# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SLAYER – Reign in Blood
| 05.06.2010

Gelmiş geçmiş en sert albüm.

Metal tarihinin en direkt, en kontrpiyede bırakan albümlerinden birinden, gökyüzünden kan yağdıran, sadece yarım saatte metalin çehresini değiştiren albümden merhaba.

Daha ilk albümünün ilk şarkısından farklı ve kendine özgü olacağını belli eden Slayer, ilk başyapıtını bu kısacık, bu her yerinden kan fışkıran albümle vermişti. Akan kanın pıhtılaşmasına dahi müsade etmeyecek düzeyde amansız bir albüm olan “Reign in Blood”, thrash metalin en sert, en yırtıcı, en kaotik yarım saati olarak tarihe adını kan kırmızısı harflerle yazdıran bir klasik.

Thrash metalin tanımı diyebileceğimiz Angel of Death’le başlayan, kısacık şarkılarla insanı tokat manyağı yapan bir albüm “Reign in Blood”. Dönemdaş/türdaşları politikadan, içsel hezeyanlardan, metalin ne kadar gaz bir müzik olduğundan falan bahsederken, SLAYER daha en baştan lanetin, korkunun, uğursuzluğun müziğini yapmaya başlamıştı bile. Sözel açıdan bakıldığında, “Reign in Blood”ın takriben çıkacak sayısız thrash ve özellikle de death metal grubunu ne ölçüde etkilediği aşikâr.

Ama sadece sözler değil elbet. Müzik açısından da bu albüm, çıkışından bugüne kadar sayısız grubu etkilemiş, bugünden sonra da etkilemeyi sürdürecek bir ilhâm kaynağı. Bu noktada “Reign in Blood”ın ekstrem türlerdeki etkinliğinden bahsetmek lazım. “Reign in Blood”daki şarkıları sadece daha güçlü bir gitar sound’uyla ve daha ekstrem vokallerle kaydettiğini düşünün. Hepsi bir anda thrash metalden çıkıp death metale akacak düzeyde vahşi yapıtlar.

Azıcık geriye gidip, Kerrang!’ın o günkü yorumuyla “Gelmiş geçmiş en sert albüm” olarak nitelediği “Reign in Blood”ın çıkış günlerini hatırlayalım. SLAYER, sonrasında da yıllarca birlikte çalışacağı Rick Rubin’e albümü ilk dinlettiğinde, Rubin’in ağzından çıkan ilk söz: “Bunun ne kadar kısa olduğunun farkında mısınız?” olmuş. Öyle ki, albüm kasedin sadece A yüzünü dolduruyormuş. Grubun, B yüzü olmayan bir kaset çıkarma fikri karşısında şaşıran Rubin’e olan cevabı ise “So fucking what?” olmuş. Kerry King albümün kısalığını “O zaman sürekli METALLICA ve MEGADETH dinliyorduk ve zamanla, tekrar eden nakaratların bizi sıktığını, aynı şeyi birkaç kez çalmanın bir anlamı olmadığını düşünmeye başladık. O zamanki punk etkilenimlerimiz de baş gösterince, ortaya böyle bir albüm çıktı” şeklinde açıklamış. Gerçekten de “Reign in Blood”ın en önemli yanlarından biri, kırk-elli dakikalık bir albüm olmaması. Albüm ete bir anda girip çıkan bir bıçak gibi, sadece yirmi dokuz dakikada dinleyicinin pestilini çıkaran, şarkıların tekrar barındırmaması dolayısıyla da işini çabucak halleden bir thrash metal ziyafeti.

Postmortem’i ilk duyduğum anı hatırlıyorum da, kulaklarıma giren şey öylesine uğursuz, öylesine huzur kaçırıcıydı ki, kafamı kaldırıp gökyüzüne bakasım gelmişti, “Tamam abi sıçtık, şimdi bi şeyler yağmaya, gökyüzü kararmaya başlar” diye düşünmüştüm. Lombardo’nun tarihe geçen üçlü tom’larının ayinsel havasıyla giren “Raining Blood”daki yaratıcılık, zamanın çoğu dergisince “gelmiş geçmiş en sert şarkı” olarak gösterilen Angel of Death’in akıllara sığmaz kaosu, “Reign in Blood” her ayrıntısıyla, her notasıyla, her anlamda bir başyapıt.

