# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KORPIKLAANI – Ukon Wacka
| 23.02.2011

Çok özlemiştik.

Ömer Kuş

Şaka lan şaka, özlememiştik. Gerçi konserlerini özledim de albüm çıkarmasalar da olur. Ama KORPIKLAANI hepimize inat albüm çıkarmaya devam ediyor. 2003 yılındaki “Spirit of the Forest”tan itibaren 8 senede 7 albüm çıkaran grup, 2010 yılını inanılmaz bir şekilde boş geçse de 2011 başında daha fazla dayanamayarak yeni albümleri “Ukon Wacka”yı çıkardı. Bu kadar sık albüm çıkarmalarını elemanların çok yetenekli, îlham dolu ve çalışkan olmalarına bağlamayı isterdi gönül ama çoğumuzun bildiği gibi durum böyle değil.

Hakkında kritik yazması en zor (aynı sebeple en kolay da olabilir) gruplardan biri belki de KORPIKLAANI. Yazacak hiçbir şey yok çünkü. Grup son 5 senedir ne yapıyorsa aynen yapmaya devam ediyor. İki üç tane konserlerde çalınıp gaza getirecek şarkı, bir iki tane sakin, yavaş tempolu şarkı ve albümün şarkı sayısını minimum 10’a tamamlayacak doldurma parçalar. Alın işte albümü özetledim bile. Ama grubun yaptığı müzik dolayısıyla kendilerinin de pek yapabileceği bir şey olduğunu düşünmüyorum bu konuda. Yani enstrüman kabiliyetlerini geliştirip progresif besteler falan yapacak halleri yok sonuçta. Kimse de bir sound değişimi beklemiyor zaten gruptan. “O zaman niye eleştiriyorsun grubu dümbük?” diyebilirsiniz, eleştiriyorum çünkü bana göre grup bu negatif olayı minimuma indirmesi için yapması gereken şeyi yapmıyor ve her albümüyle “off yine mi siz” tepkisi yaratıyor insanlarda.

Nedir bu yapmaları gereken şey? Albümler arasına belli bir zaman koyarak (belli bir zaman diyorum, 9 ay demiyorum, alooo) hem nispeten kaliteli materyalleri biriktirmek hem de biraz kendilerini özletmek. Böylece biz de hem üç beş şarkı dışında dinlemediğimiz albümlerden kurtulmuş oluruz, hem de “Olm KORPIKLAANI bu sene albüm çıkaracakmış diyorlar, var ya, çocuğumu keserim” diye geyik yaparız. Yok o kadar da yapmayız gerçi de, yine de güzel olur.

Tekrar albüme dönelim bari. Kapağı da beğenmedim bu sefer, renk seçimi falan olmamış bana kalırsa. “Karkelo”nun en azından kapağı iyiydi.

Şarkılara da şöyle bir göz atalım. Öne çıkan iki üç şarkı var, Tuoppi Oltta, Vaarinpolkka ve Koivu Ja Tähti albümdeki favorilerim. Tuoppi Oltta çok eğlenceli olmuş, özellikle konserlerde çalınınca hayvan gibi zevkli olacağını söylemek abes olmaz. Hatta olsa da yesek bak canım çekti şimdi. Vaarinpolkka da eski albümlere bir gönderme yapan, oynak ezgilere sahip 2 dakikalık yüksek tempolu enstrümantal bir şarkı. Koivu Ja Tähti ise nispeten KORPIKLAANI’den alışık olmadığımız tarz bir melodiyle açılan değişik bir parça.

Bunun dışında nakaratında “Arjantiiin, Meksikaaa, Şili nerdesiniz duyamıyoruum” tadında abidik sözlere sahip Tequila’dan bahsetmemek olmaz. Ben hiç sevemedim şarkıyı ama seven olur muhakkak. Özellikle de Güney Amerikalı arkadaşlar. Neyse KORPIKLAANI gibi bir grubu sözleri abidik diye eleştirmek de başlı başına abidik bir olay olur zaten. Bir dahaki albümde Raki diye şarkı bekliyorum, hadi bakalım. Unirock 2010 performansından sonra biz de hak ettik. Bunun dışında bonus şarkı olarak MOTÖRHEAD – Iron Fist cover’ı var. Sırf meraktan dinlenebilir ama çok da heyecan yapmaya gerek yok.

Fazla uzatmaya gerek yok, uzatamıyorum da zaten istesem de. Bildiğimiz, beklediğimiz, ortalama bir KORPIKLAANI albümü daha. Konserleri yine hayvan gibi eğlenceli geçecektir, buna hiç şüphe yok. Ama oturup da evde dinlemeye kalkınca birkaç şarkı hariç sıkma olasılığı gayet yüksek bir albüm. Seneye görüşmek üzere hadi bakalım.

