# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
EXHORDER – Defectum Omnium
| 16.03.2024

Güney yakasından siyah alevler yükseliyor.

Erhan Yiğit

Metal müzik modası asla modası geçmeyen, eskimeyen, geçici olmayan bir şey. Bir kritik açılışı için çok klişe bir cümle kurmuş olabilirim ama bunun üzerine 1-2 dakika ayırıp düşündüğümüzde burada sohbetini yaptığımız grupların en az yarısının 30-40 sene evvel var olduklarından ve bazılarının ise günümüzde konser bile vermeden, dağılmadan, hiçbir şey yapmadan yıllarca sadece bekledikleri hakkında konuşuyoruz çünkü güzel olan müzik daima güzeldir, zamana yenik düşmez, arkasından yeni şeyler gelmese bile ondan daha sonra doğan insanları etkileyip kendisini başka kılıklarda göstermeye devam eder.

Bugünün konuğu olan EXHORDER yukarıdaki tanımlara uyan, tıpkı Carcass gibi, At the Gates gibi, Testament gibi uzun bir süre uyuyup çocuğu masaya koyan gruplardan biri.

Malum “Mourn the Southern Skies” ile artık heyecanı kütlesinin yarısı kadar bile etmeyen Thrash metal sahnesine can getiren, “ne ölmesi, bayılmışım amına koyim” tavrıyla hayvanlığını yeni yetmelere yeniden kanıtlayan, Groove’un ve güney yakasının prensi EXHORDER arayı bu sefer çok soğutmadan yeni albümünü, “Defectum Omnium”u çıkardı.

Çok uzatmaya, dallandırıp budaklandırmaya niyetli değilim zira EXHORDER “Defectum Omnium”da öyle uzun uzadıya analizler yaptıracak şeylere imza atmıyor.

Tam tersi stüdyoya girmişler, “Nerede kalmıştık?, Biz ne yapıyorduk?” gibi soruların hemen akabinde bu soruları hemen cevaplayıp, çok karmaşık bir arızayı tamir eden tecrübeli bir usta edasıyla stüdyodan çıkış yapmışlar.

Albümden ilk ve ikinci single piyasaya düştükten sonra “Defectum Omnium”un yeterince iyi olmayacağını, hatta bir hayal kırıklığı bile olabileceğini düşünmüştüm. Albümü ilk kez baştan sona dinlediğimde ise bu düşüncem değişmemişti fakat normalde ilk dinlemede vuran EXHORDER müziğinin bu albümde kana yavaş yavaş nüfuz ettiğini fark ettim. Neredeyse 1 saatlik bu albümü her dinleyişimde önce sırayla “Olmamış”, “Bir kaç şarkısı güzel”, “Aslında fena değilmiş”, “Vay aq süpermiş” tepkilerini verdim ve nihayetinde “Omnium Defectum”un çok iyi bir albüm olduğu kanaatine vardım.

“Defectum Omnium”, “Mourn the Southern Skies” ve grubun Groove yönünü ilk kez sertçe vurgulayan “Law” gibi yine güneyin o baskın sound’unu gösteren bir albüm ama “Mourn the Southern Skies”a göre temposu ve heyecanı bir tık daha aşağıda olduğu da aşikar. Bu bağlamda EXHORDER bu sefer özellikle işin biraz daha ot kokulu ve uyuşuk tarafına ağırlık vermiş ve ortaya ALICE IN CHAINS’in ikinci dönem şarkılarıyla benzeşen, damaklarda Grunge rock tadı bırakan, dumanlı ve isli şeyler çıkmış. Misal Your Six’i ve The Tale of Unsound Minds’i dinlerken insanın canı acayip şekilde “Black Gives Way to Blue” çekiyor ama albüm ağırlıklı olarak tabii ki Southern metalinin bayrağını taşıyıp MOTÖRHEAD tabanlı bir anlayış üzerinde duruyor.

