# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TENHI – Kauan
| 01.01.2011

Uzak soğuk diyarlar.

Çoğunlukla dinlediğimiz bir müzik tarzının sınırlarına ulaşınca ya da aynı tarz içinde keşfettiğimiz grupların birbirine çok benzemeye başlamasıyla artık bambaşka şeyleri aramaya başlayabiliyoruz. Bundan dolayı, tamamen duyguların ve bilinçaltının işitsel yansıması diyebileceğimiz müziğin sürekli beynimizin aynı noktasını dürtmesinden sıkılmamız da çok normal. Bildiğimiz gibi insanoğlunun iki temel dürtüsü var: cinsellik ve şiddet.

Karşılayamadığımız durumlarda gazetelerin üçüncü sayfalarına çıkabildiğimiz bu ihtiyaçları neyse ki müzik anlamında pop – R&B kliplerinden ekstrem metale kadar baya geniş bir spektrumda karşılayabiliyoruz. Şiddet anlamında bakarsak, sisteme karşı olan öfkemizi thrash metal ile, dine ya da popüler kültüre karşı olan öfkeyi black metalle ya da saf öfkeyi brutal death metal ile dindirebiliyoruz (besliyoruz?).

Peki sorarım sana sevgili okur, hiç mi durulmaya ihtiyacı yok bu insanoğlunun? İstemez miyiz, alıp başımızı uzaklara gidelim, sislerin arasında kaybolup geri gelen karlı dağları seyre dalalım. Kalabalığı terk edip, doğanın sessizliğinde huzur bulalım. İsteriz tabii, her canlanışın ardından durulmayı bekleriz. Biz duruluruz, etraftaki canlılığı ve güzelliği görmek isteriz. İşte Tenhi bu noktada gelir bulur sizi, tabii önce siz onu bulabilirseniz.

Tenhi’yi keşfetmek baya bir zamanımı aldı diyebilirim. Önce Agalloch – “The Mantle” ile başlayan dingin / melankolik müzik arayışım –pasifagresif yazarları ve last.fm sağolsun – Tenhi ve benzeri gruplar ile devam etti. Tenhi, 2000’lerde ortaya çıkan, genelde Kuzey ve Doğu Avrupalı grupların içinde bulunduğu neofolk tarzının merkezinde yer alan bir grup. Rus olduğu halde sözlerinde Fince de kullanan ve hatta grup ismi bu albümle aynı olan Kauan’a ve ardından gelen birkaç Finli gruba (Nest, October Falls) bakarak, Tenhi’nin bir bakıma bu tarzda öncü olduğunu söyleyebiliriz.

Albüme geçecek olursak, ilk başta, klasik rock enstrümanlarının yanında birçok çeşit enstrüman kullanılması dikkat çekiyor. Genel olarak kullanılan akustik gitar, bas gitar ve davulun yanında, piyano, viyolin, flüt sıkça kullanılıyor. Bunun dışında kimi şarkılarda didgeridoo (revontulet), ağız arpı, harmonyum, çello, udu davulu, synthesizer da kullanılmış. Vokaller ise pek baskın olmamasına rağmen çok karakteristik. Albümde sadece dört şarkıda vokal var ve bunlar da şarkıların soğuk ve dingin havasıyla son derece uyumlu. Beklenen tüm melankoliyi veren vokaller, kalın ses tonu, birkaç kanaldan verilen varyasyonlar ve arada giren fısıltılarla bu karakteri tamamlıyor.

Böyle bir grup ve albümden bahsederken yarattığı atmosfere değinmemek olmaz. Tenhi zaten, albüm kapaklarıyla, şarkı isimleri ve temalarıyla, albüm isimleriyle ve hatta kendi ismiyle bu atmosferi inşa ediyor. Köyün yaşlısı ya da ermişi anlamına gelen Tenhi zaten bu yönüyle oluşturduğu pagan havasını, “uzun zaman” anlamına gelen “Kauan” ile, şarkı listesinde göreceğiniz şarkı isimleriyle ve gölün kıyısındaki sisli bir ormanın resmedildiği kapağıyla birleştiriyor ve o karanlık, soğuk, melankolik ama huzur verici atmosferini yaratıyor.

Atmosfer yaratmakta çok başarılı olan grupların bunu nasıl yaptıklarını sorgularken aslında çok da uzağa bakmaya gerek yok. Dünya’nın en görkemli ve bir o kadar da sade doğal ortamlarından biri olan Finlandiya’dan (bkz: Finlandiya’nın gölleri) böyle müzik çıkması garip değil tabi. Şaşırtıcı ve özellikle kıskandırıcı olan adamların çalışma ortamları. Doğa ile iç içe kulübe misali bir stüdyo ve içinde her türlü imkânı görünce insan hırslanmıyor değil. İstersen Children of Bodom gibi hızlı ve öfkeli takıl, istersen bu abiler gibi melakolinin dibine vur.

