# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SUMMONING – Oath Bound
| 14.05.2010

Yabani de olsa, hayvan gibi de olsa, sonuçta ork da bir candır.

Bir SUMMONING hayranı sayılmasam da ve SUMMONING’i sadece bu albüm ve diğer albümlerdeki kimi şarkılarla bilsem de, grupla çoğu kişininkinden daha farklı, kişisel bir ilişkim var sanırım.

Okuldaki bitirme filmim üzerinde çalışırken çıkmıştı bu albüm. metal-pit adlı güzide sitenin forumlarında fikirlerine değer verdiğim birkaç arkadaşın övgü ve telkinleriyle, içinde ne olduğunu bilmeksizin satın almıştım “Oath Bound”u. Nasıl bir şey olduğunu çözmeye çalışırken Mirdautas Vras adlı şarkı başlamıştı, ve…

Anam o nasıl bir melodi, o nasıl bir epiklikti? Şarkı resmen epiklikten ölüyordu. Bitirme filmime bir dakika on saniyelik bir müzik ararken karşıma çıkan bu şarkı, resmen aklımı başımdan almıştı. “Bunu kullanmam lazım laaaaan!” diye okulu inlettikten sonra, iyi bir çocuk olduğum için hemen gruba bir mail attım. Hafız dedim benim dedim böyle böyle bir bitirme filmim var dedim, tüm geleceğim buna bağlı dedim, sizin yeni albümden Mirdautas Vras’ı duydum aklım başımdan gitti, ilk bir dakika on saniyesini filmimde kullanayım mı be güzel abim, noolursun be abim dedim. Sonra da çeşitli sevimlilikler ve SUMMONING bir tanedir, en az otuz yıldır hastanızım falan eşliğinde şarkıyı kullanma iznini aldım. Elbet gruba haber vermesem de kimsenin haberi olmazdı ama yine de repleri unutmamak lazım. Uzun lafın kısası, mezuniyet töreninde tüm öğrencilerin bitirme filmleri dev ekrandan izletilirken, tüm mezunlara, öğretmenlere, okul yönetimine SUMMONING dinletme keyfini yaşadım.

Her neyse. Bu yazıya neden böyle bir gazla girdim, çünkü pasifagresif okurlarından agalloholic’in “Sitede bir SUMMONING kritiği olsa ne güzel olurdu” telkini ve akabinde yolladığı kimi şarkı link’leri ile, evim bir anda savaş rüzgarlarının estiği, terk edilmiş uçsuz bucaksız toprakların boylu boyunca uzandığı, buz gibi dalgaların görkemli kayaları dövdüğü, çıkabileceğim en yüksek noktaya çıkıp tüm bu karanlık manzarayı izlemek isteyeceğim düzeyde epik bir yere dönüştü. Müziğin sesini açtıkça, evin tüm odaları destansı bir hal aldı. Koridor, yere vurulan on binlerce mızrak arkasının sesiyle yankılandı. İnanır mısınız mutfağa gittim su almaya, orası bile epikti yani. Çatal bıçak çekmecesine bile bir armory, bir weaponry havasında yaklaştım (Aşağıdaki Might and Glory videosu da yine agalloholic’e aitmiş, eline sağlık diyoruz).

Geyiği kesip (kurbanda geyik kesmek) müziğe dönersek, dediğim gibi kısıtlı dinlediğim, ama ne yapmak istediklerini bildiğim bir grup olan SUMMONING’in, gözlemleme fırsatı bulduğum bu naçizane albümden yola çıkarak ulaşabildiğim ana fikrini, şöyle özetlemek istiyorum. Bir kere SUMMONING, en asil duygunun müziğidir. Asalet ve kudret barındıran, bunu klavye tabanlı göstermelik ihtişamlarla değil, içi sonuna kadar dolu bir şekilde yapan bir müziktir. İçinde zekâ, tutku, inanç ve saf bir güçle yaratıldığını belli eden bir müzik vardır. Grubu tek albüm ve birkaç başka şarkıyla bilen biri bunları deyince mukakkak ki havada kalıyordur, gruba benden çok daha hakîm biri olsa belki daha neler neler anlatır, ancak SUMMONING’in benim gibi biri için bile güzel olan tarafı da budur belki de. “Nasıl bir grupmuş?” diye sorduğunuz bir grubu yalnızca tek bir şarkıyla anlayabilmek, bir grubun kendi sound’unu böylesine direkt olarak oluşturabilmiş olması önemli bir şey.

Tolkien dünyasını BLIND GUARDIAN’dan bile daha kapsamlı ve içselleştirerek işleyen SUMMONING’in bu albümünde de pek çok Lord of the Rings referansı var elbet. Black Language diye geçen Ork dilinde yazılan ve okuduğum kadarıyla bir SUMMONING albüm kitapçığında sözleri yazan ilk şarkı olan Mirdautas Vras başta olmak üzere, pek çok şarkıda akıllara Midgard’lar, Dol Guldur’lar, Lugburz’lar geliyor. Detaylı şekilde bildiğim ama çılgıncasına hayranı olmadığım Orta Dünya konseptine ilgi duyanlar, mukakkak ki bu şarkılardan ayrı bir zevk alıyorlardır.