Bu yazıyı yazmaya başlarken albümü müzik setime koydum ve Angel of Death’in ilk notalarıyla yazmaya başladım. Şu an bu satırları yazarken Raining Blood’ın son dakikası içindeyim. Artık yazıyı nasıl gazlarla yazdım siz düşünün. “South of Heaven” yazısında, “South of Heaven”ı grubun en iyi albümü olarak gördüğümü söylemiş ve 9,9 vermiştim. Evet, bence müzikal olarak “South of Heaven” “Reign in Blood”dan daha güzel bir albüm, ancak metal tarihindeki önemi açısından elbette ki “Reign in Blood”ın yanına yaklaşamaz. Zaten o önem düşünüldüğünde bayağı bir albüm “Reign in Blood”ın yanına yaklaşamaz.

Geyik olduğu için yazısı SLAYER diye bağırarak bitirmeyeyim, onun yerine…

Ya da siktir et…

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.34/10, Toplam oy: 735)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1986
Şirket
American Recordings
Kadro
Tom Araya: Vokal, bas
Dave Lombardo: Davul
Jeff Hanneman: Gitar
Kerry King: Gitar
Şarkılar
01. Angel Of Death
02. Piece by Piece
03. Necrophobic
04. Altar Of Sacrifice
05. Jesus Saves
06. Criminally Insane
07. Reborn
08. Epidemic
09. Postmortem
10. Raining Blood
  Yorum alanı

“SLAYER – Reign in Blood” yazısına 75 yorum var

  1. Ufuk says:

    gelmiş geçmiş en büyük underground albüm bu olabilir. metallica-megadeth mainstream’e kayıp çok sattılar. bu albüm slayer’lıktan taviz vermeden çok satmayı başardı.

  2. caksu says:

    2 ay önce sanırım ilk kez dinledim. Ne güzel albümmüş lan. :)

  3. Korhan Tok says:

    SLAYEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!

  4. özgür says:

    metal camiasında, tüm zamanların en çok ilham alınan, özenilen albümlerinin başında gelmesi bu “olgu”nun büyüklüğünü gösteriyor.

    diyene kadar insanın SLAAYEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!! yazası geliyor.

  5. slayeeeeeeeeeeer says:

    slayeeeeeeeeeeer!!

  6. ihsan says:

    dünyaya bundan daha bodos, intro katili, kodu mu yamultmaktan öte yıkıma sebebiyet veren bir albüm daha gelebilir mi, bilmiyorum. gerçekten metal tarihinde ki bütün albümler bir yana reign bir yana. reign hiç yapılmamış olsaydı eminim ki metal müzik “dönemsel” olmaktan ileri gidemezdi.

  7. Enver Yılmaz says:

    slaaaaaaaaaaaaaaaaaaayeeeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrr!! çığırışlarını başlatan albüm olsa gerek.

  8. Ahmet Saraçoğlu says:

    Piotr abim de bağırıyo şunun başında.

    http://www.youtube.com/watch?v=Gke8b0KWym0

  9. _BlaCkeneD_ says:

    Baştan aşşağı nefret dolu karanlık ve gaz bir albüm.Pardon bir efsane.Fazla söze gerek yok.Slaaaaaaaaayeeeeeeerrrr…

  10. deathless says:

    thrash metal in tomb of the mutileted ı!…albüm kritiklerinin 1 numarasıda belli oldu artık ”sound of preseverence”rejimi bittiyor herhalde!??

