# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BRAINSTORM – Wall of Skulls
| 25.09.2021

Almanlığın esasları: felsefe, edebiyat, mühendislik, disiplin, power metal.

Almanların Bayern Münih’in baskılı futbolundan ve Oktoberfest’ten sonra insanlığa sunduğu en büyük armağanlardan biri hiç şüphesiz ki metal denen bu müziğe kattıkları. Arada bilim, teknoloji, sanayi ve sanatın geneli açısından da önemli işler yapmış olabilirler ama en önemlisi metal bence. Evet evet kesin metal.

Bu kattıkları arasından da elbette ki thrash metal ve power metal öne çıkıyor. Teutonic thrash’in yılmaz dörtlüsü zaten metal tarihinin önemli bileşenlerinden birini oluştururken, power metalin gelişimindeki rolleri de ortada.

HELLOWEEN, GAMMA RAY, RUNNING WILD, GRAVE DIGGER, EDGUY, AVANTASIA, BLIND GUARDIAN, BRAINSTORM, FREEDOM CALL, PRIMAL FEAR, RAGE, niceleri.

Bugün özbeöz Alman bir power metal grubundan bahsedeceğiz. 1989’de kurulan ve ilk yıllarını demolarla geçirdikten sonra 1997’de ilk albümünü çıkaran BRAINSTORM, o zamandan günümüze hiç sektirmeden gayet yakın aralıklarla 12 albüm çıkarmayı başarmış bir oluşum.

“Unholy”, “Ambiguity”, “Metus Mortis” gibi albümlerde başarılı işler ortaya koyan grup 2018’de çıkan başarılı albümü “Midnight Ghost”un ardından şimdi de “Wall of Skulls”la selamlıyor bizleri.

Kapağındaki renk paletiyle ister istemez MONSTROSITY’nin son başyapıtı “The Passage of Existence”ı akıllara getiren “Wall of Skulls”, power metal 101 diyebileceğimiz, power metalin ABC’si diyebileceğimiz düzeyde katıksız bir power metal albümü. Avrupalı olmasına rağmen ejderhadan, kılıçtan, şatodan ziyade ABD power metaline yakın durduklarından daha ziyade ICED EARTH, JAG PANZER sularında yüzdüklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Şimdi gelin bu sularda bizi neler bekliyor onlara bakalım.

BRAINSTORM’un ve “Wall of Skulls”ın bahsedilmesi gereken ilk tarafı grubun her zamanki gibi güçlü rif + görkemli nakarat kombinasyonu üzerinden ilerlemesi. Albümde power metal denince akla gelen türde düz alternate picking rif üstüne melodi diye bir durum kesinlikle yok. ICE 4 kadar thrash karakterli bir yırtıcılık da söz konusu değil ama double kick’lere bel bağlayan varsayılan Avrupa power metaliyle hiç alakası olmadığını da söylemek lazım. Bu açıdan bakınca, yine bu hafta incelediğim RAGE’le de ortak yönleri olduğunu söyleyebiliriz.

Nakaratlarda ise geniş geniş basılan power chord’ların üstüne bindirilen ve armonik vokallerle yükselen nakaratlar söz konusu. Grup ara sıra bu nakaratları koro vokal altyapısıyla da besleyerek akıllara BLIND GUARDIAN’ı, PERSUADER’ı getirebilecek olaylara da giriyor ancak nakaratlarda melodik gitar kullanmamaları ve Hansi gibi bir vokaliste sahip olmamaları onları BLIND GUARDIAN klasmanının dışında tutuyor. Albümde daha direkt, daha hard rock/heavy metal, daha Matt Barlow’vari nakaratlar mevcut.

Örneğin grup “Glory Disappears”da bildiğin EDGUY’a dönüşüyor, hatta daha da ileri gideyim bu şarkının nakaratı EDGUY’ın “Tears of a Mandrake” şarkısının nakaratıyla epey benzeşiyor. Kasıtlı denecek düzeyde bir şey değil, ancak BRAINSTORM’un zaman zaman EDGUY tarzı kolay dinlenir ve “İhtişam! Epiklik! Üst üste 34 vokal kanalı!” diye çatlamayan nakaratlı şarkılar yazdığını da vurgulamak açısından yararlı bir referans.

