# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
COMMUNIC – Waves of Visual Decay
| 23.05.2010

Islak ıslak…

Geçen gece Ortaköy sahilinde tek başıma durmuş karizmatik bir şekilde ufka bakarken, bir yandan çevremi kesip acaba bu karizmatik halim dışarıdan da fark ediliyor mu diye düşünüyor, bir yandan da bir grubun kendine özgü bir sound’unun olması, o grubu algılarkenki beğeni skalamızda ne kadarlık bir yer tutuyor diye iç geçiriyordum. Acaba bir grubu sevip sevmeme kararını verirken, o grubun orijinal bir havasının olması mı, yoksa zaten sevdiğimiz kimi şeylerle olan benzerlikleri mi bizim o grubu benimsememizde daha büyük yer teşkil ediyordu.

Bir anda coşan denizden fırlayan azgın dalgalar büyük bir hızla üzerime doğru gelirken, kafamı kurcalayan bu soruya bir cevap bulmayı, etraftan yükselen “Denizaltı geçiyo lan kaçın su gelecek” telkinlerine yeğliyor, hareket etmeden olduğum yerde duruyordum.

Taksiye atladığım gibi geldiğim evimde, donum dahil ıslanan tüm giyeceklerimi değiştirirken, uykularımı kaçıran bu soruya dair cevabın yavaşça kendini belli etmeye başladığını fark ettim. Saç kurutma makinesinin gürültüsü arkada çalan müziği bastırsa da, solo gitar, çığlık vokal gibi kimi tiz sesler kendilerini belli ediyor, saç kurutma işlemimi bir an önce bitirip çalan müziği tam duyabilme isteğimi depreştiriyordu.

Kurumuş ve mutlu bir şekilde odama geldiğimde, çalmakta olan şarkının güzelliği ile bir süre odanın ortasında hareket etmeksizin kalakaldım. Yaklaşık elli altı dakika bu şekilde bir hüşû anı yaşadıktan sonra, koltuğuma oturdum ve düşüncelerimi kağıda dökmeye başladım.

“Kağıda yazdığım şeyleri siteye nasıl aktaracağım?” sorusu beynimi kemirirken, yanımda duran bilgisayarım gözüme ilişti. Kağıt da güzeldi, samimiydi, ancak teknoloji daha bir candı. Konforumuz için tasarlanmıştı. Ben de emektar klavyemi kucaklayıp yazmaya başladım. Ve şimdi buradayım.

COMMUNIC Norveç’in Krisitiansand adlı gudik isimli yerinden gelen bir progresif metal grubu. Yedi yıldır müzik yapan ve üç albümü olan grup, progresif metali bilinen en sert şekillerinden biriyle icra ediyor. Daha çok sert gruplarla çalışan Jacob Hansen elinden çıkma prodüksiyon tarafından da sağlanan bu sert sound, grubun daha dişli, daha tehditkâr bir hüviyete bürünmesini sağladığı gibi, progresif metal tabirinden arkasına bakmadan kaçan kişileri de cezbedebilecek bir ortam oluşmasını sağlıyor.

Öncelikle şunu belirtelim. Grubun birincil ilhâm kaynağı, yollarını gözlediğimiz, her notasına saygı duruşunda bulunduğumuz üstün insanlar topluluğu NEVERMORE. Grubun lideri konumundaki vokalist gitarist Oddleif Stensland’ın Warrel Dane‘i hem anımsatan, hem de ondan ilhâm alan bir sesi var. Sadece ilhâm alsa belki can sıkıcı durumlara gelebilecek bu olay, Stensland’ın ses rengini Dane’e gerçekten benzemesi sonucunda arkasında bir kötü niyet, bir gizli dolap arattırmıyor. Gitar kullanımının da gayet başarılı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, zamanında SCARIOT‘da da söylemişliği olan Stensland’ın başarılı bir iş çıkardığı her şekilde belli oluyor. Üç kişilik bir grup için bir hayli dolu ve güçlü bir müzik barındıran “Waves of Visual Decay”de, basçı Erik Mortensen ve yine SCARIOT’da çalmışlığı olan davulcu Tor Atle Gabrielsen-Andersen (Do Nascimento Guiterrez Suarez De La Poritto) da gayet atarlı işler çıkarıyorlar.

“Waves of Visual Decay”, alışık olduğumuz klavyeli, sürekli değişim arayan ve zaman zaman bu arayışlar içinde hem gücünü, hem de odaklandığı noktayı kaybeden progresif metal albümlerinin aksine, yatırımını riflere ve melodilere yaptığından olacak, dağınık olmayan, karakterlerini son anlarına dek koruyan şarkılar ihtiva ediyor. Barındırdığı bu güçten dolayı power metal olarak da adlandırılan grup, power metal ifadesinden ürkenleri rahatlatacak şekilde, bu tabirin Amerikalılar’ca kullanılan halini andırıyor. Bilindiği gibi Amerikalılar, NEVERMORE, ICED EARTH, JAG PANZER türündeki heavy metal/thrash metal/progresif metal kırması grupları da power metal olarak niteliyorlar; COMMUNIC de bu açıdan bahsi geçen tanımlamada kendine yer bulabiliyor.