    Belhor41

    @deathless, Perseverance*

  11. darth sidious says:

    ya benim anlamadığım bu albüm 10 lukken nasıl oluyo da 10 alamıyo? şu oyun oynayanların önüne geçsek ya da tüm pasifagresif camiası olarak ağız burun kırsak da yapmasalar olmaz mı? :)
    ayrıca kritiğin dünya slayer gününden 1 gün önce yapılmış olması da bayaa enteresan olmuş :D

  12. heat says:

    deathless, darth sidius… yapmayın abi, bilerek mi yapıyosunuz:)

    deathless

    @heat, neyi yaa anlamadım??albümün inanılmaz mükemmeliğinden bahsediyoruz işte!

    heat

    @deathless, hayır şimdi bi kaç tane sümbül cıkıcak, al sana reign in blood diyip basıcak 1′i. hatta bu yorumdan sonra eminim düşmeye başlıcak not:)

    deathless

    @heat, …heat kendi kafandan bişeyler saçmalıyosun ama hadi hayırlısı…

    heat

    @deathless, yahu şimdi şu söylediğine kızsam mı, gülsem mi bilemedim. sonunda güldüm. ama bi dakka dalga geçmek için değil beni anlamadığın için güldüm.

    darth sidious

    @heat, ben aldım mesajı abi problem yok ;) hatta senin söylediğini söylicektim sonra beynim ters çalıştı o cümleleri yazdım. yoksa bu albüme 10 vermeyenin eli kırılır ve türevleri şeklinde yorumlar yazmayalım 1 vericek millet falan diycektim ama vazgeçtim nedense =D

    deathless

    @heat, heat arkadaşım kusura bakma darth sidious arkadaşım kadar akıllı değilim hemen algılıyamadım espriyi salaklığıma ver kendine de iyi bak..

  13. northern darkness says:

    sadece raining blood’ın o girişi bile yeter. “dum dum dum, dırırı dırırı dırırı, dum dum dum, dırırı dırırı dırırı, dıgıdık dıgıdık dıgıdık dıgıdık…” burada içgüdüsel olarak kafa sallamayan, bir yerleriyle ritm tutmayan insan evladı olamaz, imkansız.

    heat

    @northern darkness, hah haha slayer ritimlerini “dıgıdık dıgıdık” diye anlatmak. ne kadar güldüm be aga. çok yaşa sen immortal kardeşim benim:)

    northern darkness

    @heat, o rifi “dıgıdık”tan daha iyi bir efektle anlatacak beri gelsin abi hehehe, hodri meydan.

    darth sidious

    @northern darkness, ben dırrrrıt dırrrrıt yapıyodum ama dıgıdık daha mantıklı ve komik ahah. sana da puanım 10

    hysteresis

    @northern darkness, zamanında davullarını da “ruhbansınıfı ruhbansınıfı ruhbansınıfı ulematakımı” efektiyle anlattığımız olmuştur.

    nordson

    Slayer’in en iyi albümü South of Heaven’dır..

  14. angel of death’i ilk kez duyduğumda başındaki çığlığı gitar sanmıştım bir an…kasedin arka yüzü olmaması da çok garipti, ama ne manyaklıktı be abicim. favori şarkı seçemiyorum…

  15. masteroforion says:

    Kavga anında soundtrack olarak kullanılırsa %100 başarı elde ediyomuşsun.

  16. comfortinBRUTALiTY says:

    10′u hakeden albüm budur abi

  17. darth sidious says:

    yalnız bu albümün notunu 9 un altına düşürmek için her allahın günü 1 veren zihniyete kafam girsin vesselam. açık ve net söyliim dedim.

  18. Avcı says:

    Nedense Slayer’in Raining Blood şarkısında gibi atılan soloları pek sevemiyorum.Yani şarkı o kadar güzel ana riffi varken bu cıycıycıy karambol sololar hiç gitmiyor o şarkıya ve şarkının tüm lezzetini kaçırıyor.

    :/

    netknight

    @Avcı, olur mu abi olayı kaotikleştiren, slayer’ı slayer yapan olay bu. aynı morbid angel’in altars of madness albümündeki sololar gibi. tabii ki melodik, kulağa hoş gelen soloların lezzeti başka. ama bi de şöyle düşün. gitarı sana verseler o tarz atonal sololar at deseler aynı tandansı yakalayabilir misin? şahsen ben atamam öyle sololar, o da bi beceri bence.

    illuminati

    @netknight, ilk yorumu okuyunca aklıma direkt morbid angel geldi şerefsizim.

  19. allofsins says:

    Parti kursam seçim şarkımı “piece by piece” yapardım…Tabi kim üstüne vokal yapardı,ona da siz karar verin

    ali ihsan balı

    @allofsins, bahçeli yapardı tabi. başka yapabilecek var mı?