Akılda kalıcılık ve uzun ömürlü olma noktasın da “Wall of Skulls” ortalamayı tutturan ve BRAINSTORM’un önceki işlerinin gerisinde kalmayan bir albüm. Her şarkının vurucu olduğunu söylemek zor ancak 2021 yılında çıkmış, 32 yıllık bir grup tarafından çıkarılmış bir albüm olarak yapması gerekenleri yapıyor ve olumlu puan almayı başarıyor.

Power metal seviyorsanız, power metalin ABD usulü karakterini daha çok seviyorsanız incelemedeki kliplere bakabilir ve albümün geri kalanını dinlemek isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz. BRAINSTORM’a aşinaysanız zaten hayal kırıklığı yaşamazsınız.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.71/10, Toplam oy: 24)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
AFM Records
Kadro
Andy B. Franck: Vokal
Torsten Ihlenfeld: Gitar, geri vokal
Milan Loncaric: Gitar, geri vokal
Antonio Ieva: Bas
Dieter Bernert: Davul

Konuk:
Sebastian "Seeb" Levermann: Vokal (5)
Peter "Peavy" Wagner: Vokal (4)
Michael "Miro" Rodenberg: Klavye
Şarkılar
1. Chamber Thirteen
2. Where Ravens Fly
3. Solitude
4. Escape the Silence
5. Turn Off the Light
6. Glory Disappears
7. My Dystopia
8. End of My Innocence
9. Stigmatized (Shadows Fall)
10. Holding On
11. I, the Deceiver
  Yorum alanı

“BRAINSTORM – Wall of Skulls” yazısına 11 yorum var

  1. Aykut taştan says:

    Ne varsa bu alamanlarda var allama. Adamların bir işide yamuk olsun yav. Power meralle bir alakam yok ama bugün power metal ihtiyacı doğdu bünyede. Sonra aklıma baba thrashçiler gelince otaraflara kaydım. Adamlar ne albümler yapmış 30 sene 40 senede geçse taptaze fırından yeni çıkmış gibi çıtır çıtır çatır çatır… bastım 9′u bazı arkadaşlarda resmen puanı düşürmüş. Madem dinlemiyor beğenmiyorsun bu türü düşük not niye veriyon. Puan verme geç.

    deadhouse

    @Aykut taştan, Bağımsızlığı siklemeyen insanların umurunda değildir ama bir işleri rast gitmiyor. 75 yıldır ülkeleri ABD işgali altında. Burası yeri değil böyle muhabbetleri etmenin. Yine de dayanamadım, söyleyeyim dedim.

    Aykut taştan

    @deadhouse, Alamanlar bizi kıskanıyor. Ya bırakın bu muhabbetleri yahu. Adamlar dümdüz olmuş bir savaştan nerelere geldiler. Her ülke gibi bu nefes aldığın ülkede ABD nin arka bahçesi olmuş. Herseyde gebesin. Başpiskopatın kameraların karşısına geçip her boşbeleş konuşmasından fırlayan para birimleri var. Konu politika değil. Müzik anlamında işlerinde yamuk yok diyorum. Senin kafanla bakarsak gezegeni terketmemiz gerek.

    deadhouse

    @Aykut taştan, Bir daha bu siteye politika yazarsam siksinler beni. Nazik şekilde “yeri değil” dememe rağmen yazdığın yoruma bak.

    Karşındakini tanımadan takındığın üsluba bak. İlk yazdığın cümleyi de karşımda söyleyemezdin.

    Suç bende tabii. Haklısın.

    Aykut taştan

    @deadhouse, Hayırdır dostum ali kıran baş kesen misin? “İlk yazdığın cümleyi de karşımda söyleyemezdin.” Sidik yarışına gerek yok. Yaş 40 kimseden de lafımı esirgemem feriştahı gelse yine söylerim. He yanlış haksızlık yada hata yapıyorsam da. Özürdilemesini bilirim. Politika sularına zıplayan sensin. Nezaketen yeri değil diyipte laf söyleyen giden de sensin. Hayatın gerçekleri ortada belkide politik düşüncelerimizde ortak görüştedir. Politika gibi din gibi saçmalıklar yüzünden kalp kırmaya gerek yok. Ben oradaki yorumu alıntılamış olabilirim ama senin şahsina söylemedim genel anlamda bahsettim. Hatta yorumu yazarken alamanlar bizi kıskanıyor cümlesinin sonuna gülücük işareti koymayı bile düşündüm espri anlamında. Karşındakini tanımadan diyorsun karşındakini tanımadan bombalayan da sensin. Sinir stres yapmana gerek yok. İstediğinide yazabilirsin kimse kimseye yazamazsın diye kelepçede vurmuyor. Neyse sağlık olsun.

    deadhouse

    @Aykut taştan, Hem suçlu hem güçlüsün. Oku yazdığım ilk yorumu. Neresinde bombalama var. Senin şahsına yönelik orada ne var? Bir itham mı var? Bir eleştiri mi var?