6/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.53/10, Toplam oy: 38)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Jonne Järvelä: Vokal, gitar
Kalle “Cane” Savijärvi: Gitar
Jarkko Aaltonen: Bas
Matti “Matson” Johansson: Davul
Jaakko “Hittavainen” Lemmetty: Keman, jouhikko, gayda, flüt
Juho Kauppinen: Akordeon
Şarkılar
1. Louhen Yhdeksäs Poika
2. Päät Pois Tai Hirteen (PEER GÜNT cover'ı)
3. Tuoppi Oltta
4. Lonkkaluut
5. Tequila
6. Ukon Wacka
7. Korvesta Liha
8. Koivu Ja Tähti
9. Vaarinpolkka
10. Surma
11. Iron Fist (MOTÖRHEAD cover'ı)
  Yorum alanı

“KORPIKLAANI – Ukon Wacka” yazısına 12 yorum var

  1. duraganyolcu says:

    Tequila’yı ben de sevmedim, diğer iki eşi ‘beer beer’ ve ‘votka’ ile kesinlikle yarışamaz.

    Deniz

    @duraganyolcu, Votka değil Vodka

  2. bunlar da bodom’un mantığını güdüyolar herhalde. başka türlü bi açıklaması olamaz çünkü 8 yılda 7 albümün.

  3. Kıvanç says:

    Tek kelimeyle hayal kırıklığı. Sırf Tequila hatırına 4 verebiliyorum.

  4. Rauf says:

    çok abarttınız ama haaaaa … Bence gayet sağlıklı , nur topu gibi bir albüm. sözüm düşük veren voteculara : ulen yazar 6 verdi diye sizdemi notu öldürmek zorundasınız. Lütfen objektif olun :)

  5. oğuz says:

    ilk albümlerinden beri takip ediyorum, evet çok album çıkarıyo olabilirler, kendilerini tekrar ediyo olabilirlerde ama bence çok güzel bi albüm olmuş, hatta yakın zamanlarda çıkan albümler içinde en iyiler içine girebilir

  6. Deniz says:

    Bence de abartmışlar. Mükemmel bir grup. Şarkılarıda güzel. Tequila’da güzel.

  7. İlk albümlerin kalitesine yaklaşamayacak şarkılar yapıyolar artık. Eğlenceli grup olmak bi yere kadar geçerli, müzikalite yerlerde olunca dinlenemez bi hal alıyo benim açımdan.

    Bu aralar çok geçti bazı yerlerde, o yüzden bişeye daha değinicem. Herkesin kendi zevkine göre yorum yaptığı bi yerde neden/nasıl objektif olalım onu anlamıyorum. Zevklerin objektif mi yoksa subjektif mi olduğu, bu durumda “kalite” kavramının nerede yattığı gibi şahsen demagojik ötesi olduğunu düşündüğüm bir tartışma halihazırda dönüyor olsa da, “tarafsız” bir müzikseverlik (ya da başka herhangi bir sanat-severlik) üzerine söylenilen her sözün havada kaldığı düşüncesindeyim.

  8. cudas says:

    Korpiklaani ve benzeri gruplar söz konusu olunca zaten çok beklenti yapmıyorum, o yüzden sevdim gayet albümü. Sonuçta kulağa kötü gelen, dinlenemeyecek bir yanı yok. Kendi içinde çok hoş bir harmonisi var, hissettirmek istediklerini başarılı bir şekilde hissettiriyor. Şöyle biraz kenara çekilip yüksekleri hedefleseler, en azından ilk albümlerin kalitesine tekrar ulaşmaya çalışsalar tabii hayır demem ama madem böyle yapmak istiyorlar yapsınlar. Korpiklaani’nin sevdiğim özelliklerinden biri doğal olmaları, bu da doğal olmaya devam ettiklerini gösterir. Eğlenceli olmuş albüm, mutlu ediyor insanı.

    Ömer Kuş

    @cudas, ben de beklenti yapmıyorum zaten. Çünkü alacağın şey belli yani aşağı yukarı. 6 da bunun notu zaten bana göre, kötü değil ama dinleyip biraz eğlenip geçmelik bi albüm. Başka bi grup bu kadar kendini tekrarlasa daha düşük verirdim belki de ama Korpiklaani olunca, “adamlar nası yapsın da müziği değiştirip geliştirsin ki?” diyorum ona göre not veriyorum. Ama işte bu kadar albümden kendini sıyıran, biraz daha kaliteli, emek sarfedilmiş albümler olmadığı sürece de 6′nın üzerine çıkamazlar bence. Ha, pek umurlarında olur mu? Sanmam.

    Ömer Kuş

    @cudas, albümü kritiği yazdıktan sonra bir kere açıp dinlemedim, dinleyesim de pek yok yani onu da belirteyim arada.

    cudas

    @Ömer Kuş, açıkçası ben de bir süre dinleyeceğimi sanmıyorum ama hani canım Korpiklaani dinlemek istediğinde dinleyebileceğim bir albüm olmuş. Kritikte söyledikleriniz gayet doğru yoksa. Albümü dinlerken yazmıştım o yorumu, gaza gelmişim biraz :)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.