Buradaki aslan payının sahibi ise kuşkusuz Cannibal Corpse’dan trajikomik şekilde ayrılmış olan, elini, ayağını, mentalitesini tamamen Death metal’e endekslemiş Pat O’ Brien. Sen çık, yıllarca Death metal gitaristiliği yaptıktan sonra sanki yüzyıldır Groove çalıyormuş gibi şov yap. Yani olacak iş değil; Bir insanın eli hiç mi “I Cum Blood”a, “High Velocity Impact Spatter”a gitmez, hiç mi belli olmaz anlayabilmiş değilim. Helal olsun, gerçekte sandığımdan daha esaslı bir gitaristmiş.

Uzatmayacağım dedim ama yine de uzattım biraz. EXHORDER çok ayrıcalıklı ve çok muhterem bir grup. Dinleyin ve sene sonunda bu albüme en önlerden bir sandalye ayarlayın. Son olarak küçük bir şey fark ettim…

Wrath of Prophecies giriş rifleri ile Kreator’ın Victory Will Come’ın giriş rifleri tamamıyla, bire bir aynı.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.73/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Kyle Thomas: Vokal, gitar
Pat O' Brien: Gitar
Jason Viebrooks: Bas
Sasha Horns: Davul
Şarkılar
1. Wrath of Prophecies
2. Under the Gaslight
3. Forever and Beyond Despair
4. The Tale of Unsound Minds
5. Divide and Conquer
6. Year of the Goat
7. Taken by Flames
8. Defectum Omnium/Stolen Hope
9. The Stages of Truth/Lacing the Well
10. Sedition
11. Desensitized
12. Your Six
  Yorum alanı

“EXHORDER – Defectum Omnium” yazısına 5 yorum var

  1. Eline sağlık Erhan. İnceleme konusunda Erhan’la konuşmamıştık. Geçen hafta sonu yürüyüşe çıktığımda dinleyip yazarım diye düşünüyordum. Tam onun öncesinde Erhan -sağ olsun- “Exhorder’a doyamıyorum” diye mesaj attı. Ben de ilk 3 şarkıyı dinleyip çok bir tat alamayınca Erhan’a yazar mısın diye sordum, o da sağ olsun yazarım dedi.

    İşlerden dolayı ve başka albümler yazacağım için albümün geri kalanını dinleyemedim henüz ama ilk 3 şarkı itibarıyla çok bir şey anlamadım albümden. Özellikle ilk şarkı zayıf geldi. Ama neyse ki incelemeyi Erhan’a pasladıktan sonra dinlediğim sikko Myrath albümü sayesinde Exhorder’a fazla takılmadan öfkemi başka tarafa kanalize ettim.

    Albüme 8,5/10 veren de gördüm 4/10 veren de. Demek ki enteresan durumlar var albümde.

    Dinleyenler yorum yapsın.

    Erhan

    @Ahmet Saraçoğlu, Teşekkür ederim. Ben de tam tersi ilk şarkının albümün en iyi şarkısı olduğunu düşünüyorum. Özellikle vokallerine bayıldığımı söylemem gerek.

    Yazıda belirtmediğim durumlardan birisi de bu albümün ‘bir Exhorder albümüne’ benzemediği konusuydu. Bu konuda bazı dinleyiciler her ne kadar şikayetçi olsalar da Exhorder’ın hiç bir albümünün bir diğerine benzememesi gibi bir şey var. Adamların zaten 4 tane albümü var. Ben de o yüzden karşılaştırma işine fazla girmeden aldığım keyif doğrultusunda bir şeyler karalamak istedim. Yoksa Southern Skies bu albümden çok daha üstün.

  2. crowkiller says:

    eğlenceli bir albüm fakat 30 yıldır yapılan şeyleri biraz cilalayarak yapmışlar gibi geldi,

  3. ismail vilehand says:

    Thrash metal türünün kendisinden çok Exhorder grubunu seven bir dinleyici olarak büyük hayal kırıklığına uğradım. İyi thrash, kötü Exhorder. Ben almayayım.

    Neyse ki Morbid Saint bunlar gibi üzmedi. Sırada Demolition Hammer var.

  4. eatthegun says:

    Yani bilemedim pek sarmadı bu sefer üzdü

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.