# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SAEVUS FINIS – Facilis Descensus Averno
| 26.01.2024

Anam neymiş bu.

Portekiz ve karanlık denince son dönemde aklımıza gelen çeşitli gruplar var. GAEREA, THE OMINOUS CIRCLE, IRAE, RUÏM, CORPSU CHRISTII bunlardan bazıları. Bu gruplar arasından GAEREA pazarlanabilirlik açısından diğerlerinden çok daha öne çıksa da bu nispeten küçük ülkenin yeraltı sahnesinde birtakım enteresan işler olmaya devam ediyor.

Bugün bizleri Lisbon’dan selamlayan SAEVUS FINIS’le birlikteyiz. 2019’da kurulan grubun kadrosuna baktığımızda daha önce herhangi bir grupta çalmamış gibi gözüken yaşını başını almış adamlar görüyoruz. Gerçekten de bu yaşlarda (39-44) mı metal yapmaya karar verdiler bilmiyorum, ancak Metal-Archives’ı baz alırsak 2019’da kurulmuşlar, 4 yıl herhangi bir şey yapmamışlar ve ilk albümleri “Facilis Descensus Averno”yu da bir anda çıkarıvermişler. Önceden başka grupta çalmama muhabbeti enteresan, zira dinleyince göreceğiniz üzere adamlar tecrübesiz birinin yapabileceği şarkılar yapmıyorlar, enstrümanlarını metal konusunda tecrübesiz birinin çalabileceği şekilde çalmıyorlar.

“Facilis Descensus Averno”da bizleri uyumsuzluk, tekinsizlik ve hoyratlık karşılıyor. Siz deyin ULCERATE, ben diyeyim NIGHTMARER. Siz deyin DEATHSPELL OMEGA dinlemiş MORBID ANGEL, ben diyeyim Ankaralı Yasemin dinlemiş Kobra Murat.

Burada önemli olan SAEVUS FINIS’in bu uyumsuz, dezonant muhabbetlere kendini büyük oranda adamış oluşu ve bu sayede oluşturduğu kaosla bezeli bir karanlığı gayet tatmin edici şekilde sunması. Albümde net şekilde hissedilen bir kaos var. Bu kaos türü daha da iyi yapan kimi gruplarda gördüğümüz düzeyde psikolojik bir şiddete dönüşmüyor, ama yine de takdir edilesi bir karmaşa ve can pazarı ortaya koymayı başarıyorlar. SAEVUS FINIS’in tek olayı bu dezonant muhabbet olmadığından olayın daha standart bir death/black metal kırmasına girdiği yerler de sık sık karşımıza çıkıyor. Yeri geliyor staccato bir gitar üstüne uğursuz bir arpej döşüyorlar, yer geliyor ucube denebilecek tarzda riflerle akıl karıştırıyorlar. Misal “Thou Hast Destroyed Thyself”de bu dediklerimin tamamını görebilirsiniz; alt tellerden uyumsuz bir akora defalarca vurularak ortaya çıkan gerginlik, HATE ETERNAL’vari eciş bücüş rifler, derinlerden gelen böğürtüler, panik atak davullar… Bir sonraki “Unfullfilment” da keza gruba dair her şeyi içinde barındıran, hatta yer yer ALTARAGE kaosuna dek varan bir çalışma. Her şarkıda kusulan bu insanı yutan karanlık bir araya gelince de ortaya türün sevenlerini memnun edecek bir iş çıkması kaçınılmaz oluyor.

SAEVUS FINIS ilk albümü “Facilis Descensus Averno” ile kaotik, uyumsuz death/black metal seven dinleyicilerin epey bir şeyler bulabileceği bir albüm yapmayı başarıyor. Daha önce duymadığımız, dinleyiciyi şok eden şeyler yok belki ama adamlar ne yaptıklarını iyi biliyorlar ve bu sayede ortaya epey tatmin edici bir iş çıkıyor.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.17/10, Toplam oy: 6)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Transcending Obscurity Records
Kadro
Mortvorvm: Vokal, gitar
Sangvis Aestvs: Bas
MCMXII: Davul
Şarkılar
1. Scourge of Humanity
2. Aeons of Spiritual Starvation
3. Thou Hast Destroyed Thyself
4. Unfulfillment
5. Overrun by Pests
6. Corporeal Malfeasent
7. Those Who Aid and Abet
8. Corpse of Hope
9. Execration
10. Facilis Descensus Averno
  Yorum alanı

“SAEVUS FINIS – Facilis Descensus Averno” yazısına 3 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    Benim bünyede sertleşme ve damar belirginliği gibi etkileri oldu. Hastasıyım böyle müziklerin.

  2. deadhouse says:

    Teşekkürler kritik için. Sağlam grup. Leziz bir çalışma.

  3. OblomoV says:

    Logosu ve kapak tasarımı muazzam.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.