“Waves of Visual Decay”in rahatsız eden yanlarına baktığımızda karşımıza bahse değer tek bir engel çıkıyor. İçinde yedi adet şarkı bulunan bu albümün bir saatlik bir süresi olduğunu söylersem sanırım neden bahsettiğim anlaşılabilir. Tüm şarkıların yedi ila on dakika arasında değişen sürelere sahip olduğu “Waves of Visual Decay” bu açıdan biraz yorucu, yorucu olmasa da tekdüze gelebilir. Her ne kadar şarkılar içlerinde epey varyasyon ve uçarılık barındırıyorlarsa da, havasından suyundan hoşlanmadığınız bir şarkı olduğunda, bu şarkıyı sabırla beklemekten ziyade, uzun süresine dayanamayıp o şarkıyı geçme isteğiyle dolmanız da olası. Albümde kimi şarkılardan geride duran parçalar olduğunu düşünsem de, “bayık” diye nitelenecek bir şarkı olduğunu da söyleyemem.

Uzun lafın hastasıyız, kısasınınsa ustasıyız diyerek olayı özetlersek, “Waves of Visual Decay”, size hem kafa sallatacak, hem vokallerine eşlik etmek istetecek, hem güçlü prodüksiyonun da etkisiyle hareketlendirecek, hem de şarkıların uzun sürelerinden de anlayacağınız “daha bir epik olma” gayesinin bir sonucu olarak dikkat kesileceğiniz türde, iyi bir müzik sunuyor. Dünyanın en yaratıcı albümü değil, ancak gruptaki potansiyeli de tam anlamıyla yansıtan ve kendinden sonra çıkan “Payment of Existence”dan da daha iyi bir ürün.

Az sonra taksiye atladığım gibi havaalanına gideceğim ve ilk uçakla Tunus’a uçacağım. Ortaköy sahilinde tam anlamıyla düşünüp bir sonuca ulaşamadığım soruyu daha kuru bir ortamda, insan gibi düşünmek ve ulaşacağım sonuçla da metal dünyasında yeni bir çığır açmak istiyorum. Zor olacak, ama illâ ki olacak. Haydi bakalım.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.06/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2006
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Oddleif Stensland: Gitar, vokal
Tor Atle Gabrielsen-Andersen: Davul
Erik Mortensen: Bas
Şarkılar
01. Under A Luminous Sky
02. Frozen Asleep In The Park
03. Watching It All Disappear
04. Fooled By The Serpent
05. Waves Of Visual Decay
06. My Bleeding Victim
07. At Dewy Prime
  Yorum alanı

“COMMUNIC – Waves of Visual Decay” yazısına 8 yorum var

  1. Communic’in kritiğinin yayınlanmasına şaşırdım bayağı. Dünyada bir tek ben dinliyorum sanıyordum ahah (mübalağa). Grubun müziği genel olarak “düz” evet. Eksileri ise kritikte bahsi geçtiği gibi şarkıların fazla uzun olması ve bir de kendini fazla tekrar etmesi var. Ama bunlar dinlememe engel olmadı hiç; hatta 3 albümü arka arkaya dinleyebildim hahah.

    Bunun dışında Oddleif gerçekten karakteristik bir sese sahip. Communic’i keşfetmemi sağlayan Scariot’ın Strange to Numbers albümünde de mükemmel bir iş çıkarmış olmasıdır. Ama bir şey itiraf edeyim, Strange to Numbers albümüne yakın bir müzik yapsa çok daha hoş olurdu. Bunun için de Daniel Olaisen’i gruba almalı sanırım eheh. Daniel Olaisen demişken, onun da Zerozonic projesi ilginçtir oldukça.

    Ha bir de Scariot devam etse süper olur, Momentum Shift gibi hayvan bir albümden sonra. Øyvind’in sesini özledik.

    tolga rodop

    @Onur Altınay, Ulan hakikaten albümü dinlerken ben de bunları sadece ben mi biliyorum diyordum krıtiği gördüm. Krıtik her zaman ki gibi şahane olmuş. Albüm de gayet başarılı. Şarkılar uzun olsa da beni hiç üzmüyorlar. Bu adamların müziğini seviyorum.

    tolga rodop

    @Onur Altınay, Oha bu krıtik 5 yıldır varmış lan. Aferin bana..

  2. demandred says:

    watching it all disappear dinlediğim en hayvani metal şarkılarından biridir.

  3. özgür says:

    güzel bi albüm bu. kendine has güzel bi sound u var grubun. ilk dikkat çeken şey tabi vokal, ama arkadaki müzik de hiç boş değil. krtiğini görmek güzel oldu. kritik pek iyi olmamış ama bu sefer.

    “kendinden sonra çıkan “Payment of Existence”dan da daha iyi bir ürün.”. bu çok doğru bi laf olmuş.

  4. özgür says:

    doğru bi laf olmuş demeyeyim lan, katılıyorum ben de o yoruma diyeyim.

  5. Son fotoğrafta Atle Gabrielsen Harry Potter olmuş bi de hahah.

  6. Burak Kaplan says:

    Vokaller hiç özgün gelmedi ya :S

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.