  20. kıvanç says:

    bence dırırırırırı dan başka birşey değil, angel of death ve raining blood dışında kötü bir albüm.

    hen

    Round 1! Fight!

  21. Avcı says:

    http://www.youtube.com/watch?v=t8-uYmumlDY
    http://www.youtube.com/watch?v=RpgjUawlOZI&feature=related
    Youtube’da dolaşırken rastladığı bir video.Albümün ilk ve son şarkısını notalara dökmüşler ve notalarda Süper Mario oyununda ki karakterler.İşin ilginci sesler de Süper Mario’da kullanılan sesler.İlginç ve güzel olmuş.

  22. taake says:

    bbenim anlamadığım diğer şarkılarda niye söz yok maa ANGEL OF DEATH bir başyapıttır angell of deaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatttttttttttttttttttthhhhhhhhhhh butcher

    _BlaCkeneD_

    @taake, diğer şarkılarda söz yok derken?…

  23. taake says:

    ha doğru ben şarkıya kaptırmaktan sözleri tam duyamamışım angel of death mükemmel 10 üzerinden 9.5 angel of death e 10 üstünden 10
    auschwitz acının anlamı
    ölmenin istediğim şekil bu
    ölüm meleği
    sadist kasap

  24. Tom arayanın sakalı says:

    çok baba bir albüm ama enstrümantel bakımdan pek bir şey yok sololar rezil riffler çekci ve agresif vokaller kalitesiz ama tarza %100 uyum sağlıyo davul tek kelimeyle aşmış hayvanoglu hayvan nası çalıyon lan öyle?

  25. goddamndick says:

    sadece Slayeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer deil,Slayeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer a.k!

  26. Wild Boar says:

    Bu gruba aşık olmamın 3 sebebi var!

    Tom araya’nın gümbür gümbür titreten bas gitarı

    Kerry king’in duygulandıran melodik soloları (gitar insanı ağlatır mı derler ya, çalan kerry king ise ağlatır arkadaşım. adam tekniklik ile duygusallığı süper harmanlıyor)

    Jeff abimin inanılmaz karizması. adam hem riff lord hemde karizma.

    dave lombardo atak konusunda vasat olsada yavaş şarkılarda iyi iş yapıyor.

    in the court of the crimson king

    @Wild Boar, atak konusunda vasat???

    Eddie's Report

    @Wild Boar, kerry king in soloları solo mu lan, dave Lombardo dünyanın en atak davulcularından biridir ayrıca?

    the formative years

    @Wild Boar, afedersin ama dediklerinin hiç birine katılmıyorum

    tom araya nın gümbür gümbür bas çaldığını düşünmüyorum tom araya nın basları çoğu slayer albümünde pek belirgin değildir hatta ‘slayer da bas yok’ en popüler metalci geyiklerinden biridir.

    kery king thrash metal tarihinin en az melodik soloları arasındadır kendisinin sololarını pek sevmem ama açıkçası slayer ın kaotik ortamına iyi uyuyor

    jeff aslında slayerı riff bakımından taşıyan isim olmasına rağmen slayer da en az değer gören adamdır.bunun nedeni de kerry king in karizmasıdır

    dave lombardo konusunuysa cevaplamıyorum

    _BlaCkeneD_

    @Wild Boar, sakin olun beyler adam taşak geçmiş siz de sazan gibi atlamışsınız. Slayer dinleyipte Tom Araya gümbür gümbür gümbür bas çalıyor, Kerry King melodik duygusal solo atıyor demek için niyetinin makara olması yeterli. Şimdi bu albüm hakkında yorumumu da yapayım da konu dışı bi mesaj yazmamış olayım. Benim için extreme metalin atası extreme metale yön veren bana kalırsa metal tarihinin en önemli 2-3 albümünden biridir. Çok karizma bi albümdür. Benim için Reign in Blood dedin mi akan sular durur. Kafadan gözümü kırpmadan 10 u basarım. Nokta.

