# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SERMON – Of Golden Verse
| 21.06.2023

Öfke patlamalarından kanayan yaralara, geniş perspektifli bir progresif metal/rock örneği.

2019’da çıkan ilk albümüyle ortamlara enteresan bir giriş yapan SERMON’dan bahsedeceğiz bugün. Neden enteresan? Çünkü tek kişilik progresif metal/rock çok da sık rastladığımız bir şey değil, hele ki bu denli grup müziği gibi duyulanını bulmak epey zor oluyor.

SERMON bu konuda istisna denebilecek gruplardan biri. Kendine “Him” takma adını seçen bir arkadaş tarafından kurulan SERMON, “Birth of the Marvellous”ta gayet iyi bir başlangıç yapmış; son dönem KATATONIA, PORCUPINE TREE ve SOEN’den beslenen müziğine yer yer TOOL dokunuşları da katarak umut vadeden gruplar arasında adını yazdırmıştı.

Mart sonunda çıkan ikinci albümleri “Of Golden Verse”le ilgili olarak ilk söyleyebileceğim şey ise albümü incelemeyi bir değil, iki kez unutmuş olmam. Takipçilerimizden Emre Görür’ün sağ olsun yorumlarda iki kez hatırlatması üzerine, neyse ki bulduğum ilk fırsatta albümü PA dağarcığına kazandırmak adına bu satırları yazıyorum.

“Of Golden Verse”ün ilk albüme kıyasla ilk varkı SERMON’ın artık bir tek kişilik proje olmaktan çıkmış olması. Him, gruba özellikle ekstrem gruplarla olan işlerinden tanıdığımız DECAPITATED davulcusu James Stewart’ı (VADER, BLOODSHOT DAWN, SKELETONWITCH, KAMPFAR vb) almış ve bu sayede “Of Golden Verse” özellikle bu açıdan ilk albüme göre daha oturaklı ve organik bir hâl almış. Ekstrem türlerle haşır neşir olan müzisyenlerin görece daha sakin albümlerde yer almasını da nispeten sakin projelerden bildiğimiz müzisyenlerin çok daha ekstrem işlerdeki maharetlerini sergilemelerini de çok severim. Bu yüzden blast beat’lerle, swivel’larla bildiğimiz Stewart’ı bu tür bir evrende gördüğüm için ziyadesiyle memnun oldum.

“Görece sakin” ifadesi burada önemli zira SERMON hisli, kırılgan ve narin bir grup olmaktan çok uzakta, tam anlamıyla duygu patlamaları yaşatmayı şiar edinmiş bir oluşum. Sert olduğu anlarda, yukarıda referans olarak verdiğim tüm grupların çok daha üstünde bir sertliğe bürünüyorlar ve kanayan yaralarını ortaya sermekten geri durmuyorlar.

Albümü dinlediğinizde göreceğiniz üzere her bir şarkı, üzerlerinde çok uğraşıldığını belli eden detaylarla dolu ve bu sayede bütünlüklü ve dinamik bir dinleme deneyimi yaşayabiliyorsunuz. SERMON’ın kendine has bir atmosferi var ve bunu albüm boyunca çeşitlendirerek kullanıyorlar.

Başta KATATONIA, SOEN sevenler ve “o anlayışın sertleştirilmiş ve progresifleştirilmiş hâli” fikrini çekici bulanlar olmak üzere tertemiz bir modern progresif metal/rock dinlemek isteyen herkes SERMON’ı rahatlıkla dinleyebilir. İçinde kırılganlıktan tutun da blast beat’e kadar epey bir şey var.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.58/10, Toplam oy: 45)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Prosthetic Records
Kadro
Him: Davul hariç her şey
James Stewart: Davul
Şarkılar
1. The Great Marsh
2. Royal
3. Light The Witch
4. In Black
5. The Distance
6. Senescence
7. Wake The Silent
8. Golden
9. Centre
10. Departure
  Yorum alanı

“SERMON – Of Golden Verse” yazısına 3 yorum var

  1. Emre Görür says:

    Soen-Tool-Katatonia evreninden uzaklaşıp kendi karakterlerini oturtmaya başlamaları, buna yaparken de ekstrem metalden beslenmeleri açıkçası gruba dönük ilgimi epey arttırdı. Hissiyat anlamında Disillusion gibilerine yaklaştıkları söylenebilir. Sertlik-yumuşaklık skalaları oldukça geniş, özgün ve aktif davul kullanımı olaya dinamizm katıyor, fakat bunlara rağmen albümü yoğun bir şekilde deneyimlemek grubun progresif metali sertleştirerek yumuşattığı gibi bir düşünce de doğurabilir!

  2. Seyfettin Dursun says:

    = Overrated.

  3. Candaş says:

    Bu albümün okur notunun bu kadar düşük olması ayıptır, günahtır, şirk koşmaktır. Her kim sekizden aşağı puan bastıysa yargılanmalıdır, taşlanmalıdır

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.