Başlarındaki çiğ black metal konseptini zamanla terk ederek daha atmosferik ve epik bir havaya bürünen SUMMONING, her ne kadar hâlâ black metal janrı altında anılıyorsa da, grubu bilmeyenlerin önceden hazırlıklı olmasını gerektirecek bir müzik var “Oath Bound”da. Gitarlar ve tüm atmosferi yaratmaktan sorumlu klavyeler, albümün neredeyse hiçbir anında belirli bir rif ya da melodi çalma amacı gütmüyorlarcasına, hep yaratılmak istenen atmosfere hizmet eden işler yapıyorlar. Bu sayede ortaya tam anlamıyla sinematografik, adeta notalarla yaratılan görüntülerden oluşan bir müzik çıkıyor.

Son kelâmlara gelirken, şahsen SUMMONING’i ev müziği olarak görüyorum; zira ortada yaratılan yoğun bir ambiyans var. Öyle kulağınızda kulaklıkla, kırmızı ışıkta karşıya geçmeyi beklerken geçen tüp kamyonunun şarkısıyla, veya yanından geçtiğiniz inşaattaki beton kırma makinesinin tatatatatasıyla birlikte olmaz bu iş. Havasına girmelik, yaratılan trans tadına tam anlamıyla varmalık bir müzik var “Oath Bound”da.

Muhtemelen ne grubun, ne de albümün hakkını verebildiğim, sadece ufak bir gazlama sonucunda içimden gelenleri yazdığım bir yazı oldu. Bahsetmeden geçtiğim, ancak SUMMONING’e dair söylenmesi ve bilinmesi gereken diğer güzellikleri de, grubun gerçek sevenleri aşağıya yazsın artık.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.28/10, Toplam oy: 140)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2006
Şirket
Napalm Records
Kadro
Protector: Klavye, gitar, vokal (2., 4., 8. şarkılar)
Silenius: Klavye, bas, vokal (3., 5., 6., 7. şarkılar)
Şarkılar
1. Bauglir
2. Across the Streaming Tide
3. Mirdautas Vras
4. Might and Glory
5. Beleriand
6. Northward
7. Menegroth
8. Land of the Dead
  Yorum alanı

“SUMMONING – Oath Bound” yazısına 24 yorum var

  1. agalloholic says:

    Öncelikle bu jest için çok teşekkür ederim Ahmet..

    Mailini geç görmüşüm, akabinde siteye girişim ve Oath Bound’la karşılaşmam bir oldu.. The Mantle kritiğini en tepede gördüğüm günkü heyecanı bir kez daha yaşamış oldum..

    Kolay kolay fan raddesine eremeyen bir metal dinleyicisiyim.. Sevdiğim, hastası olduğum gruplar, isimler çoktur ama fanatiği olduğum iki gruptan birini bu adamlar oluşturuyor..

    Grubu sadece bu albümle tanıyan biri için oldukça güzel bir tanıtım yazısı olmuş.. Özellikle “her ne kadar hala Black Metal janr’ı altında anılıyorsa da” cümlene sonuna kadar katılıyorum.. Zira Summoning’i de Agalloch’u da bu janr dışında gören, normalde de geleneksel black metal müziğini silah zoruyla dahi dinlemekten kaçan biriyim..

    Yaptıkları müzik, hissettirdikleri ile paralel biçimde epic olarak anılmalı bence de.. orta dünya fanları için ainulindale (music of ainur) ile eş anlamlı müziktir zaten bu adamların icra ettiği.. Blind Guardian göndermesi de (veya taşı) çok yerinde olmuş.. Zira ben BG’yi de pek severim, hukukumuz daha eskidir onlarla ama sezarın hakkımı brütüse yedirmemek gerekir ki Orta Dünya’nın havasınıi suyunu tatmış bir ademoğlu için bu müzik, hakkında hiç bir fikir sahibi olunmadan dahi o diyarlardan, Tolkien’in zihninden, Melkor’dan, Iluvatar’dan akıp geliyor..

    Senin agalloch müziğinin tanımlanması hakkında yaptığın bu kadar “dallanmamalı türler” eleştirine çoğu durumda katılsam da söz konusu agalloch ve summoning iken istisna yaratasım geliyor hep işte..

    Her iki grubun da similar’ları grupların fanatiklerine pek haz vermez zira, çünkü similar’ı yok bunların.. varsa da ben bulamadım bugüne kadar.. elbette bir nebze yakınına uğrayanı, teğet geçeni mevcut ama similar saymıyorum onları da..