    Rotten Angel

    @Wild Boar, hahaha. bunu yazalı 1 seneden fazla olmuş lan. 3 eleman oltaya gelmiş, 1 de aynştayn var

  27. Utku says:

    @the formative years, ‘slayer’da bas yok’ diyen insan ancak 128kb mp3 metalcisidir.ben 320 ile bile tom araya’nin baslarini duyuyorum,flac ile ucuyorum.millet bas gitari duyamiyorum diyecek kadar kalitesiz 128lik mp3leri nereden buluyor sasiriyorum.

    the formative years

    @Utku, fakat araya nın da bas gitarı gümbür gümbür çalmadığı da ortada

    bu arada benim gümbür gümbür deyince aklıma steve harris,Steve DiGiorgio ,(alanı metal olmasa da )geddy lee geliyor bas gitarın sesini bu kadar açan kişilerin yanında araya biraz sönük kalıyor

    Junkie Ghoul

    @Utku, sennheiser kulaklık al. baslar lömbür lömbür şerefsizim. iş mp3ten çok, orada bitiyor.

  28. Utku says:

    gumbur gumbur degil tabiki.benim lafim slayerda bas yok diyebilen arkadaslara

  29. illuminati says:

    hell awaits ve seasons in the abyss şaheserlerinin kritiği bugüne kadar yazılmalıydı bence.

  30. müzik tarihinde bunlardan daha ‘grup’ olan bir grup yoktur herhalde. 4 adamdan herhangi birinin grubun lideri olduğu ihtimalini düşününce bile insanın gülesi geliyor. opeth, pain of salvation gibi örnekler varken bu özellikleri takdir edilesi.

  31. Erol Toksoy says:

    Tipik Slayer işte… Çok fazla övgü sözcüğüne ihtiyacı yok. Albümü dinlemeye başladın mı kıçın yere sırtın koltuğa yapışır. Şu albüm bitse de çıkıp gökdelenleri filan havaya uçursam hazır maslaktan girmişken manhattandan çıkıp times meydanında insan mezbahası filan açıyım diye düşündürür. Sert ve çirkindir bir o kadar da gerçek ve doğaldır. kısacası God listens to Slayer.

  32. bathory says:

    slayeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrr slayer candır can can

  33. atoutlemonde says:

    Slayer fanları beni linç edecek ama bu albümün metal tarihinin en abartılmış albümlerinden olduğunu söylemekten geri kalamayacağım. Eyvallah gaz şarkılar var ama müzikalite ve prodüksiyon açısından oldukça zayıf. Bütün şarkılar birbirine benziyor, 29 dk boyunca aynı şarkıyı dinliyormuşum gibi bir his uyandırıyor bende. Riffler olsun, davullar olsun, hızlı scream vokaller olsun, karambole cıyak cıyak sololar olsun her şarkıda hemen hemen aynı.

    Bu kadar eleştirmeme rağmen yine de bi şekilde dinletiyor kendini orası da ayrı. South of heaven ve seasons in the abyss’i bu albümden daha iyi buluyorum, son olarak albümün verdiği gaza binayen 7 verdim gitti.

  34. Rotten Angel says:

    +1, Benimde ilk dinlediğim metal albümü.

  35. Erşah says:

    Hardcore Punk ve Heavy Metal’in birleşimiyle çıkmış, Melodic Death Metal’in temelini atmış bir albüm bence Reign of Blood. Rolling Stone dahil tüm müzik otoritelerinden tam puan almış bir başyapıt. Sololar riff gibi, kısa, keskin ve hızlı.

    Bu albüm kesinlikle yolda kulaklıkla dinlenmez. Headbang yapmalık bir albüm çünkü, başka tarifi yok. İnanılmaz.

    Bu arada, R.I.B. (Reign in Blood) Jeff Hanneman.

  36. slayerslayerslayerslayerslayerslayerslayer says:

    gelmiş geçmiş en iyi en sert en neftetli en en en albüm

  37. berke says:

    Bu kadar çılgın bu kadar sert bir albümü hayatımda dinlemedim hiç.Albümün yarım saat olması da onu mükemmelleştiren etkenlerden biri.Hiç nakarat kusmuğu denen olay yok.Ataklar mükemmel riffler çok gaz başka yoruma gerek yok.

