı. :)

  3. sacrifist says:

    “Brave murder day” gibi 30 tane albüm yapsınlar sıkılmadan dinlerim. Şu anki halleri hiç ilgimi çekmiyor açıkcası:(

  4. saw you drown says:

    saw you drown hiç bir şarkı beni bu şarkı kadar karanlığa sürüklememiştir.zaten o yüzden nickimin ismi.daha ilk saniyede pert oluyorum.herşey anlamsız geliyor.sadece bu parçayı dinleyerek günlerce yaşayabilirim ve yaşadım da.

  5. Mr Shred says:

    Bu EP’den sonrası kırılma noktası gibi bir şey zaten. Scarlet heavens’ı dinledim tekrar ya yıllar sonra.

  6. Koray says:

    Herşekilde çok kaliteli işler yapacaklarından eminim.

  7. Rashid says:

    Scarlet Heavens herhalde grubun müzikal anlamdakı en farklı çalışmasıdır. Grubun bence en gothic tarzda diyeceğimiz şarkısıdır.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.