    Sonra kendi attığın yorumu oku. Alakasız Türkiye-Almanya kıyaslaması yapıp kendini üste çıkarmaya çalışıyorsun. Bu tartışmak değil. Ben Türkiye’den hiçbir şekilde bahsetmedim.

    Her şeyi söylemezsin. Yaşın beni ilgilendirmiyor. 90 yaşında olsan ne yapayım. Benden yaşın büyük diye her istediğini söyleyebileceğini mi sanıyorsun. Beni tanımıyorsun bir kere. Sen her tanımadığına alakasız ve ağır ithamlarda mı bulunuyorsun?

    Karşındakini sinsi sözlerle (alamanlar bizi kıskanıyor) küçük düşürücü bir yere konumlandırıp kalp kırmaya gerek yok diyorsun. Kendinle çelişiyorsun.

    Burada kimsenin siyasi görüşü umurumda değil. İstersen ben anarko-kapitalistim diye avaz avaz bağır. Biz zaten hiçbir şekilde ne politikadan ne de başka bir şeyden söz edebildik.

    Önce iletişim kurabilmek lazım. Senin yaklaşımınla hiçbir şeyden söz edemeyiz.

    Merak etme senin için saçmalık olan -politika- bir şeyden sana karşı hiçbir şey yazmayacağım. Ben cevabımı aldım.

    Bu kadar gerginlikle, sinir harbiyle nasıl yaşayabiliyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum.

    Aykut taştan

    @deadhouse, ben ne anlatmaya çalışmışım sen nediyorsun. Valla helal. Bu kadar gerginlik yaratmanın manası ne? Valla ben çok rahatım. Dediğim gibi sinir stres yapmanın lüzumu yok. Hönk hönk laf söylemene gerek yok. Belli ki sen beni yanlış anladın belli ki bende seni yanlış anlamış olabilirim. Neyi bukadar uzatıyorsun. Varsa bir rahatsızlığın madem karşıt görüşlere saygın yok uzun uzun yazıcağına git derdini tedavi görüceğin yerlere anlat. Lafı atan sensin zeytin yağ gibi yukarıya çıkmaya çalışan sensin. İlk yorumunda politikayla alakalı değil diyorsun. Politikanın dik alası. Ya neyse uğraşamam seninle güle güle kal sağlıcakla.

    deadhouse

    @Aykut taştan, Ne yazdığını, ne okuduğunu, ne söylediğini bilmiyorsun. Seninle tartışmak safi zaman kaybı.

    Yiğit

    @Aykut taştan, ABD çok kötü. gezegeni terk etmeye gerek yok ABD yok olsa yeter.

    Allah’ım sen ABD’yi yok et rabb’im Amin!

    Erhan

    @deadhouse, İşgal değil o kanka. O durum sandığından çok daha farklı ama dediğin gibi yeri burası değil.

    deadhouse

    @Erhan, önce iletişim kurmayı bilmemiz, öğrenmemiz lazım. Malum ülkeyle (Türkiye) ilgili hiçbir yorumum olmamasına rağmen X kişisi, üstelik hiç tanımadığı birine “Alamanlar bizi kıskanıyor, sen nefes aldığın ülkeye bak vs.) gibi şeyler söyleyebiliyor.

    Bu nedir? Böyle tartışma, böyle iletişim, böyle konuşma olmaz. Kimse kimseye katılmak zorunda değil. Herkesin farklı düşünceleri, hayat görüşleri olabilir. Ama böyle tartışma, böyle konuşma olmaz.

    Hayatım boyunca iğrendiğim, tiksindiğim ideolojiye yandaş olanların kafasıyla bir tutuyor beni.

    Bir daha bu siteye birine siyasetin S’sini yazarsam …. neyse ağız bozmaya gerek yok.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.