  38. 59 farklı yerden girip şu albüme oy verelim derim.

  39. Theburningofsodom says:

    Hayır şurdaki insanların hiç biri Darkness Descends dinlememiş ya ben ona üzülüyorum. Kaldıki Darkness Descends albümü daha extreme ve karanlık.

  40. deadhouse says:

    Floor Jansen abla sağ olsun hatırlattı, Slayer’ın ne kadar yüce bir grup olduğunu unutuyorum bazen. Bu dehşetengiz albümü dinleyeyim de kendime geleyim.

  41. LifeHunter says:

    Angel of Death, en hümanist insanın bile Nazi sempatisini çok az da olsa arttırabilecek kuvvette bir eser. Müziğin gücünü çok iyi temsil ediyor.

    Anubis

    @LifeHunter, moruk bu şarkıyla ilgili bi olay yaşanmıştı tam hatırlamıyorum fakat , galiba Araya abimiz açıklama yapmıştı nazi sempatisini artırmak için değil de nazizmin ne kadar kötü olduğunu göstermek için yazdık falan dediydi araştırırsan bulursun

  42. LifeHunter says:

    “Sadist of the noblest blood”
    “Destroying, without mercy to benefit the Aryan race”
    “Inferior, no use to mankind”
    “Sickening ways to achieve The holocaust”

    Valla hocam bu sözlere bakıldığı zaman sempatisi fazla olan birinin yazdığı şeyler gibi duruyor. Özellikle soykırım için “achieve” kelimesinin kullanılmasına ayrı parantez açmak gerekir.

    Tom belki sempati oluşsun niyeti ile sözleri okumamış olabilir, ama yanlış hatırlamıyorsam sözleri Jeff yazmıştı ve rahmetli Nazi sempatisinin fazla olması ile biliniyordu diye biliyorum.

    Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki, sempati duymak ile desteklemek farklı şeyler. Yanlış bulduğu ve desteklemediği şeylerin bazı yönlerine sempati besleyebilir insan.
    Örneğin ben tabi ki Nazileri günahım kadar sevmem ve yaptıkları şeyleri desteklemem ama alman makine mühendisliğine ayrı bir sevgim ve saygım vardır. Naziler de zamanın da “Üstün Alman Mühendisliği” denen şeyin hakkını verecek makineler yapmışlardır. O meşhur Tiger tankları ve tanklar da kullanılan mekanizmaların, mekanik alanına ne kadar katkı yaptığını ve o konuda devrimsel nitelikte şeyler olduğunu anlatmama gerek yoktur zira herkes biliyor artık. Tabi ki bu gelişmelerin hepsini Naziler sıfırdan yaptı gibi bir şey söylemeye çalışmıyorum yanlış anlaşılma olmasın. Nazilerden önce de Almanlar ünlü mühendisleri ve fizikçileri ile tanınıyorlardı ama Naziler bunların hepsinin kaymağını zamanın da iyi yediler ve özellikle makine mühendisliğine çok büyük katkı yaptılar.

    Demem o dur ki sempati duymak sevmek demek değildir.

  43. Raddor says:

    Papa Het arabada Angel of Death’le coşarken video çekip Metallica’nın Instagram sayfasında paylaşmış. Yer yer söylemiş de hahah. Yalnız mükemmel ya. El hareketleri, “BUTCHEEERR” deyişi.. Şu ana kadar Instagram’da izlediğim en keyifli video. Çok seviyorum bu adamı yeminle.

    https://www.instagram.com/p/BzQqLAqgZ5P/

  44. deadhouse says:

    Yine, yine, yine ihtiyacım var bu albüme.

  45. atakan says:

    dehşet verici,pata kute dalip tokat manyagi manyagi yapan,gercekten bir cok trash death metal grubuna ilham kaynağı olmus mitralyoz…dinleyince guclenmeyen genclesmeyen kudretlenmeyen olmaz olamaz…ister tek tek ister hepiniz gelin dedirtir…o derece

  46. Raddor says:

    Güzel bir gün için güzel bir albüm. Müziğin adeta ipeksi dokunuşlarla insanın ruhunu okşadığı meleksi bir eser.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.