    Artık Oath Bound da eklenmiş iken, grubun gerçek başyapıtı “Stronghold” farz-ı ayn olmuş oldu.. Biraz daha Summoning, biraz gaz, biraz araştırma ile belki ben de Stronghold için kaleme alırım bir şeyler..

    Tekrar ellerine sağlık..

    Ahmet Saraçoğlu

    @agalloholic, rica ederim.

  2. Ömer Kuş says:

    Kritik gayet şık olmuş bence. Elimde bu albüm olmasa da hemen bi “Stronghold” açasım geldi. Summoning’i seviyorum ama yeteri kadar da dinleyemedim açıkçası, bi türlü denk gelmedi.

  3. iksvayzed says:

    en sevdiğim albümleri 95′ ve 96′da çıkan 2 albümü olmakla beraber herkesin bilmediği 1997′de çıkan Nightshade Forests EP’si de akıllara zarardır. Kortirion Among The Trees adlı mükemmel parçayı barındırmaktadır.

  4. Kaan says:

    Ailecek çoluk çocuk bebiş beraberce dinlenebilecek bir grup.Bir gün herkesin ortasında 1349 dinlemeye kalktım yaka paça evden dışarı atıldım.Summoning denememde hiçbir tepki gelmedi hatta ilgi bile gösterildi.Şimdi rahatça summoning le kış günleri ailecek rahat geçiyor Sağolasın summoning…

  5. Sitede sevgi sözcükleri kısmında bu grubun sözlerinden şu kısım yazıyor:
    “Ghaash agh akûl – Nazgûl skoiz, Mirdautas vras! Karn ghaamp agh nût shaut Manwe quiinubat gukh”

    Anlamı nedir acaba ?

    havitetty

    @Berker İlhan,
    Fire and Ice, the Nazgûl fly
    It is a good day to kill!
    (Painted) red is Earth and sky
    Even Manwe will bow down.

    Berker İlhan

    @havitetty, teşekkür ediyorum abi peki hangi dilde ? :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Berker İlhan, Güzel Orkçamız.

    Berker İlhan

    @Ahmet Saraçoğlu, teşekkür ettim

    havitetty

    @Berker İlhan, Kara Lisan olması lazım, Mordor lisanı yani.

    demir bakire

    @havitetty, mordor lisanı mı, bu adamlar da mı bütün gün kendini eve kapayıp fantastik zırvalar seyreden denyolardan

    ahahahah hiç güleceğim yoktu, bu kadar da moron inek olunmaz lan, adamlar çizgi romana bakıp şarkı yazmışlar zuhaahha

    Ahmet Saraçoğlu

    @demir bakire, önyargı, peşin hüküm kötüdür.

    Blakkheim

    @demir bakire, Tolkien’ın dünyasına “çizgi roman” demek? http://www.youtube.com/watch?v=FHaJhp3M-ww

    Batuhan Bekmen

    @demir bakire, Image and video hosting by TinyPic

    demir bakire

    @Batuhan Bekmen, ahahahahah frp falan da oynuyor musunuz gençler ?

    amarikan nerd gençliğine özenmeyin bu kadar, biz kendi yağında kavrulan yağız tükleriz, verdiğiniz capsler bile gevurca hehheytt

    Ufuk

    @demir bakire,
    ‘ej HumtaH ‘ej DechtaH ‘Iw
    (And the blood was ankle deep)
    ‘ej Doq SoDtaH ghoSpa’ Sqral bIQtIq
    (And the River Skral ran crimson red)
    ‘e’ pa’ jaj law’ mo’ jaj puS
    (On the day above all days)
    jaj qeylIS molar mIgh HoHchu’qu’
    (When Kahless slew evil Molor dead)

    Klingonca.

    Rust in Peace.

    @demir bakire, 2010 – 2015 arası bu sitede bayağı ilginç yorumlar varmış. Ondan sonra ne oldu acaba merak ettim.
    Yine var çok tartışmalı yorumlar ama şaşırtmıyorlar, klasik muhabbetler. Ama mesela Leviathan kurucusunun tecavüz haberinin altında bir yorum var, vay anasını diyorsun

  6. Chuck Reis says:

    şu albümü dinlerken gaza gelip minas tirith, ayrıkvadi, shire falan anlamam yıkarım!!!!!

  7. Chuck Reis says:

    gazetede okumuştum, kara lisan veya elf dili öğrenen insanlar varmış. sanırım kitaplarda ki detayları daha iyi anlamak için

  8. lokinin damadı says:

    bu albümden herhangi bir şarkı playlistte çalsın o gün illa bi lord of the rings serisinden bir film izliyorum. atmosferve epik açısından moonsorrow ile summoning bende ayrı konuma sahiptir.

  9. Unanimated says:

    Epiğin sözlük anlamıdır bu albüm. Tolkien mirasının en güzel yansımalarındandır.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.