# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PERSUADER – When Eden Burns
| 01.10.2010

Yedek gardiyan.

Klavyede en hızlı yazılabilen 5 harfli kelimenin power olduğunu biliyor muydunuz?

Sol yüzük parmağınızı w’nun, orta parmağınızı e’nin, işaret parmağınızı r’nin; sağ orta parmağınızı p’nin, işaret parmağınızı da o’nun üstünde tutup şöyle bir hızlı yazmaya çalışın, neredeyse tek bir trrt sesiyle power yazabildiğinizi göreceksiniz.

Power yazmak bu kadar kolayken, power metal yapmak neden bu kadar sorun oluyor peki?

Evet. Bugünkü konumuz power metal.

Ejderhanın, pozitif duyguların, zaferin, kılıncın, atlatılan epik badirelerin müziği.

Zaman zaman gaz, zaman zamansa adının hakkını veremeyecek düzeyde güçsüz kompozisyonların kol gezdiği, sağolsunlar türe dahil grupların da stereotipleştirmek için ellerinden geleni ardlarına koymadığı bir müzik.

Konuğumuz ise, power metalin hakkını vererek, en azından “power” kısmının içini doldurarak yapan bir grup.

Ama önce,

BLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIAN

BLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIAN

BLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIAN

BLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIAN

BLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIANBLINDGUARDIAN.

Evet, bunu niye yaptım, çünkü PERSUADER vokalisti Jens Carlsson’un ses rengi ve yorum tarzı Hansi Kürsch’e çok ama çok benziyor ve gruba dair yorumların hiçbirinde bu noktanın üstüne basılmadan edilmiyor. Bunu baştan söyleyip gündemden kaldıralım…

…Mı acaba, çünkü gelin görün ki PERSUADER’ın müziği de çoğu yerde BLIND GUARDIAN’a benziyor. Ne garip diyor, devam ediyoruz…

…Mu sizce? Bence etmeyelim. Çünkü belirtilmesi gereken bir şey daha var. Zira vokalist Jens Carlsson sadece PERSUADER’da söylemiyor. Başka nerede söylüyor? Tabii ki eski BLIND GUARDIAN davulcusu Thomen Stauch’un kurduğu ve eski BLIND GUARDIAN sound’undaki SAVAGE CIRCUS’ta. Sırf o olsa yine iyi, PERSUADER’ın solo gitaristi Emil Norberg de SAVAGE CIRCUS’ta çalıyor.

Kısacası -yazıya bi girebilsem kurban kesicem- PERSUADER, BLIND GUARDIAN’ın eski zamanlarını özleyenler için biçilmiş kaftan diyebileceğimiz, güçlü, özgün olmayan ancak en azından power metalin gücünü hissettirebilen bir grup diyerek albüme geçelim.

“When Eden Burns” grubun 2006 çıkışlı üçüncü albümü. Grubu tanıdığım ve çok sevdiğim şarkı olan Passion/Pain’i içeren 2004 çıkışlı “Evolution Purgatory”ye oranla daha güçlü bir sound’u ve daha olgun besteleri içeren albüm, power metalin daha bir sinirli, daha bir dişli tarafını yansıtmasıyla öne çıkıyor. Power metal deyince aklınıza dört nala giden çift kroslar ve üstlerindeki melodilere altyapı hazılayan düz rifler geliyorsa, efendiler; müsterih olunuz.

PERSUADER her ne kadar görkemli olması amaçlanan nakaratlarla haşır neşir olsa da, daha çok rif tabanlı bir power metal yapıyor ve bu sayede rakiplerinden sıyrılıyor. Vokalist başta olmak üzere tüm elemanlar iyi müzisyenler. Jilet gibi, gümbür gümbür çalmışlar albüm boyunca. Yine de vokalist Carlsson’u ayrı tutmak lazım; cidden çok iyi bir vokalist. Güçlü davullar, cayır cayır rifler ve BLIND GUARDIAN’sal melodiler, power/speed/heavy metal janrı içinde hangi grup adı altında olursa olsun hoşunuza gidiyorsa, “When Eden Burns”de seveceğiniz şeyler bulmanız gayet mümkün.

Grup, Judas Immortal şarkısında olduğu gibi bir anda akustik gitar solosuna girmek veya albümle aynı addaki şarkıda olduğu gibi sorgusuz sualsiz blast beat’e dalmak gibi sevimli oyunlar, çeşitli şakalar da yapmıyor değil; bu gibi ayrıntılar “BLIND GUARDIAN klonu” olarak özetlenme konusunda ince bir çizgide yürüyen grubu az biraz kurtaran detaylar olarak öne çıkıyorlar.

Eğer sürekli “BLIND GUARDIAN’a benziyo BLIND GUARDIAN’a benziyo BLIND GUARDIAN’a benziyo BLIND GUARDIAN’a benziyo BLIND GUARDIAN’a benziyo BLIND GUARDIAN’a benziyo” diye dinlerseniz, muhtemelen az zevk alır ve ağzınızda kekremsi bir tatla kalırsınız. Ancak iki üstteki paragrafın son cümlesine “Hell yeah!” diyen kitledenseniz, “When Eden Burns”e bir kulak kabartabilirsiniz. Özellikle de BLIND GUARDIAN’ın eski, daha çiğ ve yırtıcı halini şimdilerdeki haline yeğliyorsanız.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.07/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2006
Şirket
Dockyard 1
Kadro
Jens Carlsson: Vokal
Emil Norberg: Solo gitar
Daniel Sundbom: Ritim gitar
Fredrik Hedström: Bas
Efraim Juntunen: Davul
Şarkılar
1. Twisted Eyes
2. Slaves of Labour
3. Sending You Back
4. R.S. Knights
5. The Return
6. When Eden Burns
7. Judas Immortal
8. Doomsday News
9. Zion
10. Enter Reality
  Yorum alanı

“PERSUADER – When Eden Burns” yazısına 5 yorum var

  1. enver yılmaz says:

    aslında power yazmak baya zor çok hızlı yazmaya kasınca

    pwoer
    wepor
    pwoer
    pwoer
    power

    enver yılmaz

    @enver yılmaz, yazıyı okuyan her 10 kişiden 9′u da denemiştir bunu eminim :D

  2. heat says:

    poerw

    çok emindim kendimden ama olmadı…

  3. Burak says:

    power

    hell yea.

  4. THRASH says:

    Davulcu abimizin adı Efrahim :D

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.