Genelde albüm kritiklerinde şarkı yorumları okumak hoşuma gider ama “Kauan” için şarkılardan pek bahsetmek istemedim. Çünkü bu albümdeki şarkılardan bahsetmek çok güzel bir filmin sonunu söylemek gibi bir şey olacaktı. İyisi mi ben size bu albüm çok bir detayını vermeden, hazır Balkanlar üzerinden soğuk hava dalgaları gelmekteyken siz bu albümü dinleyin. Her yoğun günün sonundaki kanepeye uzanma anı misali rahatlayın.

İçinizden çığlık atmak geliyorsa, hıçkıra hıçkıra ağlamak istiyorsanız, ya da bir şeyleri kırıp dökmek istiyorsanız önce onu yapın, sonra bu albümü dinleyin. Zaten sonunda hepimiz öleceğiz.

Enver Yılmaz

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.45/10, Toplam oy: 69)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1999
Şirket
UTUstudio
Kadro
Tyko Saarikko: Vokal, piyano, harmonyum, synth, gitar, perkusyon, didgeridoo, ağız arpı, udu
Ilmari Issakainen: Davul, piyano, gitar, bas, perkusyon, geri vokaller
Ilkka Salminen: Vokal, gitar, bas, harmonyum, perkusyon
Şarkılar
1. Näkin Laula (The Chant Of Näkki)
2. Huomen (Morrow)
3. Revontulet (Northern Lights)
4. Hallavedet (The Glacial Waters)
5. Etäisyyksien Taa (Beyond Distances)
6. Lauluni Sinulle (Mavourneen's Long)
7. Taival (Straying)
8. Souto (Duft)
  Yorum alanı

“TENHI – Kauan” yazısına 21 yorum var

  1. nordson says:

    son iki şarkı mükemmel ötesidir bence. çok severim bu albümü ve tenhi’yi elbette. sitede görmek beni mutlu etti. eline sağlık. teşekkür ederim. senden bir tenhi serisi bekleriz, di mi? :)

    Enver Yılmaz

    @nordson, rica ederim, evet devamı gelecek :)

  2. Aeonian_Lich says:

    Çok acayip bir grup bu, çok da severim.

  3. b says:

    kauan’ı da çok severim ama maaäet albümü biraz daha iyidir benim için. doğa içerisinde yaşayıp orasının ambiyansına göre müzik yapan bir topluluk. çok fazla dinlendiğinde insanın ruh hali değişebiliyor.

  4. Salem says:

    Finlandiya’nın buz gibi havasını şarkılarına sindirmişler. Bu arada bunu dinleyen bunları da dinledi:
    - Neun Welten
    - Subaudition
    - Nebelung
    - Vergissmeinnicht
    - October Falls
    - Havnatt
    - Neutral
    - Viikate (Tenhi’nin distortion’lı hali.)

    Enver Yılmaz

    @Salem, listeye şunları da ekleyebiliriz:

    - of the wand and moon
    - nest
    - ainilundale
    - the moon and the nightspirit

    bunlar biraz daha farklı

    - forseti
    - current 93
    - death in june
    - sol invictus

  5. Sambalici says:

    Lauluni Sinulle’nin solosuna hastayım.

  6. sertaç says:

    maaäet benim için bir adım önde de olsa bu albümde şaheserdir…

  7. patogonomik says:

    albüm güzel tabii,ama tam puanı hak etmiyo bence…seni issiz zamanlarında yakalayıp biraz da cilveyle 10 u kaptı sanırsam:)benden 7,5 işler..tenhiyi ve benzerlerini severim ,onlar olmasa nasıl ders çalışırım ben :)

    Enver Yılmaz

    @patogonomik, ders çalışırken hakkaten iyi gidiyor. aklı hiç bulandırmıyor.

  8. Belus says:

    Herkes bulaşmamalı;anlaşılması pek de kolay değil…
    Çok önemli bir grup!

  9. ihsan says:

    bende bu albümleriyle tanımıştım tenhi’yi. maaaet olsun airut’un ilk cd si olsun gerçekten güzel işleri var grubun.
    bu arada, kapanış çok şık olmuş.

    Enver Yılmaz

    @ihsan, teşekkür ederim

  10. jarenk says:

    Saivo 12 şarkı ve 72 dk.lık tek bir albüm olacakmış. Çıkış tarihi ise hala belli değil.

    Enver Yılmaz

    @jarenk, ben de bekliyorum uzun zamandır. bi ara 2010 lafı geçiyodu.

  11. jarenk says:

    Saivo 25 Kasım’da çıkıyor oh be…………

    Belus

    @jarenk, mükemmel bir haber…teşekkürler..

  12. saw you drown says:

    Çok gizemli bir grup bir anda kendini çekiverdi. İnsanı müziğiyle hapseden ve asilliğiyle hayran bırakan şarkıları var. Tanışmama vesile oldunuz.Yazara ve PA sitesine teşekür ederim.

  13. deadhouse says:

    Bu efsane grup daha çok bilinmeli. Yerlerde sürünüyor internet dinlemeleri.

    şeyh hulud

    @deadhouse, son 2-3 haftadır epey neofolk dinliyorum, özellikle In Gowan Ring.

  14. Melkor says:

    Hiç mevsimi değil ama lauluni sinulle ne güzel şarkıdır ya.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.